RECENZE: IBM ThinkPad R52 - rychlý a odolný pomocník

28. 7. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Kupka

Proslulou firmu, která nedávno prodala svou výrobu počítačú včetně notebooků v dnešní recenzi reprezentuje zástupce z nejdostupnější řady. Notebook je postaven na nejnovější technologii Intel Centrino (Sonoma). Svým způsobem unikátní notebook s mnoha netradičními funkcemi lze pořídit už za ceny kolem 30ti tisíc Kč bez DPH.

IBM ThinkPad R52 - rychlý a odolný pomocník

Základní popis
Tradicí firmy IBM je odjakživa vytváření osobité pověsti. Výjimku netvoří ani design jejich notebooků, který je na první pohled konzervativní, ale přesto stále přináší nové a zajímavé prvky a "vychytávky".

Tělo tvoří precizní konstrukce z černého plastu s jasnými hranami. Přednosti toho provedení jsou mimo jiné kovové panty držící displej a celková pevnost celého provedení. Otevírání je přiměřeně tuhé, zavírání snazší. Promačkávání plastu není této konfiguraci vlastní dokonce ani nad volným slotem PCMCIA, který je zevnitř vyztužen kovovou konstrukcí. Odolné provedení podporuje také aktivní ochrana disku při pádu.

Již na svrchním víku jsou umístěny indikační diody pro Bluetooth, napájení a režim spánku. Předek je protažen do osobité špičaté hrany s reproduktory na spodní straně. Na pravém boku se nachází pevný disk, za chodu vyměnitelná DVD vypalovačka (v kombinaci s připojenou externí myší může někomu otevřená mechanika překážet) a výstup na analogový monitor. Levý bok nabízí místo pro kartu PCMCIA nebo i ExpressCard (PCI-Express). Vedle je umístněn FireWire, otvor pro větrání procesoru a dále konektory zvukové karty. Konektivitu pomocí klasických kabelů zabezpečuje konektor pro síť a modem. Vedle výstupu S-video se přímo nad sebou nacházejí 2 porty USB 2.0. Rozvržení není ideální hned ze dvou důvodů, myš pro praváky musí obcházet celý notebook a současné připojení běžné tlustší USB paměťové klíčenky a myši je takřka nemožné. Jiný USB port bohužel už k dispozici není. Zbytek boku uzavírá otvor pro zámek proti odcizení (Kensington). Zadek z velké části vyplňuje odnímatelná baterie, napájecí konektor a již málo používaný port LPT. Na spodku se nabízí možnost připojení notebooku do dokovací stanice.

Rozměry této 15" palcové konfigurace 332 mm (š), 269 mm (h), 37 mm (výška vpředu), 40 mm (výška vzadu) s váhou 3 kilogramů dávají možnost snadného přenášení i možnost denního převážení mezi domovem a prací/školou, ale na celodenní nošení za prací (práce v terénu) to není. Napájecí zdroj je poměrně lehký i malý s rozměry cca 115 x 27 x 49 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
První co mě upoutalo je výrazně červený zaoblený TrackPoint (IBM nabízí 3 vyměnitelné druhy/ TrackPoint zaoblení). Pro někoho zprvu nenáviděné, později milované ovládání TrackPoint časem ocení nejeden uživatel, který věnuje chvilku času tomu, aby s ním naučil pracovat. Využití najde zejména při psaní na klávesnici a nutnosti pohybu kursoru myši. Časem totiž zjistíte, že je rychlejší než použití TouchPadu. Do technologie souhrnně nazvané UltraNav TouchPad samozřejmě také patří, nad ním jsou 3 tlačítka patřící k TrackPointu (2 z nich slouží jako běžná tlačítka myši a prostřední ve spolupráci s TrackPointem slouží k rolování v dokumentech). Pod TouchPadem jsou dvě tradiční tlačítka "myši".

Horní část klávesnice je tvořena dvěma řadami šedých kláves, čímž je dobře odlišena od ostatních černých. Šedé začínají klávesou Esc, pokračují přes F1-F12 (rozdělené pro lepší orientaci do skupinek po čtyřech). Výčet ukončují funkční klávesy PrtSc, NumLk a Pause a šestice Insert, Home, PgUp, Del, End a PgDn. Mezi zbytkem kláves dominuje v pravé části svojí velikostí a modrou barvou výrazný dvouřádkový Enter, takže jej vždy snadno a pohotově nahmátnete. Příjemně velký je i pravý Shift, ale naproti tomu levý je příliš malý (osobně bych to uvítal spíše opačně). Za zmínku stojí opět diskutabilní přehození kláves Fn a levého Ctrl. IBM má vlevo Fn, což mě osobně nevyhovuje. Další odlišností je také absence obou Win kláves. Celkově však hodnotím klávesnici velmi pozitivně. Specialitou naznačenou v úvodu je potom odtokový kanálek (a vývodem na spodku notebooku) pro případ nechtěného polití notebooku tekutinou.

Prostor nad klávesnicí vyplňují tlačítka Power, ovládání hlasitosti včetně možnosti úplného vypnutí zvuku (mute) a v neposlední řadě firemní modré tlačítko Access IBM pro správu počítače.

Další tradiční "vychytávkou" z dílny IBM je světélko na horním okraji LCD displeje sloužící pro osvětlení klávesnice v šeru nebo úplné tmě, kdy opravdu dobře poslouží a uživatel nemusí naklánět LCD, aby rozpoznal znaky na klávesnici.

Na spodním okraji otevřeného displeje je celkem 8 diod: Wireless, Bluetooth, aktivovaná numerická klávesnice, zapnutý CapsLock, práce disku, režim práce a režim spánku.

Hlavní HW parametry
Notebooky IBM ThinkPad R52 nabízejí nepřeberné množství možnýh konfigurací dle potřeb a možností zákazníka. Nyní se ale pojďme podívat, jaká konfigurace byla zapůjčena k testu do naší redakce.

K procesoru Intel Pentium M 760 s taktem 2000 MHz (2MB L2 cache, jádro Dothan, 90nm výrobní technologie, FSB 533) neodmyslitelně patří čipová sada Intel I915PM. Výkon procesoru vzhledem ke spotřebě je velice dobrý. Podle ceny a požadavků zákazníka lze implementovat i jiné frekvence procesoru.

R52 je vybavena základní operační pamětí o velikosti 512 MB DDR2-533 RAM (PC4200) v podobě jednoho paměťového modulu. V testu propustnosti jsme naměřili hodnotu 1277 MB/s, což je průměrný výsledek mezi notebooky s podobnou HW výbavou. Potenciál základní desky je až 2 GB RAM (2 x 1 GB soDIMM, kdy paměti mohou pracovat v režimu DualChannel). Pro přidání dalšího modulu je na spodní straně notebooku k dispozici jeden slot. První modul je pravděpodobně schovaný někde uvnitř konstrukce (zřejmě pod klávesnicí) a nelze jej bez servisního zásahu vyměnit.

Data jsou jako v bavlnce umístněna na disku Hitachi TravelStar 5K100 (HTS541060G9AT00) o kapacitě 60 GB s 8 MB cache a připjený na Parallel-ATA (ATA-6) rozhraní. Plotny rotují rychlostí 5400 ot./min a umožňují tak dostatečně rychlý transfer dat. V testu dosáhl výkon disku uspokojivou přenosovou hodnotu 87,02 MB/s, která ho řadí mezi špičku mezi námi měřenými notebooky. Rovněž naměřená přístupová doba 16,65 ms patří k tomu lepšímu, co se v naší redakci kdy objevilo. Potěšitelnou vlastností notebooku je senzor pohybu, který zajistí zaparkování hlaviček pevného disku v případě detekce potenciálně nebezpečného pohybu. Funkci je možno ovládat pomocí dodávané programové utilitky, která má možnosti různých nastavení a dokáže se také "učit".

Zálohovat můžete díky DVD vypalovačce Hitachi s označením HL-DT-ST GMA-4080N. Kromě široké podpory formátů pro vypalování (CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM) podporuje také zálohování na dvouvrstvá média s kapacitou 8,5 GB. Mechaniku lze vyjmout za chodu notebooku a do šachty Ultrabay umístit např. druhý disk, baterii nebo nechat prostor prázdný a snížit tak celkovou cestovní hmotnost. Levnější konfigurace mohou obsahovat jiné vypalovačky např jen DVD/CD-RW atp.

Konektivitu se světem zajišťuje gigabitová síťová karta Broadcom nebo bezdrátové zařízení Intel Pro Wireless 2915ABG podporující formáty 802.11 a/b/g. Interní anténa je zabudovaná do horního okraje displeje a tím dosahuje lepšího zisku signálu. Pro komunikaci např. s telefonem nebo diářem slouží Bluetooth. Pro skalní příznivce nechybí ani infraport. Pro případ nouze nechybí ani integrovaný telefonní modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Obraz nabízí 15" palcový LCD displej TFT SXGA+ s rozlišením 1400x1050 pixelů. Displej na mě působí jako by byl umístěn za sklem, to samozřejmě není. Toto řešení proti tomu nabízí nevídaně skvělé podání barev a kontrastu. Při pohledech ze stran či shora je obraz téměř neměnný, což podtrhuje jeho kvality. Kromě výhod se objevuje i jedna nevýhoda: v povrchu se velmi intenzivně odráží dopadnuté světlo. Na slunečnou pláž bych si ho proto nevzal.

IBM u této konfigurace nespoléhá na integrovanou grafiku a použilo samostatnou kartu ATI Mobility Radeon X300 s vlastní pamětí 64 MB DDR3 SDRAM a pokud by to bylo málo, dokáže díky technologii HyperMemory použít také část operační paměti notebooku. Karta je připojena pomocí rychlého rozhraní PCI Express x16. Takt jádra je 300 MHz a paměti 230 MHz. Do vínku jsou dány 4 Pipelines, plná podpora DirectX 9 a technologie ATI SmartShader a ATI SmoothVision. V testech dokázala karta získat tyto výsledky: 3Dmark 2001: 7039 bodů, 3Dmark 03: 1901 bodů, 3Dmark 05: 730 bodů. Výkon se tedy blíží staršímu grafickému řešení ATi Mobility Radeon 9600 a s přehledem překonává integrované grafické řešení od Intelu, které je mimochodem také volitelnou variantou pro tento model notebooku IBM. Na notebooku si tedy zahrajete i středně náročné 3D hry. Zpracování dokumentů, internetu, fotografií či sledování videa je samozřejmě bezproblémové.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Zvuk reproduktorů je čistý, bez rušivých projevů drnčení, jen při plné hlasitosti občas reproduktory tzv. "nestíhají". Celkově však projev reproduktorů odpovídá dobrému průměru mezi notebooky. Ovládání hlasitosti zajišťují samostatná tlačítka v horní části klávesnice. Pro snímání hlasu je určen integrovaný mikrofon umístěný nad klávesou Esc. Prostřednictvím FireWire portu lze připojit i DV kameru. Notebook není primárně určen pro multimediální využití, ale občasnou základní zábavu si s ním bez problému užijete.

Chlazení a provozní hluk
Od notebooku IBM většinou žádný otravný zvuk nečekejte. Spíše než zvukem na sebe větrání upozorňuje výdejem tepla. To ucítíte, pokud si ruku necháte ležet vlevo od notebooku. Horko se zvyšuje úměrně s náročností práce či zábavy. Při běžné práci (psaní dokumentů, surfování) je zanedbatelné, při hraní her je intenzivnější. Po dlouhé výkonové zátěži teplo ucítíte nejvíce vlevo na klávesnici (nad výdechem chladícího vzduchu) a mírněji pod klávesnicí na touchpadu a po obou stranách kolem něj. Celkově je teplota na povrchu pracovní plochy více než snesitelná a notebook je po této stránce proveden velmi dobře.

Baterie
O napájení na cestách se stará Li-Ion baterie o udané kapacitě 4400 mAh. V našem standardním* redakčním testu se výdrž baterie dostala na hodnotu 3h a 7 min což je průměrná hodnota. Baterii lze v případě potřeby velice snadno vyměnit. Připojit lze i druhou baterii na místo optické mechaniky.

Závěr
Notebook IBM ThinkPad R52 poskytuje především precizní konstrukční zpracování i přesto, že se jedná o zástupce nejnižší kategorie z dílny tohoto výrobce. Malé výhrady bych měl snad jen ke klávesnici, ale i tak je celkově na špičkové úrovni. Rovněž výpočetní výkon je díky procesoru Pentium M na vysoké úrovni, ostatně jako u většiny notebooků s takovou výbavou. Zábavu si s tímto notebookem také užijete, zde už jde spíše o průměr (hlavně z pohledu 3D her). Z hlediska mobility jde o středně velký notebook kolem 3 kg, který se hodí pro časté přenášení i denní převážení mezi prací/školou a domovem, ale na celodenní práci v "terénu" to rozhodně není.

Klady a zápory
+ kvalitní konstrukce a několik "vychytávek"
+ kvalitní obraz
+ chlazení
+ obě polohovací zařízení TouchPad + TrackPoint

- vyšší cena než u konkurence
- Fn klávesa vlevo a absence Win kláves

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Notebook IBM ThinkPad R52

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:41:05 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Výkonný notebook Toshiba Satelite P100-324:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Výkonný notebook Toshiba Satelite P100-324:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA &#8211; v původním znění</H2>:
  • <P>Výkonný notebook Toshiba Satelite P100-324.<BR>:
  • Notebook, který zvládne hraní náročných her i sledování HD videa.</P>:
  • <P>Toshiba představuje nejvyšší model řady notebooků Satellite P100, který svým výkonem i provedením dokáže plně nahradit i klasický výkonný stolní počítač. Jeho hlavním trumfem jsou mobilní technologie Intel&#174; Centrino&#174; Duo s procesorem Intel&#174; Core&#8482;2 Duo T7400 taktovaným na 2,16 GHz, paměť DDR2 533 MHz o velikosti 2 GB (2x 1 GB), grafická karta nVIDIA&#174; GeForce&#8482; Go 7900 s 512 MB samostatné DDR3 paměti a operační systém Windows&#174; XP Media Center Edition. </P>:
  • <P>Na první pohled ovšem P100-324 zaujme především velmi kvalitním 17&#8221; širokoúhlým TFT displejem pracujícím v nativním rozlišení 1680x1050 bodů. Právě díky takto vysokému rozlišení a technologii Toshiba TruBrite&#174; budou zobrazeny hry či HD video v takové kvalitě, o jaké se vám u notebooku dosud ani nesnilo. Pro sledování high resolution videa na cestách je připravena technologie &#8222;HD to go&#8220;, která činí z notebooků Toshiba přenosná multimediální zařízení nové generace. Snadné ovládání přehrávače či jiných aplikací, mezi něž patří kupříkladu internetový prohlížeč, zajišťují klávesy Easy Key. Při práci zase potěší vsazená plnohodnotná numerická klávesnice.</P>:
  • <P>Model P100-324 je dále vybaven multiformátovou dvouvrstvou DVD vypalovačkou, 200GB harddiskem, reproduktory světoznámé audiofilské značky Harman Kardon a adaptérem 5-in-1 Bridge Media s podporou paměťových karet SD&#8482; Card, Memory Stick&#174;, Memory Stick Pro&#8482;, MultiMedia Card&#8482; a xD-Picture Card&#8482;. Výměna dat však nemusí probíhat pouze přes flashové karty, ale i přes síť. Připojit se lze bezdrátově ve standardu 802.11a/b/g, pomocí Bluetooth, dále také pomocí gigabitové ethernet karty či klasického modemu. S notebookem Toshiba P100-324 nebudete odříznuti od světa za žádných okolností.<BR>:
  • </P>:
  • <P>Satellite&#174; P100-324<BR>:
  • Technické údaje</P>:
  • <P>&#8226;: Mobilní technologie Intel&#174; Centrino&#8482; Duo<BR>
  • o: Chipset Intel&#174; 945PM Express<BR>
  • &#8226;: Doporučená koncová cena 64 490,- Kč s DPH</P>
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse