RECENZE: Lenovo (IBM) Thinkpad T43p - výkon a bezpečí dat

22. 9. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Na první pohled designově klasický zástupce sortimentu společnosti IBM (nyní již Lenovo)v sobě při hmotnosti 2,45 kg ukrývá vše, co si může přát milovník high-end až po špičkového manažera. Jste nároční na výpočetní výkon? Vyžadujete přístup k internetu kdekoliv se nacházíte? Modelujete 3D objekty? Pak tento stroj je to pravé pro vás. O svá data se také nemusíte bát. K jejich ochraně jsou nasazeny nejaktuálnější aplikace pro ochranu a obnovu dat včetně biometrického snímače otisků prstů.

Lenovo (IBM) Thinkpad T43p - výkon a bezpečí dat

V recenzi najdete popis Lenovo ThinkPad T43p s 14.1" displejem. Konkrétní model se však dováží do ČR pouze v 15" variantě; rozměry, hmotnost a rozlišení LCD jsou tak jiné oproti recenzovanému modelu. Ostatní popis (výkon, zabezpečení, ergonomie a konstrukce) je shodný.

Základní popis
Šasi notebooku má rozměry 311 x 255 x 26.6 mm a je provedeno v tradiční černé barvě s neodmyslitelnými barevnými logy IBM (přestože výrobu dnes již plně převzala firma Lenovo) na vrchním víku a po otevření i na pravé spodní straně. Víko je vyrobeno z odolné slitiny hořčíku a k tělu je upevněno dvěma pevnými kovovými klouby. Na ostatní části je již použit tvrzený plast. Co se pevnosti konstrukce týče, nelze mít mnoho výhrad. Slícování je kvalitní a celkově notebook působí velmi bytelným dojmem. Přeci jen existují i slabší místa - při stisku se nadměrně prohýbá pravá část, kde je slot pro ultrabay slim mechaniku (většina notebooků s tímto rozhraním je na tom podobně).

Při pohledu zleva odhalíme jediné dva USB 2.0 porty. Jsou bohužel umístěny nad sebou, takže velice snadno může nastat situace, kdy připojíte například objemnější flashdisk a využití druhého USB se pak stane přinejmenším problematické, jelikož se další konektor prostě fyzicky nevejde. Pokračujeme S-Video výstupem a konektory pro modem a LAN, nechybí zde ani vstup pro mikrofon a sluchátka či reproduktory. Největší část levého boku tvoří žebrovaní sloužící pro nasávání a následný odvod vzduchu. Zapomenout nesmím na sloty pro karty PC card a ExpressCard, které najdeme za jedinými velkými dvířky.

Vpravo pak lze připojit externí monitor přes analogový výstup. Hlavní část boku zabírá rozhraní Ultrabay Slim, v němž je instalována optická DVD-RAM mechanika. Ta je díky Ultrabay velice jednoduše vyjmutelná - stačí jen stisknout posuvný zámek pod mechanikou, který uvolní pojistku. Notebook lze tedy vyjmutím optické mechaniky odlehčit nebo ji lze nahradit za druhý pevný disk či další baterii a zvýšit tak provozní dobu notebooku na cestách.

Reproduktory jsou nejspíše z důvodu vnitřního uspořádání umístěny na čelní spodní straně přístroje. Vpředu pak také najdeme už jen IrDa port, který je umístěn po levé straně.

Na spodku je nejdůležitější rozhraní pro připojení dokovací stanice. Dále zaujme malinký otvůrek, který je určen k odvodu tekutiny nechtěně vylité do klávesnice. Notebook ovšem není koncipován jako voděvzdorný a zmíněný otvor slouží pro kontrolovaný odvod rozlité tekutiny a pro co nejrychlejší vyschnutí.

Co se týče výbavy portů, vzhledem k cenové kategorii přístroje bych očekával nabídku přeci jen širší. První zarazila absence FireWire (IEEE 1394). Již méně zabolí absence čtečky dnes velmi rozšířených paměťových karet a nakonec si postěžuji nad pouhými dvěma USB 2.0. Jak je vidět, šetřilo se převážně na multimédiích, která byla u IBM vždy na vedlejší koleji. Notebooku naopak nechybí paralelní port, umístněný na zadní straně hned vedle konektoru napájení. Nedostatek portů lze samozřejmě řešit připojením dokovací stanice s replikátorem portů, jde ovšem o další investici. U notebooku zaměřeného na mobilní výkon je to však očekávatelné.

Mobilita testovaného modelu ThinkPad T43p je velmi dobrá - díky 14.1" displeji totiž váží 2.45kg (2.2kg bez optické mechaniky) a jeho rozměry činí 311 x 255 x 26.6 mm. Do ČR dovážená verze však disponuje 15" displejem a její rozměry a hmotnost činí 329 x 268 x 31 mm při 2.82kg.

Klávesnice a ovládací prvky
Při pohledu na otevřený notebook nás nic nepřekvapí. Vše je uzpůsobeno maximálnímu pohodlí a přehlednosti. Kontrolky indikující stav počítače umístěné v levém spodním rohu víka jsou stále na očích. Najdeme zde stav Wi-FI, Bluetooth, numlock, capslock, HDD, Power ON, stav baterie a indikaci režimu spánku. Kontrolky pro Bluetooth, baterii a hibernaci jsou navíc zdvojeny na vrchní straně víka. Víko ukrývá ještě jednu užitečnou věc: malou bílou diodu umístěnou ve vnitřním horním rámu. Slouží k osvětlení klávesnice při špatném (nebo žádném) okolním světle. Osobně jsem tuto vlastnost velice uvítal. Osvětlení je přímé a zcela dostačující.

Klávesnice a vůbec celkové rozložení ovládacích prvků zaslouží pochvalu. Klávesy v černé barvě jsou pěkně velké stejně jako potisk na nich. Ten je proveden bíle, a to včetně popisků českých znaků, takže vše je dokonale čitelné. Potěší především rozměrné klávesy Enter (vyveden navíc modře), Backspace a Shift. Mě ovšem trochu zamrzela absence Windows kláves (spuštění nabídky start a kontextová nabídka) - uživatel zvyklý na jejich používání je bude hledat marně. Další menší výtku směřuji ke směrovým šipkám, které by přeci jen snesly větší oddělení od zbytku klávesnice. Zvláště pak tlačítka pro ovládání browseru zpět a vpřed, která jsou pohromadě s šipkami, se mezi ně pletou velice rády a často. Funkční klávesy F1- F12 jsou rozděleny do čtveřic a znovu příjemně veliké (rozlišeny šedou barvou). Klávesy Del, Pgup, Pgdown, Insert, Home a End jsou seskupeny pohromadě a celkově dobře přístupné. Klávesa Fn je umístěna zcela vlevo a tedy vytlačuje z obvyklé pozice přeci jen používanější Ctrl.

Polohovacím zařízením je zde trackpoint v kombinaci se třemi tlačítky a nechybí ani touchpad s dalšími dvěma tlačítky. Uživatel si tedy může vybrat, co mu více vyhovuje. Softwarové nastavení polohovacích zařízení je opravdu bohaté.

Co se týče speciálních tlačítek, jsou zde tři pro ovládání hlasitosti, power-ON a především nepřehlédnutelné modré tlačítko Access IBM. Po jeho stisku (při práci ve Windows) se zpřístupní stejnojmenná aplikace, jakési centrum soustředící v sobě veškeré nastavení notebooku. Pokud jej ovšem stisknete během startu počítače (POST) spustí se aplikace IBM Rescue and recovery. O této velice užitečné utilitě se rozepíši níže podrobněji, jelikož má veliký význam pro bezpečnost a ochranu dat celého systému.

Nakonec jsem si nechal v současné době stále spíše ojedinělý snímač otisků prstů, který se nachází v pravém dolním rohu pracovní plochy pod klávesnicí. Snímač je biometrický, což znamená že mimo vlastního otisku zaznamenává i teplotu a elektrickou vodivost kůže. Zfalšování neoprávněného přihlášení je tedy velmi ztíženo. Otiskem prstu lze zaheslovat jak přístup do operačního systému, tak i do BIOSu, což je určitě veliký přínos pro bezpečnost systému. Další programové utility navíc umožňují zpřístupnit otiskem prstu i další aplikace přístupné např. přes internet nebo intranet atp. Uživatel si tedy nemusí pamatovat množství hesel (hesla si sice může pamatovat i např. internetový prohlížeč, ale ani to není zcela bezpečné).

Hlavní HW parametry
Nový ThinkPad je poháněn mobilní technologií Intel Centrino a jeho základem je čipová sada Intel 915 Express (Alviso). Testovaný model obsahoval procesor Pentium M 770 (2,13 GHz) s 2 MB L2 cache a systémovou sběrnicí 533 MHz, což je nejrychlejší verze Pentia M, jakou Lenovo v současnosti do notebooků ThinkPad nabízí. Jedná se o jeden z nejvýkonnějších procesorů (9. v pořadí našeho žebříčku), který je současně také díky technologii Enhanced SpeedStep úsporný. Použitá čipová sada umožňuje i osazení zatím posledního (a nejvýkonnějšího) Pentia M 780 2,26 GHz - do budoucna tedy lze počítat s novými modely, které jej již budou obsahovat.

Osazená paměť typu DDR2 SDRAM o efektivní frekvenci 533 MHz má kapacitu 1024 MB (dva 512 MB moduly). Maximum činí standardní 2GB, ale další případné rozšíření je vzhledem k osazení obou slotů komplikované. Naměřená přenosová rychlost je pěkných 1241 MB/s, což atakuje první desítku v pořadí našich testů.

Pevný disk je z legendární série Hitachi TravelStar 7K60 (HTS726060M9AT00) s 7200 ot/min. Jeho kapacita činí 60 GB, buffer potom 8MB. Naměřená hodnota přenosové rychlosti 87.70 MB/s a přístupová doba 14.36 ms je na přenosný počítač opravdu nevídaná (jedná se o třetí nejvýkonnější disk našich tabulek; všechna 4 první místa však stejně patří diskům ze série Hitachi TS 7K60). Výrobce v současnosti nabízí disky o maximální kapacitě 80 GB. Je ale velice pravděpodobné, že postupem času se maximální nabízená kapacita ještě zvětší (Hitachi TravelStar 7K100 nabízí kapacitu do 100GB nebo bude notebook vybaven standardním diskem s vyšší kapacitou).

Optická mechanika Matshita DVD-RAM si poradí v podstatě s jakýmkoli formátem medií. Čte CD-R, CD-RW, DVD-/+R/RW a DVD-RAM rychlostí až 24x. Všechna tato média umí také zapsat. Neporadí si pouze se zápisem na dvouvrstvá DVD, což je škoda. Rychlost otáček mechaniky lze řídit softwarově, a tak není například pro účely sledování DVD problém nastavit tichý chod. Mechanika je poté opravdu neslyšitelná. Slabinou se vnašem testu ukázala být poškozená média - při pokusu uložit bitovou kopii několika náhodně vybraných CD jednoduše celý proces skončil s chybovou. Ta samá CD jsem poté bez problémů přečetl ve tři roky staré vypalovačce NEC.

Konektivita notebooku je maximální možná - zajišťují ji ethernetová Gigabitová karta Broadcom NetXtreme, bezdrátová Wi-Fi pro všechna tři pásma Intel PRO/Wireless 2915ABG, Bluetooth i IrDa port.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Použitý 14" displej má maximální rozlišení 1400x1050 bodů a využívá technologii TFT FlexView. Díky tomu má velice dobré pozorovací úhly především při natočení do stran. Rychlost odezvy v elektronickém manuálu není udávaná, ale čistě ze subjektivního hlediska je obraz stabilní a žádné neduhy se neobjevují ani při sledování rychlého videa. Displeje u IBM vždy patřili mezi špičku na trhu notebooků a je tomu tak i u tohoto modelu.

Grafickou stránku notebooku zajišťuje PCI-Express karta ATI Mobility FireGL V3200 se 4 rendering pipelines (renderovací cesty) a 128 MB vlastní videopaměti. Jedná se o derivaci Mobility Radeon X600 určenou především pro práci v profesionálním OpenGL prostředí (především disponuje certifikovanými OpenGL ovladači zajišťujícími bezproblémový provoz v profesionálních 3D renderovacích programech). Splňuje vysoké nároky na výkon jak běžných kancelářských aplikací, tak her využívající DirectX 9.0 či OpenGL - její sílu nejlépe dokumentují dosažené výsledky v 3D Marku. 3Dmark 01 SE: 11835, 3Dmark 03: 3155 a 3Dmark 05: 1242 bodů (v nejnáročnějších hrách je sice již poněkud limitována pouze 4 pipeline, avšak na hry není ani karta, ani celý notebook určen).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Multimediální výbava je u tohoto modelu na průměrné úrovni, jak již bylo napsáno. Přestože se nejedná o multimediální notebook, tak by u modelu high-end kategorie měli port Fire-Wire a čtečka paměťových karet mít své místo. Novinky se nekonají ani u audia. Zvuk obstarává dvojice stereo reproduktorů, jejichž kvalita je vcelku průměrná a vyhovující běžnému užití. Vstup zajišťuje integrovaný mikrofon, umístěný nad klávesou ESC. To vše doplněno o klasické dva vstupy pro sluchátka a externí mikrofon.

Pro prezentační účely jsou zde výstupy S video (připojení k televizi) a D-sub pro připojení k externímu monitoru či projektoru. Pokud budeme hledat ovládání multimédií, najdeme jen nezbytná tlačítka pro korekci hlasitosti. Při práci ve Windows je jejich funkce bezproblémová, avšak při spuštění fullscreenové aplikace (hry) občas při jejich stisku dochází ke zpomalování spuštěného programu, stejně jako u jiných notebooků využívajících běžné softwarové regulace.

Chlazení a provozní hluk
Vyzařované teplo je na povrchu klávesnice minimální. I při vyšší zátěži není teplota nikterak rušivá a je rovnoměrně rozložena. Naproti tomu spodek přístroje se při práci zahřívá poměrně dost. Jak již bylo napsáno, sání i odvod vzduchu je soustředěno na boku přístroje; běžný uživatel tak usoudí, že nic nebrání pohodlné práci na klíně. Po chvíli je však teplo dosti nepříjemné a notebook rychle putuje zpět na pracovní stůl.

Co se hluku týká, po zapnutí je notebook v běžném domácím prostředí prakticky neslyšitelný, a tak to zůstává po celou dobu běžné kancelářské práce, dokonce i při nastavení systému na nejvyšší výkon. Otáčky větráku přinutí zvýšit jen náročnější aplikace, pro něž je notebook určen (profesionální 3D aplikace) nebo přehrávání videa DVD či hraní her. Hluk však není nijak drastický a při delším používání jej přestanete prakticky vnímat. Zrychlení otáček je jen nárazové, po cca 20ti vteřinách intenzivnějšího chlazení se větrák znovu vrací k původní rychlosti.

Baterie
K testovanému modelu byla dodána baterie typu Lion s nadstandardní kapacitou o velikosti 7200 mAh (průměrné akumulátory mají kapacitu 4400 mAh). Baterie je zasunuta v zadní části přístroje a pohodlně vyjmutelná pomocí dvou posuvných zámečků. Díky své kapacitě je baterie veliká a přesahuje zadní stranu notebooku, jak je vidět ve fotogalerii. Svůj účel to však plní, neboť ve standardním* redakčním testu udržela notebook v provozu po nadprůměrnou dobu 5h 04m.

BIOS
BIOS je přístupný během POSTu (při startu notebooku) po stisku klávesy F1. V porovnání s ostatními výrobci nabízí Lenovo (IBM) celkem širokou škálu nastavení. Základní obrazovka obsahuje informace o systému a verzi aktuálně používaného BIOSu. V menu CONFIG lze konfigurovat kartu LAN, porty, možnosti spotřeby a výkonu (Speedstep), klávesnici a displeje. SECURITY obsahuje správu hesel, konfiguraci snímače otisků prstů (vymazání obrazů apod.), povolení aktualizace BIOSu, ochranu systémové paměti a aktivaci tzv. IBM SECURITY CHPu. Ten je po aktivaci schopen šifrovat data na disku a tím znemožnit jejich zneužití i po vjmutí disku z notebooku. Poslední položka má název STARTUP a nabízí možnosti konfigurace bootování systému z různých zdrojů včetně LAN, USB floppy, flashdisků atd.

Nyní se podrobněji podíváme na již zmíněnou utilitu IBM Rescue and Recovery. Lze ji spustit při startu systému stiskem modrého tlačítka "ACCESS IBM". Je zcela funkční i v případě naprostého kolapsu hlavního operačního systému a nabízí opravdu široké možnosti pro opravu a obnovu počítače do stoprocentního stavu. Dostupná je možnost obnovovat smazané soubory, vytváření diagnostických disků, připojování síťových jednotek apod. V případě potřeby se lze také připojit k internetu prostřednictvím integrovaného browseru Opera (!).

Příslušenství
Na notebooku jsou nainstalovány Windows XP professional SP2. Přidaný software tvoří Norton antivirus 2005, WinDVD 6 a vypalovací program RecordNOW!

Nejzajímavější jsou ovšem aplikace firmou Lenovo/IBM souhrnně označované jako ThinkVantage Technologies. Centrum pro správu systému tvoří ACCESS IBM, které provede začínajícího uživatele nastavením notebooku k jeho spokojenosti a požadavkům. Jednotlivé aplikace lze spouštět i separátně přes nabídku start.

ACCESS CONECTION nastaví připojení přes Wi-Fi a LAN a po nakonfigurování dokáže plynule přepínat mezi jednotlivými metodami připojení. Hodí se pro uživatele, kteří často mění své pracoviště (např. doma, v práci, na pobočce atp.)

ACTIVE PROTECTION systém chrání vaše data monitorováním pohybu počítače a v případě prudkých pohybů zaparkuje hlavy pevného disku. Velmi zábavný je pak mód realtime status. 3D model vašeho ThinkPadu kopíruje každý pohyb který fyzicky s notebookem provedete a zároveň graficky znázorňuje zaparkování hlav.

Přístupný je také již zmíněný software IBM RESCUE AND RECOVERY. O aktuálnost systému se stará UPDATE CONNECTOR a SOFTWARE INSTALATOR. Přizpůsobení ovládacích prvků mají na starosti aplikace KEYBOARD CUSTOMIZE UTILITI a ULTRA NAV WIZARD pro nastavení trackpointu, touchpadu a příslušných tlačítek. THINKPAD CONFIGURATOR nabízí kompletní ovládání všech portů a hardwaru v počítači. Nechybí ani aplikace pro řízení a nastavení možností prezentací PRESENTATION DIRECTOR. Ve spojení se scurity chipem lze také efektivně šifrovat data na pevném disku a zamezit tak jejich zneužití např. po krádeži notebooku.

Poslední důležitou aplikací je FINGERPRINT SOFTWARE. Ukládá a spravuje naskenované otisky prstů. Lze uložit až několik profilů s různými otisky. Po aktivaci je pak klasické přihlašování do Windows nahrazeno dialogem, který vás vyzve k sejmutí otisku. Systém funguje spolehlivě a přesně. Nikdy se nestalo, že by se pokus o sejmutí otisku musel opakovat.

Závěr
IBM Thinkpad T43p je určen především pro uživatele náročné na výkon a požadující certifikované 3D řešení pro profesionální 3D aplikace (označení "p" značí Performance). Obecně se notebooky modelové řady T se svou příznivou hmotností a rozměry řadí mezi velice dobře mobilní přístroje určené převážně pro aktivní pracovníky v oblasti managementu a IT. Největšími devizami jsou vysoký výkon a především bezpečí uložených dat. Datová bezpečnost je zajištěna především snímačem otisku prstu, security chipem a propracovanou sadou přidaného SW. Mechanická bezpečnost (odolnost) notebooku je pak zajištěna konstrukcí z lehkých a přitom vysoce pevných materiálů. Slabinou může být slabší nabídka portů, kterou lze v případě potřeby rozšířit příplatkovými periferiemi.

Klady a zápory
+ vysoký výkon v mobilním balením
+ vysoká úroveň zabezpečení dat
+ odolnost konstrukce notebooku a disku
+ příjemná klávesnice

- malá nabídka portů
- absence Win kláves

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie DOPLNIT NAZEV NOTEBOOKU

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:35:08 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - První notebook na světě se SideShow :
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • První notebook na světě se SideShow :
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Společnost ASUSTeK Computer Inc. (ASUS), přední dodavatel výkonných notebooků, představuje zcela nový způsob práce s mobilním počítačem díky revoluční řadě notebooků W5Fe. Kompaktní 12" široký notebook s progresivní funkcí SideShow, externím pomocným displejem na krytu LCD, nabízí vysokou mobilitu spolu s rychlým, snadným a pohodlným přístupem k datům. Společnost ASUS, známá svojí silnou konstrukční základnou, tak opět udává směr na cestě do éry Windows Vista.</P>:
  • <P>W5Fe vychází z oceňované konstrukce série W5 a disponuje širokou škálou exkluzivních funkcí, včetně zobrazovacích technologií, které ještě umocní zážitek z digitální zábavy. Nastavitelná webová kamera s velkým rozlišením umožňuje bezdrátovou videokomunikaci. Notebook obsahuje čtečku paměťových karet a Bluetooth 2.0+EDR, což zajišťuje dostatečné možnosti pro ukládání dat a bezdrátové připojení. </P>:
  • <P>Další pokrok v technologii mobilních počítačů<BR>:
  • Společně s uvedením nového operačního systému Microsoft Windows Vista, jsou notebooky schopny nabídnout uživateli mnohem širší rozsah funkcí. To umožňuje změnu a zlepšení současného způsobu práce s počítačem. <BR>:
  • SideShow je nezávislý operační systém, který může být zapnut i bez nastartování celého systému. Díky vestavěné flash paměti lze vybraná data uložit do SideShow ve formě textu, obrázku nebo zvuku a připravit je pro pozdější prohlížení. Externí systém je dobře synchronizován s hlavním operačním systémem, takže uživatelé mohou nastavit automatickou aktualizaci dat u funkcí Outlooku (e-maily, kalendář a plánování schůzek). Po zapnutí hlavního systému je okamžitě zajištěna konzistence dat.</P>:
  • <P>Rychlý přehled<BR>:
  • Pomocný displej W5Fe umožňuje rychlé prohlížení mnoha užitečných informací, včetně naplánovaných schůzek, telefonních čísel, adres a nejnovějších e-mailových zpráv. Na poli zábavy lze externí displej použít pro prohlížení fotografií, přehrávání hudby nebo hraní her typu Solitaire. Kromě toho může SideShow sloužit dokonce jako mobilní navigační zařízení.<BR>:
  • W5Fe představuje špičkovou digitální &#8222;hračku&#8220; v současném světě neustálých technologických změn. Nabízí výkonné zpracování, elegantní design, perfektní integraci funkcí a navíc rychlý přístup k důležitým datům bez nutnosti otevření notebooku. </P>:
  • <P>Charakteristika základních parametrů: <BR>
  • Intel&#174; Centrino&#174; Duo Mobile Technology <BR>:
  • - Intel&#174; Core&#8482;2 Duo Processors T7600/T7400/T7200/T5600/T5500 <BR>:
  • - Mobile Intel&#174; 945GM Express Chipset<BR>:
  • - Intel&#174; PRO/Wireless 3945ABG Network Connection<BR>:
  • Genuine Windows&#174; Vista <BR>:
  • - Genuine Windows&#174; Vista Home Premium<BR>:
  • DDR2 533/667 MHz, up to 1536 MB<BR>:
  • 12,.1" WXGA Color Shine & Crystal Shine LCD, ASUS Splendid Video Intelligence Technology<BR>:
  • SATA 80/120/160 GB<BR>:
  • 1,3 Mpix webová kamera<BR>:
  • 802.11a/b/g, Bluetooth&#174;V2.0+EDR<BR>:
  • 3x USB, 1x TV-Out, 1x Card-Reader, 1x Express Card, 1x VGA<BR>:
  • 30,5 x 22 x 3,1cm, 1,7kg (3článkové baterie) <BR>:
  • Pomocný SideShow Displej<BR>:
  • Displej: 2.8" QVGA TFT LCD<BR>
  • Flash: 1G NAND Flash<BR>
  • </P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse