RECENZE: Lenovo ThinkPad Z60m - titanové víko

15. 12. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Lenovo představilo první ThinkPad se širokoúhlým displejem. V jeho těle nalezneme podle konfigurace mobilní procesory Celeron M nebo Pentium M (včetně kompletní sady Centrino), volit lze i mezi integrovanou nebo tzv. externí grafickou kartou s vyšším výkonem. Z60m překvapí především svou bytelností, která je u nejvyšší varianty vybavena i titanovým krytem na víku displeje.

Lenovo ThinkPad Z60m - titanové víko

Základní popis
Notebooky IBM, respektive dnes již Lenovo, jsou velice známé svým důrazem na odolnost a bytelnost pro použití v terénu. Nejinak na vás bude působit první widescreen ThinkPad, který na první pohled působí až surovým designem. Model Z60m vás nenechá ani chvíli na pochybách o tom, že vydrží i méně šetrné zacházení. Na druhou stranu, surovost zpracování se nemusí každému líbit.

Lenovo Z60m má rozměry 357 x 263 x 38-41 mm a váhu 3.16 kg, takže mobilita nepatří mezi jeho silné stránky a Z60m najde své místo hlavně na pracovních stolech, ale zůstává mu možnost občasného snadného transportu. Jeho tělo je vyrobeno z kvalitního černého plastu v kombinaci s krytem displeje, který je opravdu nezvykle masivní, a v nejvyšší konfiguraci je pokryt leštěným titanem. Jeho tvrdost je naprosto úžasná a běžného promáčknutí displeje se bát skutečně nemusíte. Uchycení víka displeje je vyřešeno pomocí masivně vyhlížejících kloubů, které drží displej velice pevně ve zvolené poloze. Přiklopené víko drží na svém místě dva zámky, které se ovládají jednoduše pomocí jednoho „šoupátka“ v pravé části přední hrany notebooku (škoda, že není uprostřed).

Přední strana notebooku ukrývá nenápadnou čtečku paměťových karet, jež ale není nikterak chráněna proti vniku nečistot, na druhé straně je pak posuvná klávesa pro rychlé zapnutí bezdrátových technologií a malé okénko rychlého infraportu FIR. Levá strana pak nabídne PCMCIA slot, kterému sekunduje i slot pro karty PCI-Expres. Oba jsou zakryty dvířky, která jsou společná pro oba sloty. Dále tu najdeme port FireWire, audio vstup a výstup (běžný 3,5 mm Jack), zdířku pro síťovou kartu a analogový modem a VGA výstup pro připojení externího monitoru. Téměř u zadního okraje je pak otvor chladící soustavy, který nalezneme i „za rohem“ na zadní straně notebooku. Ta krom něho nabízí už jen zdířku napájení a jeden port USB 2.0.

Pravá strana Lenova je pak vyhrazena především optické mechanice, která je usazena v modulární šachtě. Kromě optické mechaniky tu nalezneme další dva USB porty, bezpečnostní zámek Kensington a výstup S-Video. Nabídka portů lze rozšířit připojením dokovací stanice, pro níž je připraven speciální port vespod notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je jasnou specifikou notebooků IBM/Lenovo. Je tvořena klávesami běžných rozměrů v černé barvě s bílými popisky. Jediná klávesa Enter a popisky funkcí dostupné přes funkční klávesu Fn dostaly do vínku barvu modrou. Testovaný notebook byl předprodejním vzorkem, takže na ní chybí české znaky, a lze také předpokládat, že v prodejních kusech bude velký Enter. Novinkou u IBM/Lenovo je Win klávesa Start, která je ale ke své škodě poměrně úzká.

Celý klávesnicový blok je tradiční pro ThinkPad a snaží se maximálně dodržet standardy velké PC klávesnice. Funkční klávesy F1-F12 jsou rozděleny do čtyřčlenných skupinek, přičemž k první z nich je přidružena klávesa Esc a ke třetí trojice kláves PrtSc, ScrLk a Pause. Poslední skupinku kláves tvoří tradiční šestice kláves Insert, Del, Home, End, PgUp a PgDn. Právě umístění klávesy Del mi přijde velmi nepraktické a nevýrazné, výtku mám i k obsazeným místům okolo kurzorového kříže vcelku zbytečnými klávesami určenými k ovládání prezentací. Příjemný je naopak velký Backspace. Velmi praktické se mi jeví odtokové kanálky vespod notebooku, které slouží pro maximální ochranu komponent proti nechtěnému vylití tekutiny do klávesnice. Nelze ale počítat s tím, že notebook vydrží v dešti nebo dokonce pod sprchou ;-).

Nad klávesnicí pak nalezneme i tři tlačítka pro ovládání hlasitosti, speciální klávesu ThinkVanage pro spuštění recovery po bootu notebooku a nevýrazný hlavní vypínač systému. Po stranách klávesnicového bloku jsou umístěny reproduktory. Velmi zajímavý prvek se pak skrývá asi tři centimetry pod kurzorovým křížem, kde nalezneme snímač otisků prstů pro zabezpečení systému. Jeho nastavení je velmi jednoduché. Klasické kontrolky zámků, napájení, činnosti disku a zapnutých bezdrátových technologiích se pak nachází těsně pod displejem na víku notebooku.

Jako polohovací zařízení je použit jak trackpoint, tak běžnější touchpad. Ovládání obou prvků je velmi příjemné, každý z nich má svou skupinku tlačítek, jejichž kvalita a funkčnost je na velmi dobré úrovni. Plocha touchpadu je bezproblémová a ani s vlhčími prsty nebudete mít problém. Ač mi to při práci nevadilo, stejně musím podotknout, že plocha touchpadu mohla být o poznání větší.

Hlavní HW parametry
Systém testovaného Lenova Z60m je postaven na čipsetu Intel 915GM, který je součástí nejnovější sady Centrino (Sonoma). Použitý procesor je pak Pentium M-760 taktovaný na 2 GHz. Využívá výhod jádra Dothan a má 2MB L2 cache paměti. V redakčním testu se pak tento procesor projevil hodnotou CPU banchmarku 19224 bodů, což je velice slušná hodnota blížící se např. AMD Turionu64 ML-34 (1.8GHz) a nebo 3.2 GHz Pentiu 4. Lenovo Z60m je nabízeno také s levnějším procesorem Celeron M.

Operační paměť u testovaného notebooku má velikost 1 GB, přičemž jsou obsazeny oba sloty moduly o velikosti 512 MB. Paměť je rozšířitelná maximálně na 2 GB a jde o paměť typu DDR2-533. V redakčním testu se tato paměť prokázala přenosovou rychlostí 1195 MB/s, což je vzhledem k Centrino technologii již běžná hodnota. Podle konfigurace lze opět volit i jiné velikosti paměti od 256 MB.

Volba pevného disku padla na výrobce Hitachi (model TravelStar 5K100), jeho kapacita je rovných 100 GB a plotny se točí rychlostí 5400 rpm. Pracuje na rozhraní SATA a v redakčním testu se tento disk prokázal hodnotou propustnosti 105,38 MB/s a přístupovou dobou 16,90 ms. Právě první hodnota pak novému Lenovu zajišťuje zlatou příčku v našem redakčním žebříčku s drtivým náskokem před druhým diskem v pořadí. TravelStar 5K100 se díky tomu stal prvním u nás testovaným diskem, který dokázal překročit hodnotu 100MB/s. Hodnota přístupové doby patří do lepšího průměru.

Optická mechanika je typu SuperMulti DL, což znamená, že si poradí se všemi dostupnými CD i DVD médii včetně zápisu na ně. Konkrétně se pak jedná o mechaniku s označením HL-DT-ST DVRAM GSA-4080N. Při testování neměla sebemenší problém s jakýmkoli médiem a to včetně mého referenčního dosti poškrábaného DVD.

Spojení se světem je u nového Lenova na excelentní úrovni díky bezdrátové kartě operující se všemi standardy (802.11 a/b/g) a technologii Bluetooth. Zapomenout nelze ani na kartu Gigabit Ethernet a analogový modem. V levnějších konfiguracích jsou ovšem bezdrátové technologie za příplatek.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej nového Lenova se může pochlubit úhlopříčkou 15,4“ a maximálním rozlišením 1680 x 1050 obrazových bodů. Jedná se o aktivní technologii TFT, která zajišťuje dobrou čitelnost displeje i na přímém slunečním světle. Poměrně nevýrazné barevné podání je čistým průměrem dnešní doby. Displej je dostatečně kvalitní, a hlavně díky krytu z titanu i dokonale chráněný proti nešetrnému zacházení. Všiml jsem si jen malinko tmavších míst v dolní polovině obou boků displeje (bylo více vidět na bílé ploše). Levnější varianty nabízejí nižší rozlišení 1280x800.

Grafická karta je v testované konfiguraci nového Lenova zastoupena řešením od firmy ATI, modelem Mobility Radeon X600. Používá 128 MB vlastní videopaměti a v benchmarcích se jeví jako velmi zajímavé a výkonné řešení. Verze 2001 ukázala velmi příjemných 12175 bodů, 03 pak 3195 a 05 celých 1663 bodů. Přestože se jedná o nadprůměrné výkony, tak z hlediska moderních her je tato karta jedinou větší nectností notebooku. Čtveřice pixel pipeline a podpora pouze prvního standardu DirectX 9 (nikoliv DirectX 9b jako u Radeonu X700 a nebo 9c, kterým se chlubí GeForce Go řady 6xxx) kartu limituje v posledních hrách a není nejlepší perspektivou do budoucna. Pro použití při běžné práci ve 2D (text, internet, video atp.) samozřejmě karta plně dostačuje. V levnější variantě je grafika řešena integrovaným čipem Intel GMA 900, který je vhodný pro práci v 2D, v 3D už jen pro programy méně náročné na poslední "finesy".

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální funkce tohoto Lenova jsou podmíněny především kvalitním širokoúhlým displejem "jako" stvořeným k příjemnému přehrávání filmů a kvalitními reproduktory, které hrají poměrně čistě a ani při nejvyšších hlasitostech nijak nestrádají v širokém zvukovém spektru. Zajímavostí je i možnost ovládání přehrávače pomocí speciálních funkcí dostupných přes klávesu Fn na kurzorovém kříži. O zvukové podání Lenova se stará zvuková karta standardu High Definition Audio.

Z pohledu portů jmenujme tři USB 2.0 a především pak FireWire, který je velkým přínosem pro práci s videem. Externí výstup na monitor není nic zvláštního, vážit si ale můžeme výstupu S-Video. Výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon pak beru jako samozřejmost. Pozornost si ale jistě zaslouží integrovaná čtečka paměťových karet SD/MMC.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení systému má vyústění na levé a zadní straně, zčásti je teplý vzduch odvádět i otvorem umístěným přímo pod víkem displeje vedle levého kloubu. K přístupu studeného vzduchu pak slouží několik otvorů vespod a okolo slotů PCMCIA karet. Při běžné práci vás větráček nebude nikterak rušit, hlučnější je optická mechanika.

Pokud budete přístroj zatěžovat náročnými aplikacemi, větráček bude na své intenzitě stále přidávat podle pokynů tepelného čidla. I přesto je jeho hlasitost na únosné mezi a tělo notebooku je chlazeno dostatečně. Citelné teplé oblasti se týkají jen okolí výdechu teplého vzduchu a některých částí vespod přístroje, které ale při práci s notebookem na klíně nějak zvlášť nepostřehnete.

Baterie
Lenovo používá šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s neobvyklou kapacitou 5200 mAh a jmenovitým napětím 10,8 V. Ve standardním* redakčním testu pak dokázala systém napájet po (nadprůměrnou) dobu 4h 23min.

Závěr
Lenovo ThinkPad Z60m nabízí především bytelnou konstrukci a širokoúhlý displej. Jeho odolnost obzvláště u nejvyšší konfigurace s titanovým krytem na víku je opravdu příkladná a vybízí k časté práci. Na druhou stranu je notebook také poměrně tlustý a těžký, což naopak jeho mobilitu snižuje. Velice dobře si ho ale dovedu představit v rukou stavebního inženýra, který po stavbách jezdí autem a potřebuje pracovat na svém projektu při konzultaci s „vyšší mocí“. Ceny se základní výbavou v podobě procesorů Celeron M a integrovanou grafikou začínají u hranice 30 tisíc Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ bytelnost konstrukce
+ volitelný titanový kryt displeje
+ dvě polohovací zařízení (touchpad, trackpoint)
+ rychlý pevný disk s rozhraním SATA

- rozměry (především tloušťka) a váha
- jen slabší Mobility Radon X600 (X700 by notebooku slušel více)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Lenovo ThinkPad Z60m

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Z60m
  • Instalovaný procesor: Pentium M 760 (2.0 GHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (PC4200) (2x 512)
  • HDD (GB): 100 (TravelStar 5K100, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+R DL (HL-DT-ST DVRAM GSA-4080N)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800 - širokoúhlé)
  • Video: ATI Mobility Radeon X600, 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi 802.11a/b/g
  • Zvuková karta: High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Microsoft Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh / 4:23
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 357 x 263 x 38-41 mm
  • Hmotnost (kg): 3.16
Recenze

Diskuse