RECENZE: Premio 3040N - elegantní DTR

17. 3. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook kategorie náhrada stolního PC v cenách od cca 23.000 Kč nabízí procesor Celeron D, 15 palcový displej a ATi grafickou kartu sdílející operační paměť RAM. Černý notebook s víkem stříbrné barvy a světle modrými kontrolkami působí ve své kategorii elegantně.

Premio 3040N - elegantní DTR

Základní popis
Plastové tělo notebooku, převážně černé barvy, působí celkově elegantně. Neutrální, spíše decentní tvar notebooku je okořeněn touchpadem a sadou tlačítek stříbrné barvy. Nezvyklé, ale příjemné jsou I kontrolky svítící modře. Po vzhledové stránce na mě notebook zapůsobil vyváženým dojmem.

Rozložení prvků po obvodu notebooku je vesměs dobré, i když malé výhrady zde jsou. Na čele notebooku jsou dva audio konektory IN/OUT, jejichž umístění je vhodné pro připojení sluchátek kombinovaných s mikrofonem, po připojení externích reproduktorů už mohou přívodní kabely překážet. Na čele je i FireWire konektor, který pravděpodobně nejvíce využijí majitelé digitálních videokamer (zde může nastat podobná nepříjemnost s kabely jako u audio). Na pravém boku notebooku jsou 3 USB 2.0 porty, IrDA port, čtečka paměťových karet (MS, MMC, SD) a S-video výstup. Pokud používáte externí myš a cokoliv napravo připojíte, musíte počítat, že na stole bude potřeba malinko více místa. Na levém boku je 1x PCMCIA slot a optická mechanika (dle mého soudu ideální umístění … pro praváky). Vše ostatní je vzadu (konektory pro modem, LAN, externí monitor a rozhraní pro port replikátor/dokování). Vzadu je i napájecí konektor a otvor pro Kensingtonský zámek.

Notebook o rozměrech cca 330 x 270 x 40 mm a výrobccem udané hmotnosti 3,4kg je určen k práci na desce stolu doma nebo v kanceláři. Pokud jezdíte autem nebo budete notebook nosit v batohu na zádech, je možné s ním i denně cestovat mezi domovem a prací/školou. Rozměry zdroje cca 145 x 60 x 35 mm jsou příjemnější než u některých notebooků s procesorem Pentimum 4, ale ani tak zdroj mobilitě příliš nepřidá.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice, bílé hlavní znaky (včetně českých) a světle modré symboly pro klávesu Fn. Obě barvy jsou dostatečně kontrastní a čitelné. Klávesa Fn je první z kraje v levém dolním rohu, takže se sběhlým PC uživatelům ze začátku plete s Ctrl. Podivné je také umístení klávesy Pause/Brake do pravého horního rohu, kde bych očekával spíše Del(ten je až druhý z kraje). Poslední výtku mám ke klávese Enter; uvítal bych větší, na výšku dvou řad kláves. Vše ostatní už je vcelku dobré. Obě klávesy Shift i Backspace jsou velké, čtveřici kláves Home, End, PgUp, PgDn umístěné do sloupku na pravém okraji klávesnice rovněž nelze nic vytknout. Kurzorové šipky jsou oddělené vpravo dole a notebook má i obě Win klávesy.

Touchpad pod klávesnicí má na sobě ohraničenou plošku pro rolování v dokumentech jak graficky, tak plastickou přepážkou, a to vše je pro pohodlí praváků posunuto více doleva. K touchpadu patří i dvě tlačítka. Nad klávesnicí uprostřed je tlačítko hlavního vypínače, které má na svých bocích po dvou dalších tlačítkách rychlého startu aplikací. Tlačítka vlevo jsou napevnou určená pro E-mail a Internetový prohlížeč. Tlačítka na druhé straně lze libovolně definovat. Nad pěticí tlačítek uprostřed jsou umístěny indikační diody klávesnice, takže je na ně neustále dobře vidět. Ostaní indikační diody jsou na spodní hraně pracovní plochy.

Hlavní HW parametry
Notebook je zajímavě zkompletován sice z levných, ne však nevýkonných komponent; přesnou konfiguraci lze při koupi na přání měnit. Základem systému je čipová sada ATI MOBILITY RADEON 9100 IGP určená pro procesory Intelu Celeron a Pentium 4. Obsahuje dvoukanálový řadič pamětí DDR-400 a (jak již název napovídá) integrované grafické jádro.

O hnací sílu testovaného Premia 3040N se stará stolní procesor Intel Celeron D 345 taktovaný na (v levném notebooku) pekelně rychlých 3.06 GHz. Jedná se o novější stolní Celeron, který má k disposici přijatelných 256 KB L2 cache a jeho systémová sběrnice běží na 533 MHz. Jako ostatní stolní procesory však postrádá technologii SpeedStep pro změnu frekvence dle potřeby, takže běží po celou dobu provozu "naplno", což se nepříznivě odráží na spotřebě celého notebooku. Jeho výkon je zato opravdu vysoký, jedná se dokonce o třetí nejvýkonnější procesor v našich testech!

Zvláštní však je, že během několika prvních měření vykázal celý systém neobvykle nízké výkony; v dalších opakováních se však "chytl" a podával výkony vyrovnané (a velmi vysoké). Zda to bylo způsobeno nějakou aktivitou Windows nebo například neobvyklou čipovou sadou, nevíme - problémový stav se již nepodařilo navodit znovu.

Operační paměť testovaného modelu měla kapacitu 512 MB, což není běžným jevem u takto levných notebooků. Jednalo se o dva moduly typu DDR-333 po 256 MB, maximální kapacita činí standardních 2 GB. Při výkonnostních testech ale nastalo mírné zděšení - ne příliš používaná čipová sada od ATI zřejmě udělala své a my jsme se při opakovaných měřeních dočkali výsledků: od 448 do 934MB/s. Tyto výkyvy sice nemají žádný praktický vliv na běžnou práci, projeví se ale kolísáním výkonu systému ve hrách. Především to ale vypovídá o kvalitě čipové sady; u konkurenční Intel 855 jsme se nikdy nedočkali při opakovaných měřeních většího rozdílu než několika desítek MB/s. Možná, že by byla situace lepší při použití kvalitnějších značkových paměťových modulů.

Pevný disk FUJITSU MHT2040AH pojme 40 GB dat, což je běžná kapacita u levnějších notebooků. Jeho parametry jsou sympatické - otáčí se rychlostí 5400 ot/min a disponuje 8 MB bufferem. U naměřených výsledků to také nikterak špatné není - s průměrnou přístupovou dobou 17.49 ms se jen těsně nevešel do první desítky u nás testovaných disků, přenosová rychlost činí lehce podprůměrných 78.31 MB/s.

Velkým překvapením v dané cenové kategorii notebooku je optická mechanika typu DVD+/-RW, konkrétně QSI DVD+-RW SDW-082S. Dle specifikací výrobce sice nedisponuje zrovna špičkovými rychlostmi, ale podstatná je možnost vypalování DVD. Na disky DVD+R zapisuje rychlostí 4x, přepis DVD+RW zvládá 2.4x. Pomalejší DVD-R a DVD-RW zapisuje a přepisuje rychlostí 2x; na staré dobré disky CD-R s ní můžete zapisovat maximální rychlostí 16x, přepisovat CD-RW rychlostí 10x.

Ve standardní nabídce je Premio 3040N vybaveno pouze nutným minimem pro komunikaci, tj. 56kb/s faxmodemem a 10/100Mb/s síťovou kartou. Bezdrátová síťová karta je za příplatek, interním Bluetoothem notebook vybavit nelze.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jako všechny levnější notebooky disponuje i Premio 3040N standardním 15" displejem s rozlišením XGA (1024x768). Obrazové parametry (jas, kontrast) jsou subjektivně srovnatelné s konkurencí a nikterak nevybočují z průměru v této cenové kategorii.

Velmi zajímavou kapitolou notebooku je však grafická karta. Jak již bylo zmíněno, grafické jádro je integrováno přímo v čipsetu ATI a jedná se o čip odvozený ze známého Mobility Radeonu 9000! Díky tomu disponuje tato grafická karta dokonce hardwarovou podporou DirectX 8.1 včetně PixelShaderů ve verzi 1.4 - to je ve světě integrované grafiky něco vskutku unikátního a lepšími parametry se může chlubit již jen velmi mladá integrovaná grafika GMA 900 od Intelu. Díky absenci jakékoliv vlastní videopaměti a nutnosti používat pomalou paměť sdílenou (16/32/64/128 MB, velikost je konfigurovatelná v BIOSu) však došlo ke značné degradaci výkonu oproti plnohodnotnému Radeonu 9000, takže jsme notebooku naměřili pouze 2728 bodů v 3D Marku 2001 a 465 bodů v 3D Marku 03. Jedná se zhruba o 20% nižší výkony, než má vysoko taktovaná Intel GMA 900. I zde by zřejmě pomohly rychlejší a kvalitnější paměťové moduly. Přesto je zejména v novějších 3D aplikacích (hrách) integrovaný Radeon téměř 5x výkonnější než nejčastěji používané jádro Intel Extreme Graphics 2 z čipsetu i855 používaného ve starší Centrino sadě. Výkon grafické karty Radeon 9100 IGP je možno regulovat v závislosti na práci z baterie či elektrické sítě.

Na poměry levných integrovaných grafik se jedná o výkonné řešení; i tak je však nesrovnatelné s jakoukoliv současnou "externí" grafickou kartou. Na běžnou práci (dokumenty, internet, e-mail, fotografie) a nebo přehrávání videa stačí bez jakýchkoliv problémů, 3D hry však zvládne jenom starší a méně náročné.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Dva stereo reproduktory jsou umístěné nad klávesnicí. Jejich projev je čistý a dostatečně hlasitý. Integrovaný mikrofon zde chybí, takže např. pro audio konferenci je třeba použít mikrofon externí. Přehrávání audio/video záznamů (MP3, DVD atp.) lze ovládat i z klávesnice pomocí klávesy Fn a příslušných symbolů na klávesách F9 – F12. Notebook obsahuje S-video výstup, FireWire konektor (např. pro DV kameru) i oba neodmyslitelné audio konektory (IN/OUT). Majitelé digitálních fotoaparátů nebo některých MP3 přehrávačů ocení čtečku pameťových karet (MS, MMC, SD).

Chlazení a provozní hluk
Na spodku notebooku jsou dva jasně viditelné vstupy pro dva větráčky chlazení. I když jsou oba větráčky téměř neustále v provozu, je při běžné práci notebook relativně tichý (ve srovnání s některými DTR konkurenty) a např. zvukem filmu z DVD je šumění vzduchu poměrně snadno přehlušeno. Pokud se však oba větráčky rozběhnou naplno (plná zátěž procesoru), může už být jejich hluk nepříjemný. Malé sání vzduchu je i z boku, takže lze pracovat i na klíně nebo měkké podložce, přesto doporučuji spíše desku pracovního stolu (obzvláště při vyšší zátěži) a nechat tak volný přístup vzduchu i zespodu. Zahřívání na klávesnici není nijak výrazné, teplo je cítit více uprostřed. Zahřívání je pozvolné a i po hodině plného zatížení lze na klávesnici bez problému pracovat. Plocha pod klávesnicí se nezahřívá téměř vůbec.

Baterie
Procesor Intel Celeron D potřebuje více energie než čistokrevné mobilní procesory, a proto má baterie udanou kapacaitu 6600 mAh. Díky silné baterii vydržel notebook v našem standardním* redakčním testu pracovat po dobu 1 hodiny a 47 minut. Na notebook s desktopovým procesorem je to slušná hodnota, ale i tak ji lze u DTR notebooku ocenit více jako záložní zdroj pro případ výpadku energie v elektrické síti.

Závěr
Premio 3040N je notebook určený pro uživatele, kteří chtějí nahradit své stolní PC z důvodu úspory prostoru na stole nebo proto, že potřebují počítač občas někam přenést. Výkonově naprosto postačuje pro běžné zpracování dokumentů, internet i zpracování fotek z digitálního fotoaparátu nebo sledování videa. Integrovaná grafika umožní hrát i méně náročné 3D hry. Vzhledově v této kategorii patří k tomu lepšímu co český trh nabízí. S dvouletou zárukou i pro firmy lze Premio 3040 pořídit v doporučených koncových cenách od 23 tis. Kč bez DPH. Jeho služby oceníte doma i v malé kanceláři.

Klady a zápory:
+ hezký design (v této kategorii)
+ dobrý odvod tepla
+ výdrž na baterii (v rámci DTR kategorie)

- hlučný při vysokém výkonovém zatížení
- umístění kláves Fn/Ctrl a Del/Pause


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie notebooku Premio 3040N



Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:53:06 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Acer PH112 DLP videoprojektor - s nativním formátem 16: 9
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Acer PH112 DLP videoprojektor - s nativním formátem 16: 9
  • <P>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění<hr></P>:
  • <P>Acer představuje DLP videoprojektor PH112 s nativním formátem zobrazení 16: 9</P>
  • <P>Budoucnost digitálního obrazu</P>:
  • <P>PRAHA, 30. března 2006. Společnost Acer, vedoucí prodejce notebooků v oblasti EMEA, tzn. v Evropě, na Středním východě a v Africe (zdroj: údaje firmy Gartner za čtvrté čtvrtletí 2005) představila nový širokoúhlý projektor PH112 s nativním formátem zobrazení 16:9, který nabízí uživatelům dokonalé spojení efektivního pracovního nástroje (kompatibilní s 4:3) s řešením pro domácí zábavu ve vysoké kvalitě.</P>
  • <P>Kompaktní, přenosný videoprojektor Acer PH112 využívá osvědčenou, progresivní technologii DLP&#8482; (Digital Light Processing), která umožňuje vyrábět tenčí, lehčí a současně odolné projektory. Kompaktní a nenápadný videoprojektor PH112 je dostatečně malý, aby ho bylo možné upevnit na strop v obývacím pokoji anebo postavit na polici.</P>:
  • <P>Acer PH112 představuje inteligentní digitální zobrazovací přístroj, který dokáže zprostředkovat vynikající zábavu při sledování širokoúhlého domácího kina s nativním formátem zobrazení 16: 9 i na větších projekčních plochách (nyní až 324"). <BR>
  • Acer PH112, který je kompatibilní s formátem 4 : 3, je rovněž ideální pro sledování běžného televizního vysílání a prezentací Power Point.</P>
  • <P>Projektor PH112 nabízí barevný a jasný obraz s vynikajícím rozlišením WVGA (854 x 480 pixelů) a vysokým kontrastním poměrem 2000: 1, který oceníte při domácí zábavě ve chvílích odpočinku i při kancelářských prezentacích. Projektor PH112 se světelným tokem 1700 ANSI lumenů při hlučnosti pouhých 30 dB (28 dB v úsporném režimu) se vyznačuje kompaktním a odolným provedením, i když váží pouhých 2,3 kg, a spojuje ultrapřenosnost s vysokou kvalitou obrazu při projekci v tmavém i dobře osvětleném prostředí. </P>
  • <P>Projektor PH112, který je vybaven klávesou Empowering, umožňuje přepínat mezi šesti režimy zobrazení - Bright, PC, Video, Theatre, sRGB a User &#8211; a nabízí obraz vynikající kvality v temném i dobře osvětleném prostředí. Kromě toho dodávaný dálkový ovladač PH112 je rovněž vybaven klávesou Empowering, která zprostředkuje uživatelům okamžitý přístup k funkcím technologie Acer Empowering: </P>
  • <P>Acer eView Management umožňuje volit v jediném kroku předem nastavené a přizpůsobitelné profily zobrazení, které zajišťují optimální obraz za jakýchkoli světelných podmínek.</P>:
  • <P>Acer eOpening Management přizpůsobí jediným stisknutím tlačítka uvítací zobrazení i zobrazení v pohotovostním režimu, v němž lze promítat i vlastní uložené obrázky. </P>:
  • <P>Acer eTimer Management zobrazí šikovný časovač, podle něhož může uživatel sledovat čas. Tato funkce pro odpočítávání času zaručí jedinečnou přesnost a účinnost prezentací. </P>:
  • <P>Dálkový ovladač projektoru PH112 je vybaven funkcí PageUp & PageDown (přetáčení stránek nahoru a dolů), která nalezne uplatnění především při účinných profesionálních a firemních prezentacích.</P>:
  • <P>Na všechny projektory Acer je poskytována standardní dvouletá záruka typu mail-in.</P>:
  • <P>Na českém trhu je projektor PH112 (ADVAN. DLP, ZOOM, 480p 854x480, 2,3kg,, 2000: 1, 1700 LUM, 30db) dostupný za cenu 19 990 Kč /26 290 SK bez DPH. </P>
  • <P><hr></P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse