RECENZE: Premio 5050N - Centrino (Sonoma) a 5x USB

19. 5. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook se širokoúhlým displejem a nejnovější sadou Intel Centrino lze pořídit v sympatických cenách od cca 30ti tisíc Kč bez DPH. Za to dostanete notebook s procesorem Pentium M, integrovanou grafikou Intel Graphics Media Accelerator 900 a více než slušnou porcí USB portů.

Premio 5050N - Centrino (Sonoma) a 5x USB

Základní popis
Tělo notebooku je vyrobeno z plastu dvou odlišných odstínů šedé barvy, které společně vytváří zajímavý a celkem pěkný vzhled. Černý je jen spodek notebooku a klávesnice. Základní křivky notebooku jsou nevtíravě doplněny kulatými tlačítky na pracovní ploše nad klávesnicí. Po vzhledové stránce na mě notebook zapůsobil neotřele a příjemně, ale na Centrino notebook poněkud tlustě.

Prvky po obvodu notebooku jsou rozloženy téměř příkladně, jen optickou mechaniku bych raději viděl na levém boku a ne vpravo, kde její otevírání může vadit při používání externí myši. Na levém boku je jeden z celkem pěti USB portů, 2 audio konektory (IN/OUT), FireWire konektor, slot pro paměťové karty (MS Pro, MMC, SD) a 1x PCMCIA slot. Na levém boku je připravena i pozice pro ExpressCard, ale ta je prozatím "zaslepena". Vzadu je zbytek konektorů: napájecí, S-video OUT, externí monitor, 4x USB, modem, LAN a nechybí ani otvor pro zámek Kensington. Na čele už je potom "jen" sada tlačítek pro ovládání přehrávání audio/video.

Díky rozměrům cca 356 x 275 x 34/40 mm a výrobcem udané hmotnosti 2,9 kg je dle mého soudu notebook vhodný především k práci na desce stolu doma nebo v kanceláři s tím, že není problém ho denně převážet mezi domovem a kanceláří. V případě potřeby si s notebookem dokáži představit i občasnou pracovní schůzku. Přepravu notebooku zpříjemňuje poměrně malý zdroj o rozměrech cca 110 x 45 x 35 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice má bílé hlavní znaky (včetně českých) a světle modré symboly pro klávesu Fn. Obě barvy jsou dostatečně kontrastní a čitelné. Klávesa Fn je první z kraje v levém dolním rohu, takže se sběhlým PC uživatelům ze začátku plete s Ctrl. Poslední výtku mám ke klávese Enter; uvítal bych větší, na výšku dvou řad kláves. Vše ostatní už je vcelku dobré. Obě klávesy Shift i Backspace jsou velké, čtveřici kláves Home, End, PgUp, PgDn umístěné do sloupku na pravém okraji klávesnice rovněž nelze nic vytknout. Ins a Dle jsou v pravém horním rohu v uvedeném pořadí. Kurzorové šipky jsou oddělené vpravo dole a notebook má i obě Win klávesy.

Touchpad pod klávesnicí má na sobě graficky ohraničenou plošku pro vertikální rolování v dokumentech. Pro pohodlí praváků je touchpad posunut více doleva. K touchpadu patří i dvě tlačítka. Nad klávesnicí uprostřed je tlačítko hlavního vypínače, které má vedle sebe (vpravo) tlačítka rychlého startu/ovládání aplikací a řadu všech indikačních diod (vlevo).

Hlavní HW parametry
Premio 5050N dorazilo na redakční testy vybavené kompletní sadou Centrino (Sonoma). Základem systému je výkonný čipset Intel 915GM s integrovaným grafickým jádrem a současnými technologiemi jako PCI-Express.

Systém byl osazen procesorem Intel Pentium M 740 s frekvencí 1.73GHz a 533MHz FSB. Tento procesor disponuje dostatečným výkonem pro běžné používání (jedná se o 13. nejvýkonnější procesor v našich testech) a přitom je díky své promyšlené architektuře a technologii Enhanced SpeedStep velmi úsporný.

Operační paměť má kapacitu 512MB, avšak jedná se o 2 moduly po 256MB, což zrovna neusnadňuje případné rozšíření. Jak se u notebooku této cenové kategorie dá očekávat, jedná se o typ DDR-333; paměti DDR2 by notebook zbytečně prodražily. V našich výkonnostních testech dokázala paměť přenést nadprůměrných 1027MB/s, což je především zásluhou skvělého čipsetu.

Pevný disk FUJITSU MHT2060AH s rozhraním ATA disponuje kapacitou 60GB a průměrnými výkonnostními parametry: rychlostí 5400 ot/min a 8MB bufferem. Jeho naměřené výkony tomu odpovídají - přenosová rychlost 78.33 MB/s a průměrná přístupová doba 18.09ms patří rovněž k průměru.

Na stejném IDE kanálu jako disk je připojena i optická mechanika TSSTcorpCD/DVDW TS-L532A standardu DVD+/-RW DL. Je schopná zápisu i na disky Dual Layer s kapacitou 8.5GB, jenom její umístění na stejném kanálu s diskem není zrovna nejideálnější.

Síťová rozhraní Premia odpovídají běžnému průměru - tedy modem, 100Mb/s LAN a Wi-Fi karta standardu b/g ze sady Centrino.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Premio 5050N disponuje širokoúhlým 15,4" displejem s rozlišením 1280 x 800 bodů. Kvalitu obrazu a jeho podsvícení subjektivně hodnotím jako lepší průměr, a to nejen v této cenové kategorii. V horním okraji víka notebooku je umístěn senzor, který automaticky upravuje uživatelem přednastavenou úroveň jasu displeje podle okolního světla.

Grafickou část výpočtů má na starosti již zmiňované integrované jádro Intel GMA 900. Jedná se o solidní integrovaný čip, který v běžných podmínkách bez problémů vystačí (zpracování dokumentů, internet, e-maily atp.). V náročném 3D je i přes hardwarovou podporu DirectX 9 jeho výkon slabý, jako u téměř věch integrovaných grafik. Grafické jádro je totiž plně odkázáno na pro něj vzdálenou operační paměť, o kterou se navíc musí dělit se systémem. Především díky tomu dosahuje notebook relativně nízkých 3D výkonů: 4129 bodů v 3D Marku 2001 a 713 bodů v 3D Marku 03. Vystačí tedy pouze na 2D nebo na starší a méně náročné 3D hry.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Sadou tlačítek (multimediální panel) na čele notebooku lze ovládat ve Windows přehrávání audio i video nebo "jen" audio CD, ovšem bez spuštění OS, a tudíž energeticky úsporněji (neběží CPU, RAM, HD atp.). Reproduktory mají průměrný projev bez drnčení a s dostatečnou hlasitostí. Ovládání hlasitosti z klávesnice funguje i při spuštěné hře ihned, ale delší dobu problikává informační grafická ikonka, která pak ruší. Notebook obsahuje i interní mikrofon. Majitelé digitálních fotoaparátů nebo některých MP3 přehrávačů ocení čtečku pameťových karet (MS Pro, MMC, SD).

Chlazení a provozní hluk
Odvod tepla je na velmi dobré úrovni. I při velké zátěži se jen malinko zahřeje klávesnice. Více tepla je nad klávesnicí v oblasti tlačítek rychlého startu aplikací a hlavního vypínače, ale tam to tolik nevadí. Vstup chlazení je především 2x zespodu u větráčků a u procesoru je malý nouzový vstup i zboku. Notebook by neměl být při práci chlazení umístěn na měkké podložce. Výdechy obou větráčků jsou vzadu. Při běžné práci se zapnutou funkcí SpeedStep větráčky pracují na nízkých otáčkách a notebook je velmi tichý. Při zátěži oba větráčky běží stále, ale spíše tiše.

Baterie
Příjemně překvapil test výdrže na baterii. Baterie s běžnou hodnotou udané kapacity 4400 mAh vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat 4 hodiny a 17 minut. I když Intel a mnoho výrobců s oblibou tvrdí, že tzv. Centrino notebooky dokáži takové i lepší hodnoty s přehledem, je v praxi s takto silnou baterií výsledek často i o 1 hodinu horší.

Závěr
Premio 5050N je notebook určený především pro využití v malé a střední firmě nebo domácnosti. Díky sadě Intel Centrino, nabízí dostatečný výkon pro jakékoliv běžné aplikace, práci s dokumenty a internetem. Zahrajete si na něm i 2D nebo méně náročné 3D hry. Sledování filmů a poslech hudby usnadňuje ovládací multimediální panel na čele notebooku. Ke kladům patří nadstandardní výdrž na baterie, dobrý odvod tepla a nadstandardních 5 USB portů. Mobilita je na střední úrovni, vhodná pro denní převážení mezi domovem a prací/školou. Zajímavá je i doporučené koncová cena, která v závislosti na výbavě začíná (v době uvedení recenze) na sumě 30.790,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ výdrž na baterii
+ dobrý odvod tepla
+ automatická korekce jasu LCD

- umístění kláves Fn/Ctrl, malý Enter
- tloušťka notebooku (na poměry tzv. Centrino notebooku)


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie notebooku Premio 5050N



Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Premio 5050N
  • Instalovaný procesor: Pentium M 740 1.73 GHz (Dothan, 533FSB, 2MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR-333 (2x 256)
  • HDD (GB): 60 (FUJITSU MHT2060AH, ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (TSSTcorpCD/DVDW TS-L532A)
  • LCD: TFT 15,4", širokoúhlé
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: Intel Media Accelerator 900, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolovací ploška
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 17 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 5x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 356,5 x 275,5 x 34,5/40mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse