RECENZE: Premio 6050N - nVidia GeForce Go 6600 se 128 MB

21. 7. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook se širokoúhlým displejem, nejnovější sadou Intel Centrino (Sonoma) a s výkonnou grafickou kartou nVvidia GeForce Go 6600 již přesáhne cenu 40 tisíc Kč bez DPH. Za to dostanete slušně vybavený notebook s dobrou dávkou výkonu a porcí rozhraní včetně 5-ti USB portů.

Premio 6050N - nVidia GeForce Go 6600 se 128 MB

Pokud nás sledujete pravidelně, jistě jste si již všimli notebooku Premio 5050N, který je postaven na stejném základě jako dnes testovaný model Premio 6050N. Na první pohled se notebooky neliší, a tak i značná část recenze je stejná. Hlavní rozdíl mezi oběma notebooky je v grafickém čipu viz níže. Premio 6050 má také lepší paměti a rychlejší disk.

Základní popis
Tělo notebooku je vyrobeno z plastu dvou odlišných odstínů šedé barvy, které společně tvoří zajímavý a celkem pěkný vzhled. Černý je jen spodek notebooku a klávesnice. Základní křivky notebooku jsou nevtíravě doplněny kulatými tlačítky na pracovní ploše nad klávesnicí. Po vzhledové stránce na mě notebook zapůsobil neotřele a příjemně, ale na Centrino notebook poněkud tlustě.

Prvky po obvodu notebooku jsou rozloženy téměř příkladně, jen optickou mechaniku (vyndavací) bych raději viděl na levém boku a ne vpravo, kde její otevírání může vadit při používání externí myši. Na levém boku je jeden z celkem pěti USB portů, 2 audio konektory (IN/OUT), FireWire konektor, slot pro paměťové karty (MS Pro, MMC, SD) a 1x PCMCIA slot. Na levém boku je připravena i pozice pro ExpressCard, ale ta je prozatím "zaslepena". Vzadu je zbytek konektorů: napájecí, S-video OUT, externí monitor, 4x USB, modem, LAN a nechybí ani otvor pro zámek Kensington. Na čele už je potom "jen" sada tlačítek pro ovládání přehrávání audio/video.

Díky rozměrům cca 356 x 275 x 34/40 mm a výrobcem udané hmotnosti 2,9 kg je dle mého soudu notebook vhodný především k práci na desce stolu doma nebo v kanceláři s tím, že není problém ho denně převážet mezi domovem a kanceláří. V případě potřeby si s notebookem dokáži představit i občasnou pracovní schůzku. Přepravu notebooku zpříjemňuje poměrně malý zdroj o rozměrech cca 110 x 45 x 35 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice má bílé hlavní znaky (včetně českých) a světle modré symboly pro klávesu Fn. Obě barvy jsou dostatečně kontrastní a čitelné. Klávesa Fn je první z kraje v levém dolním rohu, takže se sběhlým PC uživatelům ze začátku plete s Ctrl. Poslední výtku mám ke klávese Enter; uvítal bych větší, na výšku dvou řad kláves. Vše ostatní už je vcelku dobré. Obě klávesy Shift i Backspace jsou velké, čtveřici kláves Home, End, PgUp, PgDn umístěné do sloupku na pravém okraji klávesnice rovněž nelze nic vytknout. Ins a Dle jsou v pravém horním rohu v uvedeném pořadí. Kurzorové šipky jsou oddělené vpravo dole a notebook má i obě Win klávesy.

Touchpad pod klávesnicí má na sobě graficky ohraničenou plošku pro vertikální rolování v dokumentech. Pro pohodlí praváků je touchpad posunuto více doleva. K touchpadu patří i dvě tlačítka. Nad klávesnicí uprostřed je tlačítko hlavního vypínače, které má vedle sebe (vpravo) tlačítka rychlého startu/ovládání aplikací a řadu všech indikačních diod (vlevo).

Hlavní HW parametry
Premio 6050N dorazilo na redakční testy vybavené kompletní sadou Centrino (Sonoma). Základem systému je výkonný čipset Intel 915PM s podporou "externích" grafických karet, technologie PCI-Express a nebo 7+1 zvuk.

Systém byl osazen procesorem Intel Pentium M 750 s frekvencí 1.86GHz a 533MHz FSB. Tento procesor disponuje dostatečným výkonem pro běžné používání i zábavu a přitom je díky své promyšlené architektuře a technologii Enhanced SpeedStep velmi úsporný.

Operační paměť má v našem případě kapacitu 1024MB a jedná se o dva DDR2-533 moduly po 512 MB, což je pro použitý čipset maximum a notebook tak není na pamětech ochuzen, jako tomu ještě stále bývá u mnoha levnějších modelů notebooků. V našich výkonnostních testech dokázala paměť přenést nadprůměrných 1312MB/s, což je především zásluhou čipsetu a dobrých pamětí.

Pevný disk Hitachi Travelstar E7K60 (HTE726060M9AT00) s rozhraním ATA-100 (ATA-6)disponuje kapacitou 60GB a nadprůměrnými parametry především rychlostí otáčení 7200 ot/min (u notebooků stále není taková rychlost otáčení disku běžná narozdíl od stolních PC) a běžným 8MB bufferem. Jeho naměřené výkony tomu odpovídají především v průměrné přístupové době 14,54 ms (3. nejlepší dosavadní výkon naměřený v naší redakci). Přenosová rychlost s hodnotou 84,84 MB/s kupodivu patří spíše k průměru.

Na stejném IDE kanálu (Primary, Slave) jako disk je připojena i optická mechanika TSSTcorpCD/DVDW TS-L532A standardu DVD+/-RW DL. Je schopná zápisu i na disky Dual Layer s kapacitou 8.5GB. Samozřejmostí je podpora CD-RW i obou DVD+/-RW formátů. Optická mechanika je u místěna ve výměnném slotu, takže ji lze kdykoliv snadno zaměnit za druhý disk, další baterii nebo jen vyndat aby byl notebook lehčí na přenášení.

Síťová rozhraní Premia odpovídají běžnému průměru - tedy modem, 1Gbps LAN a Wi-Fi karta standardu b/g ze sady Centrino.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Premio 6050N disponuje širokoúhlým 15,4" displejem s rozlišením 1280 x 800 bodů. Kvalitu obrazu a jeho podsvícení subjektivně hodnotím jako lepší průměr a to nejen v této cenové kategorii. V horním okraji víka notebooku je umístěn senzor, který automaticky upravuje uživatelem přednastavenou úroveň jasu displeje podle okolního světla takže když večer zhasnete, podsvícení displeje se oslabí, uživatel je méně oslněn a přitom schopnost číst údaje zůstává na podobné úrovni.

O zpracování grafiky se stará samostatná grafická karta nVidia GeForce Go 6600 vložená do notebooku v podobě modulu (viz foto galerie níže). Vzhledem k parametrům grafického čipu by se daly očekávat zajímavé výsledky výkonových testů, ale bohužel tomu tak nebylo. Hodnoty naměřených výkonů (3Dmark 2001: 13244; 3Dmark 03: 4358; 3Dmark 05: 1716) jsou sice velmi dobré a řadí notebook do první desítky našich dosavadních testů (přes 150 notebooků), ale mohlo to být lepší. Problém je v taktu grafického jádra, který je u Premia 6050 jen 250 MHz. Výkon nezachránil ani 500 MHz tak vlastních pamětí o velikosti 128 MB. Dříve testovaný konkurenční notebook s Go 6600 dosáhl díky taktu jádra 375 MHz lepších výsledků i když měl jen 64 MB paměti s taktem 300 MHz.

Po grafické stránce vedle bezproblémové práce s dokumenty, internetem a e-maily, sledování videa či zpracování fotek zvládne notebook i náročnější 3D hry, ale potenciál grafického čipu zde není zcela využit a to je velká škoda.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Sadou tlačítek (multimediální panel) na čele notebooku lze ovládat ve Windows přehrávání audio i video nebo "jen" audio CD ovšem bez spuštění OS a tudíž energeticky úsporněji (neběží CPU, RAM, HD atp.). Reproduktory mají průměrný projev bez drnčení a s dostatečnou hlasitostí. Ovládání hlasitosti z klávesnice funguje i při spuštěné hře ihned, ale delší dobu problikává informační grafická ikonka, která pak ruší. Notebook obsahuje i interní mikrofon. Majitelé digitálních fotoaparátů nebo některých MP3 přehrávačů ocení čtečku paměťových karet (MS Pro, MMC, SD).

Chlazení a provozní hluk
Odvod tepla je na velmi dobré úrovni. I při velké zátěži se jen malinko zahřeje klávesnice. Více tepla je nad klávesnicí v oblasti tlačítek rychlého startu aplikací a hlavního vypínače, ale tam to tolik nevadí. Vstup chlazení je především 2x zespodu u větráčků a u procesoru je malý nouzový vstup i z boku. Notebook by neměl být při práci chlazení umístěn na měkké podložce. Výdechy obou větráčků jsou vzadu. Při běžné práci se zapnutou funkcí SpeedStep větráčky pracují na nízkých otáčkách a notebook je velmi tichý. Při zátěži oba větráčky běží stále a jejich hluk je již znatelnější, ale stále na snesitelné úrovni.

Baterie
Příjemně překvapil test výdrže na baterii. Baterie s běžnou hodnotou udané kapacity 4400 mAh vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat 4 hodiny a 17 minut. I když Intel a mnoho výrobců s oblibou tvrdí, že tzv. Centrino notebooky dokáži takové i lepší hodnoty s přehledem, je v praxi s takto silnou baterií výsledek často i o 1 hodinu horší.

Závěr
Premio 6050N je notebook určený především pro uživatele s nárokem na vysoký výkon výpočetní i grafický i když se škraloupem v podobě taktu grafické karty (viz. Výše). Díky sadě Intel Centrino, nabízí dostatečný výkon pro jakékoliv běžné aplikace, práci s dokumenty a internetem. Zahrajete si na něm i náročnější 3D hru. Sledování filmů a poslech hudby usnadňuje ovládací multimediální panel na čele notebooku. Ke kladům patří nadstandardní výdrž na baterie, dobrý odvod tepla a nadstandardních 5 USB portů. Mobilita je na střední úrovni vhodná pro denní převážení mezi domovem a prací/školou.

Klady a zápory:
+ výdrž na baterii
+ dobrý odvod tepla
+ automatická korekce jasu LCD
+ samostatná grafická karta

- nízký takt grafické karty
- umístění kláves Fn/Ctrl, malý Enter
- tloušťka notebooku (na poměry tzv. Centrino notebooku)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie notebooku Premio 6050N



Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:42:01 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - AMD má 15% mobilního trhu:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • AMD má 15% mobilního trhu:
  • <P>AMD se plní plán dosažení 15%-ho podílu na trhu mobilních procesorů v letošním roce. Potvrzují to prodejní výsledky za první tři kvartály - AMD se povedlo prodat 2,85 miliónů čipů do notebooků, což je 14,9%. </P>:
  • <P>Nejprodávanějšími procesory pro low-end trh jsou Turion 64 a 32-bitový Sempron. Vlajkovou lodí pro high-end trh je dvoujádrový procesor Turion 64 X2.</P>:
  • <P>S rychlým rozvojem technologii také zákonitě klesá i cena notebooků. Mobilní trh pro AMD je velkým potenciálem růstu, uvidíme však, zda se AMD podaří rozšiřovat svůj podíl i nadále stejně úspěšně.</P>:
  • <P>:
  • Veaceslav Longhinov:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse