RECENZE: Prestigio Nobile 158W - nevídané rozlišení.

14. 4. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Na své rozměry relativně tenký notebook s vahou lehce přes 3kg je po okraj naplněn technologiemi, i když ne zcela nejnovějšími. Osazen je kompletní sadou Centrino s čipsetem 855PM, který spolupracuje s externí grafickou kartou ATi Mobility Radeon 9700 s vlastní pamětí 128MB. Širokoúhlý displej v cenové kategorii kolem 40 tis. Kč bez DPH nabízí nebývale velké rozlišení 1920x1200.

Prestigio Nobile 158W - nevídané rozlišení.

Základní popis
Design notebooku je poměrně jednoduchý, bez výrazných zvláštností. S tímto provedením šasi jsme se setkali již v roce 2003 u notebooku UMAX VisionBook 855WXC. Vnější strana korpusu je tmavošedá, vnitřní oblast kolem pracovní plochy je světle šedá s černou klávesnicí. Celkové rozměry 360 x 273 x 29 mm odpovídají velikosti displeje, a nejsou tedy příliš miniaturní. Hmotnost notebooku 3,15 kg je vzhledem k jeho velikosti příznivá a připouští i denní přenášení mezi prací/školu a domovem.

Tělo notebooku je po obvodu poseto nejrůznějšími porty. Čelo: FireWire, CardReader, 3x audio; zleva: VGA, S-video OUT, modem, lan, PCMCIA, 2x USB, Infra; zprava: 1x USB, COM, optika, napájecí konektor. Vzadu většinu plochy zabírá baterie, takže se tam vešel už "jen" otvor pro Kensingtonský zámek.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice sestává z 88 kláves s bílými popiskami. Je škoda, že velkých rozměrů pracovní plochy nebylo využito k efektivnějšímu rozložení kláves - všechny jsou příliš natěsnány na sebe a je třeba se přizpůsobit pro PC nezvyklému rozložení. Klávesy Esc, F1 až F12, NumLock, PrtScr, Del a Pause jsou v horní řadě, Home, End, PgUp a PgDn ve sloupci úplně vpravo. Zpočátku mi činilo potíže stiskávání klávesy BackSpace, místo ní jsem mačkal Home. Nepříjmené malá je i klávesa Enter. Ctrl a Ins jsou vpravo dole vedle kurzorových šipek. Klávesa Fn převzala místo Ctrl v levém dolním rohu. Nezvyklá - avšak příjemná - je klávesa My Computer umístěná vedle mezerníku, která v prostředí Windows vyvolává nabídku Tento Počítač. Umístění klávesy Del bych vítal spíše v pravém horním rohu, kde je klávesa Pause/Brake a Del je až druhý zleva.

Jako polohovací zařízení je použit standardní TouchPad se dvěma tlačítky myši a třetím dvousměrným rolovacím. Aby výčet všech ovládacích prvků byl úplný, je třeba zmínit tři tlačítka v čelním panelu notebooku, která slouží pro rychlý start WebBrowseru, E-mailového klienta a zapnutí/vypnutí bezdrátové sítě (u testovaného notebooku se nepovedlo přinutit tlačítka, aby spolupracovala s dodaným programem).

Hlavní HW parametry
Notebook je vybaven starší variantou osvědčené sady Centrino; čipsetem tedy je dobře známý Intel 855PM podporující procesory Pentium M s 400MHz sběrnicí (FSB), paměti DDR-333 a AGP 4x grafický adaptér.

Testovaný kus byl vybaven procesorem Pentium M s frekvencí 1.6GHz, 400MHz sběrnicí a 2MB L2 cache (jádro Dothan). Toto dnes již postarší CPU má stále výkon dostačující pro drtivou většinu běžných použití a stále se ještě jedná o 15. nejvýkonnější procesor našich žebříčků. Svojí hrubou silou přibližně odpovídá 2.4 GHz Pentiu 4, nadto však exceluje v oblasti spotřeby.

Operační paměť Prestigia má kapacitu 512MB a jedná se o jediný DDR-333 modul. Druhý slot je tedy volný pro případný upgrade, což je příjemné. Maximum instalované RAM činí klasické 2GB. Jedná se však o neznačkový modul, který v testech dokázal přenést pouze 703 MB/s; to není žádná sláva a řadí Nobile 158W k podprůměru - notebooky s čipsetem Intel 855 dosahují hodnot od 680 do 1080 MB/s.

Veškeré výtky však jdou stranou při pohledu na harddisk - jedná se totiž o krále mobilních disků, Hitachi TravelStar 7K60 (HTE726040M9AT00). V notebooku je sice pouze 40GB varianta (vyrábí se s 40 a nebo 60GB), i tak to stojí za to: disk se totiž točí (jako jediný běžně sehnatelný mobilní disk) rychlostí 7200 ot/min, tedy stejně jako harddisky ve stolních PC! Elektronika je navíc podporována 8MB bufferem, a i to je znát na výsledcích benchmarků: přenosová rychlost 84.71 MB/s patří sice "jenom" k nadprůměru, ale průměrná přístupová doba - nejdůležitější údaj který vypovídá o svižnosti disku - činí 12.62 ms!!! Jedná se o nejlepší disk v našich testech a jeho rychlost je znát i při provozu notebooku - otevírání programů a pod. je svižnější.

Optická mechanika PIONEER DVD-RW DVR-K14RA je taktéž velmi solidní, jde o DVD+/-RW DL. Dokáže tedy zapisovat téměř na všechna média (kromě DVD-RAM, to umějí jenom mechaniky označované jako SuperMulti) včetně 8.5GB dvouvrstvých disků DVD.

Také pro síťový provoz je Prestigio vybaveno velmi dobře - disponuje standardním modemem, síťovou kartou standardu Gigabit Ethernet (10/100/1000 Mb/s), Wi-Fi kartou ze sady Centrino (Intel PRO/Wirless pro 802.11 b/g) a dokonce i adaptérem Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jak již napovídá písmeno W u typu notebooku, je Prestigio Nobile 158W vybaveno širokoúhlým (Wide) displejem. Při standardní úhlopříčce 15.4" však disponuje ohromným rozlišením WUXGA (1920x1200), které jen tak u nějakého notebooku nenajdeme. Kvalita obrazu je slušná, i když displej nedisponuje žádnou z nových technologií pro lepší ostrost a pod.

O grafická data se stará výkonný, ale přeci jen již starší grafický adaptér ATi Mobility Radeon 9700 se 128MB vlastní paměti (současné grafiky se však již nedělají pro sběrnici AGP, kterou Prestigio disponuje). Frekvence grafického jádra činí úctyhodných 445MHz, paměti potom efektivních 500MHz. I díky neobvykle vysokým taktům dosahuje tato karta, disponující "jen" běžnou čtveřicí pixel pipelines (dnes se prosazují karty s 8 a 12 pipelines) dosti vysokého výkonu - řečí čísel: 11226 bodů v 3D Marku 2001, 3134 bodů v 3D Marku 03 a 967 bodů v 3D Marku 05. Ve starém 3D Marku 2001 se jedná o 7. hodnotu našeho pořadí, v 3D Marku 03 dokonce o 3. místo! Výkon je v podstatě stejný se současným ATI Mobility Radeon X600 - obě karty mají k sobě velmi blízko i po technologické stránce. Díky této grafické kartě tedy Prestigio Nobile 158W plně stačí na současné herní pecky, o starších hrách ani nemluvě. V budoucnu však bude notebook poněkud limitován pomalejším procesorem i nízkým počtem pixel pipeline. Na běžnou práci (kancelářské programy, přehrávání videa a pod.) pochopitelně stačí Mobility Radeon 9700 bez sebemenších problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Audio systém je v tomto notebooku reprezentován čtyřmi reproduktory (2x vedle klávesnice, 2x ve víku pod displejem). Jejich projev byl kupodivu nepříliš hlasitý a zvuk šel spíše do výšek. Reproduktory nezvládají hloubky a při zvýšeném nastavení basů začíná být zvuk značně zkreslen. Vzhledem k tomu, jak je notebook dobře vybaven po obrazové stránce, bylo audio zklamáním.

Uživatele digitálních fotoaparátů potěší čtečka paměťových karet. Pro zpracování digitálního videa je zde zase FireWire konektor.

Chlazení a provozní hluk
Sání vzduchu je 2x zespodu a 1x shora vlevo nad klávesnicí. Při zátěži běží chlazení celkem hlasitě na hranici snesitelnosti.Teplo je nejvíce cítit vlevo pod klávesnicí, teplý je i touchpad a o něco méně prostor vpravo pod klávesnicí. Klávesnice je vlažná, a teplo na ní je opět více cítit vlevo. Po dlouhé zátěži je již teplo výrazné, ale stále snesitelné ... nepálí.

Při běžné práci s aktivovanou funkcí SpeedStep je cítit teplo na stejných místech jako při zátěži, a dokonce více, než bych čekal od Centrino notebooku, což je zřejmě důsledek grafické karty. Větráčky se chovají umírněněji.

Baterie
Zřejmě kvůli rozměrům, předpokladům práce spíše v dosahu elektrické sítě a v neposlední řadě i kvůli ceně zvolil výrobce slabší baterii než je běžné, s udanou kapacitou 4000 mAh. Ve spojení s výkonnou grafickou kartou jsme tak dostali v našem standardním* redakčním testu hodnotu 2 hodin a 26 minut, po kterou dokázal notebook na baterii pracovat. Ve srovnání s procesory Pentium 4 je zde jasně vidět úspornost energie použitého procesoru Pentium M.

Závěr
Prestigio Nobile 158W nabízí HW výbavu, která byla na špici před rokem, ale i dnes je stále velmi zajímavá. Své uplatnění zcela jistě najde jak ve firmě, kde bez problémů zpracuje potřebné aplikace, tak v domácnosti, kde poslouží pro chvíle volna a zábavy. Mobilita je na střední úrovní; notebook lze snadno uklidit do skříně pokud překáží na stole nebo i poměrně snadno převézt mezi prací/školou a domovem. Základní doporučená koncová cena je momentálně podle oficiálních stránek výrobce stanovena na 41.840,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ zajímavé rozlišení LCD
+ výkonná grafika
+ hodně rozhraní
- starý nevýrazný design
- starší technologie


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Prestigio Nobile 158W

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Prestigio Nobile 158W
  • Instalovaný procesor: Pentium M 725 1.6 GHz (Dothan, 2MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (Hitachi TravelStar 7K60, ATA-100, 7200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (PIONEER DVD-RW DVR-K14RA)
  • LCD: TFT 15,4" širokoúhlý
  • LCD rozliąení: 1920 x 1200
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700, 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4000 mAh / 2 hod 26 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, 3x audio, FireWire, CardReader, S-video OUT, IrDA, COM
  • Rozměry: 360 x 273 x 29 mm
  • Hmotnost (kg): 3,15
Recenze

Diskuse