RECENZE: Prestigio Visconte 120 - přetaktování v BIOSu

26. 5. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Janouch

Lehký notebook velikostí základny srovnatelný s listem papíru A4 vám nabídne sadu Intel Centrino a širokoúhlý displej. S procesorem Celeron M ho lze pořídit i za cenu pod 30 tisíc Kč bez DPH. Kromě toho je vybaven několika spcialitkami jako je Bluetooth Expansion port, Power Cinema a High Performance Mode.

Prestigio Visconte 120 - přetaktování v BIOSu

Základní popis
Šasi notebooku je vyrobeno celé z plastu v dvojbarevné kombinaci. Víko je stříbrné a bohužel hodně náchylné na poškrábání, zbytek těla je černý. Slícování je provedeno kvalitně, nikde nic nevrže, jen otevírání víka jde trochu ztuha, což ale pro někoho nemusí být mínus. Visconte má rozměry 292 x 230 x 36 milimetrů. Je také příjemně lehký. Výrobce udává váhu 1,9kg, zřejmě ovšem bez optické mechaniky. S ní notebook váží zhruba 2,06kg. Vzhledově notebook působí velmi příjemným dojmem.

Na horní straně notebooku najdete pouze logo výrobce, dolní obsahuje standartní kryty pro procesor, harddisk a paměť. Daleko zajímavější jsou tedy boční strany. Na levé je pro vás připravena optická mechanika DVD/CD-RW, VGA konektor, 1xUSB 2.O, čtečka paměťových karet SD, MMC a MS a hlavně tzv. Bluetooth Expansion Port. Jde vlastně o USB 2.0 port, ovšem zapuštěný hluboko do těla přístroje a krytý jištěnou záslepkou. Už z názvu vyplývá, že je určen hlavně pro Bluetooth adaptér, který pak nepřesahuje hrany notebooku. Skoro celou zadní stranu zabírá baterie, vešel se k ní už jen výstup pro větrání. Na pravé straně těla notebooku najdete výstup pro modem, 10/100 Ethernet síť, S-Video výstup, 1xUSB 2.0 port, FireWire, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka a slot na PCMCIA II kartu. V přední zkosené straně jsou ukryty dva reproduktory.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice s bílými popisky má příjemný stisk a dobře řešené rozložení kláves, až na klávesu Fn umístěnou zcela na kraji v levém dolním rohu a klávesu End, která je sloučená s klávesou Home a je přístupna právě přes Fn. To mi přišlo jako hodně špatné řešení. Mezerník, Backspace i Shift mají dle mého soudu dostatečnou velikost pro pohodlnou práci. Enter bych uvítal větší (na výšku dvou řádků). Kurzorové šipky jsou samostatně umístěny spolu s klávesami PgUp a PgDown v pravém dolním rohu klávesnice.

Plocha pod klávesnicí je skoro stejně velká jako samotná klávesnice, takže nabízí dostatek místa pro opření rukou. Touchpad se dvěma stříbrnými tlačítky je téměř neznatelně posunut více doleva. Od okolní plochy ho rozpoznáte jen nepatrným zapuštěním. Tlačítka jsou znatelně tužší než na klávesnici, Touchpad je citlivý a reaguje i na jemný dotek.

Na přední pravé hraně notebooku najdete dvě indikační diody informující o nabíjení a režimu notebooku. Ostatní diody jsou uschovány na pravé straně u klávesnice a všimnete si jich, jen když se rozsvítí příslušná indikace.

Nad klávesnicí najdete dvě kulatá tlačítka svítící jasnou modrou barvou. Větší slouží pro zapnutí notebooku nebo přechod do režimu spánku, menší má také dvě funkce. Při spuštěném operačním systému s ním aktivujete a deaktivujete šetřící režim, který sníží výkon procesoru a vypne činnost větráčku. Při vypnutém notebooku jeho stiskem spustíte mikrokód Linuxu s přehrávačem PowerCinema, takže můžete prohlížet fotky nebo sledovat video bez spouštění systému.

Hlavní HW parametry
Sestava podrobená redakčním testům byla vybavena starší sadou Centrino s procesorem Dothan. Základem tedy je čipset Intel 855GME s integrovanou grafickou kartou a s osazeným procesorem Intel Pentium M. V našem případě měl frekvenci 1,5GHz a 400 FSB. V redakčním výkonnovém testu dosáhl hodnoty 16593 bodů. Ovšem Prestigio je v tomto ohledu velice variabilní, takže můžete volit mezi sestavami s různým taktem procesoru v rámci možností uvedené čipové sady.

Notebook je osazen 512MB paměti. Jedná se o jeden neznačkový modul typu PC2700 DDR-333. K dispozici jsou dohromady dva sloty, takže jeden zůstává volný pro možné rozšíření. Maximum instalované RAM může být 2GB. Ve výkonnostních testech dosáhla paměť propustnosti průměrných 882MB/s.

Harddisk má kapacitu 40GB a jedná se o skvělý model Hitachi TravelStar E7K60. Disk se chlubí rychlostí 7200ot/min. a vyrovnávací pamětí 8MB. Jeho přenosová rychlost 85.85 MB/s patří k nadprůměru. Přístupová doba činí rovných a skvělých 13.00 ms!! Jedná se o druhý nejlepší výsledek v našich dosavadních testech ovšem první je stejný disk v jiném notebooku. V běžně prodávaných sestavách bývá kvůli ceně použit pomalejší disk. Pokud chcete rychlý disk Hitachi, raději si to při koupi notebooku pohlídejte.

Optická mechanika je combo QSI CD-RW/DVD-ROM. Umožňuje zápis na média CD-R a CD-RW. Při čtení podporuje všechna media kromě DVD-RAM. Bohužel se nedá vyměnit za druhou baterii nebo pevný disk. Možnost výměny je pouze za DVD-RW mechaniku, což by ovšem měl provést oprávněný technik, obvzláště je-li notebook v záruce.

Pro připojení k síti je Visconte 120 vybaven již zmiňovaným standardním modemem a 10/100 Ethernet síťovou kartou. Kromě toho disponuje i Wi-Fi kartou Intel PRO/Wireless 2200BG. Bluetooth adaptér není součástí sestavy, ovšem je pro něj připraven také již zmiňovaný Bluetooth Expansion port.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej o úhlopříčce 12 palců má širokoúhlé rozlišení 1.280 x 800 bodů s jemným rastrem. Podání barev je v porovnání s jinými notebooky téže třídy velice kvalitní a věrné. Bílá je zde opravdu bílá. K displeji se také bohužel váže výtka. Díky speciálnímu povrchu (podobné jako např. x-black od SONY) je velice lesklý a při příliš jasném venkovním osvětlení dokonce často skoro nečitelný. Při práci doma nebo v kanceláři a hlavně při malém osvětlení si na to ovšem velice rychle zvyknete a po čase vám to ani nepřijde. Výhodou takového řešení jsou sytější barvy, které oceníte při prohlížení fotografií a především pak při sledování videa.

Zobrazování má na starost známá integrovaná grafická karta Intel Extreme Graphics 2 s využitím až 64MB sdílené operační pamětí. Její výkon je v současné době spíše podprůměrný, ale i tak vám bohatě vystačí na běžné kancelářské aplikace, sledování videa i na hraní starších a méně náročných 3D her. Její nedostatky pocítíte hlavně při požadavku hraní novějších 3D her, běžících s DirectX9. V 3D mark 2001 získala 2650 bodů, v 3D mark O3 pouze 126 bodů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Audio systém notebooku tvoří integrovaná zvuková karta standardu AC'97, čtyři reproduktory a interní mikrofon. Dva z reproduktorů jsou umístěny v přední zkosené hraně notebooku, dva jsou přímo pod displejem. Nad ním je v pravém horním rohu také mikrofon. Reproduktory jsou průměrně dobré. Ač není zvuk extra hlasitý, působí na mne příjemným a vyváženým dojmem i při nastavení vyšších basů. Hlasitost se ovládá stejně jako funkce displeje pomocí tlačítka Fn a funkčních kláves. Pro majitele digitálních fotoaparátů a kamer je připravena čtečka paměťových karet a FireWire konektor, pro připojení k televizi zase výstup S-video. Zajímavá je i možnost přehrávání videa programem PowerCinema bez nutnosti spuštění Windows viz výše.

Chlazení a provozní hluk
Vstupní otvory pro chlazení jsou nešikovně ukryty za mřížkou na spodní straně notebooku. Výstup chlazení je nápadnější a najdete ho na pravé zadní straně. Notebook pracuje ve třech režimech. Je-li notebook nastaven na maximum výkonu, spouští se větráček poměrně často a je i značně hlučný. Při běžném režimu s práce funkcí SpeedStep je spouštění větráčku sice také časté, ale díky nižším otáčkám je úroveň hluku zhruba na polovině oproti maximálnímu výkonu. V šetřícím režimu, kdy je permanentně snížen výkon procesoru, se aktivní větrání prakticky nezapíná a notebook je absolutně tichý. Tento režim ale také bohužel zvyšuje teplotu na spodku a na ploše pod klávesnicí. U klávesnice je teplota ještě přijatelná, při práci na klíně vás ovšem může notebook po delší době začít pálit (pozor na zakrytí větracího vstupu). V běžných pracovních režimech je teplota jen mírně vyšší a neměla by vás nijak obtěžovat.

Baterie
Baterie s kapacitou 4000 mAh dokázala pracovat v našem standardním* redakčním testu 2 hodiny a 58 minut, což je běžný standard mezi Centrino notebooky s baterií této kapacity. Baterie je snadno vyměnitelná, jištěna dvěma zámky. Za cenu okolo 2500 Kč bez DPH si můžete pořídit náhradní s kapacitou 4400mAh.

BIOS
BIOS nabízí veškerá klasická nastavení, ale kromě toho disponuje ještě jednou zvláštní možností. Pokud vypnete veškeré šetřící funkce a naopak zapnete funkci High Performance Mode, zvedne se vám dle našeho testu takt procesoru z 1500MHz na 1652MHz. Stejný test jsme provedli i u sestavy s 1,7GHz procesorem a tam se zvedl takt až na 1872MHz.

Závěr
Notebook Prestigio Visconte 120 je díky své hmotnosti a malým rozměrům určen především pro uživatele vyžadující mobilitu i za cenu menšího výkonu. Jednou z jeho předností je i široká možnost konfigurovatelnosti a příznivá cena. Při koupi máte možnost volby mezi procesory Celeron M a Pentium M (400 FSB) 1,6 až 2,1GHz, paměť 256 až 2048MB, HDD 40 až 100GB a optická mechanika DVD/CD-RW nebo DVD-RW. Nejběžnější sestavu s procesorem Centrino 1,7 GHz, 512MB paměť, 80GB HDD a mechanikou DVD/CD-RW pořídíte za cenu okolo 32 tisíc Kč bez DPH, ovšem bez operačního systému. S procesorem Celeron M a bez OS se lze dostat i pod cenu 30ti tisíc Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ rozměry a hmotnost
+ věrné podání barev LCD
+ Bluetooth Expansion port
+ Power Cinema

- lesklý displej
- umístění klávesy Fn a End/Home
- vstup chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie notebooku Prestigio Visconte 120

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:47:36 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Notebooky Recenze - VBI S96F - Verified by Intel:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • VBI S96F - Verified by Intel:
  • V průběhu léta na český trh dorazily barbone notebooky s certifikací Intel (VBI). Jako první se nám dostal do testu model S96F od Asusteku. V základu nabízí procesor Intel Core Duo se spartánskou výbavou (např. pouze combo mechanika a nebo integrovaná grafika), ale velkým glare displejem a zajímavou cenou. Výhodou je možnost konfigurace parametrů dle přání zákazníka.:
  • <P><b>Základní popis</b><BR>:
  • Notebook se drží tradičního barevného schématu, a to stříbrné barvy v kombinaci s černou. V designovém pojetí některých detailů je šasi podobné několika modelům jiných značek. Materiálem šasi je obyčejný plast, nicméně celkové dílenské zpracovaní je i přesto na solidní úrovni. Notebook netrpí při silnějším stisku žádnými neduhy jako prohýbáním či skřípáním a jednotlivé díly na sebe spolehlivě doléhají. Víko je upevněno na dvou poměrně masivních kloubech. To celkově zvyšuje jeho stabilitu a ve zvolené pozici drží spolehlivě. Otevírá se klasickým posuvným mechanismem se dvěma západkami a jedním posuvníkem uprostřed. </P>:
  • <P>Rozměry notebooku jsou dány především použitým 15.4&#8220; wide displejem. Celkové rozměry cca 363 x 270 x 38 mm a uvedená cestovní hmotnost 2,96 kg napovídají, že se jedná o notebook střední kategorie, která je vhodná spíše pro transport v autě, ale nikoli pro časté použití v terénu. Notebook tak nejpravděpodobněji zaujme pevné místo na stole doma nebo v kanceláři.</P>:
  • <P>Většina rozhraní je soustředěna na pravém boku přístroje. Počínaje odzadu je to klasická dvojice konektorů RJ-11 a RJ-45 pro připojení LAN a telefonního kabelu. Následuje nezbytný výstup na externí monitor (D-Sub), potěší výstup S-Video pro připojení televize, pak hned 2 USB 2.0 porty. Jejich umístění je však bohužel již tradičně trochu nešťastné. Jsou situovány nad sebou, proto je problém připojit nad sebe dvě zařízení, pokud je jedno z nich objemnější jako například flashdisk. Na pravé straně najdeme dále port FireWire a slot ExpressCard 54. Ten je kryt vyjímatelnou záslepkou.</P>:
  • <P>Přední strana nabídne oba dva nejpoužívanější audio konektory, tedy výstup pro mikrofon nebo externí reproduktory a vstup pro sluchátka. Umístění těchto konektorů vpředu je pohodlné pro uživatele sluchátek, jelikož připojení je velice snadné a kabely se navíc netáhnou po obvodu notebooku. Přesně opačné je to však s připojením externích reproduktorů. Na čelním panelu najdeme dále i čtečku karet formátů SD, MMC a MS, která je tak naprosto ideálně přístupná (rozhodně tomu tak není vždy, například některé konkurenční notebooky mají čtečku paměťových karet poměrně nešikovně instalovanou pod slotem PCMCIA atp.). </P>:
  • <P>Levý bok okupuje už jen optická mechanika a zdířka bezpečnostního zámečku Kensington. Umístění optické mechaniky vlevo bude jistě vyhovovat pravákům, kteří preferují jako polohovací zařízení externí myš. Dvířka mechaniky se jim tedy nebudou plést pod kabel myši.</P>:
  • <P>Zadní strana je prakticky holá a nabídne jen 2 USB 2.0 porty opět umístěné nad sebou. Dále je zde konektor napájení a výdechy chlazení. Většinu zadní plochy pak zabírá baterie.</P>:
  • <P>Indikační diody jsou u notebooku rozděleny do dvou skupin. První se nachází v pravém horním rohu nad klávesnicí a druhá na téže straně, avšak zcela dole na pracovní ploše. Nad klávesnicí najdeme čtyři zelené diody indikující činnost HDD, aktivaci Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock. Dole pak systémové diody Power ON, stav nabíjení, notifikaci emailu a aktivaci rozhraní Wi-Fi. Diody umístěné vespod jsou však po většinu času práce zakryty pravou rukou a výhled na ně je tedy problematický.</P>:
  • <P><b>Klávesnice a ovládací prvky</b><BR>:
  • Klávesnice je vyřešena tradičně po vzoru levnějších notebooků. Klávesy jsou v mezích možností velké a mají celkem příjemný chod, ale na rozdíl od dražších přístrojů si při psaní klávesy zadrnčí. Barva kláves je černá v kombinaci s klasickým bílým popisem. Popis pro klávesu Fn je tradičně modrý. Čitelnost je tedy na velmi dobré úrovni (na testovaném vzorku nebyly české popisky kláves, ale předpokládáme, že je distributor do prodejních kusů doplní).</P>:
  • <P>Klávesa Fn je umístěna zcela vlevo dole a vytlačuje tak ze zaběhnuté pozice používanější Ctrl, někdo tedy bude pro její používání potřebovat trochu zvyku. Podobné je tomu i u často používané klávesy Del, která je v horní řadě kláves až druhá z pravého kraje a v rohu je Pause, což není příliš praktické. </P>:
  • <P>Blok kláves Home, PgUp/Down, End je ve sloupku na pravém okraji klávesnice. Směrové šipky jsou vměstnány mezi ostatní klávesy, a tak se někdy může stát, že se uživatel přehmátne. Příjemný je naopak velký dvouřádkový Enter a veliký Backspace.</P>:
  • <P>Polohovací zařízení je zastoupeno touchpadem černé barvy s vyznačenou rolovací plochou a dvěma podélně vroubkovanými tlačítky. Umístění touchpadu u tohoto notebooku je posunuté lehce doleva pro snazší použití praváků. Ovládání je dle mého názoru pohodlné, avšak zde hodně záleží na vkusu každého uživatele.</P>:
  • <P>Dodatečné ovládací prvky tvoří čtveřice nenápadných černých tlačítek nad klávesnicí vlevo od diod. První slouží k ovládání aplikace Power4 Gear (nastavování výkonu a spotřeby), druhé spouští internetový prohlížeč, další emailového klienta a posledním lze rychle deaktivovat touchpad. Na druhé straně diod vpravo se nachází tlačítko hlavního vypínače.</P>:
  • <P><b>Hlavní HW parametry</b> <BR>:
  • VBI S96F je postaven na čipové sadě Intel 945GM, tedy s integrovaným grafickým jádrem GMA 950. Vyznačuje se především podporou procesorů Core Duo/Solo, 667 MHz FSB a DualChannel paměťovým řadičem, díky kterému čipset dosahuje dobrých výsledků co do datové propustnosti (v případě dvou paměťových modulů).</P>:
  • <P>Srdcem notebooku je procesor Intel Core Duo T2300E, jehož obě jádra tepou na frekvenci až 1.66 GHz. Vybaven je 2 MB sdílené L2 cache a sběrnicí FSB na frekvenci 667 MHz. Písmeno "E" označuje chybějící podporu virtualizačních technologií. Tento čip dává dostatek výkonu pro jakékoli běžné operace, které se rozhodnete na notebooku provádět. </P>:
  • <P><i><BR>:
  • Multithreading (2 jádra)<BR>:
  • výpočty s pevnou řádovou čárkou: 17 526 bodů<BR>
  • výpočty s pohyblivou řádovou čárkou: 13 112 bodů<BR>
  • <P>Singlethreading (1 jádro)<BR>:
  • </i></P>:
  • <P>Core Duo T2300 si hravě poradí s běžnými kancelářskými aplikacemi, méně náročnými hrami i prací s náročnými multimédii jako je editování videa a zvuku. Jeho výkon se plně projeví především v aplikacích optimalizovaných pro multithreading, tedy pro běh aplikace na obou jádrech CPU. Takto upravených aplikací poslední dobou přibývá, pro starší jsou v některých případech vydávány potřebné updaty. Sílu dvou jader oceníte také při současném běhu dvou aplikací, respektive pokud běží aplikace jedna a chcete otevřít aplikaci další.</P>:
  • <P>Systém je vybaven 512 MB DDR2 operační paměti pracující na frekvenci 533 MHz. Nesmíme zapomenout, že část této paměti použije pro sebe grafická karta. V testované konfiguraci je použit modul Kingston s přenosovou rychlostí 1587 MB/s. Je zde však ještě jeden volný slot. Po přidání dalšího paměťového modulu by nejen vzrostla celková kapacita RAM, ale částečně i přenosová rychlost díku funkci DualChannel. Neustále po datech hladovému procesoru by jistě rozšíření paměti na 1024 MB vyhovovalo lépe.</P>:
  • <P>Data lze v případě testovaného notebooku ukládat na 40GB disk FUJITSU MHV2040AH.. K systému je připojený bohužel jen přes rozhraní ATA-100, tedy klasické paralelní (PATA) rozhraní, a v některých situacích tak sdílí přenosové pásmo s optickou mechanikou. Disk se točí rychlostí 5400 ot./min a disponuje bufferem 8 MB. Přenosové rychlosti disku a jeho přístupová doba jsou následující: </P>
  • <P><i>HWiNFO 32 (měří přenosovou rychlost z bufferu na disk): </i><BR>
  • 77.63 MB/s &#8211; tato hodnota řadí disk do středu naší srovnávací tabulky, tedy průměru.</P>:
  • <P><i>HD Tach (měří reálnou rychlost kopírování souborů mezi jednotlivými částmi disku): </i><BR>
  • 28.2 MB/s &#8211; u notebooků znovu průměrná rychlost, která zaručuje dostatečnou odezvu aplikací. </P>:
  • <P>Přístupová doba disku se dostala na hodnotu 17.66 ms, což je číslo patřící k průměru naší tabulky.</P>:
  • <P>Optická combo mechanika MATSHITA UJDA770 DVD/CDRW dokáže vypalovat pouze na CD-R/RW a DVD-ROM jen číst, což v dnešní době již neodpovídá běžnému standardu. Za příplatek lze ale zvolit mechaniku lepší. </P>:
  • <P>Z další HW výbavy nesmí chybět klasická síťová karta rychlosti 10/100/1000 Mb/s a neopomenutelný, avšak stále méně využívaný 56kb modem. Z dalších bezdrátových rozhraní musíme oželet absenci jak Bluetooth, tak i IrDa. V testovaném modelu nebyla ani Wi-Fi. Integrovaný modul lze však za příplatek doplnit - za Intel PRO/Wireless 3945 abg dá zákazník navíc 675 Kč bez DPH.</P>:
  • <P>Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.<BR>:
  • Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve <a href="http: //notebook.cz/__/,body_testy.html">Výkonových testech</a></P>
  • <P><b>Displej a grafika</b><BR>:
  • Displej přístroje má úhlopříčku o velikosti 15.4&#8220; a je širokoúhlého formátu. Disponuje klasickým WXGA rozlišením 1280 x 800 bodů. Jeho povrch je lesklý (glare), a je proto náchylnější k odrazu okolního světla. Při práci tedy pozor na umístění zdroje světla. Technologie glare však přináší sytější barvy, a tedy lepší dojem především při sledování videa či prohlížení fotek z digitálního fotoaparátu. Pozorovací úhly jsou dobré. Horizontální rovina mi subjektivně přišla průměrná. Vertikálně je na tom naopak displej velmi dobře a dovoluje opravdu široké rozpětí pohledu z boků.</P>:
  • <P>Grafiku obstarává integrované řešení v podobě čipu Intel GMA 950. To nedisponuje žádnou vlastní videopamětí, a tak ji sdílí se systémem, kterému může uzmout až 128 MB RAM. Alokování paměti si řídí čip sám v závislosti na požadavcích aplikace. V testech 3D Mark dosáhl očekávaných hodnot: </P>
  • 3DMark 2001: 4698<BR>
  • 3DMark 03: 1280<BR>
  • 3DMark 05: 431<BR>
  • 3DMark 06: 159<BR>
  • <P>Jedná se tedy o úsporné řešení pro běžnou kancelářskou práci, přehrávání videa apod. Celkem uspokojivě lze na tomto čipu provozovat i nenáročné DirectX 7.0 aplikace, na které stále ještě postačuje. Hardwarově podporována je sice až verze DirectX 9.0, ale vzhledem ke slabému výkonu si efektů v této verzi obsažených moc neužijete. </P>:
  • <P>Více o grafických kartách viz <a href="http: //notebook.cz/__/,,clanky,temata,2004,Graficke-karty-notebooky,index.html">Grafické karty pro notebooky</a><BR>
  • <P><b>Multimédia</b><BR>:
  • Multimediální výbava notebooku je vzhledem k jeho velikosti na ucházející úrovni. Předně zde najdeme hned čtyři USB 2.0 porty, i když jejich rozmístění mohlo být ergonomičtější, jak je napsáno výše. K dispozici jsou dále dva standardní konektory Jack pro vstup a výstup audia, rozhraní FireWire pro připojení kamery, výstup na externí monitor (D-Sub) i televizi (S-Video). Nadto zde najdeme i čtečku paměťových karet formátů SD, MC, MS, MS Pro. </P>:
  • <P>Ve víku jsou integrovány dva mikrofony, škoda jen, že chybí dnes již často osazovaná kamera, pro kterou je zde připravena pozice. O zvuk se klasicky stará integrovaný čip Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio. Výsledné decibely se linou ze dvou stereofonních reproduktorů umístěných na pracovní ploše notebooku po obou stranách klávesnice. Zvuk spadá do klasického průměru, na který jsme u notebooků zvyklý (nečekejte tedy žádné věrné podání basů a pod.). Driver pro ovládání hlasitosti umožňuje nastavit hlasitost pro přední a zadní sadu reproduktorů, přičemž integrované reproduktory v notebooku jsou brány jako přední. Standardně je nastavena hlasitost předních reproduktorů cca na 50% a pro dosažení maximálního výkonu je třeba použít Realtek HD Audio Manager.</P>:
  • <P><b>Chlazení a provozní hluk</b> <BR>:
  • Notebook je předurčen pro práci na pracovním stole. Sání chladícího vzduchu je tedy vespod přístroje. Výdech teplého vzduchu je příkladně na zádi notebooku kde může jen těžko znepříjemňovat život uživateli např. při použití externí myši.</P>:
  • <P>Chlazení je celkově provedeno dobře a i při vysoké okolní teplotě 30°C v horkých letních dnech byl odvod tepla z pracovní plochy na dobré úrovni. Teplota na pracovní ploše notebooku se projevovala nejvíce v oblasti touchpadu a v pravé části notebooku. Zespodu pak bylo tradičně nejvíce tepla v oblasti procesoru.</P>:
  • <P>hodina provozu - mírná zátěž</P>:
  • <P> * touchpad = 37°C<BR>:
  • * levá strana pod klávesnicí = 32°C<BR>:
  • * pravá strana pod klávesnicí = 34°C<BR>:
  • * klávesnice vpravo = 36°C<BR>:
  • * klávesnice vlevo = 34°C</P>:
  • <P>Další hodina provozu - vysoká zátěž</P>:
  • <P> * touchpad = 39°C<BR>:
  • * levá strana pod klávesnicí = 33°C<BR>:
  • * pravá strana pod klávesnicí = 37°C<BR>:
  • * klávesnice vpravo = 39°C<BR>:
  • * klávesnice vlevo = 35°C<BR>:
  • * spodek maximum = 41°C</P>:
  • <P>Teplota okolí při měření: 30°C</P>
  • <P>Větráček běžel stále jak při běžné práci, tak při zátěži. Při zvýšení nároků na výkon se sice otáčel rychleji, ale celkově lze říci, že pracoval poměrně tiše a při běžném okolním hluku je slyšet jen zlehka.</P>:
  • <P><b>Baterie</b><BR>:
  • Akumulátor je typu Li-Ion a má napětí 11.1V a kapacitu 4800 mAh. Umístěn je v zadní části přístroje a na svém místě drží díky dvěma posuvníkům. První funguje jako zámek, druhý je třeba při vyndávání baterie držet. V našem standardním* redakčním testu dokázal udržet notebook při provozu po dobu 3h a 7 min.</P>:
  • <P><b>Bios</b><BR>:
  • Bios notebooku je velmi strohý a nenabízí moc možností změn, kromě elementárních věcí jako nastavení HDD či zaheslování startu. Za povšimnutí stojí především ne moc často se objevující možnost kalibrace baterie. BIOS také umožňuje nastavit pevné hodnoty operační paměti využité grafickou kartou (64/128), velikost lze ale nechat i na automatice (DVMT).</P>:
  • <P><b>Příslušenství</b><BR>:
  • Testovaný kus byl vybaven operačním systémem Windows XP Pro SP2, ve výchozím stavu je dodáván bez OS. Příplatek za Windows XP Home je 1950 Kč bez DPH, XP Professional potom 3150 Kč bez DPH.</P>:
  • <P>Jako další software je dodáván Nero, Asus PowerDirector pro tvorbu domácího videa, Asus DVD, Asus Media Show SE pro tvorbu slide show, CD s drivery a utilitami a CD s uživatelským manuálem. </P>:
  • <P><b>Závěr</b><BR>:
  • VBI S96F je konfigurovatelný notebook s certifikací Intel, který nabízí poslední čipovou sadu Intel 945 s integrovanou grafickou kartou GMA 950 a s procesorem Core Duo. Kvalitní výkonový základ omezuje snad jen použití již spíše výběhového rozhraní ATA (čipset podporuje novější a výkonnější SATA). Použití integrovaného grafického čipu předpokládá využití především pro běžné aplikace doma nebo v kanceláři s tím, že si bez problému prohlédnete fotografie z digitálního fotoaparátu a problém nedělá ani shlédnutí videa. Kvalitě obrazu napomáhá hladký glare LCD, který sice zvyšuje odlesk, ale zato nabízí kontrastnější sytější barvy. Testované konfiguraci bych vytkl instalaci pouhé combo DVD/CD-RW optické mechaniky bez možnosti vypalování DVD, ale za příplatek to lze snadno vyřešit stejně jako možnost doplnění dalšího paměťového modulu s následným využitím funkce DualChannel. Pochválit lze dobře provedené chlazení. Doporučená koncová cena testované konfigurace bez OS činí 20 950 Kč bez DPH (24 932 Kč s DPH). Pro koncové uživatele (nepodnikatele) platí ze zákona záruka 2 roky.</P>:
  • <P><b>Klady a zápory: </b><BR>
  • + konfigurovatelnost<BR>:
  • + tichý provoz<BR>:
  • + glare displej</P>:
  • <P>- jen ATA rozhraní pro pevný disk<BR>:
  • - porty USB by mohly být rozmístěny lépe</P>:
  • <P>:
  • Martin Šrámek:
  • <p><!-- para beg forced ci_gallery.htmt -->:
  • <BR>:
  • </p><!-- end para forced : parameters notebook -->
  • Testovaná konfigurace: VBI S96F
  • Instalovaný procesor:
  • Intel Core Duo T2300E (1.66 GHz, 2 MB L2):
  • RAM (MB):
  • 512 DDR2-533 (1x 512) :
  • HDD (GB):
  • 40 (FUJITSU MHV2040AH, ATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache):
  • DVD:
  • Combo (MATSHITA UJDA770 DVD/CDRW):
  • LCD:
  • 15,4" TFT:
  • LCD rozlišení:
  • WXGA (1280 x 800):
  • Video:
  • Intel GMA 950 až 224MB sdílené paměti :
  • Modem:
  • 56k:
  • LAN:
  • 10/100/1000:
  • Zvuková karta:
  • Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio:
  • Polohovací zařízení:
  • touchpad:
  • Software:
  • Windows XP Professional:
  • Baterie/výdrž:
  • Li-Ion 4800 mAh / 3h 7min:
  • Rozhraní:
  • 2x audio IN/OUT, 1x SD, 1x MMC, 1x MS, D-Sub, 4xUSB, 1x Express Card/54, 1x FireWire:
  • Rozměry:
  • 363 x 270 x 38 mm:
  • Hmotnost (kg):
  • 2.96:
  • <!-- parameters notebook : para begin forced --><p><BR>
  • Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve <a href=/body_testy.html target=_blank>výkonových testech</a>.<BR>:
  • Podrobnější parametry pořízené programem <a target=_blank href=http: //www.HWiNFO.com>HWiNFO32</a> naleznete v souboru <a title=hw32i href="http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2006/VBI-S96F/HWiNFO32.zip"><b>HWiNFO32.zip</b></a></P>
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse