RECENZE: SONY VAIO VGN-T2XP - vybavený prcek s obří výdrží

31. 3. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Malé ultralehké notebooky SONY opravdu vyrábět umí, což dokazuje i jeho poslední model VAIO VGN-T2XP. I přes malé rozměry a nízkou hmotnost v sobě obsahuje vše co moderní uživatel potřebuje včetně integrované DVD vypalovačky. Opravdu mobilní je i po stránce dlouhodobé nezávislosti na elektrické síti.

SONY VAIO VGN-T2XP - vybavený prcek s obří výdrží

Základní popis
Malé, solidně propracované tělo notebooku vypadá na první pohled velmi dobře a sympaticky. Pevné plasty notebooku mají moderní stříbrnou barvu. Velké logo VAIO na vrchní straně víka nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o značkový notebook SONY.

Po obvodu notebooku není mnoho volného místa, ale ty nejdůležitější konektory se na boky notebooku vešly. Na levém boku jsou umístěny VGA konektor pro externí monitor, 2x USB 2.0 kam lze dnes připojit skoro vše, FireWire, nejčastěji používané rozhraní pro DV videokameru, 1x PCMCIA rozšiřující port, a pro příznivce digitální fotografie i MS Pro čtečka paměťových karet. Na pravém boku jsou neodmyslitelné konektory pro modem a LAN, ale především je vpravo interní optická DVD+/-RW mechanika. Na čele jsou ještě 2 audio konektory (IN/OUT), tlačítka pro ovládání zvuku a přepínač ON/OFF pro bezdrátové technologie (WiFi a Bluetooth). Zadní straně dominuje baterie, která sice přečuhuje ven ze základny notebooku, ale její výkon je mnohem důležitější než malý přesah. Na spodku notebooku je i dokovací konektor, který může podstatně usnadnit návraty do kanceláře nebo domů.

I přesto všechno, co notebook obsahuje, jsou jeho rozměry jen 272 x 205 x 34 mm a udaná hmotnost pouhých 1,38 kg. Spolu s malým zdrojem o rozměrech cca 110 x 48 X 28 mm jde o opravdu mobilní notebook vhodný pro každodenní nošení doslova kamkoliv, protože se pohodlně vejde i do běžné brašny na dokumenty nebo do pracovního kufříku.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesy jsou o něco menší než běžné, a je tedy třeba si na ně zvyknout, ale to lze celkem rychle. Recenzi jsem na tomto notebooku napsal bez větších problémů. I přes malé rozměry lze rozložení kláves na notebooku spíše chválit, což nelze zdaleka říct ani o některých velkých konkurentech. Fn je až druhá z kraje vlevo dole, takže se neplete s Ctrl, Del je vpravém horním rohu, kde jej lze pohotově nahmátnout, jsou zde obě Win klávesy a oceňuji i velký backspace a Enter na výšku dvou řad kláves. Kurzorové šipky jsou vpravo dole opticky oddělené, jediným jejich neduhem je fakt, že ve spojení s klávesou Fn je na nich čtveřice funkcí Home, End, PgUp, PgDn (na ty už nikde jinde místo opravdu nezbylo).

Pod klávesnicí je tak akorát prostor pro opření dlaní. Touchpad se dvěma tlačítky je téměř neznatelně, ale přece jen posunut o trochu více doleva pro snažší práci praváků. Všechny běžné indikační diody jsou nad klávesnicí, takže ve výhledu na ně nic nebrání. Nad klávesnicí je také sada multimediálních tlačítek a hlavní vypínač, který při zapnutém notebooku svítí.

Hlavní HW parametry
Rozměrům a koncepci notebooku je plně přizpůsobena i hardwarová výbava. Je sympatické, že se jedná o sadu Centrino a ne o různé "superúsporné" variace od firem VIA a nebo Transmeta; díky tomu disponuje Vaio VGN-T2XP i solidním výkonem. Čipsetem je tedy velmi dobře známý Intel 855GME určený pro starší procesory Pentium M s 400MHz FSB, disponující paměťovým řadičem DDR-333 a integrovaným grafickým jádrem.

Mozek malinkatého Vaia tvoří nízkonapěťový procesor Intel ULV Pentium M 753 pracující na maximální frekvenci 1200 MHz. Krom nižší frekvence (díky ní mu stačí jako maximální pracovní napětí pouhých 0.94V!) se jedná o klasické jádro Dothan se vším všudy - velikou 2MB L2 cache, 400MHz sběrnici FSB i technologií Intel Enhanced SpeedStep pro snižování pracovní frekvence za chodu. Výkon nízko taktovaného a úsporného procesoru je naprosto shodný se stejně taktovanými starými procesory Pentium III M a nebo legendárními 1.2 GHz Celerony M s jádrem Tulatin - původ Pentia M se nezapře. V našem dlouhém žebříčku dosud testovaných notebookových procesorů se umístil zhruba v polovině, daleko za současnou špičkou. Je to pochopitelné - primárním cílem tohoto čipu je nízká spotřeba, ve které exceluje (činí pouhých 5W, což dosti kontrastuje s 110W Pentia 4; dokonce i současná Pentia M si řeknou zhruba o 30W). Nižší výkon procesoru (ve srovnání s běžným procesorem Pentium M) lze rozpoznat při instalaci či startování programů, což je vykoupené dlouhou výdrží baterie. Na běžnou práci s dokumenty, internetem a e-maily, prezentacemi, na přehrávání videa a pod. výkon procesoru ULV Pentium M 753 stačí s dostatečnou rezervou.

Testovaný Notebook je vybaven 512 MB operační paměti typu DDR-266 (v údajích výrobce uvedeno DDR-333, testovaný notebook byl "jen" předprodejní vzorek, který nemusí zcela odpovídat prodejním kusům). Maximální kapacita a frekvence RAM činí 1GB DDR-333, k disposici jsou dva paměťové sloty (obsazen je pouze jeden z nich). V testu přenosové rychlosti se značně projevila pravděpodobně úmyslně nízká frekvence pamětí (s ohledem na spotřebu): 693MB/s totiž patří k nejhorším hodnotám, které jsme měli možnost naměřit u notebooků s čipovou sadou Intel 855 (a to bylo mnoho modelů vybaveno také pouze 266MHz pamětí), mezi všemi testovanými notebooky se potom jedná o značný podprůměr. Na běžnou práci to má přijatelný vliv, pro 3D hry a multimédia (kde se pomalé paměti projeví nejvíce) zase není notebook určen.

Rozměrům notebooku odpovídá i pevný disk - namísto standardního 2.5" je zde totiž 1.8" disk TOSHIBA MK6006GAH s (na tak malý disk obdivuhodnou) kapacitou 60GB. Jeho výkonnostní parametry sice ve srovnání s běžnými 2.5" disky nikterak nepřesvědčí (4200 ot/min a 2 MB cache), disponuje však o poznání větší odolností vůči nárazu (500G v provozu a 1500G v klidu, oproti běžným 300, resp. 900G u 2.5" diskům) a i nižší spotřebou (1.4W). Co se zmiňované výkonnosti týká, tak s přenosovou rychlostí 83.04MB/s patří k běžnému průměru, pouze přístupová doba 19.21 ms je nižší než současný průměr. Pro běžnou práci opět disk spolehlivě stačí.

Velmi sympatická je přítomnost optické mechaniky, a to hned typu DVD+/-RW; v této hmotnostní kategorii se rozhodně nejedná o běžnou věc. Zabudovaná MATSHITAUJ-822Da zapisuje velmi svižně na CD-R (24x), přepis CD-RW zvládá rychlostí 10x, DVD-R/-RW umí vypálit 2x a +R/+RW 2.4x.

Vaio VGN-T2XP je připojitelné k síti/internetu pomocí běžného 56kb/s modemu, 10/100Mb/s síťové karty Intel a nebo bezdrátově - jako správné Centrino disponuje Wi-Fi kartou Intel PRO/Wireless pro standardy 802.11 b/g. Notebook obsahuje i již výše zmíněnou bezdrátovou technologii Bluetooth vhodnou pro komunikaci s mobilem, který může být vybaven např. technologií přenosu dat EDGE.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 10.6" disponuje neobvyklým rozlišením 1280x768 bodů, které odpovídá neobvyklé úhlopříčce (běžné WXGA má 1280x800); v praxi to však nemá žádný viditelný vliv. Co je na displeji nejzajímavější, je skvělý obraz díky použití technologie X-Black, kterou můžeme nalézt u všech notebooků Sony vyšší třídy. Díky tomu jsou barvy znatelně sytější než u běžných displejů, což oceníte při sledování videa či fotek. Daní za to je vyšší lesk displeje, který lze kupodivu většinou snadno přehlédnout, pokud se na něj vyloženě nesoustředíte nebo nemáte za zády hodně světlý a osvětlený předmět.

Grafickou kartou je odvážně pojmenovaná Intel Extreme Graphics 2 (i852GM) integrovaná v northbridge čipsetu Intel 855GME. Toto řešení je velice levné a (v případě Vaia především) energeticky úsporné; na druhou stranu však disponuje velice nízkým výkonem ve 3D (3D Marku 2001: 1920 bodů, 3D Marku 03: 90 bodů) a nutností sdílet paměť pro grafická data s operačním systémem - standardně si ukousne 8 – 64 MB. 3D hry (s vyjímkou opravdu starých) si tedy na VGN-T2XP nezahrajete, pro všechna běžná použití - práci s kancelářskými programy počínaje a přehrávání DVD konče - však je Extreme Graphics 2 naprosto dostačujícím bezproblémovým řešením.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Není to u malých notebooků zvykem, ale SONY dává velký důraz i na multimedia. Zmíněné LCD s technologií X-Black umocňující vizuální dojem dělá z notebooku malý mobilní přehrávač, a proto je zde i multimediální panel pro ovládání videa, audia či prohlížení fotek. SONY pro prohlížení dodává vlastní programové vybavení s efektním vzhledem, ale poněkud nepřehlednou orientací. Uvítal bych spíše něco méně okázalého, ale rychlejšího na ovládání.

Stereo reproduktory jsou umístěny pod plochou na opření rukou pod klávesnicí. Projev je dostatečně hlasitý, zvuk přijatelný, ale přeci jen je znát, že jde o malý notebook, kam se velké repro nevejde, ovšem na film na cestách to stačí (mobilita je přednější, doma/v kanceláři lze připojit externí repro). Ovládání hlasitosti na čelním panelu funguje i v programech běžících mimo prostředí Windows (některé hry atp.)

Chlazení a provozní hluk
Při běžném provozu se zapnutou funkcí SpeedStep je notebook velmi tichý, protože větráček neběží, nebo běží jen na nízkých otáčkách. Teplo je cítit nejvíce zespodu vlevo (zřejmě je zde CPU), ale plocha není nikterak horká. Trocha tepla je i nalevo od touchpadu pod klávesnicí. Při dlouhodobé zátěži větráček jemně hučí, a zahřeje se trochu i levá část klávesnice. Celkově je práce s tímto notebookem po stránce zahřívání velmi příjemná bez výrazných tepelných projevů.

Baterie
Při prvním pohledu na notebook mi nejprve připadala "přečuhující" baterie nevzhledná a nepraktická, ale po několikadenním používání se ukázalo, že při manipulaci vůbec nepřekáži. Nejdůležitější na baterii je její výkon, a ten se zde projevil ve velmi dobrém světle. Při našem standardním* testu vydržela Li-Ion baterie s udanou kapacitou 7650 mAh pracovat 6 hodin a 43 minut, což je dokonce o 13 minut více než udává výrobce. Velký podíl na tom má samozřejmě ULV Pentium M procesor. S takovou hodnotou se T2XP dostal na první příčku v našem rozsáhlém žebříčku, a po dlouhé době tak výrazně zahýbal s pořadím. Pokud by někomu na cestách téměř 7 hodin nestačilo, může baterii pohotově vyměnit za jinou.

Závěr
SONY VAIO VGN-T2XP je notebook určený pro lidi kladoucí vysoké nároky na mobilitu a také na image. Jeho malé rozměry jsou ideální na každodenní nošení kamkoliv, kde chcete mít v dosahu svá data. Výkonově bez problému stačí na práci s dokumenty a internetem. Ve volné chvíli dokáže zprostředkovat i zábavu např. v podobě DVD filmu, protože se do něj vešla i optická mechanika. Malé notebooky mívají malé baterie, což paradoxně bývá nevýhodou, to ale pro VAIO T2XP neplatí, protože to vydrží téměř 7 hodin, takže může být k dispozici téměř celý den bez velkého omezení. V kanceláři/doma k němu můžete napojit externí monitor, klávesnici a myš, a máte plnohodnotné PC. Jediné, co od něj nelze čekat, je hraní her náročných na 3D grafiku. Za komfort je třeba také náležitě zaplatit. Cena nového modelu zatím není známa, ale z ceny 63.500 Kč bez DPH u dosavadního modelu T1XP ji lze přibližně odhadnout. Na trh by se měl T2XP dostat v průběhu dubna.

Klady a zápory:
+ vysoká mobilita
+ výdrž na baterii
+ integrovaná optická mechanika
+ kvalitní LCD

- menší klávesnice


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie SONY VAIO VGN-T2XP

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO VGN-T2XP
  • Instalovaný procesor: Pentium M ULV 753 1.2 GHz (Dothan, 2 MB L2, 400 FSB)
  • RAM (MB): 256 DDR-266 (v prodeji DDR-333)
  • HDD (GB): 60 (1.8" disk TOSHIBA MK6006GAH, ATA-100, 4200 otáček, 2 MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW (MATSHITA UJ-822Da)
  • LCD: TFT 10,6" X-black širokoúhlý
  • LCD rozlišení: 1280x768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 7650 mAh / 6 hod 43 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, FireWire, 2x audio, Card Reader MS Pro
  • Rozměry: 272 x 205 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 1,38
Recenze

Diskuse