RECENZE: Sony Vaio VGN-BX197XP - extrémně dobré LCD

22. 12. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Největší Vaio série BX (Bussiness Extreme) je se svým 17" widescreenem a hmotností 4kg určeno jako přenosná pracovní stanice, směřující především na stůl odborníku požadujících spíše výkon než mobilitu. Tomu odpovídá i jeho základní výbava, která zahrnuje 2GHz Pentium M, výkonnou grafiku a dvojici harddisků. Nadto disponuje displejem s ohromným rozlišením WUXGA (1920x1200), který kvalitou obrazu konkuruje i stolním LCD.

Sony Vaio VGN-BX197XP - extrémně dobré LCD

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
Vaio BX197XP je velmi robustní konstrukce. Jeho tělo je z dobře slícovaných tvrzených plastů tradiční kombinace černé a světle a tmavě šedé barvy. Jediné slabší místo, které nejeví tolik pevnosti, je slot na multibay mechaniku; jinak na mě dělá Vaio dojem tanku. Vzhled je ještě umocněn masivním víkem stříbrné barvy, jehož profil se (stejně jako u těla notebooku) směrem do vnitřku notebooku zužuje. V zavřeném stavu tak Vaio ze všech bočních pohledů má tvar velikého písmene X. Jeho provedení nese u Sony název Sigma Design (Sigma se píše "Σ", což přesně vystihuje profil krajů notebooku) a společnost si na něm patřičně zakládá. Osobně se mi tento design velice líbí, především v zavřeném stavu vypadá notebook velice zajímavě. Celkově přitom nepůsobí nikterak extravagantně, což by pro podnikovou sféru (kam směřuje) nemuselo být vždy zcela vhodné.

Víko displeje je díky 17" širokoúhlému displeji opravdu ohromné a působí impozantním dojmem. K tělu notebooku je připojeno dvojicí relativně malých, ale silných pantů. Otevírá se s použitím jediné posuvné pojistky, která je (pravděpodobně kvůli webové kamerce) umístěna excentricky vpravo. Díky tomu je tendence při otevírání notebooku tlačit na víko jinde než v jeho středu, což může vést k nesymetrické (a nepříliš prospěšné) zátěži na panty. To je ještě umocněno faktem, že otevírání mohutného víka jde (logicky) dost ztuha, a je tak potřeba vyvinout vyššího úsilí. K otevření notebooku je kvůli tomu zapotřebí použití obou rukou, neboť tělo 17" Vaia má tendenci se zvedat s displejem. Na druhou stranu, displej drží pevně a stabilně ve zvolené poloze, a to je to podstatné. U tohoto notebooku ani není předpoklad, že by se víko odklápělo tak často jako u mobilnějších řešení.

Vaio BX197XP je přenosnou pracovní stanicí. Rozměry celého notebooku činí 401,8 x 297,2 x 40,2 - 42,5 mm. Navíc je Vaio dosti robustní konstrukce, což je patrné i z jeho tloušťky přes 4cm (v poměru k celkovým rozměrům však působí relativně tenkým dojmem). Díky tomu váží rovné 4 kg a transportovat se dá jen s obtížemi. To podtrhuje i poměrně veliký zdroj s příkonem 90W.

Jak již jsem zmínil, BX197XP disponuje slotem multibay. Standardně v něm nalezneme výměnnou optickou mechaniku, místo ní však můžete do notebooku zasunout třetí (!) harddisk anebo spořič hmotnosti ("prázdný šuplík"). Manipulace s výměnnými zařízeními je velmi jednoduchá, po stisku pojistného tlačítka na těle notebooku se dají s jeho pomocí jednoduše vytáhnout.

Prostoru pro rozmístění portů po stranách přístroje měli inženýři u Sony opravdu hodně a nutno říct, že ho využili s rozmyslem. Na nejpřístupnějším čele najdeme pouze čtečku paměťových karet (MS, MS Pro, SD) a posuvný vypínač bezdrátových sítí. Pravý bok ukrývá šikovně rozmístěnou trojici USB 2.0 portů, což potěší zejména praváky využívající externí USB myš. Najdeme zde také FireWire, D-Sub a dvířky zakrytý slot pro karty PCMCIA. Na nepříliš přístupné zadní straně notebooku je pouze dvojice zásuvek pro konektory LAN a modemu. Levá strana notebooku skrývá slot multibay, takže optická mechanika v něm nepřekáží při práci s myší. Krom tohoto slotu se zde nachází již jen dvojice audiokonektorů a výstup chlazení.

O veškerých informacích týkajících se stavu notebooku (zapnutí, Wi-Fi, Bluetooth, práce disku, nabíjení baterie) informuje veliký panel na čele notebooku. Při pohledu zpředu je velmi dobře viditelný. Při práci na notebooku neruší a ani bohužel není příliš vidět, neboť si jej uživatel z velké části překryje rukama.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice velikého Vaia je jednou z nejlepších, které jsme měli možnost v poslední době spatřit. Její klávesy jsou veliké a mají jistý a příjemný chod. Barva kláves je černá, popisky jsou tradičně bílé; oproti jiným notebookovým klávesnicím však velmi veliké. Za nepříliš podařené považuji evidentně dodávané popisky českých znaků, které jsou mdlé šedé barvy. Díky tomu je jejich čitelnost za horších světelných podmínek špatná. Funkce dostupné přes Fn jsou oproti tomu jasně oranžové a velmi dobře viditelné.

Rozložení klávesnice je téměř ideální s jedinou (a zato podstatnou) nevýhodou: nikde nenaleznete samostatné klávesy Home, End, Pg Up ani Pg Dn. Ty jsou dostupné pouze s klávesou Fn na kursorovém kříži. Jinak nemám k rozvržení jedinou výtku - v levém dolním rohu nalezneme častěji používanou klávesu Ctrl, Enter je příjemně veliký a dvouřádkový. V prázdných místech u šipek kursorového kříže nenalezneme žádné pletoucí se klávesy "navíc".

Nad klávesnicí, na levé straně pracovní plochy, je čtveřice tlačítek. Dvě pro zapínání a vypínání webové kamery a zvuku, zbylá dvě potom pro uživatelem definovanou akci. Krom běžné možnosti spouštění určitých programů se dá takto např. nastavit maximální jas displeje anebo přepínat monitory. Stisk těchto tlačítek je indikován nepříjemným vysokým pípnutím, které se mi nepodařilo nikde vypnout. Tlačítka vypínání kamery a mikrofonu dávají o své aktivaci vědět pronikavým oranžovým světlem, které při horších světelných podmínkách poněkud ruší, neboť jsou blízko displeje. Bezdrátová síťová karta a Bluetooth se zapínají velikým posuvným tlačítkem "wireless" na čele notebooku. Která z technologií bude aktivní se dá nastavit softwarově.

Pro polohování slouží hned dvojice zařízení: touchpad a trackpoint. Obě jsou umístěna lehce excentricky vlevo. Touchpad je dosti malý a má pouze dvě základní tlačítka. Pohyb po ohromné pracovní ploše notebooku s rozlišením 1920x1200 je bez přenastavení citlivosti hotovým utrpením a použijete jej spíše v nouzi. O něco lépe je na tom trackpoint. Má také dvě tlačítka, navíc ještě doplněná o třetí, sloužící k rolování (na touchpadu můžete rolovat také, ale při jeho velikosti nepříliš úspěšně). U Vaia BX197XP je jasně vidět jedna ze dvou hlavních předností trackpointu proti všem současným polohovacím zařízením: při dlouhé jízdě napříč monstrózně velikou pracovní plochou nejste nuceni si neustále přehmatávat, čehož si s touchpadem užije dost a dost a v menší míře i s optickou myší.

Vypínání polohovacích zařízení není řešeno žádným speciálním tlačítkem ani funkční klávesou, ale nastavením v ovládacích panelech. Vypínat můžete zvlášť trackpoint, jeho tlačítka a i touchpad a jeho tlačítka.

Hlavní HW parametry
Vaio BX197XP je postaveno na osvědčené a trh drtící sadě Centrino/Sonoma. U notebooku této velikosti je to opravdu příjemné, neboť ještě nedávno byly všechny velké a "výkonné" notebooky vybavovány desktopovými procesory Intel Pentium 4. Ty díky své spotřebě kolem 100W vyrobili z jinak nadějných notebooků těžká a hlučná monstra.

Základem Vaia je čipset z Intelovské kategorie "performance", tedy i915PM. Ten podporuje všechny současné vymoženosti - paměti DDR2 do frekvence 533 a včetně dvoukanálového zapojení, PCI-Express sběrnici a i ty nejlepší procesory Pentium M. Nalezneme zde i podporu SATA disků.

Jediná v ČR prodávaná varianta BX197XP je vybavena procesorem Pentium M 760 s frekvencí 2GHz. Jedná se o jeden z nejčastěji používaných procesorů u dnešních performance notebooků. Jeho výkon je zhruba na úrovni Pentia 4 3.2 GHz a bez potíží tak stačí k jakémukoliv využití. Díky dynamickým změnám frekvence a příkonu (technologie Enhanced SpeedStep) je procesor i dosti úsporný (spotřeba 27W).

Operační paměť je řešena přímo ukázkově. Notebook je totiž vybaven rovným 1GB DDR2-533 paměti. Co je však ještě zajímavější, jedná se o jediný modul a tudíž druhý slot notebooku zůstává volný pro případný upgrade! Maximální kapacita RAM činí běžné 2GB. Ve výkonnostním testu paměť přenesla 1253MB/s, což je velmi dobrá hodnota, identická se zapojením DualChannel (o tom, že DualChannel v podobě čipsetu Intel 915M nepřináší téměř žádný nárůst výkonu jsme již několikrát psali).

Pevné disky u Vaia BX197XP je kapitola sama pro sebe. Notebook totiž ve standardní výbavě disponuje dvěma (!) 80GB disky SATA. To ale ještě není vše - po vyjmutí optické mechaniky je možné do multibay slotu připojit disk třetí! A komu by to stále nestačilo nebo by chtěl například v kanceláři zálohovat důležitá data, tak si může pořídit dokovací stanici, která taktéž pojme jeden 2.5" harddisk. V extrémní konfiguraci tak můžete mít najednou ke svému Vaiu připojené čtyři pevné disky (pominu-li možnost externích disků napojených přes USB)! Čipset pochopitelně podporuje disky s rozhraním Serial ATA. Na rozdíl od svých desktopových kolegů však nezvládá zapojení do RAID (diskového pole), což je v případě Vaia obrovská škoda. Notebook sice disponuje druhým řadičem disků (označení Silicon Image SiI-3512 SATA Raid Controller), avšak ten slouží pro připojení SATA pevného disku v multibay a dokovací stanici. Stávající harddisky jsou zapojeny do řadiče Intelu integrovaném v čipsetu. Ač se přímo nabízí, tak nemáte možnost sestavit si populární "zrcadlo" (RAID 1), kdy jsou veškerá data duplikována pro případ selhání jednoho z harddisků a nebo "strip" (RAID 0) pro maximální výkon diskového subsytému. Jedinou možností je softwarové zrcadlo, které však lze sestavit pouze v Linuxu a nebo Windows 200x Serveru (Windows XP mají tuto možnost zakázanou). Oba pevné disky jsou identické, jedná se o Hitachi TravelStar 5K100 (HTS541080G9SA00) s 8MB cache a 5400 ot/min. Jejich výkon je velmi vysoký - přenosová rychlost přes 105MB/s (dokonce 106MB/s v případě druhého disku) je dosud nejlepší v našem testu. Přístupová doba 18.87ms patří k horšímu průměru. Zajímavé je, že druhý disk vykazoval nepatrně lepší výsledky jak u přenosové rychlosti, tak v případě přístupové doby. To bylo pravděpodobně dáno fragmentací a využitím operačního systému u prvního harddisku.

Optická mechanika typu DVD+/-RW DL "ladí" s notebookem, neboť jejím výrobcem je taktéž Sony. Konkrétně se jedná o model DVD RW DW-Q58A schopný čtení i zápisu na všechna současná média vyjma DVD-RAM.

Možnosti komunikace velikého Vaia jsou více než solidní; přímo v jeho těle najdete gigabitovou LAN kartu, analogový modem, Wi-Fi standardu b/g a Bluetooth. Po připojení do dokovací stanice můžete získat další síťovou kartu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej je nejsilnější a asi nejvýraznější stránkou Vaia. Jeho úhlopříčka je 17" a je širokoúhlý, s poměrem stran 16:10. Téměř unikátní je jeho rozlišení - to činí plných 1920x1200 bodů (WUXGA). S takovýmto rozlišením již opravdu není problém plnohodnotně pracovat s více dokumenty najednou a rozlišení ocení také grafici a projektanti; lidé s horším zrakem však budou mít při jeho čtení potíže, pokud nepoužijí zvětšení písma (čímž si zase poněkud degradují toto ohromné rozlišení). To však není zdaleka vše. Displej nese technologii X-Black druhé generace, takže je jeho obraz opravdu velmi ostrý a přitom již nedochází v takové míře k odleskům, pro leštěné displeje tolik typickým. Povrch displeje je totiž mírně zvlněný; při "černočerném" obrazu je to i (velmi nepatrně a velmi zblízka) poznat na pravidelně se střídajících světlejších a tmavších oblastech. A aby byla kvalita obrazu opravdu prvotřídní, tak disponuje displej opravdu velmi silným a přitom rovnoměrným podsvícením. Shrnu-li to, tak kvalita displeje Vaia BX197XP dle mého subjektivního názoru přesahuje kvalitu některých stolních LCD, což je mezi notebooky unikátní jev a Vaio za něj dostává významné body.

Grafická karta je pro mne u tohoto notebooku mírným zklamáním. Přestože se jedná o opravdu veliký a těžký notebook, který nemá potíže s chlazením, tak je osazen kartou ATI Mobility Radeon X700 se 128MB videopaměti. I když je X700 skvělá karta střední třídy, tak myslím, že by nebyl problém notebook vybavit grafikou o třídu vyšší - X800. Sony by tak získalo ideální notebook i pro hardcore gamery. Je však nutno brát v úvahu i zaměření notebooku - Vaio BX197XP je manažerskou pracovní stanicí, kde se s hraním příliš nepočítá.

Zajímavé je řešení grafické paměti. Sony uvádí ve specifikacích 256MB s HyperMemory; v praxi má grafická karta 128 MB vlastní videopaměti a dalších 128 MB si může "půjčit" ze systémové paměti. Toto řešení je spíše marketingové, i když v extrémně náročných aplikacích mírný nárůst výkonu přináší (cca 10%, viz dále). Výsledky syntetických testů jsou: 3D Mark 2001 - skóre 15823 bodů, 3D Mark 03 - 5901 bodů a 3D Mark 05 - 2586 bodů. Pro srovnání: notebooku Acer TravelMate 8014WLMi se stejným procesorem a grafickou kartou X700 s 128MB videopaměti (bez HyperMemory) jsme v našich testech naměřili 16830, 5686 a 2241 bodů.

Výkon notebooku v grafické oblasti je naprosto bez potíží dostačující pro jakoukoliv běžnou práci a v rozumném nastavení i pro současné 3D hry. Nestačí pro náročné hry a jiné aplikace v nativním rozlišení displeje - ale upřímně řečeno - mobilní grafickou kartu, která by tomuto displeji stačila při plném využití v 3D efektů, bychom hledali jen těžko.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Pro multimédia Vaio BX197 stvořeno opravdu nebylo a s tím se musí počítat. Připojení externích zařízení obstarává pouze základní dvojice jack konektorů - line-out a mikrofon. O přehrávání zvuků se stará klasická dvojice malých reproduktorů. Jejich zvuk je čistý a zvládají hrát bez potíží i opravdu hlasitě. Stejně jako u jiných malých reproduktorků však postrádají schopnost podání basů. Interní mikrofon ve Vaiu nenaleznete a to zcela záměrně. S jeho pomocí by bylo možné skrytě nahrávat porady a mítinky, což je zcela nepřípustné - takto to alespoň vysvětluje Sony.

Na druhou stranu Vaio BX197XP disponuje integrovanou webovou kamerkou, takže je možné pořádání videokonferencí. I z tohoto důvodu Sony přidává k notebooku Bluetooth headset - viz níže. Záznam zvuku je tedy umožněn.

Největší multimediální lahůdkou je pak opět výše popsaný displej, na němž lze samozřejmě sledovat filmy s větším zobrazením než u běžných notebooků.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je řešeno "klasickým" způsobem - dvojice nasávacích otvorů je na spodku notebooku, výdech nalezneme na jeho levém boku. Umístění všech těchto prvků je voleno s rozmyslem a ničemu nepřekáží. Výdech žene ohřátý vzduch na levou stranu, takže neznepříjemňuje práci s externím myší pravákům. Vstupy chladícího vzduchu na spodní straně notebooku, které obyčejně tolik kritizuji, zde také nevadí. Notebook je totiž určen jako business pracovní stanice, takže se od něj neočekává práce například v posteli. Na klíně s ním pracovat prakticky nelze.

Efektivita chlazení je velmi dobrá. I při dlouhodobé vysoké zátěži se notebook zahřívá pouze mírně na levé straně pracovní plochy a klávesnice se stává vlažnou. Nejvíce tepla je cítit rovnoměrně po celé spodní části - při práci na klíně by bylo již nepříjemné. Avšak zde ničemu nevadí - viz výše.

Zač si však notebook kladné hodnocení neodnese, je jeho provozní hlučnost. Již brzy po startu systému se ozve ventilátor, který Vás bude provázet po celou dobu práce s notebookem. Proti desktopům se pochopitelně jedná o podstatně menší hluk; zvuk je však vysoký a nepříliš příjemný. Pokud chcete pracovat v úplně tiché kanceláři, tak Vás bude Vaio BX197XP rušit. Při vysokém zatížení se ventilátor postupně rozjede na vyšší otáčky, ve kterých potom drží; hluk je přitom snesitelný. Pouze při opravdu dlouhodobé zátěži se nám podařilo přimět ventilátor ke konstantní práci "naplno", a v tu chvíli byla hlučnost notebooku již opravdu nepříjemná.

Baterie
Baterie má podprůměrnou kapacitu 4000mAh a jasně tak ukazuje na to, že 17" Vaio si nedělá ambice na přílišnou mobilitu. V našem standardním* redakčním testu udržela notebook v provozu pouze 1 hod a 16 min, na čemž má pravděpodobně hlavní zásluhu velmi silné podsvícení displeje a dvojice pevných disků. Baterii je zde třeba vnímat spíše jako záložní zdroj energie pro případ výpadku elektrické sítě. Umístěna je v zadní části těla notebooku a k jejímu uvolnění je zapotřebí odemknutí dvou posuvných zámků.

Příslušenství
Spolu s notebookem uživatel dostane i velmi elegantní Bluetooth headset, takže může ve spojitosti s webovou kamerkou pořádat videokonference. Práce s ním a jeho spárování je naprosto bezproblémové. Při jeho zapnutí jsou zvukové vstupy i výstupy notebooku automaticky přesměrovány na něj.

Spolu s notebookem jsme testovali i předváděcí vzorek dokovací stanice s výměnným pevným diskem a optickou mechanikou. Nic z toho ale není v ceně notebooku. Dokovací stanice tvoří podložku pro zadní část Vaia, takže ji zvedá. Klávesnice potom dostane příjemný mírný sklon směrem k uživateli a notebook je také o něco lépe chlazen. Její spojení s notebookem je indikováno diodou "in use". Po spojení dostane notebook k využití celou řadu dalších periferií. Na pravé straně dokovací stanice je další multibay slot, do kterého lze přidat zmíněný další pevný disk anebo optickou mechaniku. Na zadní části dokovací stanice nalezneme porty LPT, VGA (D-SUB), 2x USB, DVI, DC-in, LAN a vlevo dvojici USB a sériový port. Notebook má v dokovací stanici držet napevno, tomu napovídají i platové háčky. S presentační (ne tedy ostrou prodejní) dokovací stanicí si však mechanicky příliš nerozuměl a zajišťovací háčky nepasovaly. Pevně věřím, že prodejní kusy pasují ;-).

Vaio BX197 dostanete plné různého software (jak je u notebooků Sony zvykem). Operačním systémem jsou pochopitelně Windows XP Professional, jiná volba u business notebooku snad ani nemůže být. Jedná se multilanguage verzi, kterou si můžete dle potřeb přepínat do různých jazyků včetně češtiny.

K antivirové ochraně slouží velmi kvalitní až agresivní Norton Internet Security 2005. Pro práci je na Vaiu předinstalován balík MS Works a 30-ti denní trial MS Office 2003 Small Business. Dále se sluší zmínit Adobe Acrobat 7 Elements, Adobe Photoshop Elements anebo software pro optickou mechaniku - WinDVD a Roxio DigitalMedia Projects.

Jelikož je řada BX zaměřená především pro korporátní sféru, tak nesmí chybět integrovaný snímač otisků prstů. S ním spolupracuje software Protector Suite QL, který umožňuje vytváření různých profilů pro více uživatelů. Biometricky se dá krýt třeba účet ve Windows, ne však start celého notebooku (škoda). Za zmínku stojí fakt, že notebook je vybaven a přizpůsoben specifikaci zabezpečení TPM (Trusted Platform Module).

Závěr
Sony Vaio BX197XP je zcela jednoznačně zaměřeno jako přenosná pracovní stanice pro korporátní sféru a tomuto účelu je podřízeno. Jeho výkon a zajímavá "konfigurovatelnost" pomocí slotu multibay mu umožňují celou řadu dalších využití - například jako domácí multimediální centrum. K tomu se hodí i veliký displej s opravdu výtečným obrazem a rozlišením, které bez zmenšení pojme i HDTV. Jeho veliký displej a bytelná konstrukce přinášejí nízkou mobilitu, na kterou však 17" notebook ani neaspiruje.

Cena testovaného modelu činí 63.857 Kč bez DPH (75.990 Kč s DPH) a je v ní zahrnut Bluetooth headset. V ceně není testovaná dokovací stanice ani přídavný harddisk. Záruka činí 2 roky.

Klady a zápory:
+ skvělý displej s velmi vysokým rozlišením a kvalitním podsvícením
+ modularita
+ komfortní klávesnice
+ touchpad i trackpoint

- hlučnost při běžném provozu
- mohla by být možnost zapojení disků do RAID
- grafická karta by mohla být vyšší třídy

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Sony Vaio VGN-BX197XP

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY Vaio VGN BX197XP
  • Instalovaný procesor: Pentium M 760 (2.0 GHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (PC4200) (1x 1024)
  • HDD (GB): 2x 80 (TravelStar 5K100, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+R DL ( DVD RW DW-Q58A)
  • LCD: 17"
  • LCD rozlišení: WUXGA (1920 x 1200 - širokoúhlé)
  • Video: ATI Mobility Radeon X700, 128 MB + 128 MB HyperMemory
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Microsoft Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 1:16
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 401,8 x 40,2 - 42,5 x 297,2 mm
  • Hmotnost (kg): 4
Recenze

Diskuse