RECENZE: Toshiba Portégé M300 - malý a odolný vytrvalec

1. 9. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Maximální mobilitu, mechanickou odolnost a dobrou výbavu. To vše nám Toshiba servíruje téměř doslova jako na stříbrném podnose v podobě nejnovějšího modelu řady Portégé. Tento 1,59 kg vážící notebook si najde cestu především k manažerům a obchodníkům, pro něž je notebook v ruce stejnou samozřejmostí jako Rolexky na zápěstí.

Toshiba Portégé M300 - malý a odolný vytrvalec

Základní popis
Do přístrojku již na první pohled malého se při rozměrech 286 x 233 x 29 (tělo notebooku) / 33 mm (zavřený notebook s víkem) vměstnala opravdu bohatá nabídka portů. Jaké je tedy menu od Toshiby?

Na zadní straně začínáme zleva konektorem RJ 45 pro připojení LAN a vpravo končíme zdířkou pro napájení. Levobok nám dále nabízí analogový D-sub výstup pro připojení externího monitoru či projektoru. Hned vedle nacházíme první ze tří USB 2.0 portů a končíme u slotu pro PCMCIA karty. Hlavní chod se ovšem skrývá na pravoboku. Zde hned nad sebou nalezneme zbylé dva USB 2.0 porty následované Rozhraním I-link, čili Fire-wire, čili IEEE 1394 (Toshiba v manuálu používá všechna tato tři označení, ale nenechte se zmást. Všechna znamenají totéž. Jde jen o chaos v názvech, který vytvořily jednotlivé firmy v podstatě jen kvůli marketingu) pro připojení např. digitální kamery nebo externího disku. Pokračujeme konektorem RJ 11 pro klasický modemový kabel. Nejvíce místa si nárokuje rozhraní Multibay ve kterém zakotvila optická combo DVD/CD-RW mechanika. Místo nad ní je využito pro čtečku karet SD/MMC a hned vedle pro kompletnost výbavy je čtečka karet typu CF, která je opatřena záslepkou. Čelní panel má vpravo konektory pro sluchátka a mikrofon včetně otočného regulátoru hlasitosti (běžné u notebooků Toshiba; hodnotím kladně) doplněno o posuvný vypínač rozhraní Wi-Fi. Vlevo jsou soustředěny všechny diody indikující stav a činnosti notebooku (SD, Wi-Fi,HDD, nabíjení, baterie, Power ON a IR). Pokud se na ně ale budete chtít podívat, počítejte s tím, že se budete často hrbit. Při normální poloze uživatele sedícího nad notebookem jsou jen stěží čitelné, zvláště za světla.

Po otočení počítače nás nečeká žádné velké překvapení. Akumulátor je umístěn vzadu a je pohodlně vyjmutelný po stisku dvou posuvníků. Pod ním se nachází rozhraní pro dokovací stanici a kryt chránící paměťový modul.

Co se týče mechanického provedení a zpracování, nelze mít žádné větší výhrady. Notebook při silnějším stisku nevydává žádné nežádoucí zvuky a všechny části jsou kvalitně slícované. Víko notebooku je stabilně uchyceno na dvou silných pantech. Výjimku tvoří snad jen pravá strana, kde se nachází optická mechanika, při stlačení se mírně prohýbá. Dále si musím rýpnout do odnímatelných krytů, které chrání vestavěné reproduktory nad klávesnicí. Mají tendenci se hýbat a trochu kazí jinak celkově dobrý dojem. Po jejich odejmutí lze vidět malinkaté reproduktory a dráty. Především však šroubky, které drží klávesnici.

Propagační věty přímo od Toshiby znějí velmi sebevědomě: „Portégé M300 je jediným notebookem odolným proti nárazu, otřesům a vniknutí tekutiny.“ Tělo přístroje je vyrobeno ze slitiny hořčíku, což by mělo napomoci lepší odolnosti při náhodném pádu. O pohlcování otřesů se stará speciální systém, chránící především pevný disk, o něm podrobněji až dále. Co se týče odolnosti vůči vniknutí tekutiny. Tato věta je poněkud zavádějící. Vodě odolná je totiž jen klávesnice přístroje (pod klávesnicí je umístěna plastová fólie chránící před náhodným politím např. nápojem). Tedy přístroj rozhodně nerozchodí polití na kterémkoliv místě, či dokonce pád např. do bazénu. Asi po pěti minutách rozjímání jsem se rozhodl učinit za dost své recenzentské povinnosti a toto tvrzení přece jen otestovat… Většina lidí sice při práci s počítačem popíjí kávu či nějaký energetický nápoj, já zvolil raději jen obyčejnou vodu=). Po vylití cca 1 deci vody přímo do klávesnice nejevil notebook žádné známky poškození a nerušeně pracoval dále. Mohu tedy prohlásit, že klávesnice je opravdu ochráněna. Pokud by tomu bylo naopak, měl bych asi vyděláno :x.

Jak jsem již naznačil výše, přístroj je převážně ve stříbrné barvě, která je kombinována s černou, v níž je vyvedena klávesnice a rám okolo displeje. Celkový dojem je dobrý a střídmý. Záleží především na vkusu uživatele.

Klávesnice a ovládací prvky
Vzhledem k malým rozměrům notebooku se na klávesnici musely odrazit některé prostorové úspory. Klávesy se znaky jsou menší na výšku, takže mají menší rozteč než běžná klávesnice, ale dotyková plocha pro prsty zůstala zachována. Funkční klávesy F1-F12 jsou celkem malé a občas, zvláště za horšího světla se může stát, že se nechtěně přehmátnete. Pro notebooky Toshiba je typickou vlastností umístění Win kláves do pravého horního rohu. Uživatel, který je zvyklý na standardní umístění, stráví zpočátku o trochu více času hledáním a pohledem bude stále tápat kdesi vespod klávesnice, kde se tato tlačítka obvykle vyskytují. Klávesa Fn je usazena mezi levým Ctrl a Alt. Miniaturizace se podepsala i na dalších klávesách jako například TAB, Enter,Shift a Backspace. Netrénovaným rukám trvá jednoduše přizpůsobení déle. Asi největší výtku musím směrovat ke špatně viditelným popiskám souvisejících s funkcí Fn. Ty jsou provedeny v hodně tmavé šedé barvě (pravděpodobně jde o úpravu provedenou laserem v ČR), a jak je asi každému jasné, na černé klávesnici nejsou zrovna moc dobře vidět. Zajímavostí typickou pro notebooky Toshiba je dioda pro indikaci CapsLock umístěná přímo na této klávese.

Jako polohovací zařízení je použit klasický touchpad se dvěma tlačítky. Pro pohodlí praváků je posunut více doleva. Jeho rozměry odpovídají rozměrům notebooku, ale i přesto je s ním práce poměrně příjemná. Kolem touchpadu je i dost místa pro opření rukou. Sortiment speciálních tlačítek se nachází zcela vlevo a je poměrně střídmý. Power ON, Toshiba assist spouštějící speciální software pro konfiguraci notebooku a Presentation button, který přepíná video výstupy.

Hlavní HW parametry
K maximální mobilitě a výdrži na baterie je optimalizován i hardware počítače. Základ systému tvoří sada Intel Centrino. Srdcem je procesor Intel Pentium M ULV 753 ( 400 MHz FSB, 2 MB L2 cache) o maximální frekvenci 1,2 GHz. Zkratka ULV (Ultra Low voltage) předznamenává nasazení jádra Pentia M pracujícího na nižším taktu a s menší spotřebou než běžné procesory Pentium M.

Co se týče pamětí obecně, notebook je osazen standardně 512 MB RAM. Z toho prvních 256 MB je integrováno přímo na desce a nelze s nimi manipulovat. K rozšíření je tak k dispozici jen jeden slot. Maximální osaditelná paměť je tedy 1280 MB typu DDR-333 (PC 2700). Při měření rychlosti pamětí jsem na poměry DDR-333 a použitého čipsetu dosáhli pěkné hodnoty 971 MB/s.

Harddisk má kapacitu 40 GB, jedná se o model Hitachi Travelstar 4K40 (HTS424040M9AT00). Disk nabízí rychlost 4200 ot/min. a vyrovnávací paměť 2 MB. Komunikuje přes rozhraní Ultra ATA/100 (ATA-6). Naměřená přenosová rychlost 84,87 MB/s patří k průměru stejně jako přístupová doba 18,36 ms. Od disku s takovými parametry jsou naměřené hodnoty dobré a pro běžnou práci s dokumenty naprosto postačují. Podle údajů výrobce lze osadit disk až o kapacitě 80 GB.

Optická DVD/CD-RW combo mechanika Matshita UJDA765 zvládá zápis na CD-R/RW. Číst dokáže DVD +/- RW i DVD-RAM. Potěší podpora pro vypnutí napájení optické mechaniky pouhým stisknutím tlačítka na liště Windows. Tato možnost dokáže ušetřit kapacitu baterie, pokud zrovna mechaniku nechcete používat. Další příjemnou věcí je utilita Acoustic silencer znovu přístupná z lišty. Po aktivaci tichého režimu (snížení otáček) je mechanika skutečně téměř neslyšitelná a přehrávání DVD či audio CD není ničím rušeno. Příjemné je také to, že otevřený šuplíček mechaniky se opírá o desku stolu (pokud na něm pracujete), takže není třeba se bát poškození mechaniky.

Notebook se světem lze propojit mnoha způsoby. Základem je integrovaná Lan karta 10/100. Stále neodmyslitelný je klasický modem 56K. Dále se již dostáváme k aktuálním bezdrátovým technologiím. Karta WLAN (Wi-Fi) si poradí se standardy 802.11.b/g. Navíc má zdvojenou anténu, což by mělo trochu vylepšit příjem signálu. Dalšími zástupci bezdrátových technologií jsou oblíbené Bluetooth a IrDa.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej přístroje typu TFT má velikost 12,1 palců a maximální rozlišení 1024 x 768 bodů. Pozorovací úhly obrazovky nijak nevybočují z průměru, a nelze tedy nijak chválit ani hanit. Podsvícení je malinko výraznější na spodní straně, což je vidět hlavně při tmavém obrazu. Po správném naklonění displeje je obraz pro uživatele příjemný. Celkově lze hodnotit displej jako dobrý průměr. (Malá poznámka: po testech z předchozích redakcí byla barva z víka notebooku již místy sedřena viz. foto galerie pod recenzí; při transportu je třeba se k notebooku chovat obezřetně a nebalit do brašny přímo k notebooku napájecí adaptér či cokoliv jiného, vše ukládejte raději do samostatných přihrádek v brašně.)

O grafiku se postaral Intel v podobě integrovaného řešení čipu 855GME známého pod názvem Extreme graphics 2. K práci používá sdílenou operační paměť RAM o max. velikosti 64 MB (dynamicky přidělovaná velikost dle potřeby). Grafika je kompatibilní s Direct X (hardvarově verze 7, softwarove verze 9). Rozhodně nelze očekávat, že bude "trhat asfalt" v 3D benchmarcích, a na hraní nových náročných 3D her zapomeňte. Naměřené výkony tohoto stroje v 3D marku nejsou nijak oslnivé a odpovídají ostatním konkurentům s tímto čipsetem: 2404 bodů v 3D Mark 2001 a 118 bodů v 3D Mark 03.
Notebook s takovou grafikou je určen na běžnou práci s dokumenty, internetem a zvládne i sledování video nahrávek a zpracování fotek.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Toshiba Portégé M 300 není multimediálním notebookem, ale základní zábavu v podobě sledování videa, poslechu hudby a prohlížení fotek si s ním bez problému užijete. Malé reproduktory nepodávají nijak oslnivé výsledky, ale dokáží hrát poměrně hlasitě a ani tehdy nejsou důsledkem drnčení klávesnice či jiných plastů. Pochválit lze také pohotové kolečko pro ovládání hlasitosti (běžná záležitost u notebooků Toshiba), které není závislé na SW ovladačích. Již jsem se zmínil o tichosti optické mechaniky. Příjemnými prvky usnadňující práci s multimédii jsou také vhodně umístěné audio konektory pro mikrofon a sluchátka, ovšem horší je to při připojení externích reproduktorů, kdy mohou kabely překážet. V notebooku je i vestavěný mikrofon v dolním pravém rohu pod klávesnicí. Ocenit se také musí přítomnost čtečky karet CF a SD/MMC spolu s rozhraním FireWire. Především čtečky karet značně urychlují import vašich snímků z digitálních fotoaparátů a dalších zařízení.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení a provozní hluk? V této kapitole je vše jasné. Žádný hluk není! Notebook je při běhu s větší výkonovou zátěží tak tichý, že aby bylo něco slyšet, musí být kolem velké ticho. O to více je překvapivější absolutně minimální tepelné vyzařování. Při běžné práci na klíně je nejvíce zahříván spodek přístroje v oblasti krytu paměťového modulu, nejde však o žádný extrém. Klávesnice a ostatní části se prohřejí více vlevo po delší práci/zátěži. Teplotu lze označit za velmi příjemnou a nikdy se nestalo ani při větší zátěži, že by teplota klávesnice, touchpadu a okolí působila jakékoli problémy. Na tak malý notebook se tuto problematiku podařilo vyřešit velmi dobře. Samozřejmě lví podíl na teplotě a hluku mají i použité HW komponenty.

Baterie
Akumulátor typu Li-Ion má kapacitu 4700 mAh. Při aktivaci technologie SpeedStep je výrobcem udávaná výdrž 6,1 hodiny, což se potvrdilo i v našem standardním* redakčním testu, kde jsem naměřili 6hod 5min. Díky uvedené hodnotě se po dlouhé době změnilo pořadí v první desítce námi testovaných notebooků a jejich baterií. Portégé M300 obsadil velmi pěkné 3. místo. Jedinou výtkou je nepohodlná manipulace - musíte uvolnit dvě pojistky a najít správný grif pro vyjmutí baterie z notebooku.

BIOS
Všechna nastavení biosu lze provádět i přes Windows utilitu Toshiba HWsetup přístupnou přes ovládací panely. Zde lze na několika záložkách nastavit činnost technologie SpeedStep, prioritu bootování, USB, LAN a několik dalších věcí. Při startu počítače v okamžiku POST má uživatel možnost stisknutím kláves F2 či F10 změnit bootování systému. Systém lze načítat z HDD, USB flash disku, externí FDD,CD-ROM, nebo ze sítě LAN.

Příslušenství
Předinstalovaná softwarová výbava je celkem bohatá. Základ tvoří Windows XP Professional. Dalším produktem, kterým nás „obšťastnil“ Microsoft, je MS Office OneNote. Jakási zjednodušená verze MS Office. Další software třetích stran je zastoupen přehrávačem WinDVD 6, Norton – Internet security a vypalovacím programem RecordNow!
O další výbavu se již postarala Toshiba. Jedná se především o utilitu Configfree, která má za úkol uživateli maximálně zjednodušit správu a nastavení všech druhů síťových připojení, které lze s notebookem uskutečnit.

O větší bezpečnost dat se stará Toshiba HDD protection. Ve spojení s integrovaným čidlem pohybu dokáže v případě nebezpečí okamžitě uvést hlavy HDD do bezpečné polohy. Program má tři úrovně citlivosti detekce. V původním nastavení je po každé detekci obrazováno dialogové okno, které 99,9% uživatelů okamžitě zakáže, jelikož se objevuje při vysokém stupni detekce téměř neustále a celkem obstojně vám kazí náladu.

Závěr
Toshiba Portégé M300 je počítač zaměřený především na mobilitu, odolnost a tichý provoz. Výkonnostně postačuje na jakoukoli běžnou práci s dokumenty a internetem. Poradí si i se základními multimédii, jako je poslech hudby, sledování videa a zpracování fotografií z digitálního fotoaparátu. Skvěle poslouží těm, kteří jsou stále v pohybu a potřebují svého číslicového pomocníka neustále s sebou. V konkurenčním boji předčí mnoho svých rivalů přítomností integrované optické mechaniky. Aktuální doporučená koncová cena v den uvedení recenze činila 53.490,- Kč bez DPH a to již včetně DVD vypalovačky a 60 GB pevného disku s 5400 ot/m. Sympatické jsou 3 roky mezinárodní záruky.

Klady a zápory
+ mobilita včetně integrované optické mechaniky
+ tichý provoz a dobrý odvod tepla
+ mechanická odolnost

- netradiční rozložení klávesnice a menší klávesy
- jedna pozice pro rozšíření paměti

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Toshiba Portégé M300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé M300
  • Instalovaný procesor: Pentium M ULV 753 (400MHz FSB, 2MB L2 cache)
  • Chipset: Intel 855GME
  • RAM (MB): 512 DDR-333 (2x 256)
  • HDD (GB): 40 (Hitachi Travelstar 4K40, ATA-100, 4200 otáček, 2MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (Matshita UJDA765)
  • LCD: TFT 12,1"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4700 mAh / 6 hod 05 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 3x USB 2.0, 1x (CF) Compact Flash, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 286 x 233 x 29-33 mm
  • Hmotnost (kg): 1,59
Recenze

Diskuse