RECENZE: Toshiba Satellite L10 - značkový "low-end"

5. 5. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s 15-ti palcovým displejem a hmotností lehce přes 2,5 kg je nejlevnějším modelem z nabídky Toshiba. Vybaven je procesorem Celeron M a čipsetem 855 ze "starší" sady Centrino. Výkonově postačí na internet i dokumenty pro nenáročné uživatele preferující nejen cenu, ale i značku.

Toshiba Satellite L10 - značkový "low-end"

Základní popis
Plastové tělo notebooku se svým vzhledem již začíná blížit levnějším konkurentům, ale logo TOSHIBA na víku mu dává jasný punc značky. Kombinace stříbrné a černé barvy se mi stále neokoukala. Notebook působí neutrálně bez výrazných módních výstřelků nebo naopak ergonomických nedodělků.

Celkové ergonomii notebooku a prvků rozložených po obvodu vcelku není moc co vytknout. Snad jen konektor pro externí monitor by mohl být raději vzadu a ne na levém boku. Konektorů je v celku poskrovnu. Na levém boku je již zmíněný VGA výstup, dále 2x USB port, audio IN/OUT konektory a jeden PCMCIA slot. Další USB port je vzadu mezi S-video výstupem a konektory pro LAN a modem. Na pravém boku je pak osamocená optická mechanika a otvor pro Kensingtonský zámek.

Rozměry 332 x 270 x 28 (vpředu) / 37 (vzadu) mm jsou dány především velikostí dipleje, a notebook se tak řadí ke středně velkým kolegům. Vahou 2,67 kg pak patří k těm lehčím a tedy mobilnějším notebookům v této kategorii. Poměrně malý a lehký zdroj s rozměry cca 105 x 45 x 30 mm mobilitu ještě zvyšuje. Na kablíku zdroje je navíc páska se suchým zipem, která usnadňuje sbalení a především pak vyndání a rozbalení kabelu z brašny. S notebookem lze bez problému denně cestovat mezi domovem a prací/školou.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice s bílými popiskami hlavních znaků a světle šedými pro Fn je v celku dobrá. Co mi nejvíce vadilo bylo umístění Home a End na společné klávesy s PgUp a PgDn, přičemž Home a End lze aktivovat jen pomocí klávesy Fn. Dále jsou vesměs pozitiva. Klávesa Fn je až druhá zleva (vlevo dole; první je Ctrl), Enter je velký přes dvě řady kláves a Ins a Del jsou ve jmenovaném pořadí vpravo nahoře. Ačkoli to není u notebooků Toshiba zvykem, jsou Win klávesy umístěny po boku mezerníku (na rozdíl od většiny modelů Toshiba, kde jsou Win klávesy vpravo nahoře). Až ke konci testu jsem si náhodou všiml, že na notebooku chybí popiska pro znak uvozovek, které sice spolehlivě nahmátnu po paměti, ale i tak by pro pořádek na klávesnici měly být vyznačeny ;-).

Pod klávesnicí je dost místa pro opření rukou a touchpad je umístěn pro snazší práci praváků více doleva. K touchpadu patří i dvě neodmyslitelná tlačítka. Nad klávesnicí je hlavní vypínač a sada čtyř tlačítek pro ovládání audio/video přehrávání.

Hlavní HW parametry
Nejlevnější prodávaná Toshiba má takřka identickou výbavu s konkurenčními notebooky ve své kategorii: procesor Intel Celeron M s perfektním poměrem cena/výkon a čipovou sadu Intel 852GM známou ze sady Centrino. Ta disponuje starší variantou integrovaného grafického jádra a řadičem pamětí DDR-333.

Intel Celeron M 370 je sice levný procesor, ale zároveň není žádné ořezávátko. Běží totiž na velmi slušné frekvenci 1.5GHz a k tomu navíc disponuje 1MB paměti L2, takže je (až na absenci technologie SpeedStep) identický s nejlepšími "plnohodnotnými" procesory Pentium M se starším jádrem Banias. Ve srovnání s konkurencí (i z vlastních řad) jde o průměrně výkonný procesor (18. nejvýkonnější testovaný v redakci).

Jako u jiných levných notebooků, i u Satellite L10 najedeme pouze 256MB RAM. Jedná se o jeden modul značky Hyundai pracující na efektivní frekvenci 333MHz. Druhý slot v notebooku je volný pro případný upgrade, maximum instalované paměti činí 1GB. Naměřené přenosová rychlost 819MB/s patří k průměru systémů s čipovou sadou Intel 852/855.

Harddisk s kapacitou 40GB nenadchne, ale na většinu běžných použití postačí. Toshiba sympaticky použila disk vlastní výroby (TOSHIBA MK4025GAS), s parametry bohužel odpovídajícími jeho kategorii: pouze 4200 otáček zachraňuje 8MB veliký buffer. Na jeho výkonu je to znát - přenosová rychlost 83.82 MB/s sice patří k průměru (právě zde se projevuje veliký buffer), avšak kriticky důležitá průměrná přístupová doba je podprůměrná - celých 19.79ms.

Jak se dá očekávat, notebook (testovaná konfigurace L10-119) je vybaven optickou mechanikou typu combo (DVD/CD-RW). Je jí MATSHITA UJDA760 DVD/CDRW, která umí sympaticky rychle vypalovat CD (24x). Dražší konfigurace L10-117 obsahuje mechaniku DVD SuperMulti, která dokáže přepisovat i DVD disky.

Síťová výbava notebooku je v základní verzi velmi chudá, sestává se totiž pouze z modemu a síťové karty Fast Ethernet (10/100Mb/s). Dražší varianta Satellite L10 však disponuje i interním modulem Wi-Fi (L10-103).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej se standardní úhlopříčkou 15" a rozlišením XGA (1024x768) nabízí běžný obraz (lepší průměr) odpovídající třídě notebooku. O jeho data se stará "grafická karta" Intel Extreme Graphics 2 integrovaná v northbridge čipsetu. Díky absenci vlastní videopaměti (sdílí paměť s operačním systémem), současných 3D technologií (podporuje pouze DirectX 7 a to ještě bez hardware T&L) a také díky své nízké frekvenci (133MHz) je totiž jeho výkon ve 3D naprosto nedostatečný pro jakékoliv zajímavější 3D hry (jen starší) a jiná multimédia. V benchmarku 3D Mark 2001 tak notebook dosáhl pouze 1538 bodů, v 3D Mark 03 potom 63 bodů - to jsou jedny z nejhorších výsledků naměřených v naší redakci. Jde však o grafické řešení určené pro "kancelářské" využití (psaní textu, sledování videa...) a internet, na které plně postačuje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Jak lze očekávat, nejedná se o multimediální notebook, ale přesto obsahuje "multimediální panel" (sadu tlačítek) pro ovládání audia a videa. Sledování videa nedělá notebooku problémy, zvukový projev je průměrný s dostatečnou hlasitostí a bez rušivých projevů jako drnčení klávesnice atp. Kdo by chtěl lepší zvuk, může připojit externí stereo reproduktory.

Chlazení a provozní hluk
Přívod chladicího vzduch je zespodu u větráčku a výdech na levém boku. Při běžné práci s dokumenty a internetem pracuje větráček jen občas, aby odvedl nadbytek tepla, ale většinou je zticha. Notebook se po cca 30 minutách používání zahřívá na levé části na i pod klávesnicí. Teplota příliš nestoupne ani po dlouhém výkonovém zatížení (hry atp.), jen větráček běží stále. Šumění větráčku je snesitelné a zvuky z reproduktoru jej dokáží snadno přehlušit.

Baterie
Velmi příjemným překvapením byla naměřená výdrž na baterii. V našem standardním* redakčním tesu vydržela Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4300 mAh pracovat 4 hodiny a 8 minut, což je hodnota často nevídaná ani u tav. Centrino notebooků. Baterii lze v případě potřeby snadno vyjmout a vyměnit za druhou, ale při takové výdrži a zaměření notebooku to většina uživatelů nebude potřebovat.

Závěr
Toshiba Satellite L10 je předurčen pro základní využití na zpracování dokumentů a internet. Své místo zcela jistě najde jak v domácnostech tak ve firmách (pro větší firmy je nabízena i konfigurace s Win XP Pro). Výbavou je strohý, ale to, co je dnes nejvíce třeba, to má. Jeho mobilita patří k lepšímu průměru především díky váze. Podle výbavy v současnosti začíná na doporučené koncové ceně 20.990,- Kč bez DPH. Toshiba stále nabízí 2 roky záruky a to dokonce mezinárodní a v dražší variantě i roky 3.

Klady a zápory:
+ značka, záruka
+ výdrž na baterii

- slabý 3D grafický výkon


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Toshiba Satellite L10

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite L10-119
  • Instalovaný procesor: Celeron M 370 1.5 GHz (1MB L2)
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (TOSHIBA MK4025GAS, ATA-100, 4200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (MATSHITA UJDA760 DVD/CDRW)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 4 hod 08 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 3x USB 2.0
  • Rozměry: 332 x 270 x 28 - 37mm
  • Hmotnost (kg): 2,67
Recenze

Diskuse