RECENZE: UMAX VisionBook 4500CSX - s velkým rozlišením

17. 2. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s první verzí technologie Centrino nabízí v cenách od 33 tisíc bez DPH zajímavou výbavu. Vedle běžných součástí (Pentium M procesor a WiFi bezdrátový modul) zde naleznete i integrovaný modul Bluetooth. Pro práci důležitý displej s úhlopříčkou 15" nabízí ještě stále neobvykle vysoké a příjemné rozlišení.

UMAX VisionBook 4500CSX - s velkým rozlišením

Základní popis
Plastové tělo notebooku je stavěno poměrně robustně. Po důkladnějším pohledu nezapře svou cenovou kategorii, ale kombinace stříbrné a černé barvy působí na první pohled poutavě. K hlavním devizám tohoto notebooku patří výbava komunikačními prostředky.

Rozložení portů po obvodu notebooku je poměrně běžné. Na čele jsou především 4 audio konektory a integrovaný mikrofon. Na protilehlé zadní straně je stále méně obvyklý paralelní (LPT) port a těsně nad sebou umístěné 2 USB 2.0 porty. Další dva USB porty jsou na levém boku, tentokrát vedle sebe s dostatečným rozestupem pro možnost současného umístění např. USB paměťové klíčenky a dalšího zařízení. Vlevo je také FireWire konektor, VGA pro externí monitor, S-video OUT a LAN přípojka. Napravo je optická mechanika, 1x PCMCIA slot, telefonní přípojka pro interní modem a čtečka paměťových karet.

Celkové rozměry notebooku jsou cca 327 x 275 x 43 mm (výrobce udává výšku 25 mm, což platí pro samotný notebook bez víka a délky nožiček) a společně s udanou váhou 3 kg je stále poměrně slušně přenositelný. Hodí se i pro každodenní převážení např. mezi domovem a prací. Rozměry zdroje cca 110 x 60 x 30 mm patří mezi středně veliké a v brašně při přepravě nezabere příliš místa.

Notebook je po ergonomické stránce vyřešen poměrně solidně. Jediné, co mi po této stránce více vadilo, bylo otevírání víka notebooku závislé na dvou pojistkách (jsou potřeba obě ruce). Otevření notebooku vestoje, kdy jedna ruka drží notebook, je problematické.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je uspořádána poměrně solidně. Černý plast kláves dobře kontrastuje s bílými popiskami včetně českých znaků. Dobrý je i kontrast symbolů spojených s klávesou Fn (tmavě žlutá). Klávesnici bych osobně vytkl především malý Enter (výška na jeden řádek). Ostatní rozložení je dobré. Klávesa Fn je až druhá zleva, levý i pravý Shift je dostatečně velký, kurzorové šipky jsou samostatné a Del je v pravém horním rohu. Čtveřice kláves Home, End, PgUp, PgDn je ve sloupku na pravém okraji klávesnice. Přítomny jsou i obě Win klávesy.

Nad klávesnicí je řada indikačních diod pro klávesnici, pevný disk a interní zařízení (WiFi, Web kamera, Bluetooth). Vedle diod je i řada speciálních tlačítek pro rychlou aktivaci aplikací (Outlook, Internet Explorer) a integrovaných zařízení (WiFi, Web kamera, Bluetooth). Tlačítka nelze předefinovat na jiné funkce. Největší je modře podsvícený hlavní vypínač notebooku. Pod displejem ve víku jsou ještě dvě diody napájení a dioda pro oznámení o nové poště. Všechny tři diody ve víku jsou viditelné z obou stran. Plastické symboly nad diodami a speciálními tlačítky jsou dobře rozpoznatelné jen při dostatku světla (nemají zvýraznění barvou).

Pod klávesnicí je dostatek místa pro opření rukou. Touchpad je na pravé straně graficky označen šipkami pro horizontální posun v dokumentech. V dokumentech se lze posouvat i kulatým tlačítkem pod touchpadem a to do všech čtyř směrů. K touchpadu patří i dvě tlačítka s pochromovaným lemováním. Touchpad i s tlačítky je posunut více doleva pro usnadnění práce pravákům.

Hlavní HW parametry
VisionBook 4500CSX je "klasické Centrino", takže je jeho výbava v podstatě shodná s většinou současných notebooků. Jeho základem je stará dobrá čipová sada Intel 855GME s integrovaným grafickým jádrem, podporující procesory Pentium M s 400MHz sběrnicí a paměti DDR-333.

Testovaná konfigurace je vybavena dobře známým procesorem Pentium M 725 - s jádrem Dothan na frekvenci 1.6 GHz a 2 MB L2 cache. Díky promyšlené a (relativně) jednoduché architektuře dosahuje i přes svou nižší frekvenci poměrně dobrých výkonů, s velikou rezervou dostačujících k běžné práci - jedná se o patnáctý nejvýkonnější procesor testovaný v redakci. Technologie Enhanced SpeedStep zase výrazně snižuje spotřebu procesoru dynamickými změnami frekvence procesoru dle aktuální situace. Za příplatek 2000 Kč bez DPH lze VisionBook pořídit s o 100 MHz vyšší frekvencí (Pentium M 735), naopak o 3000 Kč bez DPH je levnější procesor Celeron M 340 (1.5 GHz, bez technologie SpeedStep a pouze 512KB L2 cache).

Notebook je v základní výbavě osazen 256MB RAM pracující na efektivní frekvenci 333 MHz. To je na dnešek již poněkud málo; pro případný upgrade je však stále volný druhý slot. Příplatek za 2x 256 MB činí 2000 Kč bez DPH, maximální upgrade na 1GB zvýší cenu notebooku o 8000 Kč. V našich testech dokázala použitá neznačková paměť přenést 782 MB/s, což je mírně podprůměrná hodnota u notebooků s čipsetem Intel 855.

Pevný disk SAMSUNG MP0402H disponuje kapacitou 40 GB a slušnými výkonnostními parametry: rychlostí 5400 ot/min, 8MB bufferem a rozhraním ATA-7. V testech jsme mu naměřili nadprůměrnou přístupovou dobou 17.37 ms a poněkud podprůměrnou přenosovou rychlost 78.64 MB/s (jak je pro disky značky Samsung typické).

Poněkud nezvyklé je na dnešní dobu osazení pouze combo mechanikou QSI CD-RW/DVD-ROM SBW242B, která umí číst disky DVD a zapisovat na CD. Pokud zákazník chce DVD vypalovačku, musí sáhnout o 2000 Kč bez DPH hlouběji do kapsy.

Poměrně bohatá je naopak výbava periferií: VisionBook 4500CSX disponuje klasickým 56 Kb/s modemem i 100 Mb/s síťovou kartou stejně jako bezdrátovou síťovou kartou pro standardy 802.11b/g a stále nepříliš obvyklým adaptérem Bluetooth, za nějž má UMAX v našem hodnocení plus.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
15" displej disponuje nadstandardním rozlišením SXGA+ (1400 x 1050 bodů), které umožňuje lepší rozložení pracovních oken na ploše a zobrazení více informací například v Outlooku. Obraz dle subjektivního hodnocení odpovídá průměru ve své třídě. Podsvícení obrazu je poměrně rovnoměrné, ale úhel pohledu není velký (obraz se při špatném úhlu pohledu jeví přesvíceně). Správným nakloněním víka lze rychle najít ten správný úhel pro odpovídající kontrast barev.

O obraz se stará řešení z nejlevnějších možných - grafické jádro Intel 855GME integrované v čipsetu. Tato "grafická karta" je levná a energetecky úsporná; jedinou oblastí kde selhává, je práce ve 3D (hry, rendering...). Díky absenci současných vykreslovacích algoritmů (čip hardwarově podporuje standard DirectX 7, aktuální je verze 9.0c) a jakékoliv paměti pro grafická data (sdílí operační paměť RAM) dosahuje ve 3D velmi nízkých výkonů - konkrétně 2336 bodů v 3D Marku 2001 a 114 bodů v 3D Marku 03.

Pro jakékoliv běžné použití (práce s textem, obrázky, videem, fotky ...) Intel 855 bez problémů dostačuje, zvládá například i zobrazení na dvou monitorech současně (LCD + externí monitor). Na VisionBooku 4500 si zahrajete 2D a maximálně staré a méně náročné 3D hry; na současné 3D trháky můžete zapomenout.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Notebook není založen multimediálně, ale vedle základu nabízí i něco navíc. Audio konektory jsou 4 (digital OUT, mikrofon, sluchátka, line IN), ve vrchní částí víka nad displejem je integrovaná webkamera s rozlišením 640 x 48o pixelů (obrazových bodů). Příjemná je i integrovaná čtečka paměťových karet, kterou ocení především uživatelé digitálních fotoaparátů.

Audio projev dvou reproduktorů umístěných v čele notebooku je na průměrné úrovní. Hlasitost projevu je dostatečná, jen občas si při nejvyšší hlasitosti a vyšší frekvenci zvuku malinko zadrnčí klávesnice.

Chlazení a provozní hluk
Ve foto galerii jsou na spodku notebooku vidět dva kulaté vstupy pro větráčky, ale ve skutečnosti byl v testovaném notebooku větráček "jen" jeden. Druhý otvor je připraven pro případnou možnost použití externí grafické karty. Při běžné práci s dokumenty a internetem pracuje pri zapnuté funkci SpeedStep (automatické přepínání frekvencí procesoru podle potřeb aplikací, pro úsporu energie) notebook tiše, protože větráček je v klidu. Chlazení bez větráčku je akusticky příjemné, ale znamená to, že se notebook více zahřívá především v pravé části klávesnice a pod ní. Teplota je snesitelná, ale na "Centrino" notebook by mohla být nižší. Větráček se roztočí až po vypnutí funkce SpeedStep a při delší výkonové zátěži, kdy procesor pracuje naplno. Pokud větráček pracuje, točí se spíše na malých otáčkách, takže hučí snesitelně. Pravá část klávesnice se ale zahřívá už znatelněji a může to být až nepříjemné. Z tohoto hlediska je notebook jednoznačně předurčen pro běžnou a klidnou práci (na stole či jiné tvrdé podložce, zespodu je přívod chladicího vzduch, který není radno zakrývat a notebook je dole i znatelněji teplý až horký).

Baterie
Baterie zespodu zabírá značnou část notebooku, ale není tak těžká jak by rozměry naznačovaly (zřejmě je notebook připraven i pro výkonnější a dražší baterii). Použitá Li-Ion baterie s běžnou udanou kapacitou 4400 mAh vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat po dobu 3 h 29 m, což odpovídá jak údaji výrobce, tak srovnání s ostatními konkurenty.

Závěr
UMAX VisionBook 4500CSX je určen pro uživatele očekávající od notebooku funkčnost pro práci o občasnou zábavu. Nenabídne 3D grafický výkon ani excelentní design, ale zato má stále nadstandardní rozlišení displeje zvyšující přehlednost zobrazených dat a integrovaný modul Bluetooth usnadňující komunikaci s mobilem nebo PDA. Mobilita notebooku s vahou 3 kg je na střední úrovni, čili se hodí i pro každodenní přenášení mezi domovem a kanceláří, ale na práci v "terénu" to není. Referenční ceny v době recenze začínaly na sumě 32.990,- Kč bez DPH. V ceně je i brašna. UMAX stále nabízí 2 roky základní záruky i pro firmy.

Klady a zápory:
+ vysoké rozlišení 1400 x 1050
+ integrovaný Bluetooth modul
+ tichý provoz při běžné práci se zapnutým SpeedStep

- zahřívání pracovní plochy
- malé rozpětí úhlu pohledu na LCD


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie UMAX VisionBook 4500CSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook 4500CSX
  • Instalovaný procesor: Pentium M 725 1.6 GHz (Dothan, FSB 400, 2MB L2)
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (SAMSUNG MP0402H, ATA-7/100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (QSI SBW242B)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: Intel i855GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování čtyřsměrné
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 29 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 4x audio
  • Rozměry: 327 x 275 x 43 mm
  • Hmotnost (kg): 3
Recenze

Diskuse