RECENZE: UMAX VisionBook 4600CSX - vysoké rozlišení

29. 9. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Umax na začátek školního roku připravil zajímavou novinku s označením 4600CSX, která kromě slušného poměru cena/výkon nabídne i příjemný vzhled. Jde o klasický Centrino notebook vážící 2.6 kg, který nabízí i v nejnižší konfiguraci za 18.990 bez DPH displej s vysokým rozlišením 1400 x 1050.

UMAX VisionBook 4600CSX - vysoké rozlišení

Základní popis
Vzhled notebooku je na poměry menších výrobců velmi povedený a snese srovnání i s konkurenty zvučnějších jmen. Kombinace stříbrné a černé barvy dodává tomuto přístroji eleganci, kterou podtrhuje i samotná konstrukce. Z profilu je totiž spodní část nového UMAXu klínovitě skosená směrem k přední straně, což zajišťuje mírný náklon klávesnice, a tím i příjemnější celkovou ergonomii při psaní. Konstrukční kvalita je navíc na dobré úrovni, vše na sebe lícuje tak, jak má, a víko displeje je dostatečně odolné vůči promáčknutí. Za celou dobu testování se mi nestalo, že by korpus notebooku s rozměry 333 x 276 x 24-33 mm vyloudil jediný nepříjemný zvuk v podobě vrzání plastů. V brašně vás navíc tento elegán nebude až tak tížit, jelikož svoji vahou 2,6 kg se stále jedná o vcelku mobilní zařízení vhodné i pro každodenní převážení mezi prací/školou a domovem. Výtku bych měl pouze ke konstrukčnímu řešení zámku víka, které jde trochu ztuha docvaknout.

Rozložení portů hodnotím u VisionBooku 4600 také kladně. Vlevo naleznete zásuvku PCMCIA karty, pod ní se nachází rafinovaně ukrytá čtečka paměťových karet různých formátů (MS, MS Pro, SD, MM). Obě zařízení jsou však zakryta pouhými záslepkami (plastovou u PCMCIA a gumovou u čtečky), což nepůsobí příliš dobře a záslepky se snadno ztratí (bohužel neduh mnoha výrobců). Dále se na levé straně nachází i port FireWire, dva USB 2.0, digitální vstup/výstup s podporou S/PDIF a především síťová karta se svým klasickým RJ-45 konektorem. Pravá strana pak ukrývá analogový audio vstup/výstup a další dva USB porty, samozřejmě opět ve specifikaci 2.0. Krom toho zde najdeme optickou mechaniku a konektor napájení. Zadní část přístroje je vyhrazena z větší části baterii, na zbývajícím místě je TV výstup (S-Video), VGA port a též zásuvka modemu, vedle níž se nachází škvíra pro připojení bezpečnostního lanka se zámkem Kensington.

Oceňuji především prakticky rozmístěné USB porty po dvojicích na každé straně notebooku; nestane se Vám tak, že by například nešel připojit objemnější flashdisk jenom proto, že již máte ve vedlejším USB zapojenou myš. Na druhou stranu bych uvítal optickou mechaniku na levé straně, kde by při vysunutí nepřekážela pravákům pracujícím s myší.

Při volbě konfigurace této novinky si lze zvolit i replikátor portů, který dostanete společně s podporou Wi-Fi za příplatek 4000,- bez DPH. Připojuje se k VGA portu (ano, je to opravdu tak) počítače a má vlastní síťový adaptér, díky kterému lze napájet z jednoho zdroje jak samotný replikátor, tak i notebook (bez externího napájení replikátor portů nepracuje). Nabídku portů rozšíří o paralelní port LPT, VGA výstup pro externí monitor, COM port, čtyři porty USB 2.0 a též o LAN 10/100 konektor. Sám za sebe mohu říci, že se jedná o velmi vítané příslušenství.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnicovou část nového UMAXu ohraničuje černý plast, ve stejné barvě je pak samotná klávesnice. Popisky jednotlivých tlačítek mají bílou barvu, dostupné funkce přes klávesu Fn pak klasicky barvu modrou. V horších světelných podmínkách jsou právě modré popisky hůře čitelné, nezaslouží si ale velkou kritiku. Jednotlivé klávesy jsou standardní velikosti, mají příjemně nízký zdvih a kladou dostatečný odpor. K ergonomii klávesnice nemám velkých výtek. Vpravo nalezneme sloupec ovládacích kláves Home, PgUp, PgDn a End. Celá klávesnice tvoří kompaktní obdélník, pouze kurzorové klávesy jsou podsazeny pod úroveň mezerníku. Chválím i umístění obou kláves Ctrl na svých obvyklých pozicích (tedy především levé Ctrl úplně vlevo a až za ním Fn). Enter bych uvítal na výšku dvou řádků, naopak Backspace je dostatečně velký, i Del umístěný v pravém horním rohu nahmátne uživatel snadno.

Nad klávesnicí se nachází modře podsvícené tlačítko sloužící k vypnutí/zapnutí systému. To je nutné při zapínání podržet delší dobu, což je pro mne nezvyklé, ale při manipulaci s přístrojem se Vám nestane, že ho nechtěně spustíte. Vedle tohoto tlačítka se nachází další tři sloužící k rychlému spuštění výchozích aplikací pro přehrávání mediálních souborů, elektronickou poštu a prohlížení webu. Dále zde najdeme i tři zeleně svítící kontrolky informující o zapnutých zámcích CapsLock, NumLock a ScrLock. Budete-li zde hledat i diody informující například o činnosti HDD, činíte tak marně. Tyto indikační prvky jsou umístěny na levém předním okraji přístroje, svítí zeleně a je jich celkem pět. Slouží ke kontrole činnosti HDD, stavu bezdrátové sítě (zapnuta/vypnuta), napájení, stavu baterie a oznámení příchozí pošty. Posledním zajímavým prvkem je nenápadná dírka pod levým Ctrl, která ukrývá integrovaný mikrofon.

Plocha pod klávesnicí nabízí dostatečné místo pro opření zápěstí. Touchpad je klasicky pro větší pohodlí praváků posunut márně doleva. Jeho povrch je příjemně zdrsněný a prst se na něm cítí jako ryba ve vodě. Rolovací ploška je nezvykle vyznačena s malým odstupem od pravého okraje touchpadu.

Hlavní HW parametry
Celý systém je postaven na čipsetu Intel 915GM, který je součástí druhé generace mobilní technologie Centrino (Sonoma). Čipset obsahuje i integrované grafické jádro.

Srdcem nového UMAXu je výkonný procesor Intel Pentium M-740 (1.73GHz) s 2MB L2 cache paměti, zvolit si lze i vyspělejšího brášku M-750 (1.86GHz) či finančně úspornější Celeron M-360 (1.4GHz). V redakčním testu výkonu se testovaný procesor umístil v druhé desítce testovaných CPU; jedná se o průměrně výkonný (a přitom úsporný) procesor.

Co se týče paměti, v naší konfiguraci jsou obsazeny oba sloty, a to pamětmi typu DDR II od výrobce Infineon. Oba moduly se chlubí velikostí 256 MB, což znamená ve výsledku operační paměť o velikosti 512MB. Je nutné ale počítat s tím, že si část z ní ukousne i sdílená grafika, proto pro smysluplnou práci nedoporučuji šetřit a pořizovat minimálně dostupných 256 MB. Operační paměť lze rozšířit až na 2GB, ale nevýhodou pro další upgrade je obsazení obou slotů, proto je dobré si velikost paměti rozmyslet už při koupi notebooku. V testech dosáhla přenosová rychlost na hodnotu 1233 MB/s, což je velmi slušná hodnota.

Pevný disk Hitachi TravelStar 5K80 s rozhraním IDE má kapacitu 60GB a umí se roztočit rychlostí 5400 ot/min. V nabídce naleznete i disky o velkosti 40 a 80 GB (5400 ot/min) či výkonný 60GB s rychlostí otáčení ploten 7200 ot/min. Námi testovaný disk dosáhl v redakčních testech na hodnotu přenosové rychlosti 82,89 MB a řadí se tak k lepšímu průměru, přístupovou dobou 18,60 ms již patří spíše k horšímu průměru.

Pro zálohu dat poslouží duální vypalovací mechanika DVD+/-RW DL, která vám umožní vypalovat na DVD disky skutečně velké množství dat. Pokud však postačíte se starším formátem CD, lze si zvolit i jednodušší optickou mechaniku kombinující DVD čtečku s CD vypalovačkou (úspora cca 1000 kč bez DPH).

Komunikaci s okolním světem zajišťuje bezdrátová síťová karta Intel PRO/Wireless 2200 podporující protokol specifikace b i g a standardní síťová karta Realtek RTL8169 10/100 Mbit. Technologie Bluetooth bohužel není v testované konfiguraci a chybí i ve volitelné nabídce, takže případný zájemce je odkázán na dodatečné externí řešení v podobě USB nebo PCMCIA modulu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej nového UMAXu se může chlubit velmi příjemným rozlišením 1400 x 1050 obrazových bodů při úhlopříčce 15". Takto kvalitní zobrazení vám napomůže především při rozložení pracovních oken na ploše, což je velmi neobvyklé, ale příjemné u notebooků dané cenové kategorie. Celková kvalita obrazu (jas, kontrast, podsvícení) odpovídá dobrému standardu v dané cenové hladině.

Grafiku dostal na starost v čipsetu integrovaný GMA900 používající až 128 MB sdílené operační paměti RAM. Toto řešení není nijak převratné, dovolil bych si říci, že právě na grafice se šetřilo nejvíce - což je vzhledem ke kategorii i určení notebooku pochopitelné. V testech dosahovala GMA900 očekávaných výsledků - stařičký benchmark 3D Mark 2001SE ukázal vcelku slušných 4743 bodů, ostatní dva banchmarky (3D Mark 03 a 05) však ukázaly skutečné schopnosti tohoto řešení v současných 3D aplikacích - 1051 v případě prvním a 270 bodů v druhém hovoří za vše. Hledáte-li PC pro práci s dokumenty, internetem a méně graficky náročnými aplikacemi, může být UMAX důstojným kandidátem. Problémem není sledování videa, ani zpracování fotgrafií z digitálu. Zahrajete si i méně náročné hry, ale pro vášnivé hráče her náročných na 3D grafiku se opravdu nehodí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Audio systém přístroje je postaven na zvukové kartě pracující s kodekem Realtek ALC880 ve spojení s integrovanými reproduktory umístěnými v přední části a vyústěnými vespod přístroje. Proto reproduktory hrají "do stolu" místo toho, aby směřovaly svůj výkon přímo na Vás. I tak je ale zvukový projev vcelku slušný a i v oblasti hloubek se nemají vestavěné reproduktory za co stydět. Ovládání hlasitosti je bohužel opět (jako u většiny současných notebooků) řešeno jen softwarově, a navíc dostupné pouze přes klávesu Fn; ve hrách se tak velmi často potkáte s nemožností rychlého ztlumení zvuku. Zmínit musím i líc zvukového systému, kterým je samozřejmě integrovaný mikrofon. Jeho citlivost je vcelku slušná, avšak jeho umístění zcela nevhodné, jelikož ho povětšinou překrýváte při práci dlaní. Výhodou notebooku je, že podporuje externí audio zařízení, a to nejen v analogové, ale i digitální podobě signálu.

Sympatická je integrace čtečky paměťových karet, která se v poslední době stává téměř standardem. UMAX připravil čtečku s podporou čtyř formátů - MS, MS-Pro, MMC a SD. Můžete tak velice rychle dostat potřebná data z většiny nejrozšířenějších formátů paměťových karet, ať už se jedná o fotografie z digitálního fotoaparátu nebo o data z vašeho PDA.

Chlazení a provozní hluk
Pokud si tato novinka zaslouží kritiku, bude se jednat právě o řešení chlazení systému. Notebook se zahřívá po celé pracovní ploše, tedy jak na klávesnici, tak i pod ní včetně touchpadu. Teplota je sice na snesitelné úrovni, ale znatelně vyšší než u notebooků s propracovanějším chlazením. Větráček díky technologii procesoru SpeedStep pracuje naplno jen při dlouhodobé výkonové zátěži, ale pak už hlučí znatelně. Při běžné práci je zvuk snesitelný. Běžným neduhem mnoha současných notebooků včetně tohoto je umístění vstupu chladicího vzduchu na spodku notebooku, čili snadno dojde k jeho zakrytí při práci na klíně nebo měkké podložce (a toto nedoporučuji).

Baterie
Napájení systému zajišťuje baterie Li-Ion o mírně podprůměrné kapacitě 4000 mAh a jmenovitém napětí 11,1V. Baterie tvoří část těla na spodku notebooku a je na ní umístěna jedna ze čtyř gumových "nožiček", což není zrovna nejšťastnější řešení, i když uchycení je velmi důmyslné a pevné. Ve standardním* redakčním testu udržela baterie notebook v provozu po dobu 3h 06m, což je u Centrino notebooků horší průměr (důsledek slabší = levnější baterie).

Příslušenství
UMAX dodává ve standardní výbavě sportovně vyhlížející brašnu, která je sice na pohled hezká, ale relativně měkká, bez výztuh, takže moc velkou ochranu přístroji nenabídne. Krom ní dostanete i telefonní kabel a čtyři CD s programy Nero, PowerDVD, ovladači a softwarem Intel PROSet/Wireless. Jako operační systém je v základu Win XP Home, volitelně pak i verze Professional - případně lze notebook koupit i bez OS.

Závěr
UMAX VisionBook 4600CSX použijete především pro běžnou kancelářskou práci a internet. Přehraje bez problému video a zpracuje fotky z digitálního fotoaparátu, ale náročnější aplikace či 3D hry mu budou již dělat potíže. Zajímavé a příjemné je velké rozlišení displeje 1400 x 1050 obrazových bodů (vejde se více informací na displej) i v nejnižší konfiguraci. Příjemné je i osazení a množství především USB konektorů. Potěší i velmi pěkný a stylový vzhled, který je v této kategorii spíše vyjímkou. I konstrukce notebooku je na slušné úrovni, až na nepříjemné zavírání víka notebooku. Konfiguraci notebooku si každý může při nákupu přizpůsobit svým představám. Volit lze procesor Celeron M nebo Pentium M, velikost disku a operační paměti, druh CD/DVD vypalovačky a přítomnost WiFi či operačního systému. V nejnižší konfiguraci lze notebook (v době uvedení recenze) pořídit za doporučenou koncovou cenu 18.990,- Kč bez DPH. UMAX na své notebooky nabízí 2 roky záruky i pro firmy.

Klady a zápory:
+ zpracování a design vzhledem k ceně
+ rozlišení LCD
+ volba konfigurace při koupi

- vstup chlazení zespodu
- dovírání víka s LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie UMAX VisionBook 4600CSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 4600CSX
  • Instalovaný procesor: Pentium M 740 (1.73GHz, 2MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 512 (2x256) DDR2-533
  • HDD (GB): 60 (Hitachi TravelStar 5K60, PATA, 5400 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW DL (TSSTcorpCD/DVDW TS-L532A)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: SXGA+ (1400x1050)
  • Video: Intel GMA900, sdílená až do 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3 hod 6 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, 1x FireWire, 1x PCMCIA, 4x audio, D-Sub, S-Video, docking
  • Rozměry: 333 x 276 x 24-33mm
  • Hmotnost (kg): 2.6
Recenze

Diskuse