RECENZE: Umax VisionBook 936CSX - cenově dostupný výkon

7. 7. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Kašpar

Hledáte-li notebook s dobrým výkonem a přijatelnou cenou, může Vás zaujmout Umax VisionBook. S doporučenou koncovou cenou od 28.990,- Kč bez DPH nabízí technologii Intel Centrino s výkonnou grafikou ATi Mobility Radeon 9700 a 15" displejem s rozlišením 1400x1050. Při váze 2.75 kilogramů jej lze zařadit mezi středně těžké stroje.

Umax VisionBook 936CSX  - cenově dostupný výkon

Základní popis
Pro tělo notebooku vyrobené z plastu použil UMAX kombinaci černé a stříbrné barvy, kterou používá velmi často i u jiných svých modelů. Po designové stránce není špatný, patří k těm hezčím, které UMAX nabízí, potvrzuje rčení neurazí ani nenadchne, i když na první pohled zaujme modrá klávesnice z lehce průsvitného materiálu. Konstrukce se jeví pevně a při slušném zacházení by měla vydržet dlouho.

Na zadní straně se nachází většina dostupných konektorů a zdířka k napájení z elektrické sítě. Výčet začíná audio vstupem, který je umístěn úplně vlevo spolu s audio výstupem včetně S/PDIF. Vedle těchto konektorů jsou 3 USB 2.0 porty a malý FireWire (např. k připojení videokamery). Nechybí rovněž port pro modem a LAN. Pro uživatele, kteří pracují s externím monitorem, je zde k dispozici VGA výstup, který má vedle sebe paralelní port pro tiskárnu a také S-Video výstup na televizi.

Na levé straně notebooku je čtečka paměťových karet, slot pro PCMCIA kartu typu II a infraport. Pravá strana zůstala mimo mřížky na odvod tepla úplně prázdná, což je škoda, protože zde výrobce mohl umístit navíc ještě USB nebo jiný port. Optická mechanika je na čele notebooku vpravo a proto je velmi dobře dostupná, ovšem pokud s notebookem právě nepracujete na klíně.

Rozměry 326 x 270 x 30 mm a váha 2.75 kg ukazují, že se jedná o notebook s ještě únosnou mírou mobility, a když přibalíte malý adaptér o rozměrech 112 x 48x 28, vejde se cestovní hmotnost těsně pod 3 kg.

Klávesnice a ovládací prvky
K neobvyklému prvku u tohoto notebooku patří klávesnice, která je modrá a průhledná. Modré popisky funkčních kláves mohou napovídat, že by se na modré klávesnici ztratily, ale není tomu tak, jsou perfektně čitelné.

Trochu nezvyklé vzhledem k velikosti notebooku je umístění kláves PgUp a PgDn (nad šipkami vlevo a vpravo) a nepříjemné je, že na nich je také funkce Home a End, kterou vyvoláte současným stiskem klávesy Fn. Klávesa Enter je jednořádková a o trochu kratší než Shift, který je umístěn pod ní, což bude chtít trochu cviku, než si zvyknete "entrovat" jako na velké klávesnici. Potěšilo mě, že klávesa Fn není umístěna jako první v dolním rohu, kde je místo pro CTRL. Příjemný je i Ins a Del vpravo nahoře. Notebook obsahuje i obě Win klávesy. Klávesy mají dobrý zdvih a nikde se po jejich stisku neprohýbají.

Nalevo od klávesnice je umístěno 5 programovatelných tlačítek. Tři z nich jsou přednastavená a slouží ke spouštění Wi-Fi, Outlooku a Internet Exploreru. Zbylá 2 jsou standardně volná a čekají na to, co si sami zvolíte.

K ovládání kurzoru slouží touchpad se 2 tlačítky, mezi kterými je 4-směrné (rolovací) tlačítko ve tvaru kruhu. Před klávesnicí je dostatek místa na opření rukou, což je u notebooků vždy vítaná vlastnost.

Hlavní HW parametry
Uvnitř notebooku se nachází Intel Centrino se starší čipovou sadou Intel 855PM. Procesor je taktován na 1.6 GHz (jádro Dothan, FSB 400) a obsahuje 2 MB L2 cache. Vzhledem k tomu, že se jedná o předchozí generaci čipové sady běží systémová sběrnice pouze na 400 MHz, ale výkonový rozdíl od 533MHz sběrnice není tak výrazný.

Operační paměť DDR-400 má velikost 512 MB a je osazena jedním modulem, takže případné rozšíření na maximálních 1GB nebude v budoucnu problémem. V redakčním testu dosáhla paměť 858 MB/s, což je pro čipset Intel 855PM průměrná hodnota (novější čipset 915 už dokáže více).

Pevný disk od firmy Hitachi má modelové označení Travelstar 5K80 a točí se rychlostí 5400ot./min. Používá rozhranní ATA a má kapacitu 60 GB. Spolu s 8 MB bufferem, který pevnému disku napomáhá dosáhl v testech hodnot průměru u přenosové rychlosti (84.71 MB/s) a lepšího průměru u přístupové doby, která činí 17,75 ms.

Integrovaná DVD+/-RW DL mechaniky od firmy Aopen (AOPEN DVD RW ISU8424E) zvládá vypalování všech běžně dostupných formátů kromě DVD-RAM.

Jelikož se jedná o technologii Centrino je zde k dispozici bezdrátová síťová karta, která podporuje standardy b/g (11/54MB/s). K internetu je možné se připojit přes 56Kbps modem a k podnikové či domácí síti přes LAN s maximální rychlostí 100 Mb/s. Infraport je dnes již na ústupu, ale zde ještě je a leckomu se může hodit.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej má úhlopříčku 15" a zdá se, že je chráněn dostatečně pevným víkem. K otevření displeje je zapotřebí stisknout tlačítko, které uvolní pojistku. Rozlišení je příjemných 1400x1050 takže se na plochu vejde více informací najednou. Displej odpovídá průměru v této cenové kategorii. Nejvěrnější barvy a nejlepší čitelnost podává, když se na notebook díváte zpříma, viditelnost v úhlech náklonu podle horizontální osy není příliš velká. Při bočních pohledech je situace o mnoho lepší. Některé indikační diody (Standby, zapnutí počítače a WiFi) jsou viditelné i na zadní víka displeje protože jsou umístěny ve spodní čísti pod LCD což sebou nese nepříjemnou vlastnost při práci ve tmě - jasně svítící modré diody působí rušivým dojmem.

Největším kladem, kterým se může testovaný přístroj pochlubit je grafická karta. Čip ATI Mobility Radeon 9700 (M11) se 128 MB vlastní paměti podával velmi dobré výkony jak ve hrách, tak i v testech 3D Mark. V grafických testech 3D Mark dosáhla grafika dobrých výsledků. V 3D Mark01 to bylo 9558 bodů, v 3D Mark03 2614 bodů a v 3D Mark05 860 bodů. Samozřejmostí je podpora pro úsporu energie s názvem ATI PowerPlay. Mobility Radeon 9700 nebo také M11 komunikuje přes starší rozhraní AGP 8x. I když jsou již na trhu výkonnější grafické čipy pro notebooky (novější notebooky již mají grafiku napojenou přes rozhraní PCI-Express), tak nelze v této kategorii grafice téměř nic vytknout. Stále má co nabídnout i v náročných 3D hrách, i když ne vždy ve zcela nejvyšší kvalitě. Práce s dokumenty a internetem je samozřejmě bezproblémová.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Umax VisionBook 936CSX nabízí v určitých ohledech slušné multimediální využití. Nasvědčuje tomu i fakt, že umí přehrávat hudbu bez nutnosti nabootování operačního systému. Škoda jen, že nezvládá také přehrávat mp3 soubory stejným způsobem. Pod displejem je umístěno 5 tlačítek pro ovládání audio CD a malý LED displej. I když jsem vyzkoušel všechno možné, nepodařilo se mi přijít na to, proč přehrávání hudby za vypnutého stavu je tak potichu. Pomoci mohou externí reproduktory s vlastním zesilovačem signálu. Bez sebemenších problémů lze přehrávat DVD filmy (to už samozřejmě se zapnutým OS).

Reproduktory umístěné pod displejem jsou tak malé, že jsem neočekával nijak závratnou kvalitu reprodukce, to je ovšem neduh i mnoha jiných konkurentů. Zvuk je poměrně zkreslený a v jedné rovině bez rozeznatelných výšek nebo hloubek. Je dobré, že je k ovládání hlasitosti použito posouvací kolečko, což umožňuje regulaci hlasitosti i během počítačových her. Ale škoda, že je umístěno na špatně dostupném místě, a to úplně v rohu na levém boku pod čtečkou paměťových karet, a hlavně je příliš zapuštěno do těla notebooku. Zmíněná čtečka paměťových karet zvládá formáty MS/MMC a SD.

Baterie
Ve standardním* redakčním testu vydržela Li-Ion baterie s kapacitou 4400 mAh slušných 3:46. Při práci s multimédii nebo při hraní her výdrž baterie klesla na ještě dobré cca 2 hodiny a 10 minut. Bez problémů také zvládnete přehrát DVD film, který nepřesáhne délku 2 a půl hodiny.

Chlazení a provozní hluk
Větráček se zapínal docela často i při běhu na baterie, kdy procesor běží na daleko nižší frekvenci, a proto by se teoreticky neměl téměř zapínat. I přes to je slyšet málo a ani při vyšší zátěži nepůsobí rušivým dojmem. Při malém zatížení je teplota cítit jen uprostřed pod displejem. Delší a náročnější práce se projeví mírným zahřátím pravé části klávesnice nad výdechem teplého vzduchu od procesoru. Celkově je teplota na pracovní ploše přijatelná.

Závěr
Umax VisionBook 936CSX je určen uživatelům, kteří hledají poměr nízké ceny a dobrého výkonu, což tento notebook za doporučenou koncovou cenu od 28.990,- Kč bez DPH může nabídnout. Bez problémů zvládá běžnou práci (dokumenty, internet či úpravu fotografií). K tomu všemu se nemusíte bát spustit jakoukoliv hru, protože grafika nabízí velmi dobrý 3D výkon. Navíc displej nabízí příjemné rozlišení 1400 x 1050. S váhou 2,75 kg není určen k práci na cestách, ale i díky přijatelným rozměrům (je poměrně tenký) jej lze denně přenášet mezi domovem a prací/školou. Svým výkonem může apelovat na pozici jediného počítače doma nebo v práci. Pro mnohé uživatele může být vedle ceny a výkonu podstatné i to, že vzhledově patří k tomu lepšímu, co UMAX nabízí, a myslím, že se po této stránce může směle poměřovat i s nejedním notebookem zvučnějšího jména.

Klady a zápory
+ poměr cena / výkon
+ brašna v ceně
+ možnost ovládání hlasitosti kolečkem (nezávislé na SW ovladači)

- špatně přístupné kolečko hlasitosti
- starší technologie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Umax VisionBook 936CSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 936CSX
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 725 1.6 GHz (Dothan, 2MB L2)
  • Chipset: Intel 855PM
  • RAM (MB): 512 DDR-400
  • HDD (GB): 60 (Hitachi Travelstar 5K80 , ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (AOpen DVD RW ISU8424E)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700 128 MB RAM (M11)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 46 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x LPT, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 326 x 270 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,75
Recenze

Diskuse