RECENZE: ASUS W7J - bělouš pro ženy

26. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Mihulka

Bílý notebook Asus s označením W7J směřuje především mezi něžnější polovičku lidstva. Kompaktní rozměry s 13" displejem, 2,2 kg hmotnosti a velmi elegantní design na straně jedné a Core 2 Duo procesor, 1 GB RAM, 100GB SATA disk, zabudovaná DVD+/-RW mechanika a grafická karta GeForce Go 7400 na straně druhé z něj dělají jak dobrý pracovní nástroj, tak i pěkný doplněk. Daní za to je cena, která o málo překračuje 40 000 Kč bez DPH.

ASUS W7J - bělouš pro ženy

Základní popis

Na plastovém těle zavřeného bílého notebooku (existuje i černě laděná varianta) vynikají stříbrnou barvou písmena Asus, kryt webové kamery a pruh opticky spojující klouby displeje. Zbytek přístroje je bílý. Tvarově se jedná o notebook lehce konzervativní, nenajdeme zde žádné zbytečné prolisy. Hrany notebooku jsou lehce zakulaceny a spodní strana je (pro Asus tradičně) zkosená.

Z pohledu konstrukce nelze Asusu W7J vůbec nic vytknout. Vše perfektně sedí, nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá. Víko je pevné a běžným tlakem ho rozhodně nelze promáčknout, a navíc je k tělu notebooku připevněno magnetickým zámkem. Na jeho otevření budete potřebovat použít obě ruce.

Na pravé straně najdeme Express Card slot se záslepkou, vstup pro mikrofon, audio výstup (s podporou S/PDIF), potenciometr sloužící k regulaci hlasitosti, malý FireWire, výdech větrání, USB 2.0 port a VGA výstup. Zadní stranu zabírá hlavně baterie; krom ní zde najdeme konektor pro napájení, S-Video výstup, druhý USB 2.0 port a také slot pro zámek Kensington. Levá strana je zaplněna síťovým konektorem RJ45, modemovým RJ11, třetím USB 2.0 a pod nim nasáváním vzduchu a především integrovanou optickou mechanikou. Poslední místo okupuje 4-in-1 čtečka paměťových karet (typu MMC, SD, MS, MS Pro) s ochranou záslepkou. Přední strana zůstává zcela nevyužita. Možná by nevadil ještě další USB port nebo DVI výstup, ale v zásadě má testovaný notebook vše, co se sluší a patří.

Na notebooku nalezneme tradiční indikační diody pohromadě na levé spodní části opěrky pod ruce, takže při běžné práci nejsou vidět. Jedná se o indikace stavů: Power On/Suspend,baterie (plná/nabíjení/téměř vybito), přístup na disk, Wi-Fi, Caps Lock, Bluetooth. Druhé místo, kde jsou indikace Power On/Suspend a stavu baterie, je na vrchní straně víka displeje. Je třeba ještě zmínit, že podsvícena je navíc mezera mezi tlačítky touchpadu a také tlačítko power. Důvod podsvícení těchto míst není pouze estetický. Za pořádné tmy ulehčí takovéto světlo leckomu práci při orientaci po těle notebooku. Vše je podsvíceno modře, ale diody na sebe nestrhávají zbytečnou pozornost - jejich intenzita je spíše menší. To hodnotím velmi kladně.

Zhodnocení mobility přístroje je rozporuplné. Notebook sám váží 2,14 kg a s poněkud velkým zdrojem napájení jeho hmotnost vzroste na 2,7kg. To sice ještě umožňuje každodenní přenášení z domova do práce, ale na malý 13" notebook je to příliš vysoká hodnota. Vyšší hmotnost ve své kategorii je pravděpodobně daní za bytelnou konstrukci.

Klávesnice a ovládací prvky

Po konstrukční stránce je na tom klávesnice velmi dobře, je pevná a z lehce zdrsněného (jak jinak než bílého) plastu. Popisky standardních kláves jsou vyvedeny v šedé barvě (to platí i pro české znaky). Funkční popisky (pomocí tlačítka Fn) mají popisky nevýrazně modré. Na spodní řadě kláves zajisté spousta uživatelů uvítá pořadí CTRL, Fn, tedy rozložení blízké stolním klávesnicím.

V uspořádání klávesnice však vidím několik negativ. Malým jednořadým Enterem počínaje, pokračuje přes z řady standardních kláves nevysunuté kurzorové šipky až po neoddělené bloky "F" kláves. Orientace tak vyžaduje zvyk.

K notebookové klávesnici neodmyslitelně patří opěry pod ruce. Ty jsou tu dostatečně velké, ačkoliv jedna je lehce zúžena kvůli ergonomicky nalevo od středu umístěnému touchpadu. Při práci se mi tak občas stalo, že levý palec přišel omylem do kontaktu s ním a přemístil kursor daleko od jeho původní pozice.

Touchpad je docela velký a v souladu s barevným laděním celého notebooku je bílý. Pod ním jsou dvě tlačítka, třetí/rolovací zde sice není - musí stačit rolování pomocí okraje touchpadu. S počítačem je dodávána i bílá myš (blíže viz příslušenství).

Na notebooku nalezneme v levém horním rohu pracovní plochy ještě přepínač bezdrátového připojení a tlačítko Power4Gear. První vyvolává na obrazovku grafickou nabídku aktivace Wi-Fi, Bluetooth nebo obou bezdrátových technologií zároveň. Pokud není uživatelem vybrána ani jedna volba, pak tlačítko automaticky cykluje mezi poslední aktivní volbou a úplnou deaktivací. Druhé tlačítko cykluje mezi profily napájení aplikace Asus Power4Gear.

Hlavní HW parametry

V notebooku najdeme čipset Intel 945PM s jižním můstkem ICH7-M, osazený procesor je Core 2 Duo T5600 běžící na frekvenci 1,83 GHz. Tento nový mobilní procesor je nejen dvoujádrový, ale i 64bitový a jeho deklarovaná spotřeba je 34 W. Od Core 2 Duo 7x00 řady se liší velikostí L2 cache - zde pouze 2MB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 258
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 727

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 061 (8. místo)
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 575 (29. místo)

Výsledky získané z testovacího programu HWiNFO32 ukazují, že ve výpočtu s pevnou řádovou čárkou je Core 2 Duo asi o 5% rychlejší než podobné systémy se stejně taktovaným procesorem Core Duo. Naopak u výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou Core 2 Duo nepatrně zaostává. Nicméně, jedná se o výsledky syntetických testů a v konkrétních situacích mohou být rozdíly větší.

Notebook je osazen 1 GB paměti typu DDR2 533MHz, sestávající z dvojice 512MB modulů zapojených dvoukanálově. Námi změřená přenosová rychlost činí 2252 MB/s. To je dobrý výsledek a je jen škoda, že nebyly použity paměti běžící s vyšší efektivní frekvencí. Jeden z modulů je osazen nepřístupně v notebooku, druhý je dostupný. Asus tak uvádí maximální kapacitu paměti 1536MB (nedostupných 512MB + maximálně 1GB modul v defaultně volném slotu).

Nainstalovaný SATA harddisk je Fujitsu MHV2100BH PL s kapacitou 100 GB, 5400 otáčkami za minutu a 8MB paměti cache. HWiNFO32 naměřilo přístupovou dobu k datům na disku 18,04 ms a maximální přenosovou rychlost 106,38 MB/s. Relevantnější hodnota, udávající průměrnou rychlost čtení při delší zátěži, činí 31,1 MB/s a je naměřená pomocí software HD Tach.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106,38 MB/s (6. místo)
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 31,1 MB/s (průměrná hodnota)
  • Průměrná přístupová doba: 18,04 ms (lehce pod průměrem)

Přítomná DVD mechanika (MATSHITA DVD-RAM UJ-850S) je typu Super Multi, a proto zvládá všechny formáty DVD+-RW DL i DVD RAM. Mechanika přečetla bez problémů i poškrábané DVD, trošku mi však vadila její hlučnost. Ta se dá naštěstí snížit pomocí dodávaného programu Nero 6 Suite, kde lze nastavit maximální rychlost otáček i dobu roztočení disku.

Pro spojení se světem je v notebooku prakticky vše - Wi-Fi a/b/g i Bluetooth z bezdrátových a z drátových technologií síťová karta zvládající 10/100/1000 Mbitový Ethernet, pro případ nouze je přítomen i klasický analogový modem. Nenalezneme zde pouze obstaróžní infraport.

Displej a grafika

Úhlopříčka širokoúhlého displeje Asusu W7J je 13,3 palce při nativním rozlišení WXGA, což značí 1280 x 800 pixelů. Asus v tomto přístroji používá technologie Color Shine (= glare, leštěný displej s vyšším jasem i odlesky) a Asus Splendid. Ta obsahuje několik přednastavených profilů zobrazování, kdy je obrazu přiřazen jiný jas, kontrast či teplota barev. K tomu je displej na pohled velmi jemný a má pěkné podání barev. Proto je škoda ne zcela rovnoměrného podsvícení - na levém i pravém okraji jsou i při maximálním jasu vidět tmavší místa. Ta jsou znatelnější především při snižování intenzity podsvětlení LCD.

Zajímavé je osazení notebooku dedikovanou grafickou kartu, konkrétně NVIDIA GeForce Go 7400 se 128 MB vlastní DDR2 paměti. Karta je z lowendového segmentu trhu a to ji jistě nepředurčuje k hraní posledních novinek, obzvláště v kombinaci s maximálními detaily, ale na druhou stranu její spotřeba energie a produkce ztrátového tepla jsou nižší. Díky ní se ale notebook nemusí obávat Windows Vista ani méně náročných 3D her. Na práci ve 2D pochopitelně plně dostačuje. Podívejme se na naměřené výsledky:

Celkový výkon (3Dmarky)

  • 3DMark 2001: 12 499
  • 3DMark 03: 4082
  • 3DMark 05: 1978
  • 3DMark 06: 821

Naměřené výsledky jsou lehce slabší než u srovnatelných notebooků s konkurenční ATI Mobility Radeon X1400.

Multimedia

Na pravém boku přístroje nalezneme konektor pro připojení mikrofonu a také SPDIF výstup. Hned vedle je zmíněný potenciometr sloužící k regulaci hlasitosti. Není klasicky otočný, ale jedná se o typ "dial" - posuvný do stran a s automatickým centrováním. Jeho "pootočení" mění hlasitost vždy přesně o jeden stupeň. Stejnou funkci má i kombinace kláves Fn + F11 (resp. F12.) zatímco Fn + F10 plní funkce Mute.

W7J obsahuje integrovaný mikrofon, který najdeme pod klávesnicí v pravém dolním rohu. Mikrofon spolu se stereo reproduktory, umístěnými ve víku pod stříbrnou mřížkou pod spodní hranou displeje, a s 1,3MPix webovou kamerou integrovanou v horní hraně víka umožňuje použít notebook pro pořádání videokonferencí (VVoIP). Dodávaný software zvládá také fotografie do rozlišení 640 x 480.

Stereo reproduktory jsou součástí víka, kde jsou umístěny pod společnou mřížkou. Pro kvalitní poslech nezbývá než obligátně doporučit raději použití externích reproduktorů nebo sluchátek.

Zabezpečení

Zabezpečení notebooku je na nadstandardní úrovni, krom běžných možností zaheslovat z BIOSu samotný přístup do něj, zapnutí systému a přístup na pevný disk, lze aktivovat TPM čip a zamknout různá rozhraní. TPM lze pak samozřejmě spravovat pomocí softwaru z operačního systému. BIOS samotný není z OS dostupný.

Chlazení a provozní hluk

Vstupy chlazení najdeme na několika místech spodní strany a jeden na levé hraně přístroje. Výstup je bohužel na straně pravé, a pokud tedy budete používat jako polohovací zařízení myšku (třeba tu Bluetooth dodávanou s přístrojem), tak vám bude teplý vzduch proudit přímo na ruku.

Pokud není notebook plně vytížen, tak větráček téměř neslyšitelně ševelí a z výstupu chlazení vychází jen mírně zahřátý vzduch. Notebook je na straně klávesnice poměrně chladný a i teploty na spodní straně jsou přijatelné. S počítačem se za takového stavu dá bez problémů pracovat i na klíně, nohy si jím nespálíte.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 34,3°C
  • klávesnice vlevo = 33,5°C
  • spodek maximum = 34,4°C (CPU)
  • výdech chlazení = 37°C

Za plné zátěže teplota notebooku stoupne více a pro práci na kolenou už příliš vhodná není, přesto naměřené hodnoty patří určitě k těm lepším a úspěšnost chlazení chválím. Větráček se občas hlasitěji ozve, aby pomohl odvést přebytkové teplo z nitra počítače. Není ovšem nejhlučnějším prvkem notebooku, tím je integrovaná optická mechanika.

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36°C
  • klávesnice vpravo = 39,8°C
  • klávesnice vlevo = 38,4°C
  • spodek maximum = 40°C (prostor CPU)
  • výdech chlazení = 55,5°C

teplota okolí při měření: 24,1

Baterie

S notebookem byla v testu dodána větší, devítičlánková baterie, která přesahuje rozměry přístroje. Její kapacita je 7800 mAh. Notebook je též možné pořídit i s rozměrově menší šestičlánkovanou baterií (kopíruje rozměr šasi) o kapacitě 4800 mAh. Na "velkou" baterii byl schopen notebook v našem standardním testu běžet 3 hodiny a 51 minut. To je vzhledem k velikosti notebooku a kapacitě baterie poněkud nižší hodnota, osobně bych očekával alespoň o hodinu delší výdrž. "Zásluhu" na tom má především dedikovaná grafická karta, což potvrzují naše testy podobných notebooků s přepínatelnými kartami (integrovaná / dedikovaná).

Příslušenství

S notebookem je dodávaná elegantní bílá myška, která může pracovat bezdrátově pomocí Bluetooth a nebo jejím ocáskem může být USB kabel. V USB módu umí navíc dobíjet dodávané AAA akumulátory. Můžete také baterky zcela vyjmout a mít myšku sice drátovou, ale velmi lehkou. USB řešení Bluetooth myši je opravdu zdařilé a doufám, že ho budeme vídat častěji.

Asus s notebookem navíc dodává jednu černou textilní brašnu, která má v těle skrývatelná ouška (dobrý nápad) a jeden malý transportní obal přímo na notebook.

Na notebooku najdeme předinstalovaný Windows XP Pro a také Symatec Norton Security. Další software najdeme na přibalených CD. Jedná se o ASUS DVD XP, Power Director , Medi@Show, Adobe Acrobat Reader, NERO Suite a CD s utilitami a ovladači. Malá poznámka týkající se programu Medi@Show. Ten potřebuje ke svému běhu obraz ve standardním poměru, přitom notebook je širokoúhlý.

Závěr

Asus W7J je notebookem cíleným především na něžnější polovinu lidstva, k čemuž je uzpůsoben jak designem (elegantní bílé provedení), tak i rozměry. Nad to se na úkor nepatrně vyšší hmotnosti jedná o bytelný notebook s dobrým chlazením. V kompaktním 13" těle přitom disponuje vším, co na cestách můžete potřebovat - od optické mechaniky až po veškeré současné bezdrátové technologie. Díky nadprůměrnému výpočetnímu výkonu realizovaným zbrusu novým 64bit procesorem Core 2 Duo a dedikované grafické kartě zvládne i multimédia.

Notebook se hodí do malých firem, pro moderní podnikatelky nebo jako pracovní nástroj domů, o čemž vypovídá nemožnost dokovací stanice a také přítomnost Windows XP Home ve výchozí konfiguraci (hardwarově shodné s testovanou). Její doporučená koncová cena činí 40 510 Kč bez DPH (48 207 Kč bez DPH) a vztahuje se na ní dvouletá záruční lhůta.

Klady a zápory:

+ konstrukce
+ příslušenství
+ chlazení

- rozložení klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie ASUS W7J

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus W7J
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5600 (1.83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 533MHz (2x 512MB)
  • HDD (GB): 100 Fujitsu MHV2100BH PL , SATA, 5400 rpm, 8 MB cache
  • DVD: Super-Milti DVD-RAM DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-850S)
  • LCD: 13,3" TFT širokoúhlé
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVIDIA GeForce Go 7400, 128MB
  • Modem: analog 56kbps
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad, Bluetooth myš
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 7800 mAh /3h:51min
  • Rozhraní: 1x audio IN, OUT (S/PDIF), 1x Bluetooth, 1x IEEE 1394, 3xUSB, 1x Express Card, 1x Wi-Fi (a/b/g), VGA, S-Video, čtečka 4-in-1 (MMC, SD, MS, MS Pro)
  • Rozměry: 315 x 226.5 x 29-36.9 mm
  • Hmotnost (kg): 2,14 (včetně síťového zdroje a kabelu 2,7)
Recenze

Diskuse