RECENZE: Acer Aspire 5670 - moderní ingredience v novém

25. 5. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Smíchejte nejnovější technologie jako jsou platforma Centrino Duo, DDR2 paměti, SATA disk a grafiku ATI X1400, pro gurmány lze přidat i ATI X1600. Zapečte s veškerými myslitelnými rozhraními a 15,4'' glare displejem a ozdobte 1,3 MPix kamerou. Poté zabalte do inovovaného těla s 2,95kg a prodávejte od 33.990 bez DPH. Přesně tak chutná nový Aspire 5672WLMi.

Acer Aspire 5670 - moderní ingredience v novém

Konstrukce
Notebook nenese již klasický Folio design, kterým nás Acer zásoboval dost dlouhou dobu, ale i tak z něj vzhled tohoto modelu vychází. Subjektivně vzhled hodnotím kladně, dílenské zpracování je na dobré úrovni a barevná kombinace stříbrné a černé barvy působí harmonicky. Hodně zde esteticky pomohlo ohraničení klávesnice černým lemem.

Konektory jsou rozmístěny velmi podobně jako u jiných notebooků Acer. Na čele nalezneme audio konektory, infraport, čtečku karet a ovládání bezdrátových rozhraní. Právě audio konektory vpředu jsou sice příjemné pro zapojení sluchátek, ale pro uživatele externích reproduktorů je to naopak špatná zpráva. Notebook také sympaticky disponuje na každém boku dvojicí USB portů, takže máte k disposici 4 porty. Na zadní straně nalezneme pouze konektor DVI a LAN; zbytek okupuje baterie.

Šachta na rozšiřující karty PC Card je kryta platovým výliskem, což je poněkud škoda (snadno se ztratí). Je spojena s užším slotem Express Card 34, který je kryt sklápěcími dvířky. To vše se nalézá v přední části pravého boku notebooku.

Kvůli výdechu chlazení na pravé straně si optická mechanika našla své místo na opačném boku. Je otázkou, jestli není lepší odvádět horký vzduch na druhou stranu, kde nebude vadit ruce, která pracuje s přídavnou myší, což může být problém praváků.

Jak je tomu u většiny současných notebooků zvykem, i u tohoto modelu se dočkáme rozdělení indikačních LED do dvou skupin. Jedna je ne čele notebooku a indikuje stav počítače a jeho napájení. Druhá skupina je potom spolu se systémovými klávesami umístěna vpravo nad klávesnicí. Tam najdeme stav zámků klávesnice a diodu indikace používání disku nebo optické mechaniky. Všechny diody jsou dobře viditelné a přitom decentní, rozhodně nebudou uživatele oslňovat.

Kryt displeje je plastový a jeho tuhost nikterak nevybočuje ze standardů Aceru v této cenové kategorii. To znamená, že při důraznějším stisku se prohne, ale nejde o nijak zásadní nevýhodu oproti konkurenci, která se chová dost podobně. Panty jsou u nového přístroje dost tuhé. Víko sice drží velmi dobře na svém místě, ale uchycení se vyznačuje vysokou pružností a při pohybu notebooku se víko doslova třese.

Kryt displeje je v zavřené poloze zajištěn dvěma zámečky, které jsou propojeny a otevírání jednou rukou tak není problém. Klasické umístění uprostřed tentokrát nebylo možné, protože tam se usídlila 1,3 MPix kamerka.

Hmotností 2,95 kg se počítač jen tak tak vešel do limitu 3kg, který se občas udává jako pomyslná hranice pro častou přenositelnost notebooku. S 15,4'' širokoúhlým displejem jde ale o hmotnost celkem příjemnou. Spolu s rozměry 364 (š) x 274,75 (h) x 28/36,3 (v) mm to znamená, že notebook můžete bez zásadních nepříjemností denně nosit s sebou do práce či školy.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je barevně naprosto standardní: černé klávesy s bílými potisky a modře označené funkce, které se pojí se stiskem funkční klávesy. Pokud jste již měli nějaký notebook řady Aspire, tak Vás nepřekvapí ani rozložení klávesnice. Jeho klady jsou především veliký dvouřádkový Enter a umístění klávesy Ctrl na levém rohu klávesnice (Fn až jako druhý). Mezi zápory bych zařadil klávesy € a \$, které zabraly volný prostor kolem kurzorových šipek.

Kolem klávesnice je decentní lem černého plastu, který rozhodně napomohl k esteticky čistšímu dojmu. V něm jsou umístěna nalevo od klávesnice tlačítka pro ovládání multimédií. Stop, Play/Pause, Fwd, Rev a dvě pro ovládání hlasitosti. Tento lem obklopuje i Touchpad, který je svým poměrem stran uzpůsobený pro širokoúhlý displej. Touchpad doplňuje ještě čtyřsměrné tlačítko pro scrollování v dokumentech nebo prohlížečích.

Vpravo nad klávesnicí najdeme tlačítko Power ON/OFF. Nalevo od něj jsou tlačítka pro rychlé spouštění webového prohlížeče, poštovního klienta, Acer eManager a jedno uživatelsky definovatelné tlačítko. Acer eManager je soubor funkcí, kterými v notebooku nastavíte v podstatě veškeré zásadní nastavení v jednotném a hlavně jednoduchém rozhraní. Zejména méně zkušeným uživatelům může ušetřit spoustu práce například při nastavování síťových připojení, správě zabezpečení notebooku nebo třeba zálohování dat.

Mezi ovládací prvky patří samozřejmě i ovládání bezdrátových funkcí, v tomto případě Bluetooth a Wi-Fi. Každá má samostatný posuvník na čelní straně počítače. Použitím posuvníku se předchází nechtěnému zmáčknutí tlačítek při práci s notebookem na klíně. Jejich chod je snadný a po domáčknutí se vrátí do původní polohy. V jejich středu je jasná LED (u funkce Bluetooth tradičně modrá, u Wi-Fi oranžová).

Při psaní na klávesnici má uživatel dostatek místa pro opření zápěstí a rukám by nemělo vadit ani případné zařízení typu PC Card s velikým koncem (typicky TV tuner) zasunuté v přední části pravé strany, jelikož mezi okrajem klávesnice a hranou notebooku je 2,8 cm.

Hlavní HW parametry
Testovaná konfigurace obsahuje dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300. Obě jádra sdílejí 2MB L2 cache a jejich nominální frekvence činí 1,66 GHz. Díky funkcím pro minimalizaci spotřeby však při nečinnosti frekvence výrazně klesá. Tento procesor najdeme ve všech zatím u nás nabízených konfigurací Aspire 5672. Použitá je čipová sada Intel 945PM Express umožňující tzv. Dual Channel zapojení DDR2 pamětí a používající 667MHz FSB, a spolu s Pro/Wireless 3945ABG kartou pro Wi-Fi připojení a zmíněným procesorem tvoří známý celek zvaný Centrino Duo.

Procesor prošel několika testy a výsledky jsou následující:

HW Info32 (singlethread):
Test s pevnou desetinnou čárkou: 17 358 bodů
Test s plovoucí čárkou: 13 037 bodů

HW Info32 (multithread):
Test s pevnou desetinnou čárkou: 35 007 bodů
Test s plovoucí čárkou: 26 199 bodů

Ve výsledku standardního CPU testu (s pevnou desetinnou čárkou) se umístil do čela tabulky především díky dvěma jádrům, které v syntetickém testu ukazujícím teoretické maximum výkonu mají jednoznačně navrch. Před ním se umístily už jen notebooky s Core Duo o vyšších frekvencích a desktopový dualcore Athlon 64 X2. V testu s pohyblivou řádovou čárkou však nedopadl tak dobře. Zde měl jen lehce lepší výsledky než notebooky s Athlony, Semprony a Turiony na stejné frekvenci (a jedním jádrem).

Výrobcem paměti v naší konfiguraci je Nanya Technology. RAM je rozdělena do dvou modulů, každý o velikosti 512 MB a typu DDR2-533. Lze tak využít Dual Channel řadiče a výsledek testu přenosové rychlosti 2161 MB/s tomu odpovídá. Díky této rychlosti si notebook zaslouží čtvrté místo v naší srovnávací tabulce.

Harddisk nese označení HTS541010G9SA00 a výrobcem je firma Hitachi. Jeho kapacita je 100 GB, rychlost otáček magnetických ploten činí 5400 za minutu, disponuje standardní 8 MB vyrovnávací paměti a připojen je přes SATA-150 rozhraní. Výsledky jeho testů jsou následující:

HW Info32:
Read Burst Rate (nejvyšší rychlost čtení): 102,3 MB/s
Random Access (Přístupová doba): 16,78 ms

HD Tach:
Průměrná rychlost čtení (asi nejrelevantnější údaj): 32,6 MB/s

Těmito výsledky se řadí na pomezí čela tabulky a lepšího průměru.

Pevný disk je vedle grafické karty jediným elementem, ve kterém se liší jednotlivé konfigurace 5672WLMi. Nejlevnější varianta obsahuje 80 GB, prostřední (testovaná) 100 GB a nejdražší potom 120 GB. To také odpovídá zaměření počítače, evidentně se počítalo s uložením mnoha tisíc fotografií a hodin videa a hudby.

Spojení se světem obstarává jednak Gigabit Ethernet, čili připojení k LAN rychlostí až 1000 Mbps, a jednak Wi-Fi karta standardu a/b/g, tedy s rychlostí až 54 Mbps. Kromě těchto rozhraní nabízí nový Aspire i Bluetooth 2.0+EDR, infraport a FireWire (IEEE 1394). Nechybí zde ani konektor RJ-11 pro připojení telefonního kabelu, dnes už v podstatě nouzového řešení připojení k internetu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Celá řada Aspire 5670 má stejný displej, a to 15,4'' CristalBrite s maximálním rozlišením WXGA (1280 x 800 bodů). I když zorný úhel není nejlepší, který jsem kdy viděl, hodnotím tento LCD velmi kladně. Především je to barevné podání, které je podle mě v této kategorii velmi věrné. Jistěže technologie jako IPS a jí podobné by docílily ještě lepších výsledků, ale také za značný příplatek. Všech 1 024 000 pixelů vypadá na lesklém displeji moc pěkně a jejich světlost lze nastavit v patnácti stupních poměrně široké škály.

Jediné, co bych snad displeji vytknul, je jeho orámování. To je totiž z lesklého plastu a alespoň pro mě byly pokřivené odrazy v něm rušivým elementem. Samotný leštěný displej sice samozřejmě také funguje jako zrcadlo, ale při práci na něm to v podstatě neruší, protože vnímáte obraz a ne odraz před ním. Věřím ale, že po delší době strávené s tímto počítačem bych si zvykl.

Na kvalitě zobrazení se nemalou měrou jistě podílí i grafická karta. Tou je v našem případě ATI Mobility Radeon X1400. Ta má 128 MB vlastní videopaměti a k tomu sdílí až 384 MB systémové paměti. Celkem tedy můžeme hovořit o 512 MB videopaměti s HyperMemory.

Nejdražší model Aspire 5672WLMI_120 je vyzbrojen X1600 (také s 512 MB HyperMemory) a rozdíl v grafickém výkonu bude určitě znatelný. Námi testovaná konfigurace dosáhla výsledků:

3D Mark 01 SE: 9256 bodů
3D Mark 03: 3349 bodů
3D Mark 05: 1630 bodů
3D Mark 06: 837 bodů

Nejnáročnější 3D hry si tedy zahrajete pouze s nejnižšími detaily. Konkrétně jsem zkoušel Titan's Quest: 1280 x 800 a kvůli plynulosti bylo třeba nastavit v podstatě vše na nízké nastavení, Need for Speed Most Wanted na 800 x 600 2x AA a low detaily. Na kancelářské aplikace stačí grafická karta samozřejmě s rezervou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Tato oblast je pro nový Aspire jako pro rybu voda. Displej (jako) dělaný na sledování filmů, grafická karta, která se svými technologiemi stará o ještě ostřejší obraz a živější barvy a sama dokáže (de)kódovat různé typy video formátů. Pro videokonference poslouží integrovaná webová kamera a mikrofon, pokud používáte softwarovou VoIP technologii, tak zase oceníte VoIP Bluetooth telefon, který je součástí balení. O tom se více dočtete v samostatném článku. Sympatické je i ovládání přehrávače samostatnými tlačítky vedle klávesnice.

V úvodu jsem zmínil "veškerá myslitelná rozhraní" a myslel jsem to vážně. Opravdu mě nenapadá, který port nebo funkce by mi tu chyběly, snad kromě nadstandardní Smart Card. Připojit externí zařízení můžete přes USB 2.0 (k dispozici jsou 4 porty), Bluetooth, IEEE 1394, infraport, line IN/OUT a S/PDIF, video rozhraní potom zastupuje VGA konektor, DVI-D a S-Video/TV-out (NTSC/PAL) port. Na čele najdeme ještě čtečku karet 5-v-1 (MMC/MS/MS Pro/SD/xD), která je zaslepena gumovou záslepkou, která je jedním koncem napevno spojená se čtečkou, takže sice malinko překáží, ale zase ji jen tak neztratíte.

Optická mechanika není z nejtišších, ale při přehrávání DVD filmů Vás nebude nijak zásadně rušit. Jejím výrobcem je Matshita a nese označení DVD-RAM UJ-845S. Jde o typ Slot-in DVD-Super Multi Double Layer, což v překladu znamená, že nemá výsuvná dvířka (disk je vtažen do štěrbiny) a že vypálí a přečte v podstatě každý optický disk, kromě nejnovějších HD-DVD. Přečetla i moje oblíbené testovací silně poškrábané CD a vypálila DVD-R zcela nerenomované firmy. K vypalování je předinstalovaný software NTI CD/DVD Maker 7.0.

Součástí předinstalovaného operačního systému je i Acer Arcade, což je software speciálně navržený pro multimediální zábavu. Disponuje například funkcemi jako Aspire CinemaVision pro jednoduché zobrazení videa a ClearVision pro fotografie.

Reproduktory jsou lepším průměrem, ale zcela jistě by multimediální notebook snesl i hlubší tóny. I při vyšší hlasitosti je však zvuk poměrně čistý, bez chrastění či podobných pazvuků. Ovládání hlasitosti je zde řešeno sice softwarově, a to kombinací funkční klávesy a šipek nahoru/dolu nebo jednou z kláves nalevo od klávesnice, ale už se podařilo odstranit chyby, které byly s tímto řešením spojené u minulých modelů. Lze tak v podstatě bez problémů ovládat hlasitost i při vytížení procesoru, aniž by docházelo k výraznému zpoždění či nekontrolovanému růstu/poklesu hlasitosti. Zvuková karta je realizována kodekem RealTek ALC883, splňujícím dnes klasický standard Intel High-Definition Audio.

Zabezpečení
Ochrana notebooku je na běžné úrovni, u notebooku na domácí multimedia je zbytečné počítat s něčím navíc. Lze zaheslovat BIOS heslem jak uživatele, tak i administrátora, a nadto zde ještě najdeme heslo pro HDD. Klasikou je zdířka na zámek Kensington, který chrání notebook před nenechavci.

Chlazení a provozní hluk
Jedno z mála negativ na tomto počítači je jeho zahřívání, ke kterému dochází i při běžné kancelářské práci. Nejde o nijak dramatické teploty, ale především o fakt, že se ohřívá oblast kolem TouchPadu, a to už při minimální aktivitě počítače. Při napájení z baterie je situace samozřejmě trochu lepší kvůli omezení výkonu systému. Při delší zátěži větráček dělá, co může, ale i tak se teplota projevila výrazněji i na horní straně zhruba ve středu notebooku. Dolní strana se zahřívá ve středu počítače a kolem výdechu horkého vzduchu. Zvýšení teploty je znatelné, ale není vysloveně nepříjemné.

Dovnitř proudí vzduch otvorem na spodku přístroje a ven skrze žebrování na pravé straně. Toto řešení nejen že může vadit pravákům, ale znepříjemňuje práci na klíně.

Hlasitost větráčku je příjemná, ale rozhodně existují i tišší modely od tohoto výrobce. Po skončení delší zátěže ještě řádově minutu dvě pokračuje v ochlazování a pak se vrátí na svou normální rychlost. Co je však u tohoto notebooku hlučnější než bývá obvyklé, je jeho pevný disk. Zejména v tichém prostředí si budete muset zvyknout na jeho cvakání, není to však obtěžující.

Baterie
Použitá baterie pochází od firmy Sanyo, je typu Li-Ion, má osm článků, kapacitu 4800 mAh a dodává notebooku 14,8 V. V našem standardním* redakčním testu udržela notebook v chodu po dobu 3h 34min, která vzhledem ke kapacitě baterie není nikterak závratná.

Závěr
Jakožto multimediální počítač poslouží Aspire 5670 velmi dobře. Telefonování přes internet včetně videokonferencí není problémem stejně jako sledování filmů nebo úprava domácího videa. Pokud chcete hrát náročné hry, doporučuji sáhnout po modelu s ATI X1600, která je 3D výkonem znatelně lepší. Záruka pro fyzické osoby (nepodnikatele) je dle zákona dvouletá, firmy však dostanou záruku jen 1 rok. V obou případech se dá za příplatek rozšířit celkem až na 3 roky. S doporučenou koncovou cenou, která činí 35 990 Kč bez DPH (42 828 Kč s DPH) za recenzovanou konfiguraci, se snadno stane oblíbeným multimediálním centrem leckteré domácnosti. Konfigurace s 80 GB diskem stojí 33 990 Kč bez DPH (40 448 Kč s DPH), konfigurace 5672WLMi_120 se 120 GB diskem a grafickou kartou ATI Mobility Radeon X1600 má doporučenou koncovou cenu 36 990 Kč bez DPH (44 018 Kč s DPH).

Klady a zápory
+ multimediální výbava (rozhraní, kamera, VoIP telefon, displej)
+ výkon v poměru k ceně

- zahřívání

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer Aspire 5670

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5672WLMi
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2300 (1.66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (2x 512)
  • HDD (GB): 100 (HTS541010G9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-845S)
  • LCD: 15,4" TFT, glare type
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1400, 128/512 MB (HyperMemory)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3h 34min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x DVI, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x ExpressCard 34, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x video out, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x XD
  • Rozměry: 364 x 274,75 x 28 / 36,3 mm
  • Hmotnost (kg): 2.95
Recenze

Diskuse