RECENZE: Acer Aspire 9300 - vyvážený 17'' DTR s numerickou klávesnicí

23. 11. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Hledáte-li plnohodnotnou náhradu za stolní počítač, zkuste se poohlédnout po novince společnosti Acer v podobě modelu Aspire 9300. Tento notebook vyhoví těm, co touží po 17'' displeji a mají omezený rozpočet. Novinka je osazena procesorem AMD Turion 64 X2 doplněným o 1 GB DDR2 pamětí, 120 GB disk a dedikovanou grafickou kartu NVIDIA. Jeho doporučená cena přitom činí 27 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 9300 - vyvážený 17'' DTR s numerickou klávesnicí

Základní popis

Společnost Acer si je dobře vědoma zvyšující se obliby přenosných počítačů a jak je poslední dobou zvykem, zaplňují se i ty nejmenší části trhu. Vidět je to i na její široké nabídce modelů. Od ultrapřenosných notebooků až po ty největší – tzv. DTR notebooky - osazené širokoúhlým 17“ displejem. A právě z této kategorie je dnešní testovaná novinka.

Na první pohled je zřejmá designová příslušnost k značce Acer, Aspire 9300 je podobně jako dříve recenzovaný model Acer Aspire 9524WSMi vyveden v nové verzi designu Folio. Nic převratného se však nekoná. V zavřeném stavu tak vidíte hlavně stříbrnou barvu. Stříbrná je použita prakticky na celou horní stranu víka displeje až na malý pás černé barvy v oblasti kloubů. Na hraně víka je umístěna otočná webkamera, vizuálně je oddělena proužkem světle stříbrného plastu. Černou ještě najdeme na spodku a po bocích notebooku. Většinou se požitá barevná kombinace černo-stříbrná líbí, ale v dnešní době už ničím nepřekvapí.

Po otevření jistě zaujme plnohodnotná klávesnice i s numerickou částí. Ta je provedena klasicky v černé a celá je zasazena do “rámečku“ stejné barvy. Pod klávesnicí je pak použita stříbrná. Čas ukáže, jestli je to chytré řešení, případné nečistoty jsou totiž lehce viditelné. Touchpad s tlačítky je obehnán jasně černým rámečkem. Potvrzovací tlačítka jsou taktéž leskle černá a mezi nimi je jasně stříbrné směrové tlačítko. Posouzení vzhledu je subjektivní, dle mého názoru je relativně střízlivý.

S kvalitou zpracování neměl Acer po příchodu Folio designu mezi lidmi nejlepší pověst, ale zdá se, že jeho nástupce udělal velký krok vpřed. Výjimkou není ani tento model. Zpracování je kvalitní i přesto, že použitým materiálem je většinou plast. Krok vpřed v kvalitě zaznamenalo především víko displeje. To je sice silnější, zato se nekroutí a v otevřeném stavu je pevně aretováno. V tomhle případě si Acer zaslouží velkou pochvalu. Víko odjišťuje dvojice posuvných zámečků.

Množství konektorů odpovídá cenové kategorii, do které model spadá. Na přední straně najdeme 3 audio konektory. Jedná se o line-in, microphone-in a line-out jack s podporou S/PDIF. Vedle nich jsou umístěny stavové diody. Signalizují zapnutí systému, stav baterie, Bluetooth a nebo Wi-Fi. Jejich čitelnost je dobrá a intenzitou neruší.

Na levém boku je soustředěna pouze optická mechanika a zámek Kensington. Na zadní stranu se, i díky velikosti notebooku, vešlo kromě baterie i několik konektorů. Najdeme tady jeden USB 2.0, výstup S-Video, analogový výstup na externí monitor D-Sub a dvojici zdířek RJ-11 a RJ-51 (pro připojení telefonní linky a LAN). Zbytek prostoru zabírá již zmíněná baterie. Na pravý bok je soustředěn zbytek konektorů. Zleva to je slot na PC Card typu II, pod ním je čtečka paměťových karet 5v1. Oba sloty jsou kryty pouze plastovými záslepkami. Dále je zde trojice USB 2.0. Porty jsou umístěny vedle sebe v dostatečné vzdálenosti, nic tak nebrání jejich plnému využití. Co se týče konektorů, je to vše. Za výdechem chlazení najdeme totiž už jen konektor na napájení.

Celkové rozměry korespondují s použitým širokoúhlým 17“ displejem. O žádného drobečka se rozhodně nejedná. To dokazují i konkrétní hodnoty 400 x 295 x 31,4/39,9 mm. Tedy jistě se nejedná o mobilní notebook. Do této kategorie však ani tento model nemíří. O to víc překvapí sympatická hmotnost 3,68 kg. Což občasné přenášení alespoň trochu usnadňuje.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak již bylo zmíněno, notebook je osazen plnohodnotnou klávesnicí. Díky rozměrům notebooku se nemuselo řešit rozmístění a klávesnice je tak po stránce ergonomie zcela vyhovující. Samozřejmě až na pár maličkostí.

Klávesnice samotná je provedena v tmavě černé barvě s bílými popisky. Popisky klávesnice Fn jsou pak světle modré. Vše je jasně čitelné a příjemné na ovládání. Vzhledem k tomu, že se jednalo o předprodejní vzorek, klávesnice nebyla opatřena českými popisky.

Rozmístění je vesměs standardní. Většina kláves má správnou velikost i umístění. Funkční klávesy F1 až F12 však nejsou rozděleny do skupin po čtyřech. Na ně navazují klávesy PrtSc, Pause, Ins a Del. Zbytek funkčních kláves se poněkud netradičně přesunul pod oddělenou numerickou část. Jsou to tlačítka Pg Up, Pg Down, Home a End. Jinak je vše tam, kde má být.

Jediné, co zamrzí je, že směrové šipky nejsou zcela odděleny od zbytku klávesnice. Společnost Acer se rozhodla jít proti proudu a do zbylého místa umísťuje znakové klávesy pro € a \$; z vlastní zkušenosti mohu pouze konstatovat, že i po dlouhé době používání dané klávesnice se Vám budou občas plést pod prsty. I velikost klávesy Enter by mohla být větší (je pouze jednořádkový). Naštěstí vše zachraňuje druhý Enter v numerické části klávesnice.

Touchpad je příjemně velký a pohyb kurzoru po obrazovce tak velmi usnadňuje. Celý je posunut vzhledem k alfabetické části klávesnice lehce vlevo - tak jako je tomu i u běžných notebooků. Díky numerické klávesnici to u velikého Aspire znamená, že vzhledem k proporcím celého notebooku je posunut silně vlevo. Při práci to však nemá žádný negativní vliv, naopak. Snadné ovládání je navíc podpořeno velkými tlačítky. Ty jsou ale v lesklé úpravě a zůstane na nich vidět sebemenší otisk.

Indikační diody pro činnost disku a tlačítka Caps Lock nebo Num Lock jsou nalevo od klávesnice. Jejich viditelnost je dobrá. Pod nimi se nacházejí spínače Bluetooth (prodejní model Bluetooth neobsahuje) a Wi-Fi. Ty jsou přiměřeně velké a v případě aktivace zařízení i podsvětlené.

Poslední skupina funkčních tlačítek se nachází nad klávesnicí vpravo. Tlačítkům vévodí obdélníkové tlačítko Power-ON podsvětlené zelenou barvou. Nalevo od něj se nachází čtveřice speciálních kláves. Tlačítko "e" zpřístupňuje centrum pro konfiguraci a správu notebooku. Dále jsou zde klávesy pro rychlé spouštění webového prohlížeče a emailového klienta. Tlačítko „P“ slouží pro spouštění konfigurace těchto tlačítek.

Hlavní HW parametry

Použitý čipset je od firmy NVIDIA. Konkrétně model NVIDIA GeForce Go 6100 (C51MV + MCP51). Čipset je možné osadit dvoujádrovými procesory AMD Turion, rychlými pamětmi DDR2 a konečně je zde nutnost použití dedikované PCI-Express grafické karty.

Osazeným procesorem je v našem případě AMD Turion 64 X2 TL-50. Jedná se o jeden z nejnižších Turionů X2 - taktovaný je na 1,6 GHz a velikost L2 cache je 2 x 256 kB. Samozřejmě nechybí technologie jako PowerNOW!™, Enhanced Virus Protection2 a 3DNow!™ Professional Technology. V testech programu HWiNFO32 si vedl takto:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 969
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 919

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 312
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 992

Výsledky tento model řadí v testech s pevnou řadovou čárkou někam po boku procesoru Intel Core Duo T2400 (taktovaný na 1,83 GHz). V dnešní době to již nejsou nijak oslnivé hodnoty. Notebook se tak zařazuje do širšího středu našeho žebříčku. Jedná se tedy o čip disponující přebytkem výkonu pro běžné dnešní aplikace. Výkon dostačuje i na profesionální programy (např. CAD, grafika). U nás je to jediná dostupná verze procesoru pro tento model notebooku.

Operační paměť má velikost 1024 MB. Osazeny jsou oba sloty, tedy 2 x 512 MB. Jedná se o rychlé DDR2 pamětí běžící na frekvenci 533 MHz (PC4200). V programu HWiFNO32 dosáhly na hodnotu 2092 MB/s, ta řadí testované paměti do lepšího průměru. Výkon tedy v žádném případě postrádat nebudete.

Osazený disk překvapí svou kapacitou, naopak zklame rozhraním, kterým disponuje. Jedná se o model Seagate ST9120821A. Jeho velikost je 120 GB, plotny se točí rychlostí 5400 rpm, využívá 8 MB cache a je připojen přes starší rozhraní Ultra ATA. Zde jsou dosažené hodnoty:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 82,01 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 34 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,17 ms

Hodnoty přenosové rychlosti i průměrné přístupové doby patří víceméně k průměru. Zato hodnota skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení patří k těm lepším (notebook se vejde do první desítky našeho žebříčku). Vzhledem k tomu, že se jedná o nejrelevantnější údaj, disk patří k těm rychlejším, i když je připojen přes starší rozhraní.

Osazená optická mechanika Slimtype DVDRW SSM-8515SS je napevno vestavěná a můžete vypalovat na většinu dnes dostupných formátů (zvládá zápis i na DVD+R DL). Při práci neruší svým hlukem a za dobu testu se nevyskytl ani jeden problém.

Bezdrátovou konektivitu notebooku zajišťuje Wi-Fi 802.11 b/g s označením Broadcom 802.11g Network Adapter. Testovaný sample obsahoval i Bluetooth, tuto technologii však u prodejních verzí na našem trhu nenajdeme. Dráty vyžadující spojení zabezpečuje 56k modem a gigabitová LAN.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jak již bylo řečeno, Acer Aspire 9300 patří do kategorie DTR notebooků. To napovídá použití širokoúhlého 17“ displeje. V testovaném modelu má displej rozlišení WXGA+ (tzn. 1440x900). Pro tuto velikost podle mého názoru ideální rozlišení. Displej využívá technologii CrystalBrite, tzn. leštěný povrch. Barevná sytost a podání barev je díky tomu na vysoké úrovni. Pozorovací úhly se mi zdály dostatečné. Sami je můžete posoudit z fotek v galerii pod článkem. Podsvícení je rovnoměrné, jen zamrzí, že se nedá regulovat ve větším rozmezí.

Použitá grafická karta je od společnosti NVIDIA. Konkrétně NVIDIA GeForce Go 7300. Jedná se o základ nabídky mobilních karet společnosti, přesto dedikovaná grafická karta vzhledem k cenové kategorii notebooku potěší. Grafika samotná obsahuje 128 MB DDR3 vlastní paměti a dalších 128 MB si pomocí technologie TurboCache může uzmout z paměti systémové. Karta podporuje kompletní DirectX 9.0, takže ani hraní méně náročných 3D her nemusí být problémem. O tom, že se jedná o základ nabídky, nás lehce přesvědčí výsledky v testech 3DMark:

  • 3DMark 2001: 10 679
  • 3DMark 03: 3600
  • 3DMark 05: 1671
  • 3DMark 06: 741

Dle očekávání jsou to hodnoty na neintegrované grafické jádro podprůměrné. Na své integrované protějšky má však pořád slušný náskok. Nejvíce kartě dochází dech v novějších testech 3DMark. To napovídá, že novější hry si na tomto stroji nezahrajete. Na to ale ani není tento model určen. Jako náhrada za stolní počítač však poslouží výtečně. Karta nemá problémy s multimediálními aplikacemi a starší hry si také pohodlně zahrajete.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Model nabízí standardní nabídku co se týče multimédií a překvapit dokáže jen v maličkostech. První co vás nemile překvapí je absence FireWire (jako náhrada stolního PC by mělo být obsaženo) a Bluetooth. Na druhou stranu potěší širokoúhlým 17“ glare displejem.

Z dalších rozhraní již nechybí téměř nic. Spoustu zařízení připojíte přes čtyři USB 2.0. Svá data vypálíte pomocí integrované multi-formátové vypalovačky, a to jak na CD, tak na DVD. Notebook také obsahuje multi-formátovou čtečku paměťových karet 5v1 (použitelná pro karty typu: MMC, SD, MS, MS PRO, xD).

Z výstupů na externí zobrazovací zařízení je tu analogový D-Sub a archaický S-Video. Moderní DVI natožpak HDMI tu nehledejte. Audio vstupů a výstupů je tu kompletní nabídka. Jak již bylo napsáno, jedná se o line-in, microphone-in a line-out jack s podporou S/PDIF. Tady si stěžovat rozhodně nemůžete.

Ovládání hlasitosti je bohužel klasicky řešeno pomocí funkcí klávesy Fn. Přímá multimediální tlačítka tu nejsou. Pomocí klávesy Fn ale můžete ovládat i základní vlastnosti při přehrávání hudby (Play, Pause, Stop, atd.). Tímto se dostáváme k integrovaným reproduktorům. Ty jsou umístěny na přední hraně těla notebooku pod černou mřížkou. Jejich zvuk je průměrný a na poslech filmu stačí. Žádné zázraky ale nečekejte.

Za specialitu by se dala v téhle kategorii označit webová kamerka. Ta je plně otočná v rozsahu 225 stupňů. Nepotěší však její rozlišení. Disponuje totiž pouze 0,3 megapixelovým CMOS snímačem. Využijete ji tedy spíše jen pro komunikaci přes web, na což je primárně určena. Vzhledem k tomu, že se jednalo o předprodejní vzorek, nebyl nainstalován obslužný software.

Zabezpečení

Tato oblast je slabinou Aspire 9300, což odpovídá jeho určení. Neobsahuje ani čtečku otisků prstů, ani TPM čip. Ještě že nabízí BIOS základní správu hesel. Nastavíte zde heslo správce i uživatele. Dále máte možnost zaheslovat HDD a naštěstí nabízí i možnost nastavení hesla při BOOT proceduře.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u tohoto Aceru vyřešeno velmi dobře. Samozřejmě tomu napomáhají i větší rozměry těla notebooku a pomalejší procesor. Chladící vzduch je nasáván zespod a vyfukován vpravo na boku. To znamená malou nevýhodu praváků, kterým bude pravá ruka s myší neustále ofukována.

Provozní hluk je na velmi dobré úrovni. Při běžné práci nejde skoro nic slyšet. Jen při větší zátěži (např. náročnější grafické aplikace) se větráček ozve hlasitěji než by bylo vhodné. Výhodou je, že se tak děje pouze nárazově a ihned po snížení teploty na určitou hodnotu se zase ztiší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,4 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,9 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8 °C
  • klávesnice vpravo = 32,7 °C
  • klávesnice vlevo = 27,5 °C
  • spodek maximum = 35,4 °C (vpravo u výdechu)
  • výdech chlazení = 41,8 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,1 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,5 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3 °C
  • klávesnice vpravo = 35,6 °C
  • klávesnice vlevo = 28,3 °C
  • spodek maximum = 40,9 °C (vpravo u výdechu)
  • výdech chlazení = 50,5 °C

Teplota okolí při měření: 21,5 °C

Teploty jsou tedy na velmi dobré úrovni a celkově je chlazení řešeno výborně. Nic nebrání v práci s notebookem na klíně. I když díky jeho rozměrům a hmotnosti to asi často zkoušet nebudete.

Baterie

Výdrž na baterii u DTR notebooků není určitě ta nejsledovanější vlastnost. Výrobci si toho jsou vědomi, a tak dodávané baterie mají většinou nižší kapacitu než je běžné. V tomto případě tomu není jinak. Dodávaný Li-Ion akumulátor má kapacitu 4000 mAh, výrobcem je Sanyo a dodává napětí 11,1 V. V našem standardním* redakčním testu vydržel napájet notebook 2 hodiny a 15 minut! To je sice o 15 minut déle než uvádí výrobce, avšak o žádný zázrak nejedná. Baterie je umístěna v zadní části notebooku a pohodlně vyjímatelná pomocí posuvného zámku a pojistky.

Příslušenství

V prodejní verzi bude Aspire 9300 osazen Windows XP Home. Dodávané příslušenství obsahuje adaptér napájení, dále jistě nebude chybět tradiční příslušenství v podobě různých utilit pro správu systému a něco navíc.

Dodávaný program pro správu systému výrobce nazývá Acer Empowering Technology (ePower, ePresentation, eDataSecurity, eLock, eRecovery, eSettings, ePerformance Management). O podrobných funkcích tohoto programu už bylo napsáno dostatek. Nebudu tedy nějak složitě rozepisovat.

Další dodávaný software z líhně Aceru je GridVista™, Lunch Manager, Arcade™.

A něco navíc: Norton AntiVirus™, Adobe® Reader®, Cyberlink® Power Producer, NTI CD Maker™.

Závěr

Acer Aspire 9300 se hodí všude tam, kde hledáte náhradu za stolní PC. Místo tak najde především v domácnostech. Výhody proti běžnému PC jsou lepší mobilita (především po bytě) a také podstatně menší spotřeba. A oproti desktopu není díky numerická části handicapem ani klávesnice. Domácí uživatelé, kteří vlastní např. digitální kameru, zamrzí absence FireWire.

Po stránce výkonu je systém velmi vyvážený a za cenu, která se řadí k nižším, potěší dvoujádrovým procesorem, kvalitním displejem, kapacitou disku i dedikovanou grafickou kartou. U nás bude v prodeji verze Acer Aspire 9302WSMi s procesorem AMD Turion 64 X2 TL50, pamětí 2 x 512 MB DDR2, diskem 120GB, grafickou kartou NVIDIA GeForce Go 7300 a Windows XP Home (lišící se od testované sestavy předinstalovaným operačním systémem a absencí Bluetooth). Její doporučená koncová cena činí 26 990 Kč bez DPH (32 119 Kč včetně DPH).

Na notebook je poskytována jednoletá mezinárodní záruka ITW, která může být prodloužena až na tři roky. Pro fyzické osoby u nás je zákonem daná záruka 2 roky.

Klady a zápory

+ vyrovnaný výkon
+ malé zahřívání

- absence Bluetooth a FireWire
- disk připojen přes ultra ATA

Pod čarou

Jednalo se o předprodejní vzorek a ne vše vždy fungovalo správně. Samozřejmě při uvedení do prodeje bude vše jak má být. Jednotlivé odlišnosti od konečné prodejní verze byly popsány v průběhu článku.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 9300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ACER Aspire 9302WSMi
  • Instalovaný procesor: AMD Turion 64 X2 TL50 (1.6 GHz, 2 x 256 kB L2)
  • RAM (MB): 1 024 DDR2 - 533 MHz (2x 512)
  • HDD (GB): 120 (SEAGATE ST9120821A, ultra ATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Slimtype DVDRW SSM-8515S
  • LCD: 17" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: nVidia GeForce Go 7300, 256 MB TurboCache (128MB vlastní)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: nVidia MCP51 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 000 mAh / 2h 15min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x microphone, 1x Wifi (b/g), 1x D-SUB, 1x Modem, 1x GLAN, 4xUSB, 1x PCMCIA, 1x 5-in-1 (MMC,SD,MS,MS PRO,xD)
  • Rozměry: 400 x 295 x 31.4/39.9 mm
  • Hmotnost (kg): 3.68
Recenze

Diskuse