RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo Pi 1536G - Core Duo domů

23. 3. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Nové Amilo je multimediálním notebookem, vybaveným dvoujádrovým procesorem Core Duo. Zákazníkům nabídne také 15.4" širokoúhlý displej s glare povrchem, dedikovanou grafiku od ATi a nebo pevný disk s rozhraním SATA. To vše za cenu málo převyšující 34 000 Kč bez DPH.

Fujitsu Siemens Amilo Pi 1536G - Core Duo domů

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Testovaný kus Amilo Pi1536 byl předprodejním vzorkem, výbava je však až na pevný disk shodná s oficiálním modelem (prodejní verze disponuje 80GB diskem). Protože se jedná o předprodejní vzorek, přihmouřili jsme oko nad některými nedostatky, které doufejme výrobce v "ostré" verzi napraví.

Základní popis
Nové Amilo je, co se designu týče, velmi podobné současným Acerům. Používá kombinaci stříbrné barvy s barvou černou. Jeho přesné rozměry jsou 360 x 269 x 37 mm a váha celých 3,1 kg. Právě překonání magické tříkilové hranice z něj dělá přístroj spíše typu domácího nežli cestovatelského. Přitom kvalita konstrukce by snesla i terénní zacházení. Víko displeje je dostatečně tvrdé, kloub pevný a vše lícuje tak, jak má. Horní část notebooku je ke spodnímu přichycena dvěma zámky ovládanými jedním posuvníkem.

Čelní strana notebooku je poměrně chudá, naleznete tu jen malý posuvník k zapnutí Wi-Fi karty. Levý bok je vyhrazen potenciometru ovladače hlasitosti, který je u nových notebooků již spíše raritou. Osobně ale toto řešení velmi vítám. Levá strana dále skrývá dva audio konektory s podporou S/PDIF, optickou mechaniku a dva porty USB 2.0. Hned za rohem se pak usídlil konektor napájení a zdířka analogového modemu, většinu zadní části pak zabírá baterie. Najdeme tu i výdech chlazení a zásuvku pro bezpečnostní zámek.

Pravý bok notebooku je na porty velmi bohatý. Co se nevešlo jinam, najdete zde, a těšit se tak můžete na výstup DVI i S-Video, konektor síťové karty, multiformátovou čtečku paměťových karet, FireWire a jeden port USB. Poslední maličkostí je slot Express Card 34/54 (PCI Express nástupce PCMCIA), který je zaslepen umělohmotnou náhražkou samotné karty. Stejně jako já by mnozí očekávali i přítomnost standardního PCMCIA slotu, skutečně tu ale není - což může být velikou nevýhodou.

Indikační diody notebooku jsou velmi zajímavě umístěny ve vystouplé části těla notebooku, vyplňující oblast mezi panty. Význam diod označuje přímo tvar jejich světelných ploch, takže jsou jejich funkce okamžitě jasné. Díky svému umístění jsou diody i nepřehlédnutelně viditelné při pohledu zepředu.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je provedena v tradiční černé barvě s bílými popisky, funkce dostupné přes klávesu Fn jsou zvýrazněny modře. Díky velikosti notebooku si zachovaly klávesy své standardní rozměry kromě pouze jednořádkového Enteru. Za praktické umístění kláves Home, PgUp, PgDn a End považuji sloupeček na pravém okraji klávesnice a nové Amilo mne nezklamalo. Pochvalu si zaslouží i za neobsazené pozice kolem kurzorových šipek. Velká kritika ale směřuje ke klávese Fn, která okupuje místo levého Ctrl.

Nad klávesnicí se usídlily reproduktory zakomponované do černého plastu, jehož střed obsadila čtveřice hot kláves se vskutku velkorysými rozměry. Na můj vkus jsou veliké až přespříliš, některým lidem ale může toto řešení jedině vyhovovat. Zajímavé je tlačítko se symbolem větráčku, které uvede notebook do úsporného režimu a sníží frekvenci procesoru, grafické karty a pod., což vede ke ztišení celého systému. Dále se tu nachází i hlavní vypínač systému, který je v případě spuštění zeleně podsvícen.

Za polohovací zařízení byl zvolen léty ověřený touchpad. Svou šířkou se přizpůsobil širokoúhlému displeji a má vyhrazenu poměrně velkou část pro scrollování v dokumentech či na webu. Jeho povrch je hladký a na prst reaguje naprosto přesně. Je doplněn o dvě klávesy, kterým se nedá snad nic vytknout.
Zajímavá je ale klávesa umístěná nad samotnou plochou touchpadu. Je zeleně podsvícena a nese symbol napovídající o tom, že bude sloužit k dočasnému vyřazení integrovaného polohovacího zařízení. V recenzovaném modelu však nefungovala, což přičítám faktu, že se jednalo o testovací předprodukční vzorek.

Hlavní HW parametry
Celý systém je postaven na zbrusu nové sadě Centrino (Napa). Jeho základem je čipset Intel 945PM s 667MHz FSB, určený pro notebooky s dedikovanou grafickou kartou.

Jako mozek Amilo Pi1536 byl vybrán nový dvoujádrový procesor Core Duo T2300 s taktem 1,66 GHz. Disponuje 2 MB L2 cache, kterou sdílí obě jádra. Další daní za testování předprodukčního vzorku byl nižší výkon (viz výše zmiňovaná funkce tichého režimu, která zřejmě pracovala stále), neboť notebook nepustil své CPU rychleji, než na minimální frekvenci 1 GHz. Proto získal pouze 20 000 bodů v CPU testu při počítání s více vlákny (což přesně odpovídá výkonu 1GHz Core Duo). Prodejní verze by již měla být v pořádku ve všech směrech a skóre CPU by se mělo pohybovat okolo 33 000 bodů, tedy na špici naší tabulky.

Operační paměť dostala do vínku celý 1 GB tvořený dvěma moduly po 512 MB. Pro rozšíření (například na teoretické maximum 4 GB) paměti RAM tak bude v budoucnu potřeba moduly nahradit. Paměti dodala společnost Samsung a jde o typ DDR2-533 se sympatickou latencí CL4. V redakčním testu zazářila hodnotou přenosové rychlosti 1934 MB/s, což ji po právu řadí do první pětky naší tabulky.

Svá data můžete ukládat na disk tovární výroby s kapacitou 100 GB. Plotny dokáže roztočit rychlostí 5400 rpm a používá 8 MB buffer. Pracuje na rozhraní SATA, díky kterému od něj lze čekat velmi dobré výsledky. To potvrdil i hodnotami 102.67 MB u přenosové rychlosti a 17,95 ms u průměrné přístupové doby. Výsledek testu přenosové rychlosti patří k nejlepším v redakčním žebříčku, přístupová doba pak k současnému lepšímu průměru.

Optickou mechaniku dodala firma NEC, která není v noteboocích příliš k vidění. Jde o duální vypalovací mechaniku DVD (model ND-6650A), která dokáže číst i zapisovat na všechny formáty kromě DVD-RAM. Její umístění na levém boku přístroje je praktické vzhledem k používání myši. Vytknout ji ale musím jejich až přílišnou hlasitost, nebo spíše pronikavost surově strojových zvuků. Při práci vás bude poněkud rušit, ač zvyknout se dá na cokoli…

Spojení se světem obstarává obligátní dvojice modemu a gigabitové síťové katy od Realteku (RTL8169). Těšit se však můžete i na Wi-Fi kartu Intel PRO/Wireless 3945ABG, která již svým názvem prozrazuje kompatibilitu se všemi používanými specifikacemi Wi-Fi. Bluetooth bohužel nenaleznete, a dokonce ani infraport. Přední strana notebooku přitom mate malým okénkem, které by se dalo považovat za krytku infračervené diody.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej patří k nejsilnějším stránkám tohoto modelu. Používá širokoúhlý aktivní TFT zobrazovací panel s úhlopříčkou 15,4“ a poměrem stran 16:10. Jeho maximální rozlišení je 1280 x 800 obrazových bodů a pro věrnější zobrazení barev je opatřen technologií CrystalView. Lesklá plocha ale není vítána za všech situací, a tak za cenu věrnějších barev se občas setkáte s horší čitelností displeje na denním světle, kde má sklony k zrcadlení.

Velmi zajímavá je grafická karta. Dostala ji na starosti společnost ATi, která dodala své řešení označené X1400. Jde o lowendovou grafiku s čtveřicí pixel pipelines a plnou podporou DirectX 9.0c. Disponuje 128 MB vlastní videopaměti a díky sdílení s RAM pamětí (technologie HyperMemory) umí využít až 512 MB. V testech získala následující skóre: 9215 bodů v 3D Marku 2001, 3337 bodů v 3D Mark 03 a ve verzi 05 vybojovala dobrých 1634 bodíků. V posledním 3D Marku 06 se skóre zastavilo na slušných 887 bodech.

Na levnou grafickou kartu se jedná o výborné výsledky, především v novějších testech. Díky tomu jdou na notebooku hrát při určitých kompromisech i náročnější 3D hry. Běžná práce je samozřejmě zcela bez potíží, navíc lze potenciál grafické karty využít díky technologii AVIVO i ke kompresi a dekompresi videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Z multimediální výbavy nového Amila se sluší uvést především kvalitní displej. Zvuk dvojice reproduktorů není vůbec špatný, ač při nejvyšších hlasitostech mají tendenci zvuk zkreslovat.Za zmínku stojí i potenciometr na ovládání hlasitosti, který je mnohem pohotovější než ovládání přes klávesnici.

Z nabídky portů chválím především DVI a S-Video, port FireWire či trojice rychlých USB se dá považovat za nutné minimum. Pochvalu si zaslouží i PCI Express slot a především multiformátová čtečka paměťových karet MMC/ MS/ MS PRO/ SD.

Integrovaný mikrofon se skrývá v nenápadné dírce v levé spodní části pracovní plochy a disponuje kvalitou dostatečnou např. pro používání VoIP.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je řešeno pomocí několika mřížek pro přívod vzduchu na spodní části notebooku, vývod větráku je pak na zadní straně přístroje. Právě výdech vzadu se mi velmi líbí a myslím, že zde má mít své místo standardně. Při běžné práci se ozve větráček jen velmi sporadicky, při dlouhodobé zátěži začíná mít tendenci k častým změnám otáček, což může rušit. Při ještě vyšším zahřátí systému se pak již nezastaví. Tělo notebooku se citelně zahřívá vespod a kolem výdechu. Bolístku představuje citelně se zahřívající oblast pro opření pravé ruky, která o sobě dá znát i po delší mírné zátěži. Teplo je cítit i na levé straně pod klávesnicí a touchpadu, ale tam je intenzita menší. Prohřátá je i klávesnice, ale i tam je teplo snesitelné. Odvod tepla z pracovní plochy notebooku by mohl být lepší.

Baterie
Tato novinka od Fujitsu Siemens používá standardně šestičlánkovou baterii typu Li-Ion o kapacitě 4400 mAh a jmenovitém napětí 10,8 V. V našem standardním* redakčním testu dokázala udržet notebook v chodu po překvapivě nízkou dobu 2 h 45 min. Opět těžko soudit, ostré prodejní verze mohou mít spotřebu i výdrž odladěnější (naše dosavadní testy "ostrých" notebooků s Core Duo procesorem naznačují i lepší výdrž než předchozí sada Centrino - Sonoma).

Závěr
Fujitsu Siemens Lifebook Amilo Pi 1536 je vyvážený notebook určený především k práci na pracovní desce stolu (doma nebo v kanceláři). Jeho mobilitě totiž brání váha přesahující hranici tří kilogramů a rozměry dané velikostí LCD displeje. Primem je kvalitní displej a dualcore procesor. Ke koupi by mne přesvědčil i díky své kvalitní konstrukci a minimalistickému designu. Na pováženou je nepřítomnost PCMCIA slotu a nepříliš povedené chlazení.

Cena "ostrého" modelu v podobné konfiguraci jako testovaný kus (jen 80GB disk) je stanovena na 34 120 Kč bez DPH (40 602 Kč s DPH) a vztahuje se na něj dvouletá záruční lhůta.

Klady a zápory:
+ kvalitní LCD
+ přehledné indikační diody
+ ovládání hlasitosti

- chlazení - slabší odvod tepla
- někomu může chybět PCMCIA slot

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Fujitsu Siemens Amilo Pi 1536G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Amilo Pi 1536G
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2300 (1.66GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (2x 512)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHV2100BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (_NEC DVD+-RW ND-6650A)
  • LCD: 15.4" TFT, Glare
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1400 128/512MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh
  • Rozhraní: 1xDVI-D, 3xUSB 2.0, 1xFireWire, 1xTV-Out, 1xLine-Out/SPDIF, 1xLine-In; 1xExpressCard, 1x MMC, 1x SD, 1xMS, 1x MS Pro
  • Rozměry: 360 x 269 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,1
Recenze

Diskuse