RECENZE: HP Compaq nx6325 - levně a přitom bezpečně

17. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky HP Compaq řady 6000 jsou díky dobrému základu a neustálému zdokonalování na trhu již nějaký ten měsíc. Písmenka nx značí řadu určenou pro běžné uživatele (nic pro náročnější), přesto již v doporučené ceně od 18 tis. Kč bez DPH nabízí TPM čip a čtečku otisku prstu. Číslo 6325 označuje řadu vybavenou procesory AMD Sempron a Turion 64 X2. S 15ti palcovým LCD váží příjemných 2.6 kg.

HP Compaq nx6325 - levně a přitom bezpečně

Základní popis

Vzhled a konstrukce sleduje stejnou designovou linii jako celá současná nabídka modelů Compaq od HP. Na první pohled je vidět, že designu u HP věnovali pozornost a záměrem konstruktérů byla především funkčnost. Tmavé barvy dle mého soudu vypadají dobře a elegantně. Tělo notebooku je vyrobeno z tvrzeného AB plastu a konstrukce se jeví jako dostatečně pevná.

Rozložení prvků po obvodu notebooku odpovídá lepšímu průměru. Velmi příjemné jsou bílé symboly konektorů nakreslené na pracovní ploše, takže potřebný otvor díky nim snadno nahmátnete a připojíte potřebné zařízení. Na pravém boku je optická mechanika, konektor pro modem, FireWire (IEEE 1394) 1x USB 2.0. Vlevo je 2x rozšiřující slot (1x PCMCIA, 1x ExpressCard 34/54), 2 audio konektory, další 2 USB 2.0 porty (umístěné nad sebou, takže lze současně užít jen 2 tenké konektory, celkově bych na notebooku uvítal více USB portů), konektor pro externí monitor a LAN. Vzadu je S-Video výstup, napájecí konektor, otvor pro zámek Kensington a většinu prostoru zabírá podlouhlá baterie. Zepředu je žebrování s malými průduchy pro chlazení a čtečka paměťových karet (SD, MS/Pro, MMC, SM, xD). Aby byl výčet vylepšení úplný, je třeba uvést také rozšiřující port na spodku notebooku, který umožňuje připojit replikátor portů (dokovací stanici, u HP kompatibilní napříč řadami). Je zde také konektor pro přídavnou baterii (opět kompatibilní s ucelenou řadou modelů HP Compaq).

nx6325 se díky 15ti palcovému displeji blíží středně velkým notebooků, ale ve skutečnosti je poměrně tenký (celkové rozměry 329 x 267 x 30 mm) a i výrobcem udaná hmotnost 2,6 kg je velmi přijatelná. Jednoznačně jej lze bez problému denně přenášet mezi domovem a zaměstnáním/školou a dokážu si s ním představit i časté nošení na pracovní schůzky. Mobilitě přispívá i malý zdroj, který je zde již také kompatibilní s ucelenou řadou nejnovějších notebooků HP Compaq (automaticky rozpozná potřeby notebooku a podle toho dodává proud i napětí).

Klávesnice a ovládací prvky

Předchozí varianta řady 6000 s AMD procesory (HP Compaq nx6125) měla trochu jiné uspořádání klávesnice, než jsme u HP Compaq notebooků zvyklí, ale nový nx6325 se opět vrací ke klasice, kterou já osobně oceňuji. Klávesnice je řešena tak, aby se co nejvíce blížila velké PC klávesnici. Díky tomu má uživatel minimální problémy při střídavém používání "velké" a notebookové klávesnice. Nejviditelnější je umístění šestice kláves Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn v pravém horním rohu v podobném seskupení jako u externích klávesnic. Příjemné je i rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech. Kurzorové šipky jsou samostatné, prostorově oddělené vpravo dole. Notebooková klávesa Fn je druhá zleva; první je Ctrl, takže se to neplete, ale kdo by přeci jen chtěl, může si jejich funkci prohodit v BIOSu (!). Enter je příjemně vysoký přes dva klávesové řády, příjemně velký je i Backspace a i pravý Shift. Jediné, co mi vadilo, je levý Shift, který je znatelně kratší. Notebook obsahuje obě Win klávesy. Bílé popisky hlavních znaků i světle modré pro Fn a doprovodné funkce jsou na černých klávesách dobře viditelné.

Nad klávesnicí je hlavní vypínač s indikační diodou, která při chodu notebooku svítí (zeleně) a v režimu spánku bliká. Dále jsou zde dvě "rychlá tlačítka" (konfigurační aplikace, prezentace) a tlačítko pro aktivaci bezdrátových technologií (Wi-Fi a Bluetooth; v tlačítku svítí modrá kontrolka; zda-li je funkční Wi-Fi nebo Bluetooth či obě technologie najednou, lze nastavit pomocí SW utility). Další tři tlačítka ovládají hlasitost zvuku - MUTE (ztišit, s oranžovou diodou) a +/- (přidat/ubrat). Nad klávesnicí cca uprostřed notebooku jsou také indikační diody pro Caps a Num Lock, takže jsou vždy dobře viditelné.

Touchpad pod klávesnicí je pro lepší práci praváků posunut více doleva. Dvě tlačítka pod touchpadem jsou potažena jemným měkkým plastem. Na touchpadu je graficky znázorněna plocha pro vertikální rolování v dokumentech. Vlevo dole na rohu pracovní plochy a čela notebooku jsou indikační diody (Wi-Fi, napájení, dobíjení, HDD), takže si je při práci většinou uživatel zakrývá rukou. V pravém dolním rohu pracovní plochy je umístěna čtečka otisku prstů urychlující přihlášení k notebooku a aplikacím (pomocí SW aplikace).

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na čipsetu ATI Radeon Xpress 1100 series, který podporuje oba AMD procesory (Sempron i Turion 64 X2), které HP pro model Compaq nx6325 nabízí. Součástí čipsetu je i grafické jádro, které používá sdílenou operační paměť, ale k tomu se dostaneme níže.

Testovaná konfigurace notebooku HP Compaq nx6325 (EY351EA#AKB) obsahovala lepší variantu z nabízených procesorů, a tou je AMD Turion 64 X2 TL-60. Procesor s pracovní frekvencí 2 GHz nabízí především 2 jádra a k tomu 64 bitové instrukce. Dvě jádra běžný uživatel ocení např. ve výkonových špičkách, kdy klasicky Windows na pár vteřin téměř nereagují, protože některá aplikace bez problému vytíží celé jedno jádro - v takovém případě přichází na pomoc jádro druhé a uživatel je ušetřen čekání na odezvu Win XP. Dvě jádra již dokáží využít některé specializované výpočetně náročné programy a ocení je také uživatelé upřednostňující LINUX. Pro hráče zatím přílišný význam nemají, protože drtivá většina her dokáže využít jen jedno jádro. Některé hry již ale dokáží využít 64bit instrukce, a ty již snad brzy bude možno využít také v novém operačním systému Microsoft Windows VISTA (notebook je již označen jako VISTA kompatibilní).

Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 771
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 47 697

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 013
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 62 143

Operační paměť je v námi testované konfiguraci zastoupena jedním DDR2-667 (PC5300) modulem o velikosti 1 GB (dle mého soudu ideální velikost pro "svižnou" práci s notebookem). V budoucnu tedy není problém přikoupit další modul a rozšířit notebook na 2 GB. Nevýhodou samotného modulu je fakt, že nedokáže využít technologii DualChannel, a tak jsem v programu HWiNFO32 naměřil propustnost "jen" 1850 MB/s. S druhým modulem lze očekávat hodnoty nad 2000 MB/s. Při velkém množství operační paměti lze také bez problému vypnout "Virtuální paměť" (ukládání pracovních dat, která se nevejdou do RAM, na pevný disk) a tím opět urychlit celkovou odezvu systému v mezních situacích.

Pevný disk FUJITSU MHV2080BH je vybaven standardním 8 MB bufferem, má kapacitu 80 GB, připojen je přes rozhraní SATA a točí se rychlostí 5400 ot./minutu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 94,68 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 28,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,45 ms

Jak průměrná přenosová rychlost, tak i přístupová doba se dají označit za dnes pro notebooky běžné hodnoty. Rychlost disku musím subjektivně zhodnotit jako uspokojivou. Aplikace se načítají svižně a ani při kopírování více souborů nedochází ke znatelnému zpomalování systému. V nabídce jsou disky s kapacitou od 40 do 100 GB.

Optická mechanika DVD+/-RW DL SuperMulti s označením PIONEER DVR-K16 je vybavena udanou kompatibilitou formátů CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD+R DL. Optická mechanika v běžném provozu nevykazovala žádné problémy. Volit lze i cenově úspornější combo CD-RW/DVD mechaniku.

Konektivita notebooku splňuje očekávání náročného uživatele. K naprosté kompletnosti schází jen již spíše archaický infračervený port. Jinak zde najdeme vše od Wi-Fi standardu a/b/g, LAN 10/100/1000 (LAN i Wi-Fi od společnosti Broadcom), integrovaného 56k modemu až po rozhraní Bluetooth (BT chybí jen u nejlevnější konfigurace).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Ve víku displeje testované top konfigurace notebooku se ukrývá 15" LCD s klasickým poměrem stran 4:3 a příjemně velkým rozlišením 1400 x 1050 obrazových bodů (pixelů). Testované LCD má zvýšené pozorovací úhly při bočním pohledu (viz fotogalerie). Levnější varianty LCD nabízejí stejnou úhlopříčku a poměr stran, ale menší rozlišení 1024 x 768 a průměrnou kvalitu pozorovacích úhlů.

Použitá grafická karta ATI Radeon Xpress 1150 je součástí čipsetu, využívá funkci HyperMemory, která po sběrnici PCI Express používá pro svou práci až 128 MB sdílené operační paměti. Jedná se opět o základ ze známého Mobility Radeonu X300, zde ovšem pouze s dvojicí pixel pipelines. Podívejme se, jakých dosáhla výsledků v testech pomocí programů 3DMark.

  • 3DMark 2001: 5141
  • 3DMark 03: 1406
  • 3DMark 05: 709
  • 3DMark 06: 203

Je vidět, že grafická karta netrhá absolutní rekordy, a je tedy asi nejslabší částí jinak výkonného systému. Nicméně na notebook s integrovanou kartu dosáhla poměrně slušných výsledků. Všechny současné grafické karty, včetně té v testovaném notebooku, plně postačují na kancelářskou práci, a do příchodu Windows Vista rozhodně stačit budou (notebook má certifikaci Windows Vista Capable). Pro běžnou 2D grafiku, zpracování fotografií a videa včetně jeho přehrávání bohatě stačí.

Výsledky grafických výkonových testů těžko potěší hráče počítačových 3D her. Na hraní 3D grafických her tento notebook rozhodně není. Plynule a v plné kvalitě 3D detailů poběží jen staré tituly. To platí bez výjimky pro všechny notebooky s integrovanou grafickou kartou. Z novějších pustíte jen některé a u náročnějších určitě nečekejte možnost plných detailů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Notebook není předurčen pro multimedia, ale základní funkce bez problému zastane. Interní reproduktory jsou umístěny pod opěrkami pro ruce pod klávesnicí. Zvukový projev je čistý a dostatečně hlasitý. Ovládání hlasitosti je možné i prostřednictvím tlačítek nad klávesnicí, která díky dvoujádrovému procesoru reagují svižněji i v programech běžících ve vyhrazeném módu mimo Windows (např. některé hry, 3Dmark atp.). Notebook obsahuje i integrovaný mikrofon, ale samozřejmě je zde i integrovaný vstup a výstup na externí zvuková zařízení. Najdeme zde samozřejmě i FireWire rozhraní vhodné pro připojení DV video kamery (potřeba minimálně 5400 ot. disk) a také čtečku paměťových karet (SD, MS/Pro, MMC, SM, xD).

Zabezpečení

Základní ochranou proti zneužití dat na pevném disku je možnost jeho zaheslování v BIOSu. Další podstatnější součástí notebooku je TPM čip, který dokáže za chodu šifrovat data na disku a znemožnit tak čtení dat i při přehození disku na jiný počítač. Dalším ochranným prvkem, který zároveň usnadňuje přihlašování do systému, je stále běžnější čtečka otisků prstů.

HP ke svým notebookům dodává také SW pro obsluhu portů (možnost zablokování pro neoprávněné uživatele) a správce hesel (Credential Manager) ve spojení s čtečkou otisků prstů.

Chlazení a provozní hluk

Vstupy pro chlazení notebooku jsou na čele notebooku a zespod u větráčku (je třeba dávat pozor, aby nedošlo k zakrytí a přehřátí notebooku). Výstupy chlazení je na levém boku. Při běžném provozu (dokumenty atp., zapnutá funkce pro snižování frekvence) pracuje notebook převážně tiše a větráček se rozběhne jen zřídka v závislosti na vytížení systému a okolní teplotě. Při plném dlouhodobém zatížení notebooku se již větráček rozběhne trvale a je více slyšet, ale jeho projev je stále na snesitelné úrovni. Odvod tepla je u notebooku řešen celkově dobře.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30°C
  • klávesnice vlevo = 31°C
  • klávesnice vpravo = 30°C
  • spodek maximum = 36°C (v oblasti krytu RAM)
  • výdech chlazení = 33°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32°C
  • klávesnice vlevo = 40°C
  • klávesnice vpravo = 35°C
  • spodek maximum = 47°C (v oblasti chladiče CPU)
  • výdech chlazení = 54°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při běžné práci je dle naměřených hodnot notebook spíše chladný a teplota se na pracovní ploše příliš neprojeví. Se stoupající zátěží stoupá i teplota, a to především v oblasti procesoru, kde jsem v levé polovině klávesnice (oblast nad CPU) naměřil až 40°C, ale i tak je teplota na plastových klávesách ještě snesitelná. Větší pozor při zátěži je třeba si dávat zespodu notebooku, kde v oblasti CPU může už pálit, a tak je lepší s ním pracovat na stole nebo jiné pevné podložce (i kvůli přívodu dostatku vzduchu k chlazení větráčku).

Baterie

Baterie (Li-Ion) integrovaná do těla notebooku dává 10,8 V a 5500 mAh. V našem standardním* redakčním testu vydržela dodávat energii 4 hod a 12 min, což je velmi přijatelná hodnota. V případě potřeby je možno baterii snadno vyměnit za jinou. HP ale pro své notebooky nabízí také možnost přídavné baterie, kterou jsme měli v testu také (14,8 V, 9500 mAh). Ta je o poznání větší a zabere značnou část pod notebookem, který je při jejím zapojení nakloněn více k uživateli což může být i příjemné při psaní. Obě baterie dohromady potom dokázaly pracovat 11 hod 35 min. S takovou kapacitou lze už notebook používat víceméně celý pracovní den.

Ceny a záruka

Model HP Compaq nx6325 je momentálně nabízen v pěti základních konfiguracích. Nejnižší základní varianta (Sempron 3500+, 512 MB, 60 GB, DVD +/- RW, Wi-Fi, bez OS) je v doporučených koncových cenách od 17.980,- Kč bez DPH (21.396,- Kč s DPH). První doporučená varianta s procesorem Turion 64 X2 začíná na ceně 26.980,- Kč bez DPH, testovaná konfigurace se pak vyšplhá na 33.980,- Kč bez DPH (40.436,- Kč s DPH).

U tohoto modelu lze objednat také konfigurace upravené dle přání zákazníka. Kde lze dosáhnout ještě nižších cen 16.660,- Kč bez DPH (oproti nejlevnější doporučené 40GB disk, CD-RW / DVD, bez Wi-Fi). Na vrcholu pak stojí testovaná konfigurace rozšířená na 2 GB RAM a se 100GB diskem za doporučenou koncovou cenu 39.726,- bez DPH (47.274,- Kč s DPH).

HP na teto model poskytuje základní záruku 1 rok (v oblasti EMEA). V ČR pro fyzické osoby nepodnikatele platí ze zákona záruka 2 roky.

Závěr

Notebook HP Compaq nx6325 je určen všem uživatelům, kteří požadují notebook pro běžnou práci za přijatelnou cenu a přitom dbají na vysoké zabezpečení dat (TPM čip) a komfort přihlašování (čtečka otisků prstů). S příjemnou váhou (2,6 - 2,7 kg dle konfigurace) se jedná o notebook vhodný i pro časté přenášení mezi domovem/kolejí a prací/školou. HP ke všemu nabízí zajímavé příplatkové příslušenství v podobě dokovacích stanic, stojanu pod monitor a přídavné baterie. Jediný, koho výkonově neuspokojí, jsou hráči novějších 3D grafických her.

Klady a zápory

+ TPM čip + čtečka otisků prstů ve všech konfiguracích
+ rozložení klávesnice
+ dobrý odvod tepla

- nízký grafický výkon (3D hry)
- malý levý Shift

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq nx6325

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx6325 (EY351EA#AKB)
  • Instalovaný procesor: AMD Turion64 X2 TL-60 (2.0 GHz, 2 jádra, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2 667 PC5300 (1 modul)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHV2080BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD +/- RW DL Super Multi (PIONEER DVR-K16)
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: SXGA+ WVA (1400 x 1050)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1150, HyperMemory - sdílená RAM do 128 MB
  • Modem: analog 56 kbps
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: ATI SB450 - High Definition Audio Controller
  • Polohovací zařízení: Touchpad s rolovací ploškou
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie: Li-Ion 10,8 V, 5500 mAh, 4 hod 12 min + Li-Ion 14,8 V 9500 mAh, 11 hod 35 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x ExpressCard 34/54, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x (SM) SmartMedia, 1x XD, 1x TPM chip, 1x čtečka otisku prstu
  • Rozměry: 329 x 267 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,6 kg
Recenze

Diskuse