RECENZE: Lenovo ThinkPad R51e - ryzí pracant

16. 3. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

R51e je jedním z nejlevnějších notebooků z rodiny ThinkPad - jeho cena začíná pod hranicí 20.000 Kč bez DPH. Ve výbavě je zjevná snaha o co nejnižší cenu při zachování odolnosti, jakou se vyznačují všechny ThinkPad notebooky. Nalezneme zde například velmi bytelné šasi, ale na druhou stranu notebook takřka postrádá multimediální funkce. Jeho základem je kombinace čipsetu ATi s integrovanou grafikou a procesoru Celeron M.

Lenovo ThinkPad R51e - ryzí pracant

Základní popis
Přenosné počítače IBM respektive dnes již Lenovo jsou velice známé svým důrazem na odolnost a bytelnost. Jejich vzhled je proto čistě účelný a každému se nemusí líbit. Design je ale subjektivní prvek a hodnotit jej objektivně lze skutečně jen těžko. Zastánci módních výstřelků nebudou spokojeni, příznivci funkcionality naopak ano.

Lenovo R51e má rozměry 332 x 269 x 37 mm a váhu 2,92 kg. Je tedy na hranici každodenní přenositelnosti. Jeho tělo je vyrobeno z kvalitního černého plastu s robustním krytem displeje, ve kterém je zobrazovací plocha zapuštěna a lépe chráněna nejen před poškozením, ale například i před slunečními paprsky. K tomu je víko i dostatečně tuhé a oproti konkurenci jen těžko pohnutelné, jeho uchycení je pak vyřešeno pomocí masivně vyhlížejících kloubů. Víko je při zaklopení spjato s tělem notebooku pomocí dvojice zámků, které se ovládají jedním posuvníkem na pravé straně čela víka.

Klasické kontrolky zámků, napájení, činnosti disku a zapnutých bezdrátových technologiích se nachází těsně pod displejem na víku notebooku. Dvě z nich (napájení a režim spánku) jsou viditelné i z druhé strany víka. Základní kontrolu nad stavem systému tak neztratíte ani při zavřeném notebooku.

Přední strana spodní části notebooku se směrem k uživateli ztenčuje. Pokud se podíváte pod její hranu více vpravo, nejdete mřížku ukrývající jediný reproduktor. I to je daní za nejlevnější model z řady ThinkPad. O to zajímavěji na mne ale působila strana levá, která začíná nápadným šuplíkem ukrývajícím pevný disk. Je přizpůsoben k tomu, aby se dal jednoduše vynadat. Podobně je na tom i optická mechanika, která našla místo hned vedle něj. Při jejím vyjmutí se obejdete i bez šroubováku. U zadního okraje se pak usídlil port VGA pro připojení externího monitoru.

Popis zadní strany je jednoduchý - drtivou většinu z ní tvoří baterie. Vedle ni pak trůní jak zdířka napájení, tak již poněkud archaický LPT port, který se ale může hodit na speciální aplikace pro vybranou část uživatelů. Nejzajímavější je strana levá, na které odzadu nalezneme otvor pro bezpečnostní zámek Kensington, dva porty USB nešikovně umístěné nad sebou (širší flashdisk Vám tak zabere oba najednou), dvojici zdířek analogového modemu a síťové karty LAN včetně indikačních diod, hlavní vývod chlazení a dva 3,5 mm Jack konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu. Výčet pak ukončují sloty PCMCIA a Express Card, jež jsou zakryty společnými dvířky.

Rozložení portů není ideální a hlavně - o řadě z používaných, ale ne esenciálních rozhraní si můžeme nechat jenom zdát. Důvodem je opět cena a korporátní zaměření notebooku. U ThinkPadu R51e tak nenajdeme FireWire, S-Video či čtečku paměťových karet - vše zaměřené spíše na multimédia. Potěšilo by více portů USB.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice modelu R51e je pro ThinkPady typická. Tradičně chybí funkční klávesa Win. Stejně tak funkční klávesu Fn opět nalezneme v levém spodním rohu – přesně tam, kde má odpradávna své místo levý Ctrl. Další výtku mám k obsazeným místům okolo kurzorového kříže klávesami určenými k ovládání prezentací. Sympatická je naopak přítomnost velkého dvouřádkového Enteru.

Funkční klávesy F1-F12 jsou rozděleny do čtyřčlenných skupinek, přičemž k první z nich je přidružena klávesa Esc a ke třetí trojice kláves PrtSc, ScrLk a Pause. Poslední skupinku kláves tvoří klávesy Insert, Del, Home, End, PgUp a PgDn. Příjemně velká je i klávesa backspace.

Většina kláves nese běžnou černou barvu s bílými, případně modrými (Fn), popisky. Barevně odlišené od zbytku klávesnice jsou klávesy F1-F12 (šedé s bílými popisky) a Enter (modrý).

Velmi sympatickým detailem typickým pro řadu ThinkPad je drobná dioda, skrytá v horní části víka displeje. Tu si můžete v případě potřeby rozsvítit a lépe se tak orientovat na klávesnici ve tmě.

Nad klávesnicí pak nalezneme i tři tlačítka pro ovládání hlasitosti, speciální klávesu Access IBM pro spuštění správcovské utility a nevýrazný hlavní vypínač systému.

Jako polohovací zařízení je použit pouze trackpoint. Jeho ovládání má oproti touchpadu řadu výhod (odpadá například nutnost přehmatávání při delším rolování nebo přesunu kurzoru a nebo přemisťování ruky z klávesnice), avšak sžití s ním vyžaduje delší čas než u touchpadu (proto má touchpad řadu odpůrců, kteří neměli trpělivost se s ním naučit pracovat). Jeho ovládání doplňuje trojice příjemně ovladatelných kláves přímo pod mezerníkem. Lenovo se použitím jen trackpointu (z úsporných důvodů) vrací k dobám kdy touchpad nebyl instalován (tehdy ještě u IBM) spíše z toho důvodu, že nepocházel z vlastního vývoje.

Hlavní HW parametry
Systém Lenova R51e je (u notebooků s Intel procesorem poněkud netradičně) postaven na čipsetu ATi Mobility Radeon X200M s integrovaným grafickým jádrem. Použitý procesor je pak Celeron M-370 taktovaný na 1.5 GHz s 1 MB L2 cache paměti. Výkonové testy ale ukázaly, že si netradiční komponenty rozumí stejně, jako v případě čistě Intelovských systémů. Výkon procesoru patří již k horšímu průměru, avšak plně dostačuje pro jakoukoliv běžnou práci nebo méně náročná multimédia. Na rozdíl od plnohodnotného Pentia M však má zakázanou funkci Intel Enhanced SpeedStep, takže neustále pracuje na maximální frekvenci - což se projevuje především na výdrži baterie a vyprodukovaném odpaním teple (u R51e je chlzení na dobré úrovni viz níže).

Operační paměť má velikost 512 MB a tvoří jí jediný modul (vhodné pro další budoucí rozšíření). Jedná se o typ DDR2-533, avšak v kombinaci s čipsetem od ATi se výkonově příliš nepředvedla - hodnotu 848 MB/s bychom očekávali ještě tak před 2 lety, dnešní průměr se pohybuje o 50% výše. Paměti tohoto typu jsme měli v testu již mnohokrát a vždy se jejich výkon pohyboval okolo 1300 MB/s; "zakopaného psa" je tedy třeba hledat v čipsetu od ATi. Rozšířit lze paměť až na 2 GB.

Volba pevného disku padla na výrobce Hitachi (model TravelStar 5K100), jeho kapacita je 40 GB a plotny se dokáží točit rychlostí 5400 rpm. Používá 8 MB buffer a pracuje na rozhraní PATA. V redakčním testu se tento disk prokázal výsledkem v testu propustnosti 73,84 MB/s a přístupovou dobou 17,72 ms, což jsou hodnoty lehce podprůměrné (co se přenosové rychlosti týče), resp. průměrné (přístupová doba). Při náhlém otřesu notebooku se disk okamžitě zaparkuje, čímž se zvýší jeho odolnost vůči nárazům. Za to vděčí pohybovému senzoru z bezpečnostní sady IBM ThinkVantage.

Optická mechanika je poněkud překvapivě typu SuperMulti DL a dodala ji společnost Matshita. Přesně pak jde o model UJ-830Sx, který si poradí se všemi dostupnými médii včetně zápisu na ně. Jak už jsem zmiňoval, jde během okamžiku z notebooku vyndat a vyměnit buď za záslepku za účelem snížení hmotnosti, nebo za druhou baterii či další pevný disk (R51/R52, ne R51e). Při testování neměla sebemenší problém s jakýmkoli médiem včetně mého referenčního dosti poškrábaného DVD.

Spojení se světem je u tohoto Lenova zastoupeno bezdrátovou kartou Atheros zvládající protokoly b i g. Zapomenout nelze ani na běžnou LAN kartu Broadcom Fast Ethernet a analogový modem. Bluetooth či infraport u R51e v základu nenajdete.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej nového Lenova má úhlopříčku 15" a maximální rozlišení 1024 x 768 obrazových bodů. Je aktivní, což mu i díky „kšiltu“ tvořenému víkem zajišťuje dobrou čitelnost i na přímém slunečním světle. Svojí kvalitou ale náročné uživatele nepřekvapí, v dnešní době se jedná o průměr trhu.

Grafická karta je v novém Lenovu integrována v čipsetu Mobility Radeon Xpress 200. Jak její název napovídá, jedná se o čip odvozený od Mobility Radeon X300 (a tedy i od Radeon 9600). Narozdíl od svého plnohodnotného vzoru však disponuje pouze dvěma pixel pipeline (oproti 4 u X300) a veškerou paměť pro grafické výpočty i data si musí alokovat v RAM notebooku. Z té si ukousne 64MB a tato hodnota není nikterak nastavitelná, ani v BIOSu notebooku.

Na výkonu grafiky v testech 3D Mark se odrazila jak menší velikost sdílené paměti, tak i její malá datová propustnost (viz výše). Skóre testů činí: 3094 bodů v 3D Mark 2001, 998 bodů v 3D Mark 03, 282 bodů v 3D Mark 05 a symbolických 82 bodů v 3D Mark 06.

Na 3D hry (krom starších a méně náročných) tedy ThinkPad R51e opravdu určen není, jakoukoliv práci ve 2D (dokumenty, internet, foto, video) ale zvládá bez potíží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální funkce tohoto Lenova jsou jeho nejslabší stránkou. To je důsledek jeho určení (korporátní klientela nebo malý podnikatel - notebook čistě na práci) a minimální ceny - šetřeno bylo právě na multimédiích. Notebook tak disponuje především jediným reproduktorem. Je ale nutné uznat, že jeho zvuk není špatný a i při nejvyšší hlasitosti hraje poměrně čistě. Nemám ale rád zpátečnictví a stereo by mělo být standardem. Pro toho kdo chce stereo je zde konektor pro připojení sluchátek nebo externích reproduktorů. O zvuk se stará běžná zvuková karta ATi SB400.

Ani z pohledu portů na tom není Lenovo nejlépe. Pouhé dva USB porty 2.0 vám moc možností rozšíření nenabídnou, chybějící výstup S-Video jsem již zmínil. Nalezneme zde pouze klasický výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení systému má vyústění na levé straně a k přístupu studeného vzduchu slouží několik otvorů vespod. Ventilátor se během práce drží v ústraní a okolní hluk bude ve většině případů jeho tichý chod přebíjet.

Pokud budete přístroj zatěžovat náročnými aplikacemi, větráček bude na své intenzitě stále přidávat podle pokynů teplotního čidla. I přesto je jeho hlasitost na únosné mezi a tělo notebooku je chlazeno dostatečně. Citelně teplé oblasti se týkají jen okolí výdechu teplého vzduchu a některých částí vespod přístroje, které ale při práci s notebookem na klíně nějak zvlášť nepostřehnete.

Baterie
Lenovo používá šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 4800 mAh a jmenovitým napětím 10,8 V. Ve standardním* redakčním testu dokázala systém napájet po dobu 3 h a 23 min, což na notebook s Celeronem M (bez úsporných funkcí) slušná hodnota, odpovídající průměrnému "Centrino" notebooku.

Závěr
Lenovo R51m je notebook jednoznačně zaměřený na práci. Zábava je pro něj spéše cizí, avšak odolnost vlastní. Jeho bytelnou konstrukci a funkční design tak ocení především ti uživatelé, kteří potřebují robustní a spolehlivý pracovní nástroj. Cena referenční konfigurace je na rodinu Lenovo/IBM velmi příznivá - činí 22.042 Kč bez DPH (26.230 Kč s DPH). Na notebook se vztahuje záruční doba 12 měsíců pro firmy a 24 měsíců pro fyzické osoby (ne zakoupené na IČO).

Klady a zápory:
+ bytelnost konstrukce
+ přisvětlovací dioda klávesnice

- pouze jeden reproduktor
- chybějící multimediální rozhraní, pouze dvojice USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Lenovo ThinkPad R51e

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad R51e
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron M 370 (1.5GHz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1x 512)
  • HDD (GB): 40 (TravelStar 5K100, ATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: SuperMulti DL (Matshita UJ-830Sx)
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: ATI Radeon Xpress 200M, sdílená 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: ATI SB400 - AC'97
  • Polohovací zařízení: trackpoint
  • Software: Windows XP Home Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3h 23m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x LPT, 1x Modem, 1x PCMCIA, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 332 x 269 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 2,92
Recenze

Diskuse