RECENZE: Lenovo ThinkPad R60 - Dual Core základ

24. 8. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Mihulka

Tento notebook patří do nižší produktové řady ThinkPad R, známé svou klasickou koncepcí displeje, velmi pevným, ač plastovým krytem a přijatelnější cenou. Testovaný ThinkPad R60 obsahuje dvoujádrový procesor, TPM čip a čtečku otisků prstů. O grafiku se stará ATI Mobility Radeon X1400 a to vše je za doporučenou koncovou cenu 34.990,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad R60 - Dual Core základ

Základní popis

Jedna z posledních řad notebooků IBM Thinkpad, která ještě nenabízela Dual Core procesory, byla řada R. To se mění příchodem modelové řady R60 na trh.
Na první pohled musí být pozorovateli jasné, že má před sebou pevný a odolný notebook. Černá barva ThinkPadů a silné "plátování" displeje jsou toho jasným důkazem. Plasty okolo displeje přesahují jeho hloubku o několik významných milimetrů (obzvláště v horní části víka) a poskytují mu tak větší ochranu. Při psaní brání různým světelným zdrojům před svitem na displej a při zavření víka poskytují osvědčenou mechanickou ochranu. Notebook nepatří k nejštíhlejším, od toho je tu vyšší řada ThinkPad T, a ani k nejlehčím (hmotnost 2,65 kg bez optické mechaniky). Víko je k tělu připevněno dvojicí masivních kovových kloubů a držet zavřené ho pomáhá mechanický zámek. Ten je sice jen jeden, ale k otevření notebooku přece jen budou třeba ruce dvě, notebook se otevírá poměrně ztuha a od určité části se začne převažovat dozadu. V tu chvíli nezbývá než nabídnout víku pomocnou (druhou) ruku a notebook jednoduše otevřít.

Jsou lidé, kteří nemají účelný design notebooků ThinkPad v oblibě a hranaté tvary zavrhují. Já jsem ovšem jejich příznivcem: ostrý, industriální a barevně jednolitý (černý) design se mi u ThinkPadů vždy zamlouval. Vlastní názor si můžete udělat za pomoci obrazové galerie dole pod článkem.

R60 je celý plastový, nemá cenu u něj čekat slitiny magnezia a titanu jako u vyšší řady T, naštěstí tento rozdíl je znát více v ceně než v tuhosti konstrukce. Ani u R60 se tak nemusíte obávat prohýbání displeje.

A co kde na notebooku najdeme? Na přední straně je zámek od víka a hned vedle je ve víku (za mřížkou) zabudovaná anténa. Dole, na spodní části přístroje je hardwarové vypínání Wi-Fi.

Pokud se přemístíme na pravou stranu, pak zde v přední části najdeme S-Video konektor a UltraBay Multi DVD RW mechaniku. Ultrabay mechaniku jde nahradit jiným Ultrabay zařízením, například druhým diskem nebo i přídavnou baterkou. Za mechanikou jsou ještě nad sebou řazené dva vstupy USB 2.0 a úplně vzadu je slot pro Kensington zámek. Pokud využijete S-Video výstupu, může kabel vadit při otevírání DVD mechaniky. Stejně tak pokud se vaše myška napájí z portu USB, asi se s podobnými problémy dříve či později setkáte. Samotná mechanika lze otevřít bez problémů, i když je do vedlejšího USB portu zapojen například poněkud obtloustlejší flash disk.

Pomalu se přesouváme na zadní část přístroje. Jak je dnes již zvykem, převážnou část zadní strany zabírá baterie. Blíže k levému boku najdeme krom zdířky pro napájení ještě větší chladicí otvor a tím jsme zadní stranu zcela vyčerpali.

Co nás čeká na levé straně? Vzhledem k tomu, že doposavad bychom o přístroji nemohli říct, že konektivitou doslova září, tak levá strana je tu od toho, aby se notebooku pokusila zachránit dobrou pověst. Jak se jí to daří, posuďte sami. Úplně vzadu je ještě jeden větrací otvor, odvádějící horký vzduch z nitra počítače, ale hned vedle něj již najdeme konektor pro firewire, pak analogový D-Sub výstup z grafické karty na externí monitor, v rychlém sledu následován konektory umožňujícími připojit telefonní a síťový kabel, pak po jedné zdířce na mikrofon a jedné na sluchátka či externí reproduktory, jeden na stojato postavený USB 2.0 port a pod dvířky najdeme schovaný slot na Express a pod ní i PCMCIA kartu. Jak je vidět, levá strana je skutečně nabitá.

Na vrchní straně víka se nacházejí tři indikační světlezelené diody: baterie, zdroj a měsíc (značící uspaný přístroj). Je to zajímavá varianta mít menší řadu diod a hodnotím ji kladně. Rychlým pohledem na zavřený notebook je hned jasno. Hlavní sada indikačních diod je ovšem na vnitřní straně víka, všechny mohou svítit světlezelenou barvou a najdeme mezi nimi indikátory aktivního Bluetooth i WiFi, CapsLocku, NumPadu, práce pevného disku, připojení do sítě, aktivní baterie, režimu spánku aj. Podsvícení je jemné a při práci či sledování filmu neruší.

Zklamáním je ovšem lícování plastů. Celá pravá strana poměrně výrazně vrže, stačí se jen více opřít pravou rukou o podpěrku pod dlani nebo vzít za tuto část notebook do vzduchu a hned je co slyšet. Přes jinak pevnou a tvrdých plastů využívající konstrukci je toto vada, které si každý rychle všimne. Na funkčnosti notebooku pochopitelně vůbec neubírá, přesto by si ThinkPad R6O zasloužil přesněji padnoucí plasty. Alespoň předpokládám, že právě to je původcem nepříjemných zvuků.

Naměřená hmotnost notebooku s mechanikou (2,9 kg) ještě vzroste na 3,35 kg, pokud si sebou vezmete i zdroj. Notebook tedy přenášet lze, ale mezi skutečně mobilní přístroje rozhodně nepatří. Určitým zklamáním je i počet a druhy portů, žádná čtečka karet, přece jen 3 USB porty bych hodnotil kladně u notebooku kategorie ultra-light a ne u notebooku, jehož hmotnost neklesne pod 2,65 kg. Naštěstí R60 má na spodní straně konektor pro dokovací stanici. Pak už se o nedostatek portů bát nemusíte. Nicméně dokovací stanice je investice navíc.

Klávesnice a ovládací prvky

Když ThinkPad R60 rozevřeme, uvítá nás uvnitř klávesnice a duální polohovací zařízení. Klávesnice je výborná, jak se na správný ThinkPad sluší a patří. Sedm řad kláves, přesný a správně hluboký zdvih kláves, vzdálenost mezi klávesami, žádné prohýbání, dvouřádkový modrý Enter, oddělený blok kláves Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn a po čtyřech sdružené klávesy F1-F12.

Co někomu může vadit, je funkční klávesa úplně vlevo. Toto místo je na stolních klávesnicích rezervováno pro klávesu Ctrl. Přítomny jsou dvě klávesy pro Windows a u směrových šipek (správně vysunutých z řady ostatních kláves) jsou navíc klávesy Back a Forward, které bude neznalý uživatel ještě dlouho proklínat při brouzdání po internetu a opakovaném vyplňováni omylem opuštěných formulářů.

Nahoře na klávesnici vedle klávesy Esc jsou čtyři specifická tlačítka. Tři kulatá, šedě zbarvená slouží k přímému ovládání hlasitosti - levé je Mute, prostřední hlasitost snižuje a pravé zas zvyšuje. Hlasitost lze tedy ovládat jednou rukou a bez potřeby tisknout zároveň klávesu Fn. Čtvrté tlačítko je podlouhlé a modré a nad ním je nápis ThinkVantage. Jím se vyvolává speciální obslužný software a lze jej využít jak v systému Windows, tak i v případě krachu systému a pokusu o jeho obživení Ve stejné řadě, avšak více vpravo, nalezneme ještě tlačítko Power On/Off.

Klávesnice, to je chlouba většiny ThinkPadů. A i u R6O může být Lenovo na svůj produkt právem pyšné. Klávesnice je plně srovnatelná s většinou stolních klávesnic, v mnoha ohledech je i lepší.

ThinkPad R60 má duální polohovací zařízení, tzn. že zde najdeme touchpad i TrackPoint. TrackPoint je vlastně malý joystick mezi klávesami G, H, B a pomocí něj ovládáte kurzor na displeji bez nutnosti sundat prsty z klávesnice, jak je to třeba při práci s touchpadem. Pokud píšete všemi deseti, pak jste zřejmě právě zbystřili. Ano, je to rychlejší a pohodlnější než kombinace klávesnice/touchpad. Přesto přechod od touchpadu k TrackPointu zabere zhruba dva až tří dny a ne každý si ho oblíbí. Pozor, jedno malé varování! Práce s TrackPointem je vysoce návyková a po čase jej budete hledat na každé klávesnici. TrackPoint lze najít i u některých jiných výrobců notebooků. Pokud mohu mluvit za sebe, tak právě TrackPoint u ThinkPadů je zdaleka nejlépe ovladatelný. TrackPoint má kvůli ergonomii i na jiném místě klikací tlačítka než touchpad - najdete je těsně pod mezerníkem.

Druhým polohovacím zařízením testovaného ThinkPadu R60 je právě touchpad. Je umístěn uprostřed pod tlačítky TrackPointu. Jeho plocha je poněkud menší, než jsme zvyklý od jiných notebooků. Je celý černý a má u sebe jen dvě klikací tlačítka narozdíl od TrackPointu, který má tři (třetí je pro rolování v dokumentech, touchpad má rolování nastaveno na okraj své plochy). Ovládá se velmi dobře, touchpad je dobře citlivý a i přes jeho malou plochu jsem neměl nejmenší problémy s přesností ovládání.

Obě polohovací zařízení je možno rychle (jedno čí obě) vypnout a použít třeba vlastní myš. To se hodí, pokud píšete delší text a chcete se vyhnout nechtěnému pohybu kurzoru v dokumentu.

Hlavní HW parametry

Srdce počítače je procesor Intel Core Duo T2400, který bije na frekvenci 1,83 GHz (FSB 667 MHz, 2 MB L2 cache), osazený v čipsetu Intel 945 PM. Na měření výkonu procesoru používáme syntetický test HWiNFO32 (kterým můžete sami otestovat svůj vlastní počítač a porovnat výsledek s naší databází) a dosažené hodnoty testovaného notebooku jsou:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19275
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14414

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38358
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28700

Výsledky Multi-Thread módu jej řadí na osmé až deváté místo redakčního žebříčku (pevná řádová čárka), kde se dělí o pozici se Sony Vaio VGN-SZ1XP/C se shodným procesorem, a v případě pohyblivé čárky na pozici sedmnáctou, a tím se těsně dostává před kolegu z vyšší řady Lenovo ThinkPad T60.

Paměť je osazena 512 MB, avšak zapojena je alespoň ve dvou slotech, a využívá tak rychlosti, kterou ji dovoluje Dual Channel. To v kombinaci DDR2 modulů pracujících na frekvenci 667 MHz dokáže naměřit v HWiNFO32 rychlost 1997 MB/s a na žebříčku přenosové rychlosti paměti tak zaujímá třináctou pozici.

Použitý disk je značky FUJITSU MHV2080BH a je připojen přes rozhraní SATA, má kapacitu 80 GB, velikost cache je 8 MB a plotny roztočí 5400 krát za minutu. HWiNFO32 naměřilo Read Burst Rate hodnotu 88,32 MB/s (25.pozice), tato hodnota je však spojena s rychlostí přístupu do cache paměti disku a o skutečném výkonu toho moc nenapoví. Proto měříme programem HD Tach skutečnou průměrnou rychlost čtení z disku. Tento disk dosáhl hranice 28,6 MB/s a ani ta ho neřadí mezi nejrychlejší. Přístupová doba 18,9 ms je spíše podprůměrný výsledek. O disku lze říct, že se tedy nijak nevyznamenal, ale rychlostní rekord od 5400 rpm disku nikdo čekat ani nemůže. O bezpečnost disku se stará anti-otřesová ochrana, která zabrání tvrdému kontaktu hlaviček disku s plotnami a jejich nevratnému poškození. Tato gyroskopická technologie zkoumá zrychlení počítače ve všech směrech a vyhodnocuje jej. Pomáhá tak zvýšit životnost disku i zabránit ztrátě cenných dat.

Pro komunikaci s ostatními počítači nebo i jinými přístroji najdeme v notebooku přítomný modem, GLAN, Bluetooth a WiFi (a/b/g).

Displej a grafika

ThinkPad R60 má 15 palců matný displej s nativním rozlišením 1400 x 1050 pixelů. Displej je ostrý, podsvícení rovnoměrné, pozorovací úhly přijatelné. Jinak řečeno, nikomu neublíží, ale absolutní špička to také není. Pozorovací úhly v horizontálním směru umožní bez problémů sledovat filmy více lidem, ve vertikálním směru je jako u většiny displejů rozdíl už znatelnější. Přesto mírné vybočení od optimální pozorovací osy neznemožní sledování.

Grafický čip v R60 je od společnosti ATI, konkrétně se jedná o ATI Mobility Radeon X1400 (rozhraní PCI Express x16) se 128 MB vlastní paměti taktované na 337 MHz, zatímco grafický procesor běží na 391 MHz. Při testování jsem se potýkal s několika problémy. Prvním byly občasné artefakty v obraze (část obrazu horizontálně posunuta, rozdrobena a chvějící se), které spíše připomínaly rušení obrazu mobilním telefonem. Jenže se objevoval ve stejných pasážích testu a takové rušení mohu tedy vyloučit. Druhým problémem bylo, že se pravidelně hroutil test 3DMarku 2003 (problém všech v minulosti testovaných ThinkPadů s ATI grafickou kartou). I přes reinstalaci ovladačů, DirectX a 3DMarku jsem se problémů nezbavil. Nevylučuji však možnost, že by správná verze ovladačů tento problém byla schopna vyřešit.

3DMark:

  • 3DMark 2001: 13965
  • 3DMark 2003: nezměřeno (problém viz výše)
  • 3DMark 2005: 2121
  • 3DMark 2006: 697

Multimédia

ThinkPad R60 není rozhodně multimediální notebook, ač součástí desky je integrovaná HDA zvuková karta. Má jeden mikrofonový vstup a jeden sluchátkový výstup. Hudební profesionál by pravděpodobně zvolil zcela jiný notebook. Notebook má v dolní části přední strany zabudované stereo reproduktory, o kterých se dá pouze říci, stejně jako o 90% ostatních integrovaných reproduktorů, že hrají. Ztrácejí ve výškách i v basech a ani ve středech si nejsou jisté, nicméně musím uznat, že jsem slyšel zajisté i horší. Sám jedny takové mám ve vlastním notebooku. Pokud chcete skutečně poslouchat hudbu (i film), doporučuji sáhnout po sluchátkách nebo jakýchkoliv externích repráčcích.

Plusem je integrovaný mikrofon, který najdeme kousek pod levou klávesou Ctrl. Zvuk z něj je slyšet poměrně dobře a na instant messaging postačí. Nepříjemné je, že při psaní je zakryt levou rukou. Ovládání hlasitosti, jak už bylo zmíněno výše, je velmi dobře vyřešeno samostatnými tlačítky v horní části klávesnice.
Mechanika DVDRAM GMA-4082N je typu Super Multi, a přečte a zapíše tak všechny formáty včetně DVD+R DL. Zkušební zápisy na CD i DVD a čtení filmového DVD proběhly bez nejmenších problémů.

Zabezpečení

Zabezpečení je jednoznačně dominantou tohoto přístroje. Zaheslovat můžete přístup do BIOSu i jeho změny, přístup do Windows, ale k tomu navíc je v R60 TPM čip umožňující skutečně vysoký stupeň ochrany, pomocí něhož můžete zašifrovat celý nebo jen část disku. A tu část disku (samozřejmě bez hesla nikdo nepřečte) pak používáte pro skutečně soukromé zprávy, hesla do systémů, bank, hesla pro internet banking a podobně. Navíc toto zabezpečení lze kombinovat s integrovanou čtečkou otisků prstů. Přihlašování do systému jen pomocí protáhnutí prstu přes čtečku je skutečně pohodlná záležitost. Pro přístup do BIOSu lze také požadovat kontrolu otisku prstů následovanou zadáním hesla. BIOS (Pheonix) není přístupný z Windows.

Chlazení a provozní hluk

Vstupy chlazení, kterými notebook nasává studený vzduch, jsou na spodní straně notebooku. Výstupy jsou dva, jeden na zadní straně a jeden na levém boku. Co je příjemné, je hlasitost chlazení. Větrák jen tiše ševelí. Při větším zatížení se hlučnost zvýší a větráček pracuje delší dobu. Výsledná hlučnost je však stále přijatelná. A jaké je to příjemné překvapení, když zkombinujeme tichý provoz s chladným.

Za normální zátěže je na klávesnici střed a levá strana do 32 °C a pravá část dokonce mezi 28 a 30 °C. Touchpad ani podložky pod ruce tyto hodnoty nepřekročí. Na spodní straně v místech odpovídajících levé části klávesnice je teplota 36 °C. Vzduch proudící z větracích otvorů se pohybuje okolo 38 °C.

Při vyšší zátěži naměříme pochopitelně vyšší hodnoty: levé zápěstí a levá hrana klávesnice dosáhne už 36 °C, zatímco zbytek se pohybuje v rozmezí 30 až 34 °C. Na spodní straně v nejexponovanějším místě je teplota 41 °C a vyháněný vzduch je jen o další dva stupně vyšší.

R60 určitě lze označit za tichý a chladný notebook. Za normálních okolností se s ním dá pracovat na klíně a nezpůsobit si popáleniny. Při vysokém vytížení je už práce na kolenou nepříjemná, nikoliv nemožná.

Baterie

Baterie je 6-článková Li-Ion a má udanou kapacitu 4800 mAh. Při našem standardním* redakčním testu na ni dokázal notebook běžet 4 hodiny a 6 minut. Tuto hodnotu lze označit za dobrou. Rozšíření baterie je jednoduché. Nejenže Lenovo nabízí ke koupi baterii s vyšší kapacitou, ale je možno přikoupit i baterii do Ultrabay modulu. V takové kombinace pak lze dle Lenova dosáhnout časů až dvojnásobných.

Příslušenství

K počítači není dodáváno žádné příslušenství, snad jen telefonní kabel pro modem. Na R60 najdeme nainstalováno MS Windows XP Professional a kompletní ThinkVantage balík. Jeho součástí je software podporující tvorbu záloh a jejich obnovu (na disku je schovaná partition obsahující kompletní sw instalaci), instalátor softwaru, podpora pro bezdrátové sítě, která je schopna zobrazit dostupné sítě, jejich signál a vzdálenost, message center, help center, asistent migrace mezi počítači, software umožňující přímé bezdrátové propojení více ThinkPadů a mnoho dalšího.

Závěr

Lenovo ThinkPad R60 je pro všechny zájemce o notebooky značky ThinkPad, kteří chtějí vyzkoušet pověstnou kvalitu, služby, klávesnici, TrackPoint a v neposlední řadě výborný softwarový balík ThinkVantage. Lenovo ThinkPad R60 nabízí v testované konfiguraci (UL154CF) dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2400, ATI Mobility Radeon X1400 128MB, 15-palcový displej, SXGA+ rozlišení, TPM čip + čtečku otisků, 80GB pevný disk, Super Multi DVD a solidní konstrukci za konkurence schopnou doporučenou koncovou cenu 34.990,- Kč bez DPH (41.638,- s DPH). Konfiguraci lze upravit v obou směrech, a tím i významně upravit cenu.

Klady a zápory

+ tichý a chladný chod
+ pevnost
+ ThinkVantage
+ Bezpečnost
+ TrackPoint

- potíže s grafickou kartou
- skřípot plastů
- méně portů vzhledem k velikosti notebooku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad R60

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad R60
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2400 (1.83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2 PC4200 (2x 256)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHV2080BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/- RW DL RAM(HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N)
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1400 x 1050)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1400, 128MB
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: UltraNav = Touchpad + TrackPoint
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh
  • Rozhraní: 1x audio IN,OUT, 1x Bluetooth, 1x IEEE 1394, 3xUSB, 1x Express Card, 1x PCMCIA, 1x Wi-Fi (a/b/g), VGA, S-Video
  • Rozměry: 381 x 381 x 31-36 mm
  • Hmotnost (kg): 2.65 (naměřeno 2,9; 3,35 s akumulátorem)
Recenze

Diskuse