RECENZE: Lenovo ThinkPad Z60t - bezpečnost a mobilita

13. 4. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

ThinkPad Z60t je 14" mobilní variantou prvního widescreenu se značkou ThinkPad. S cestovní hmotnost 2 kg, bytelnou konstrukcí, kvalitním zabezpečením a bez kompromisů na výkonu (testovaný model disponoval procesorem Pentium M 760 a 1 GB RAM) je ideálním nástrojem pro mobilní profesionály.

Lenovo ThinkPad Z60t - bezpečnost a mobilita

Poznámka: testovaná hardwarová konfigurace s označením 251329G se do ČR standardně nedodává. Nejpodobnější na našem trhu dostupná s označením UM3EJxx se liší procesorem (Pentium M 750), kapacitou RAM i disku (512 MB, resp. 60 GB) a optickou mechanikou (combo). Ostatní parametry a popis jsou shodné s testovaným modelem.

Základní popis
Šasi notebooku má především díky použití 14,1“ širokoúhlého displeje rozměry 334 x 228 x 26.6 mm a je provedeno v tradiční černé barvě se stále ještě neodmyslitelnými barevnými logy IBM - přestože Lenovo koupilo divizi IBM vyrábějící přenosné počítače ThinkPad a stolní PC ThinkCenter již více než před rokem, budeme toto staré známé logo vídat na zmíněných produktech Lenova ještě příští 4 roky.

Model Z60t je na rozdíl od svého většího sourozence Z60m zaměřen především na mobilitu, což dokazují nejen uvedené velice sympatické rozměry, ale především celková hmotnost s vloženou optickou mechanikou a standardní baterií, která nepřesahuje hranici 2.25 Kg . Notebook tedy spadá do kategorie vysoce přenosných zařízení a bude s vámi prakticky celý den, ať již jste kdekoli.

Co se pevnosti konstrukce týče, nelze mít mnoho výhrad. Slícování je kvalitní a celkově šasi působí velmi bytelným dojmem – jak je u notebooků ThinkPad dobrým zvykem. Přeci jen i zde existuje jedno slabší místo - při stisku se nadměrně prohýbá pravý bok, kde je umístěn slot Ultrabay Slim s optickou mechanikou. Většina notebooků s tímto rozhraním však trpí podobným neduhem. Víko a vnitřní rám šasí je vyrobeno ze slitiny hořčíku, zbytek přístroje se sestává z tvrzených plastů.

Displej je k tělu upevněn dvěma kovovými klouby. V nastavené pozici drží pevně. Otevírání je řešeno klasickým posuvníkem, který je již tradičně u notebooků ThinkPad umístěn v pravé části víka (nikoli na středu). To ale nijak nebrání snadnému otevírání. V horním rámu víka je dále umístěna přisvětlovací dioda, která by měla napomoci lepší viditelnosti klávesnice při nedostatku světla. Dle mých zkušeností je však její praktický efekt téměř zanedbatelný a lepší viditelnosti klávesnice příliš nepřispěje.

Výbava porty a rozhraními je bohatá a uspokojí i multimediálně založené uživatele. Při pohledu zleva odhalíme dvojici konektorů RJ-45 a RJ-11. Pokračujeme výstupem D-Sub na externí monitor a zbytek místa na levé straně zabírá již jen výdech chlazení.
Hlavní část pravého boku zabírá rozhraní Ultrabay Slim, v němž je instalována optická DVD-RAM mechanika. Ta je díky Ultrabay velice jednoduše vyjmutelná - stačí jen stisknout posuvný zámek vedle mechaniky, který uvolní pojistku. Notebook lze tedy vyjmutím optické mechaniky odlehčit, nebo může její prostor posloužit pro druhý pevný disk či další baterii, díky níž se může zvýšit provozní doba na cestách. Najdeme zde také všechny tři USB 2.0 porty (dva vedle sebe, třetí umístěn nastojato zcela vzadu). Nad zmíněnými dvěma USB porty je poněkud nešťastně instalováno rozhraní PCMCIA (vybaveno výklopnými dvířky). Po zasunutí karty PCMCIA se tedy tyto dva USB porty stávají prakticky nepřístupnými stejně jako konektor rozhraní FireWire, který s USB porty těsně sousedí.

Na čele jsou poněkud schovány konektory jack pro audio vstup/výstup. Jsou zapuštěny do čela přístroje a při normální pozici nad klávesnicí tedy nejsou prakticky vidět. Při připojování konektorů do těchto zdířek je tedy téměř vždy třeba notebook nadzdvihnout nebo se alespoň přikrčit, aby bylo možné jednotlivé zdířky identifikovat. Jejich umístění na čele je velmi praktické, pokud k notebooku připojujete sluchátka; v případě reproduktorů je ovšem vhodnější posice na boku notebooku. Vpředu najdeme také rozhraní IrDA spolu s se čtečkou karet formátu SD, která je i přes svou pozici ve zkosené čelní hraně notebooku velice dobře přístupná. Bohužel, podpory více formátů paměťových karet vyjma typu SD (Secure Digital) se zde nedočkáme.

Zadní strana skýtá už jen prostor pro výstup S-Video a konektor napájení. Mezi nimi je umístěn slot pro vložení akumulátoru.
Na spodku je pouze rozhraní pro připojení dokovací stanice. Dále zaujme malinký otvůrek, určený k odvodu tekutiny nechtěně vylité do klávesnice. Notebook ovšem není koncipován jako voděvzdorný a zmíněný otvor slouží pro kontrolovaný odvod rozlité tekutiny a pro co nejrychlejší vyschnutí.

Veškeré kontrolky činnosti a stavu počítače jsou již tradičně umístěny přehledně ve spodní části rámu displeje, a jsou tedy za jakýchkoli okolností vždy viditelné. Jedná se o kontrolky Wi-Fi, Bluetooth, Num Lock, Caps Lock, HDD, Power ON, baterie, stavu napájení a režimu spánku. Poslední tři uvedené kontrolky jsou navíc zdvojeny na vnější straně víka a jsou tedy viditelné i při zavřeném krytu displeje.

Klávesnice a ovládací prvky
Při pohledu na otevřený notebook nás nic nepřekvapí. Klávesnice a její rozvržení je vyřešeno zcela v "ThinkPadovském duchu". Celkové rozložení ovládacích prvků si až na několik vyjímek zaslouží pochvalu. Po konstrukční stránce nelze mít také mnoho výhrad. Klávesnice nevydává žádné drnčivé zvuky a její chod je příjemný.

Klávesy mají tradiční černou barvu a jsou příjemně velké, stejně jako jejich popisky. Ty jsou provedeny bíle, a to včetně popisků českých znaků, takže vše je velmi dobře čitelné. Popisky pro klávesu Fn jsou vyvedeny tradičně v modré barvě.

Z rozložení potěší především dvouřádkový Enter (vyveden modře) a veliké klávesy Backspace a Shift. Další dobrou zprávou především pro uživatele Windows je, že na rozdíl například od řady T a R, řadě Z již nechybí klasické „Windows“ klávesy. Přítomny jsou ovšem na úkor zmenšení okolních kláves Ctrl a Alt.

Menší výtku směřuji ke směrovým šipkám, které by přeci jen snesly větší oddělení od zbytku klávesnice. Zvláště pak tlačítka pro ovládání browseru zpět a vpřed, která jsou pohromadě s šipkami, se mezi ně pletou velice rády a často. Zajímavostí je také přiřazení sekundárních funkcí směrovým šipkám v podobě ovládání přehrávání multimédií. Najdeme na nich tedy standardní funkce pro zastavení, spuštění a přeskakování skladeb (ovládáno přes klávesu Fn a použitelné například ve Windows Media Playeru).

Funkční klávesy F1- F12 jsou rozděleny do čtveřic a znovu příjemně veliké. Jsou na ně namapovány sekundární funkce přístupné přes klávesu Fn jako vyvolání power managementu, rychlé uspání, ovládání bezdrátových technologií, změna obrazového výstupu (LCD, D-SUB, S-Video), přepínání polohovacích zařízení a jiné. Klávesy Delete, Insert, Home, End, PgUp a PgDn jsou seskupeny pohromadě v pravém rohu klávesnice. Jejich přístupnost je dobrá až na klávesy PgUp a PgDn, které by přeci jen snesli větší blízkost u směrových šipek. Klávesa Fn je umístěna zcela vlevo, a tedy vytlačuje z obvyklé pozice přeci jen používanější Ctrl.

Polohovacím zařízením je zde trackpoint v kombinaci se třemi tlačítky. Nechybí ani touchpad s dalšími dvěma tlačítky a rolovací zónou. Uživatel si tedy může vybrat, co mu více vyhovuje.

Co se týče speciálních tlačítek, jsou zde tři pro ovládání hlasitosti, Power-ON a především nepřehlédnutelné modré tlačítko ThinkVantage. Po jeho stisku (při práci ve Windows) se zpřístupní aplikace ThinkVantage Productivity Center, tedy centrum soustředící na jednom místě veškeré nastavení notebooku. Při stisku během startu systému (POST) dojde ke spuštění aplikace IBM Rescue and Recovery, která má zásadní význam při obnově funkčnosti notebooku s havarovaným OS. Poslední ovládací prvek je umístěn na čele notebooku a je jím posuvný vypínač bezdrátových technologií Wi-Fi a Bluetooth.

Nakonec zde máme biometrický snímač otisků prstů, který se nachází napravo od touchpadu. Otiskem prstu lze zaheslovat jak přístup do operačního systému, tak i do BIOSu, což je určitě veliký přínos pro bezpečnost systému. Další programové utility navíc umožňují zpřístupnit otiskem prstu i další aplikace přístupné například přes internet nebo intranet. Uživatel si tedy nemusí pamatovat množství hesel.

Hlavní HW parametry
ThinkPad Z60t je postaven na mobilní čipové sadě Intel 915GM (tedy verze s integrovaným grafickým jádrem GMA 900) použité v předposlední verzi sady Intel Centrino – Sonoma. Na samotném notebooku však nálepku Centrino nenajdete. Je zde totiž použita bezdrátová karta třetího výrobce.

Testovaný model obsahoval procesor Pentium M 760 (2,0 GHz) s 2 MB L2 cache a systémovou sběrnicí 533 MHz. V testech s pevnou řádovou čárkou dosáhl výsledku 19 755 bodů, což je standard a odpovídá použité frekvenci. V testu s pohyblivou řádovou čárkou pak procesor získal 16 470 bodů. Obě tyto hodnoty jsou v současnosti nadprůměrné a vypovídají o tom, že procesor zajistí dostatek výkonu jak pro běžnou práci, tak i pro náročnou práci s multimédii.

Osazená paměť typu DDR2 SDRAM o efektivní frekvenci 533 MHz má kapacitu 1024 MB (dva 512 MB moduly). Maximum činí standardní 2GB, ale další případné rozšíření je vzhledem k osazení obou slotů komplikované. Naměřená přenosová rychlost je pěkných 1256 MB/s, což patří k současnému lepšímu průměru. Procesor tedy nemusí na data čekat příliš dlouho a práce je příjemně svižná.

Pevný disk Hitachi pochází z populární a výkonné série TravelStar (HTS541010G9SA00) a dosahuje rychlosti 5400 ot/min (škoda, že nebyla použita 7200 varianta). Jeho kapacita činí 100 GB, buffer je 8MB a připojen je prostřednictvím rozhraní SATA. Naměřené hodnoty přenosové rychlosti 104.84 MB/s a přístupové doby 16.93 ms jsou na přenosný počítač velice dobré. Zejména disk opravdu zabodoval co do přenosové rychlosti, kde obsadil pátou příčku z celého našeho srovnávacího žebříčku. Za zmínku stojí také technologie Active Protection System, chránící pevný disk před poškozením v případě nárazu zaparkováním hlav.

Optická mechanika Matshita (MATSHITADVD-RAM UJ-832) je typu DVD-RAM a dle výrobce si poradí v podstatě s jakýmkoli formátem medií. Čte CD-R, CD-RW, DVD-/+R/RW a DVD-RAM, a na všechna tato média umí také zapsat. Bohužel si neporadí se zápisem DVD-DL, což je velká škoda. Rychlost otáček mechaniky lze řídit softwarově, a tak není například pro účely sledování DVD problém nastavit tichý chod (nastavitelné v BIOSu). Mechanika je poté opravdu neslyšitelná.

Konektivita notebooku je na maximální úrovni - zajišťují ji síťová karta standardu Gigabit Ethernet, bezdrátová Wi-Fi standardu a/b/g (od Atheros Communications, takže notebook nemůže používat logo Centrino), Bluetooth i IrDa port.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech

Displej a grafika
Použitý 14,1" displej má maximální rozlišení 1280 x 768 bodů a využívá technologii TFT. Díky tomu má velice dobré pozorovací úhly především při natočení do stran a je dobře čitelný i na přímém slunci. Barevné podání je taktéž v pořádku a homogenní po celé ploše displeje. Testovaný kus mněl ovšem vadný jeden obrazový bod (pixel).

Poznámka: Pokud máte při koupi jakéhokoli notebooku možnost si konkrétní kus prohlédnout, dejte na tento jev dobrý pozor, jelikož vadný obrazový bod není důvodem k uznání reklamace. Existují přesné normy na počet vadných bodů podle umístění a jejich počtu. Jestliže se počet vadných bodů vašeho displeje do těchto norem vejde, jednoduše "ostrouháte".

Grafickou stránku notebooku zajišťuje integrovaný čip Intel GMA 900 s až 128 MB dynamicky sdílené videopaměti. Jedná se o úsporné řešení určené především pro kancelářský provoz a přehrávání multimédií. Toto poslání dokumentují i výsledky naměřené populárním benchmarkem 3D Mark:

3D Mark 2001 – 4377 bodů
3D Mark 03 – 898 bodů
3D Mark 05 – 230 bodů
3D Mark 06 – symbolických 53 bodů

GMA 900 tedy opravdu není řešením na současné 3D hry; pro běžný provoz (2D) aplikací, přehrávání videa a pod. však zcela dostačuje. Nutno dodat, že ThinkPad Z60t na hry ani určen není.

Více o grafických kartách viz grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech

Multimedia
I přes to, že se v případě tohoto notebooku jedná především o výkonnou mobilní pracovní stanici, najdeme zde i bohatou multimediální výbavu. Přítomny jsou nezbytné konektory audio IN/OUT, rozhraní FireWire i čtečka paměťových karet (jak již bylo zmíněno - bohužel pouze formátu SD). Pro bezdrátové připojení příslušenství jako mobilní telefony nebo PDA je notebook vybaven rozhraními Bluetooth a IrDA. Nabídku portů lze dále pohodlně rozšířit připojením dokovací stanice.

Pro prezentační účely jsou zde výstupy S-Video (připojení k televizi) a D-Sub pro připojení k externímu monitoru či projektoru. Ovládání hlasitosti, byť má vyhrazena svá tlačítka, se děje pouze softwarově. Při práci ve Windows je jeho funkce bezproblémová, avšak při spuštění fullscreenové aplikace (hry) občas při stisku těchto tlačítek dochází ke zpomalování spuštěného programu stejně jako u jiných notebooků využívajících podobné softwarové regulace.

Optická mechanika MATSHITADVD-RAM UJ-832 zvládne většinu dnes používaných formátů včetně méně častého DVD-RAM. Zamrzí zmíněná absence podpory zápisu na DVD-DL. Díky podpoře softwarové regulace rychlosti otáček lze uživatelsky navolit nejvhodnější poměr mezi výkonem a hlučností.

O generování zvuku se již klasicky stará integrovaný čip Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio. Výsledek se line ze dvou malých stereo reproduktorů umístěných po stranách klávesnice. Kvalitativně se jedná o zavedený průměr.

Chlazení a provozní hluk
Notebook se při práci na žádném místě povrchu výrazně nezahřívá, nejteplejší je jeho spodní část. Nejedná se však o žádné extrémní teploty. Teplota klávesnice je při běžné práci minimální, ani při vyšší zátěži není nikterak rušivá a je rovnoměrně rozložena.

Co se hluku týče, po zapnutí je notebook v běžném domácím prostředí prakticky neslyšitelný. Zůstává tak po celou dobu běžné kancelářské práce, dokonce i při nastavení systému na nejvyšší výkon. Otáčky větráku přinutí zvýšit jen náročnější aplikace jako přehrávání multimédií, editování videa a podobné.

Nasávání vzduchu pro chlazení je u tohoto modelu situováno naspodu notebooku a zároveň i na zadní straně (po směru otáčení větráčku). Tímto je zajištěn dostatečný přísun vzduchu i při práci na klíně nebo umístění notebooku na měkké podložce. Výdech teplého vzduchu pak ústí na levém boku.

Baterie
K testovanému modelu byla dodána baterie typu Li-Ion s nadstandardní kapacitou 5200 mAh (průměrné akumulátory mají kapacitu 4400 mAh). Baterie je zasunuta v zadní části přístroje a pohodlně vyjmutelná pomocí jediného posuvného zámku. Díky své kapacitě je baterie veliká a přesahuje zadní stranu notebooku, jak je vidět z obrázků ve fotogalerii.

Díky své veliké kapacitě dokázala baterie udržet notebook v našem standardním* testu v chodu po nadprůměrně dlouhou dobu 4h 36min.

BIOS
BIOS je přístupný během POSTu (při startu notebooku) po stisku klávesy F1. V porovnání s ostatními výrobci nabízí Lenovo celkem širokou škálu nastavení. Konfigurovat lze jednotlivé porty (vypnuto/zapnuto), možnosti bootování, lze povolit či zakázat Intel Speed Step technologii. Široké jsou především možnosti v oblasti zabezpečení. Od nastavení hesel přes možnost konfigurace snímače otisků prstů (lze jím zaheslovat i přístup do biosu) až po aktivaci IBM security čipu, který sleduje změny hardwaru a softwaru, umožňuje šifrovat data na pevném disku a chránit je tak před přečtením v jiném notebooku atd. O bezpečí vašich dat je tedy náležitě postaráno.

Dalším pomocníkem k ochraně a údržbě systému je IBM Rescue and Recovery ve verzi 3.0. Tuto utilitu lze spustit stisknutím tlačítka „ThinkVantage“ během POST. Je zcela funkční i v případě naprostého kolapsu hlavního operačního systému (nachází se na oddělené partition disku) a nabízí opravdu široké možnosti pro opravu a obnovu počítače do stoprocentního stavu. Dostupná je možnost obnovovat smazané soubory, vytváření diagnostických disků, připojování síťových jednotek apod. V případě potřeby se lze také připojit k internetu prostřednictvím integrovaného browseru Opera.

Příslušenství
Předinstalovány jsou Windows XP Professional SP2. Software třetích stran tvoří aplikace DiskKeeper, Intervideo WinDVD, WinDVD Creator, RecordNow, PC-Doctor, Norton AntiVirus 2005 s 90ti dny updatů zdarma a Adobe Acrobat Reader 7.0.

Nejpodstatnější jsou ovšem aplikace firmou Lenovo/IBM souhrnně označované jako ThinkVantage Technologies. Centrum pro správu systému lze vyvolat stiskem modrého tlačítka ThinkVantage. V přehledném menu se nachází pohromadě veškerá nastavení notebooku. Lze konfigurovat bezdrátové sítě, vytvářet profily řízení spotřeby, ladit výkon systému, spravovat veškeré možnosti zabezpečení včetně biometrického snímače otisků prstů, zálohovat data i získat online nápovědu a pomoc z internetu.

Závěr
Lenovo ThinkPad Z60t je výkonná a vysoce mobilní pracovní stanice pro náročné uživatele a profesionály. Nabídne především vynikající zabezpečení dat a solidní výpočetní výkon. Fakt, že tento model je určen převážně pro práci a nikoli pro zábavu, dokumentuje i přítomnost pouze integrované grafické karty. Notebook se ovšem nezalekne ani práce s multimédii – výbava porty je dostatečná a lze ji v případě potřeby rozšířit připojením dokovací stanice. Hlavní devízou je ovšem vysoké zabezpečení dat, a tím pádem i vaší práce.

Jak již bylo napsáno v úvodu, testovaná konfigurace není u nás zatím dostupná. Koncová doporučená cena nejpodobnějšího u nás prodávaného modelu (UM3FFxx) je 45.990 Kč bez DPH. (P M 760 - 2.0 Ghz, 512 MB DDR2 RAM, 80 GB SATA HDD a stříbrný titanový kryt víka displeje – olympijská edice). Druhý v ČR prodávaný model nese označení UM3EJxx, obsahuje procesor P M 750 – 1.83 Ghz, 60 GB SATA HDD a pouze DVD/CD-RW optickou mechaniku. Jeho koncová doporučená cena činí 41.990 Kč bez DPH. Na notebooky je poskytována firmou Lenovo záruka 1 rok. Zákonná záruka spotřebitele však není dotčena.

Klady a zápory:
+ vysoká úroveň zabezpečení dat
+ odolná konstrukce

- optická mechanika neumí zápis na DVD-DL
- pouze paměťové karty SD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Lenovo ThinkPad Z60t

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Z60t (2513-29G)
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 760 (2.0 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (2x 512)
  • HDD (GB): 100 (HTS541010G9SA00, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-RAM (MATSHITADVD-RAM UJ-832)
  • LCD: 14" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 768)
  • Video: Intel GMA 900 až 128MB VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh / 4h 36min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x S-video, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA, 3x USB 2.0, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 334 x 228 x 26.6 mm
  • Hmotnost (kg): 2.16
Recenze

Diskuse