RECENZE: Premio 2070N - lowend s Windows XP MCE

20. 4. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Premio 2070N je velmi levným notebookem určeným především pro domácí práci a zábavu. Z tohoto důvodu nalezneme v jeho základní výbavě Windows XP MCE a DVD vypalovačku nebo třeba možnost připojení replikátoru portů. Testovaná základní sestava s procesorem Celeron M a integrovanou grafikou SiS cenou jen o málo přesahuje 17 000 Kč bez DPH.

Premio 2070N - lowend s Windows XP MCE

Základní popis
Šasi přístroje má rozměry 356 x 286 x 42 mm a to při celkové hmotnosti lehce nad 3 kg. Přístroj tedy v dnešní době klesajících hmotností balancuje na hranici kategorie větších DTR notebooků, které nejsou určeny k častému přenášení, a ani se s tím příliš nepočítá.

Výrobcem šasi pro Premio je Asus. Jako materiál jsou použity standardní plasty v již tradiční kombinaci černé a stříbrné. Po designové stránce tedy notebook nenabídne žádné překvapení ani výstřelky. Plasty jsou v rámci možností slícovány dobře a vše drží pevně na svém místě. I přesto se však schránka notebooku neubrání při uchopení do rukou vrzání a občasnému plastovému praskání, a to na různých místech. Asi nejhůře na tom je víko, které při uchopení notebooku v zavřeném stavu vydává opravdu nelibé zvuky a silně se prohýbá.

Samotné víko s displejem je k tělu uchyceno na dvou širokých kloubech, což mu dává dobrou stabilitu a v nastavené pozici drží spolehlivě. Otevírání víka je řešeno klasicky posuvnou pojistkou.

Premio 2070N nabídne základní sadu rozhraní, z nichž za nadstandard se dá v této kategorii považovat replikátor portů a čtečka paměťových karet.

Počínaje pravou stranou zde najdeme klasickou dvojici konektorů RJ-45 a RJ-11 pro LAN a telefonní přípojku, avizovaný konektor pro port replikátor, výstup na externí monitor (D-SUB), první z celkových tří portů USB 2.0, dvojici konektorů audio IN/OUT (nejsou barevně odlišeny) a nakonec slot pro kartu PCMCIA 2.0, který je kryt vysunovací záslepkou.

Levou stranu okupují zbylé dva USB 2.0 porty, výdech chlazení a pak už jen optická mechanika.

Na zadní straně krom konektoru napájení nic zajímavého nenajdeme. Zato vpředu je doslova „schována“ čtečka paměťových karet (opatřena záslepkou) formátu 3v1 (MMC, MS Pro, SD). Je totiž zapuštěna do zkoseného čela notebooku a při normální pozici nad klávesnicí si jí uživatel prakticky nevšimne. O její přítomnosti informuje hůře viditelný nápis na vodorovné hraně čela. Čtečka je díky umístění celkem obtížně přístupná a pro vyndání katy je mnohdy nutné i nadzdvihnout celý notebook.

Většina kontrolek informujících o stavu a činnosti počítače je umístěna přehledně nad klávesnicí a nic tedy nebrání jejich pohodlnému čtení. Jsou jimi Caps Lock, Num Lock, HDD, činnost Wi-Fi (adaptér Wi-Fi není součástí referenčního modelu) a sympatická notifikační ikona příchozího emailu. Zbylé dvě kontrolky indikující Power ON a stav baterie jsou umístěny v pravé části čela notebooku. Tato pozice dle mého názoru již není tak šťastná, jelikož při běžné práci na notebooku si je uživatel zcela překryje pravou rukou.

Klávesnice a ovládací prvky
I přes velikost celého notebooku trpí jeho klávesnice řadou drobných neduhů známých spíše z malých modelů. Enter je malý – jednořádkový, funkční klávesy (F1-F12) nejsou rozděleny do skupinek, nýbrž umístěny těsně za sebou. Zcela vlevo dole pak nenajdeme klasicky Ctrl, ale klávesu Fn. Mnozí uživatelé si tedy budou muset přivyknout na prohozenou pozici kláves. Na klávesách "F" již tradičně nalezneme většinu funkcí klávesy Fn. Jsou zde klasické možnosti uspání notebooku, aktivace/deaktivace Wi-Fi, korekce jasu displeje, přepínání videovýstupů, hlasitost reproduktorů a tak dále.

Ostatní důležité klávesy si zachovali svou standardní pozici. Tedy blok kláves Pause, PrtSc, Ins a Del následuje ihned po bloku funkčních kláves. Ke klávesám Ins a Del jsou navíc jako sekundární funkce přiřazeny Num Lk a Scr Lk. Další blok kláves zastoupený Home, Pg Up, Pg Dn a End je taktéž tradičně umístěn kolmo ke kurzorovému kříži. Ve srovnání s ostatními mají tyto klávesy opravdu malou velikost.

Kurzorové šipky taktéž zrovna velikostí neoplývají. Na jejich rozměry se ovšem dá přivyknout. Mnohým lidem bude jistě vyhovovat zachování volného prostoru kolem kurzorových šipek. Nebudou se jim tak do práce plést další sousedící klávesy.

Co do konstrukčního zpracování je klávesnice na slušné rovni. Neprohýbá se, nedrnčí a celkově působí bytelně. Barevné sladění je tradiční, tedy černá klávesnice v kombinaci s bílými popisky. Popisky pro klávesu Fn jsou, taktéž tradičně, modré.

Jako polohovací zařízení slouží touchpad, který je lehce posunut doprava a opatřen dvěma standardními tlačítky. Bohužel, rolovat lze jen do stran a možnost rolovat dokumenty horizontálně zde není. To je záležitostí ovládacího software touchpadu, testovaná verze to však neumožňovala.

K dalším ovládacím prvkům patří sada čtyř tlačítek (nepočítám tlačítko Power ON) umístěných nad klávesnicí. Na první je namapována funkce PowerGear. Je tedy možné snadno přepínat mezi jednotlivými stupni výkonu a spotřeby notebooku. Zbylá tři slouží pro rychlé spuštění internetového browseru, emailového klienta a aktivaci/deaktivaci touchpadu.

Hlavní HW parametry
Čipset nového Premia pochází od společnost SiS a jde o kombinaci čipů M661MX a SiS 964L. Tato čipová sada je připravena na osazení jakýmkoli procesorem z rodiny Pentium M nebo Celeron M.

V našem případě byl notebook vybaven nejlevnější variantou - procesorem Celeron M 370 s frekvencí 1,5 GHZ, 1 MB L2 cache a rychlostí FSB 400 MHz. Co se týče výkonů tohoto čipu, dopadl následovně. V testech s pevnou řádovou čárkou dosáhl hodnoty 14799 a v podstatě je na tom v tomto ohledu výkonnostně stejně jako 1,5 GHz Pentium M. V testech s plovoucí řádovou čárkou již výkonnostně ztrácí trochu více a se skóre 12325 se stejně taktovanému Pentiu M nevyrovná, byť rozdíl není veliký. Hlavní nevýhodou Celeronu oproti plnohodnotnému Pentiu M je tedy především nepřítomnost technologie SpeedStep - pracuje tedy pořád na frekvenci 1.5 GHz.

Testovaný kus byl dále osazen 512 MB DDR-333 pamětmi (1x 512) přičemž maximální kapacita činí 2 GB. S přenosovou rychlostí 781 MB/s se jedná o hluboký podprůměr, což u čipsetu SiS není takovým překvapením. Tato hodnota vás však v žádném případě nebude omezovat při běžné činnosti a i s touto rychlostí je práce s Windows a kancelářskými aplikacemi příjemně svižná.

SiS M661MX sice podporuje i paměti DDR-400, a však v online konfigurátoru na stránkách Premia najdete pouze paměti typu DDR-333.

Pevný disk je přítomen v podobě 40 GB velkého WDC WD400VE-00HDT0 (Za příplatek je samo sebou možné osadit disk větší – až 120 GB). Připojen je přes rozhraní ATA 100, točí se rychlostí 5400 otáček za minutu a je vybaven 8 MB vyrovnávací paměti. V testu přenosové rychlosti dosáhl výsledku 81.24 MB/s, což znovu není nikterak převratná hodnota a disk se s ní umístil kdesi uprostřed naší srovnávací tabulky. Stále však tato rychlost bohatě postačuje na běžnou práci a nezalekne se ani načítání robustnějších aplikací. Velice pěkná je za to hodnota průměrné přístupové doby 17.01 ms. Disk se s tímto výsledkem dostal do první třicítky našeho srovnávacího žebříčku. Disk byl poněkud nezvykle připojen jako Secondary Master, primárnímu kanálu vévodila optická mechanika.

Ta u testovaného kusu nesla označení MATSHITAUJ-840D a jedná se o typ DVD+/-RW DL. Podle specifikací výrobce tedy dokáže číst a zapisovat většinu dnes používaných formátů médií kromě DVD-RAM. Zapisovací možnosti mechaniky jsou následující:
CD-R (rychlostí 24x) -RW (10x), DVD+/-R (8x a 4x), +/-RW (4x/2x) a DVD DL ( rychlost zápisu maximálně 2.4x).

K mechanice nelze mít po funkční stránce výhrady. Korekce chyb je na dobré úrovni stejně tak jako provozní hlučnost, která nepřesahuje zavedený standard. Při přehrávání video DVD ji pak není slyšet téměř vůbec.

Z dalšího hardwaru lze jmenovat integrovanou síťovou kartu SiS 900 PCI Fast Ethernet Adapter 10/100 Mbps, 56Kb modem a zároveň si povzdechnout nad absencí rozhraní Wi-Fi, které bohužel není součástí standardní konfigurace.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jako u většiny notebooků této cenové kategorie i Premio 2070N disponuje 15“ TFT displejem s rozlišením XGA, tedy 1024 x 768 bodů a klasickým poměrem stran 4:3. Jedná se o zavedený průměr, který bohatě postačuje pro kancelářskou práci a prohlížení webu. Pozorovací úhly stejně tak jako odezva displeje jsou uspokojivé a stačí i pro kvalitní zobrazování videa.

O rendering grafiky se stará integrovaný grafický čip SiS 330 Integrated Mirage Graphics, který může ze systémové paměti uzmout pro své potřeby až 128 MB (lze přesně definovat v BIOSu). Již podle názvu čipu a výrobce tedy nelze očekávat žádné grafické orgie, což se potvrdilo i v syntetických benchmarcích 3D Mark. 3D Mark 2001 – 2042 bodů, 3D Mark 2003 – 118 bodů a tímto je výčet ukončen, jelikož čip postrádá HW podporu funkcí DirectX 9 a dokonce i DirectX 8. Takovouto výbavu a výkony jsme vídávali před mnoha lety.
Na 3D hry tedy v případě této grafiky zapomeňte. Dokonce i Intel GMA 900 předčil tento čip v testu 3D Mark 2001 2x (3925) a v 3D Mark 2003 dokonce 9x (1026)!

Tak jako v podstatě kterákoli dnes prodávaná integrovaná grafika, i SiS 330 ovšem postačuje na jakoukoli běžnou práci, úpravu fotek nebo sledování multimédií.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Multimediální výbava notebooku je na průměrné úrovni. Obsahuje základní audio vstupy/výstupy (line OUT, mic IN), výstup na externí monitor nebo projektor. Největší devízou je však kvalitní dvouvrstvá optická mechanika a možnost replikátoru portů, který rozšíří rozhraní notebooku o další porty USB, S-Video výstup a jiné konektory.

Reprodukci zvuku zajišťuje dvojice stereo reproduktorů umístěných nad klávesnicí. Výsledný zvuk nijak nevybočuje ze standardů. Při vyšší hlasitosti je již patrné praskání a plastové zbarvení. Mix zvuku zajišťuje integrovaný zvukový čip SiS 7012 Audio Device.

Chlazení a provozní hluk
Nasávání vzduchu je zajišťováno zespoda šasi notebooku. Výdech je soustředěn na levém boku, což je dobrá zpráva především pro praváky, kteří používají externí myš - nebudou obtěžováni proudem horkého vzduchu.

Notebook se i při normálním provozu a klasické kancelářské zátěži zahřívá podstatně více než většina podobně zaměřených kusů. Po delším běhu je klávesnice opravdu teplá, přičemž nejvíce tepla je jednoznačně soustředěno na pravé straně pod kurzorovým křížem. Tedy v místě, kde je opřeno zápěstí pravé ruky. Na spodku přístroje vysoká teplota příliš na škodu není, jelikož se rozhodně nejedná o notebook určený k práci na klíně.

S hlučností je na tom notebook podstatně lépe a lze říci, že jej stěží slyšíte i v tiché místnosti. Zásluhu na tom mají především osazené komponenty, které nevyžadují příliš silné chlazení. Na druhou stranu se toto promítá již do výše zmíněného vysokého tepelného záření.

Baterie
Akumulátor je typu Li-Ion a má kapacitu 4400 mAh. Umístěn je v zadní části notebooku a je celkem snadno vyjmutelný pomocí dvou posuvníků. I přes jeho kapacitu 4400 mAh, která se řadí k současnému průměru, dokázal notebook v našem standardním* testu udržet v chodu pouze po 1h a 52min. To je z dnešního pohledu velmi krátká doba; nutno však podotknout, že Pemio 2070N s hmotností 3kg si nedělá ambice stát se notebookem třídy "Road Warrior" a nižší doba výdrže u notebooku určeného pouze pro občasné přenášení není tragédií.

Příslušenství
Notebook je standardně dodáván s operačním systémem Windows XP MCE. I to vypovídá o jeho určení na domácí zábavu (sledování videa, prohlížení fotek a pod.). Jako dodatečný software je přikládán: antivir AVG 7.0, Nero Express 6, AsusDVD, PowerDirectorSE, MediaShowSE, Premio Network Nomad a recovery utilita Spasitel.

Závěr
Premio 2070N je notebookem určeným především na domácí použití pro zábavu (vyjma 3D her) nebo běžnou kancelářskou práci (psaní textů, vytváření tabulek, prohlížení webu). Se svou hmotností lehce nad 3 kg najde své místo převážně na stole jako náhrada za běžné stolní PC. Vzít ho s sebou na dovolenou ale také není problém.

Do karet mu nahrává především velmi nízká prodejní cena a přítomnost kvalitní dvouvrstvé optické mechaniky a možnost replikátoru portů. Testovanou konfiguraci můžete mít již za 17 280 Kč bez DPH (20 563,- Kč s DPH) včetně dvouleté záruky. Premio nabízí i její rozšíření na 3 roky, a to za doplatek 3215 Kč.

Klady a zápory:
+nízká cena

-vyšší zahřívání
-plasty mají tendenci skřípat a v některých místech se prohýbat

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Premio 2070N

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Premio 2070N
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron M 370J (1,5GHz, 1MB L2, 400MHz)
  • RAM (MB): 512 DDR-333 (1x 512)
  • HDD (GB): 40 (WDC WD400VE-00HDT0, PATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITAUJ-840D)
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: SiS330 Integrated Mirage Graphics, sdílená do 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: SiS 7012 Audio Device
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP MCE
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 1h 52min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA, 3x USB 2.0, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 356 x 286 x 42 mm
  • Hmotnost (kg): 3
Recenze

Diskuse