RECENZE: Premio 3070N - Multimedia s Windows XP MCE

9. 2. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Nové Premio patří do kategorie multimediálních notebooků určených především pro domácí zábavu. V jeho 2.9 kg vážícím těle se skrývá sada Centrino / Sonoma, DVD vypalovačka a 15" displej s příjemně vysokým rozlišením 1400 x 1050 bodů. Jako první z notebooků prodávaných u nás jej lze koupit s operačním systémem Windows XP Media Center Edition.

Premio 3070N - Multimedia s Windows XP MCE

Výbava notebooku je konfigurovatelná, cena základní (recenzované) sestavy činí necelých 30.000 Kč bez DPH.

Základní popis
Šasi nového Premia je z plastů a jeho výrobcem je Asus. Na první pohled po designové stránce nic nezaujme, působí spíše lacinějším dojmem. Barvy plastů jsou vyvedeny v kombinaci tmavě stříbrné a černé.

Po důkladnějším osahání lze zjistit, že konstrukčně je na tom notebook lépe, než co se týče vzhledu. I tak lze ale i při běžném přenášení a manipulaci občas zaslechnout zaskřípání či zapraskání. Nejkritičtější místo v tomto směru vidím pod optickou mechanikou, kde se plasty při stisku prohýbají opravdu hodně. Svým zaměřením se jedná o notebook určený převážně k umístění na stole. Ovšem díky své hmotnosti 2,9 Kg je stále relativně dobře mobilní a při přenášení mezi jednotlivými místy vám tedy brašnu neutrhne. Rozměry jsou převážně dány 15" displejem a jejich přesné hodnoty jsou 328 x 288 x 38 mm.

Víko displeje je upevněno k tělu dvěma klouby. Zde už je situace o něco lepší a při vyklápění nebo zavírání se již žádných rušivých zvuků nedočkáte. V nastavené pozici drží víko pevně. Otevírání je řešeno klasicky pomocí posuvné pojistky, která odemkne dvojici úchytů.

Nabídka portů a rozhraní je, jak se patří na multimediální notebook, bohatá. Při pohledu na zadní stranu najdeme dva USB 2.0 porty uspořádané nad sebou. To může bránit zasunutí například dvou větších flash disků, které se pod sebe jednoduše nevejdou. Následuje dnes již poněkud netradiční port LPT, který ocení zejména majitelé starších tiskáren s tímto rozhraním. Nachází se zde také výstup VGA (D-SUB) pro externí monitor a výstup S-video pro připojení televize. Nechybí samo sebou ani konektor napájení.

Na levém boku našli své místo konektory RJ-45 a RJ-11 pro LAN a telefonní přípojku. Následují je další dva USB 2.0 porty, tentokráte umístěné vedle sebe. Následuje čistě multimediální blok v podobě Line IN jacků pro vstup zvuku z externích zařízení, vstup pro externí mikrofon a výstup pro sluchátka nebo reproduktory. Výstup pro sluchátka je vybaven červeně svítící diodou, značící optický vstup / výstup SPDIF. Dále se na levé straně nachází také rozhraní FireWire, nezbytný slot pro karty PCMCIA a čtečka paměťových karet formátů MMC/MS/MS Pro/SD. Ta je umístěna nad slotem PCMCIA, což může lehce zkomplikovat manipulaci s paměťovými kartami, pokud máte ve slotu PCMCIA vloženu kartu s větší hlavou. Nakonec zde máme port IrDA. Na pravém boku přístroje nalezneme již jen optickou mechaniku.

Indikační diody stavu notebooku lze najít na dvou místech. První řada diod je umístěna v levém rohu nad klávesnicí a obsahuje informace o činnosti HDD, aktivaci Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Další výrobce umístil do Audio panelu, který je situován na čele přístroje (více v části multimédia). Jedná se o kontrolku Power ON, stav baterie, notifikaci emailu a stav Wi-Fi. Všechny diody jsou umístěny přehledně a je na ně za jakýchkoli podmínek dobrý výhled. Snad jen popisky diod na Audio panelu by mohly být větší a provedeny v jiné barvě, která by byla více vidět.

Klávesnice a ovládací prvky
Tradičně černá klávesnice je vybavena bílými popisky, popisky pro sekundární funkce přístupné přes klávesu Fn jsou tmavě modré. Nic tedy nebrání jejich pohodlné čitelnosti. Klávesnice je dobře zvládnutá i po konstrukční stránce.
Rozvržení kláves se nese v osvědčeném a tradičním duchu, jedinou výtku bych měl k pozici klávesy Fn (v levém dolním rohu klávesnice). Přeci jen by většina uživatelů na jejím místě spíše ocenila levý Ctrl, který je více využíván a v rohové posici více "po ruce".
Čtveřice kláves Home, Pg Up, Pg Dn a End je umístěná kolmo ke kurzorovému kříži. Nad ní pak nalezneme další čtveřici - Pause, Prt Sc, Ins a Del.
Funkční klávesy F1-F12 sice nejsou děleny do skupin, ale to nijak dramaticky nebrání jejich pohodlnému používání. Ovládají také většinu funkcí přístupných přes klávesu Fn jako vypnutí/zapnutí Wi-Fi, jas displeje, volbu video výstupu, korekci hlasitosti a tak dále. Ke klávesnici nelze mít tedy větší výhrady.

Jako polohovací zařízení je použit touchpad lehce posunutý doleva. Lze na něm rolovat a je doplněn o klasická dvě tlačítka. Při připojení externí USB myši dojde ihned automaticky k jeho deaktivování, což je příjemná funkce. Aktivaci a deaktivaci polohovacích zařízení a další konfiguraci lze provádět pomocí dodávaného softwaru.

Nad klávesnicí je umístěna řada nenápadných speciálních tlačítek sloužící pro otevření webového prohlížeče, emailového klienta, rychlé vypnutí/zapnutí touchpadu a tlačítko pro spuštění prezentačního režimu. Nejvíce vidět je tlačítko Power ON, které má modré podsvícení.

Patřičnými ovládacími prvky je vybaven také Audio panel. Obsahuje základní tlačítka pro řízení přehrávání jako posun vpřed, vzad, stop a pause. Tlačítko pro aktivaci panelu je umístěno dále od ostatních a lze jej tak nahmatat i poslepu.

Hlavní HW parametry
Notebook je postaven na časem prověřené technologii Intel Centrino druhé generace (Sonoma). Základem je čipset 915GM, tedy verze s integrovaným grafickým čipem GMA 900. Ve výchozí konfiguraci Premia 3070N nalezneme procesor Intel Pentium M 740 s frekvencí 1,73GHz a 2MB cache.

Pentium M 740 se svým výkonem v celočíselných operacích nijak nevybočuje ze současného průměru a s výsledkem 17275 bodů se umístil v první dvacítce naší tabulky. Stejná situace se opakuje i co se týče výkonu v plovoucí řádové čárce (FPU), kde dosáhl skóre 14392. Procesor tak pro nasazení v multimediálním notebooku poskytuje dostatek výkonu pro jakoukoli aplikaci, ať už se rozhodnete sledovat video, editovat grafiku nebo jen brouzdat internetem.

Instalovaná paměť je typu DDR a běží na efektivní frekvenci 333 Mhz. Osazeny jsou dva moduly po 256 MB a dohromady tedy Premio 3070N disponuje 512 MB RAM. Maximálně lze nainstalovat 2 GB RAM. Pomalejší paměti typu DDR1 jsou použity nejspíše z důvodů zachování nízké ceny a odpovídá tomu i jejich přenosová rychlost v testu, která činí lehce podprůměrných 1053 MB/s. Ale i s touto hodnotou je jejich výkon stále dostatečný a při běžné práci žádné výkonnostní nedostatky nepocítíte.

Pro vaše data je připraven pevný disk WDC WD800VE-00HDT0 s kapacitou 80 GB. Připojen je přes rozhraní ATA 100. Rychlost otáčení ploten je 5400 za minutu a velikost vyrovnávací paměti je 8 MB. Navzdory specifikacím neprojevil v našem testu příliš bojového ducha a s výsledkem 77.68 MB/s se umístil na chvostu srovnávací tabulky. Nemusíte se ovšem bát, že by vás při běžné práci, nebo práci s multimédii příliš zdržoval. Obstojně zvládne i přenos videa z kamery přes rozhraní FireWire. Rezervy v přenosové rychlosti ovšem pocítíte především při načítání větších aplikací jako například her nebo jiných programů. Lépe již dopadlo měření průměrné přístupové doby, kde disk dosáhl hodnoty 17.31 ms, což je velice slušná hodnota a disk s ní obsadil 26. posici našeho žebříčku.

Jak typ a kapacitu pevného disku, tak i kapacitu pamětí je možné před koupí notebooku konfigurovat.

Optická mechanika MATSHITA DVD-RAM UJ-841S je opravdu univerzální a poradí si i s zápisem na disky DVD-RAM. Klasická CD-R a CD-RW čte rychlostí maximálně 24x a stejná hodnota je udávána i pro zápis. DVD+/-R a DVD+/-RW lze pak zapisovat rychlostí maximálně 16x a konečně podporován je i zápis DVD DL, a to rychlostí 4,7x.

Jak bylo naznačeno výše, v komunikačním arzenálu nesmí chybět integrovaná bezdrátová karta Intel PRO/Wireless 2200BG, která dovoluje připojit váš notebook do sítě rychlostí až 54 Mbit/s. Pokud se potřebujete připojit přes klasický kabel UTP, k dispozici je síťová karta standardu Fast Ethernet (100 Mbit/s). V nouzi poslouží i klasický analogový modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Použitý displej má úhlopříčku 15“ a klasický poměr stran 4:3. Jeho největší předností je velké rozlišení, které činí maximálních 1400 \xD7 1050 bodů (SXGA). Takovéto rozlišení oceníte především při práci na více dokumentech najednou nebo s více otevřenými okny. Pozorovací úhly i odezva displeje jsou subjektivně průměrné. Potěší široké rozpětí nastavení jasu.

Integrované řešení Intel GMA 900 nedisponuje žádnou vlastní pamětí pro grafická data. Používá tak sdílenou RAM a k těmto účelům si může ze systémové paměti pro své potřeby dynamicky uzmout až 128 MB. V levnějších noteboocích se objevuje celkem často, jelikož plně dostačuje pro nejběžnější činnosti. Podporuje hardwarovou akceleraci videa, výstup na externí monitory a TV. Jejím použitím se ušetří a konečná cena notebooku může být nižší, stejně tak i spotřeba. Na druhou stranu opravdu silně zaostává ve 3D výkonu. Rozumě dokáže rozhýbat jen aplikace využívající starší rozhraní DirectX 7.0, ale i zde má co dělat. O hraní nejnovějších her vyžadující funkce DirectX 9.0 se nelze ani bavit, i když je čip podporuje. V oblíbeném benchmarkovacím programu 3D Mark dosáhl grafický čip těchto hodnot – 3D Mark 2001SE: 3944 bodů, 3D Mark 2003: 1010 bodů a 3D Mark 2005: 253 bodů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Krom základních a téměř již samozřejmých věcí jako externí výstup na sluchátka a konektor pro externí mikrofon se dočkáme také linkového vstupu pro nahrávání audia z externích zdrojů. Ve víku displeje se nachází integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 Mpx a mikrofon. Kamera je netradičně posunuta lehce doprava, nijak zásadně to ale neovlivňuje její záběr a výsledek je prakticky stejný, jakoby byla umístěna standardně na středu víka.

Výstup S-video a D-SUB poslouží pro rozšíření vaší pracovní plochy nebo sledování videa, zatím co na druhém displeji stále pokračujte v práci. Zkrátka nepřijdou ani vaše digitální fotoaparáty a videokamery. Multiformátová čtečka paměťových karet si poradí s formáty MMC/MS/MSPro/SD a rozhraní FireWire se zase postará o přenos vašeho videa na pevný disk k dalšímu zpracování.

Optická mechanika nemá potíže se čtením žádného média. Přehrajete jak DVD, tak i klasická audio CD. Při čtení datových médií je ovšem pro mechaniku charakteristická vyšší hlučnost. Při přehrávání video DVD nebo audio CD se však otáčky automaticky sníží na nejnižší potřebné a produkce tak není ničím rušena.

Svou funkci zastane i Audio panel, který dovoluje přehrávat disky audio CD i bez nabootovaného operačního sytému. Podporovány jsou opravdu jen disky audio CD. Jiné formáty, například MP3, si skrze tento panel nepřehrajete. Přehrávání lze ovládat několika základními tlačítky viz popis "Klávesnice a ovládací prvky". Některé konkurenční notebooky integrují v audio panelu i displej zobrazující základní informace jako čas a číslo stopy. Zde není, avšak nelze to považovat za závažný nedostatek.

Samotné zpracování zvuku obstarává zvuková karta Intel standardu High Definition Audio. Výsledek její činnosti se pak line ze dvou stereofonních reproduktorů. Jejich umístění vespod čelní strany notebooku je trošku nešťastné a nelze říct, že by zrovna napomáhalo ideálnímu šíření zvuku. I tak ale reproduktory lze, co se týče kvality reprodukce, označit jako průměr. Pro roli multimediálního centra a kvalitní poslech hudby nebo filmů ve větší prostoru ale (jako žádné jiné notebookové reproduktory) nestačí a je třeba počítat s externími reproduktory a nebo sluchátky.

Chlazení a provozní hluk
Nasávání vzduchu pro chlazení je situováno vespod přístroje a výdech se nalézá v pravé zadní části. Je tedy nutné dávat pozor, aby nedošlo k zakrytí otvoru pro nasávání vzduchu například umístěním na měkkou podložku. Výdech v zadní části nežene ohřátý vzduch do prostoru, kde mívají praváci ruku s myší, což je sympatické.

Odpadní teplo není nijak extrémní. Největší zahřívání je cítit na levé straně klávesnice, kde je umístěn procesor. Při delší práci dojde také k mírnému zahřívání touchpadu. Spodek se zahřívá tradičně více a to především na středu, kde je umístěn pevný disk.

Ke zvýšení otáček větráku, a tím pádem i ke zvýšení úrovně hluku, dochází jen při kontinuální větší zátěži jako je hraní her nebo provozování jiných náročných aplikací. Hluk je však stále snesitelný. Jakmile není hardware plně vytížen, otáčky okamžitě klesnou zpět. I tak je ale notebook stále slyšitelný.

Baterie
Akumulátor je typu Li-Ion a má kapacitu 4400 mAh, což je u této kategorie notebooků určených primárně k životu poblíž elektrické sítě běžná kapacita. Notebook udržela v našem standardním* testu při životě po dobu 3h 37min, což je taktéž průměr. Baterie je umístěna v přední části notebooku a vyjmout ji lze pomocí dvou posuvníků.

Příslušenství
Nejzajímavější z této části bude jistě dodávaný operační systém, kterým je MS Windows XP Media Center Edition 2005. Tento systém vychází ze základů Windows XP Home avšak je vybaven sadou aplikací, které dovolují využívat multimediální možnosti notebooku stejně jednoduše, jako třeba běžnou spotřební elektroniku. Nedůležitější je v tomto směru aplikace Media Center, která v sobě integruje veškeré možnosti pro práci s multimédii jako je sledování digitální a analogové TV (v případě vybavení TV tunerem), přehrávání DVD, videa, obrázků a hudby z vašeho pevného disku a spoustu jiných věcí. Více o Windows XP MCE se můžete dočíst v samostatném článku zde.

Mimo to je notebook vybaven dalším softwarem jako Nero OEM, Asustek AsusDVD, Acrobat Reader 6.0 a Digimax Home Print Service.

Závěr
Premio 3070N je určeno jako zábavní multimediální centrum vaší domácnosti. Pro tento účel je dobře vybaveno jak po hardwarové, tak i po softwarové stránce (displej s vysokým rozlišením, OS Windows XP MCE). Škoda jen nízkého 3D výkonu díky použití integrovaného řešení GMA 900, který tak z pestré škály funkcí tohoto notebooku vyřazuje většinu her. Některé uživatele by také mohlo odradit poněkud lacinější vzezření a místy lehké konstrukční nedostatky. To by ovšem mohla vyvážit cena, která je stanovena na 29.340 Kč bez DPH (34.915 Kč s DPH). Na notebook je poskytována standardní záruka 2 roky.

Klady a zápory
+ displej s vysokým rozlišením (1400 x 1050 bodů)
+ OS Windows XP MCE v ceně

- multimediální notebook by mohl mít výkonnější 3D grafickou kartu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Premio 3070N

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:23:16 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Acer - akcie Gateway:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Acer - akcie Gateway:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Společnost Acer Inc. úspěšně uzavřela veřejnou nabídku na akcie firmy Gateway, Inc.</P>:
  • <P>Společnost Acer Inc. (TWSE: 2353; LSE: AM50), oznámila, že její dceřiná společnost Galaxy Acquisition Corp., kterou má ve stoprocentním vlastnictví, úspěšně uzavřela veřejnou nabídku na koupi akcií firmy Gateway, Inc. (NYSE: GTW). Platnost nabídky vypršela ve středu 10. října 2007 v 17.00 newyorského času. </P>
  • <P>K datu ukončení nabídky byly platně nabídnuty celkem asi 322 931 202 akcie Gateway, které nebyly staženy (včetně 13 370 772 akcií nabídnutých se zaručeným dodáním). Tyto akcie představují přibližně 86,09 % zředěných kmenových akcií firmy Gateway v oběhu. Všechny akcie, které byly platně nabídnuty a nebyly řádně staženy z nabídky, byly přijaty ke koupi.</P>:
  • <P>J.T. Wang, předseda a generální ředitel společnosti Acer, uvedl: &#8220;Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na této úspěšné a rychlé transakci. Vzhledem k přátelskému a kooperativnímu průběhu celé akvizice věříme, že spojení s firmou Gateway proběhne stejně snadno. Vítáme Eda Colemana a celý talentovaný tým Gateway v rodině podniků Acer a těší nás, s jakým nadšením zaměstnanci a zákazníci firmy Gateway přivítali její začlenění do naší skupiny. Naše celosvětová přítomnost a strategie založená na prodeji produktů více značek bude pro zákazníky neobyčejně přínosná a v budoucích letech urychlí růst nové společnosti.&#8220;</P>
  • <P>Společnost Acer rovněž oznámila záměr firmy Galaxy Acquisition Corp. uplatnit opci podle podmínek smlouvy a plánu fúze a nakoupit přímo od Gateway další akcie, které jí spolu s akciemi již koupenými v rámci veřejné nabídky umožní získat více než 90 % akcií Gateway v oběhu.</P>:
  • <P>Na základě uplatnění opčního práva se předpokládá, že firma Galaxy Acquisition Corp. bude fúzovat s Gateway. Nově vzniklá společnost, která bude dále působit pod názvem Gateway, se stane přidruženou společností Acer a bude v jejím nepřímém 100% vlastnictví. Po ukončení fúze bude každá kmenová akcie Gateway v oběhu (tzn. akcie, jež není v držení akcionářů, kteří řádně uplatnili výhradní práva minoritních akcionářů podle delawarského zákona) směněna na právo získat částku 1,90 USD za akcii, jíž dostane držitel v hotovosti bez srážky a bez úroku. Předpokládá se, že k fúzi dojde 16. října 2007, popř. okolo tohoto data, a kmenové akcie Gateway přestanou být obchodovány na newyorské burze.</P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:


| Diskuse | Recenze