RECENZE: Premio 5060N - stále slušný základ

22. 3. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook se širokoúhlým displejem a předposlední sadou Intel Centrino (Sonoma) lze pořídit v cenách od cca 28 tisíc Kč bez DPH. Za to dostanete notebook s procesorem Pentium M, grafikou nVidia Go 6600 a více než slušnou porcí USB portů. Grafika by mohla dostat více paměti, ale naproti tomu je zde například hodně USB portů, což potěší.

Premio 5060N - stále slušný základ

Některým z našich čtenářů je podle fotek notebook povědomý. Psali jsme již totiž o předchozím modelu Premio 5050N. Odlišný je vnitřek notebooku a trochu jiné jsou i vnější barvy.

Základní popis
Tělo notebooku je vyrobeno z plastu dvou odlišných odstínů šedé barvy, které společně vytváří zajímavý a celkem pěkný vzhled. Černý je jen spodek notebooku a klávesnice. Základní křivky notebooku jsou nevtíravě doplněny kulatými tlačítky na pracovní ploše nad klávesnicí. Po vzhledové stránce na mě notebook zapůsobil neotřele a příjemně, ale na Centrino notebook poněkud tlustě.

Prvky po obvodu notebooku jsou rozloženy téměř příkladně, jen optickou mechaniku bych raději viděl na levém boku a ne vpravo, kde její otevírání může vadit při používání externí myši. Na levém boku je jeden z celkem pěti USB portů, 2 audio konektory (IN/OUT), FireWire konektor, slot pro paměťové karty (MMC, MS Pro, SD) a 1x PCMCIA slot. Na levém boku je připravena i pozice pro ExpressCard, ale ta je prozatím "zaslepena". Vzadu je zbytek konektorů: napájecí, S-Video Out, externí monitor, 4x USB, modem, LAN a nechybí ani otvor pro zámek Kensington. Na čele už je potom "jen" sada tlačítek pro ovládání přehrávání audio/video.

Díky rozměrům cca 356 x 275 x 34/40 mm a výrobcem udané hmotnosti 2,9 kg je dle mého soudu notebook vhodný především k práci na desce stolu doma nebo v kanceláři s tím, že není problém ho denně převážet mezi domovem a kanceláří. V případě potřeby si s notebookem dokáži představit i občasnou pracovní schůzku. Přepravu notebooku zpříjemňuje poměrně malý zdroj o rozměrech cca 110 x 45 x 35 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice má bílé hlavní znaky (včetně českých) a světle modré symboly pro klávesu Fn. Obě barvy jsou dostatečně kontrastní a čitelné. Klávesa Fn je první z kraje v levém dolním rohu, takže se zběhlým PC uživatelům ze začátku plete s Ctrl. Poslední výtku mám ke klávese Enter; uvítal bych větší, na výšku dvou řad kláves. Vše ostatní už je vcelku dobré. Obě klávesy Shift i Backspace jsou velké, čtveřici kláves Home, End, PgUp, PgDn umístěné do sloupku na pravém okraji klávesnice rovněž nelze nic vytknout. Ins a Del jsou v pravém horním rohu v uvedeném pořadí. Kurzorové šipky jsou oddělené vpravo dole a notebook má i obě Win klávesy.

Touchpad pod klávesnicí má na sobě graficky ohraničenou plošku pro vertikální rolování v dokumentech. Pro pohodlí praváků je touchpad posunut více doleva. K touchpadu patří i dvě tlačítka. Nad klávesnicí uprostřed je tlačítko hlavního vypínače, které má vpravo vedle sebe tlačítka rychlého startu/ovládání aplikací a vlevo řadu všech indikačních diod.

Hlavní HW parametry
Premio 5060N je postaveno na "staré dobré" sadě Centrino / Sonoma. Jeho základem je čipset s Intel 915PM v roli northbridge; jedná se tedy o "performance" řešení bez integrovaného grafického jádra. Komponenty jako CPU, RAM a pevný disk jsou u Premia tradičně volitelné, k nám do testu dorazil model 5060N v referenční výbavě.

Testovaný notebook disponoval procesorem Pentium M 740 s nominální frekvencí 1.73GHz. Jedná se snad o nejpoužívanější mobilní procesor současnosti vůbec, který se v naší redakci objevil již mnohokrát. Disponuje dostatečným výkonem pro běžnou práci a méně náročná multimédia, v náročných hrách již však nestačí. Jako všechna Pentia M dokáže díky technologii SpeedStep měnit svojí frekvenci a spotřebu podle aktuálních požadavků systému.

V základní konfiguraci "ostravského" notebooku najdeme 512 MB RAM, sympaticky v konfiguraci 1x512 MB. Druhý slot je tak volný pro případný budoucí upgrade. Jedná se o typ DDR2-533 a použit byl značkový modul Kingston s latencí CL4. V syntetickém testu výkonu dosáhl na poněkud překvapivě nízkou hodnotu 1088 MB/s, což celému systému zrovna neprospěje v paměťově velmi náročných aplikacích (např. hrách). Většina notebooků se stejným čipsetem a stejnou konfigurací pamětí (1x512MB DDR2-533) dosahuje výsledků okolo 1250 MB/s.

Pevný disk patří mezi modely, které se v našich zeměpisných šířkách příliš často nevidí. Jeho výrobcem je Western Digital a jedná se o WD600UE-22HCT0 s kapacitou 60GB. Disponuje postarším rozhraním IDE a pouhými 2MB cache. Tyto nevýhody nezachrání ani solidní rychlost 5400 ot./min. V testu datové propustnosti jsme mu naměřili silně podprůměrných 77.71 MB/s, životně důležitá přístupová doba činící 18.15 ms jej také řadí k podprůměru.

Optická mechanika, sdílející s diskem stejný (jediný) IDE kanál, je typu DVD+/-RW DL. Jedná se o model TSSTcorp CD/DVDW TS-L532U s velmi rychlým zápisem. Na CD-R a dokonce i CD-RW dokáže zapsat až plnou rychlostí, tedy 24x. Stejně tak je na tom s DVD+/-R, z obou formátů umí číst i na ně zapisovat rychlostí 8x. DVD + i - RW přepisuje rychlostí 4x a na DualLayer zapisuje 2.4x.

Mechanika je ve výměnném slotu a lze jí tak snadno vyjmout a nahradit druhým pevným diskem (rámeček pro něj stojí 365 Kč bez DPH), či přídavnou baterií (1821 Kč bez DPH).

Výbava komunikačními periferiemi je na dnešní dobu průměrná; potěšující je, že se gigabitový ethernet začíná stávat standardem. Kromě něj nám Premio 5060N nabídne i stále přežívající modem a Wi-Fi standardů b/g ze sady Centrino. Bluetooth notebook nemá a lze ho vybavit pouze USB variantou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
5060N je klasický 15.4" widescreen. LCD má rozlišení WXGA (1280 x 800) a průměrnou kvalitu obrazu. Netrpí ani malým rozpětím nastavení jasu, častým u některých panelů této kategorie.

O výpočet obrazu se staré dedikovaná grafická karta nVidia GeForce Go 6600 s 64MB vlastní videopaměti. Přestože přítomnost mainstreamového čipu s osmi pixel pipelines a plnou hardwarovou podporou DirectX 9.0c (SM 3.0) zní slibně, realita již tak růžová není. Malá videopamět, pomalá systémová RAM a především dosti nízké frekvence grafiky (250MHz jádro a 500MHz paměti, připojené přes 128-bit rozhraní) jsou vstupenkou k výkonům o třídu nižším, než na které jsme u mainstreamu zvyklí. Slovy syntetických testů: v 3D Mark 2001 SE karta (a celý systém) získala 12549 bodů (Acer TravelMate 4651LMi se 64MB Go 6600 získal přes 14300 bodů), 3D Mark 03 ukázal pouze 2503 bodů (TravelMate 4651LMi získal 5616 bodů!) a v 3D Mark 05 získal notebook 1528 bodů (TravelMate 4651LMi získal 2028 bodů). 3D Mark 06 s 64MB videopaměti spustit nešel.

Výkon grafiky je samozřejmě podstatně vyšší, než by tomu bylo u jakéhokoliv integrovaného a nebo low-endového řešení (GMA 900 a nebo třeba GeForce Go 6200). Bez sebemenších potíží postačí pro běžnou práci i středně náročné 3D hry, avšak na náročnější 3D hry se již nehodí a neobstojí ve srovnání s ekvivalentní konkurencí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Sadou tlačítek (multimediální panel) na čele notebooku lze ovládat ve Windows přehrávání audio i video nebo "jen" audio CD, ovšem bez spuštění OS, a tudíž energeticky úsporněji (neběží CPU, RAM, HD atp.). Reproduktory mají průměrný projev bez drnčení a s dostatečnou hlasitostí. Ovládání hlasitosti z klávesnice funguje i při spuštěné hře ihned, ale delší dobu problikává informační grafická ikonka, která pak ruší. Notebook obsahuje i interní mikrofon. Majitelé digitálních fotoaparátů nebo některých MP3 přehrávačů ocení čtečku paměťových karet (MMC, MS Pro, SD).

Chlazení a provozní hluk
Odvod tepla je na dobré úrovni. I při velké zátěži se pracovní plocha zahřeje přiměřeně. Více tepla je nad klávesnicí v oblasti tlačítek rychlého startu aplikací a hlavního vypínače, ale tam to tolik nevadí. Teplota klávesnice je cca 35C jak při běžné práci, tak při zátěži. Teplota plochy pod klávesnicí je nižší (cca 30C) a ještě cca o stupeň až dva se dokonce sníží při výkonové zátěž, protože se rozběhnou oba větráčky chlazení a teplo je odváděno efektivněji než s jedním, který běží při výkonově nenáročné práci. Vstup chlazení je především 2 x zespodu u větráčků a u procesoru je malý nouzový vstup i zboku. Notebook by neměl být při práci chlazení umístěn na měkké podložce. Výdechy obou větráčků jsou vzadu. Při běžné práci se zapnutou funkcí SpeedStep větráčky pracují na nízkých otáčkách a notebook je velmi tichý. Při zátěži oba větráčky běží stále a jeden z nich začíná být nepříjemně hlučný.

Baterie
Příjemně překvapil test výdrže na baterii. Baterie s běžnou hodnotou udané kapacity 4400 mAh a 14,8 V vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat 4 hodiny a 15 minut. I když Intel a mnoho výrobců s oblibou tvrdí, že tzv. Centrino notebooky dokáži takové i lepší hodnoty s přehledem, je v praxi s takto silnou baterií výsledek často i o 1 hodinu horší.

Závěr
Premio 5060N je notebook určený především pro využití v malé a střední firmě nebo domácnosti. Díky sadě Intel Centrino nabízí dostatečný výkon pro jakékoliv běžné aplikace, práci s dokumenty a internetem. Zahrajete si na něm i 2D nebo středně náročné 3D hry. Sledování filmů a poslech hudby usnadňuje ovládací multimediální panel na čele notebooku. Ke kladům patří dobrá výdrž na baterie, dobrý odvod tepla a nadstandardních 5 USB 2.0 portů. Mobilita je na střední úrovni, vhodná pro denní převážení mezi domovem a prací/školou. Zajímavá je i doporučené koncová cena, která v závislosti na výbavě začíná (v době uvedení recenze) na sumě 27.650,- Kč bez DPH (cca 32.900 s DPH).

Klady a zápory:
+ výdrž na baterii
+ automatická korekce jasu LCD

- umístění kláves Fn/Ctrl, malý Enter
- tloušťka notebooku (na poměry tzv. Centrino notebooku)


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie notebooku Premio 5060N



Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Premio 5060N
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 740 (1.73GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1x 512)
  • HDD (GB): 60 (WD600UE-22HCT0, ATA 100, 5400 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (TSSTcorp CD/DVDW TS-L532U)
  • LCD: 15.4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVidia GeForce Go6600 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4h 15m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 5x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 356 x 275 x 34/40 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse