RECENZE: Prestigio Nobile 1520 - jednoduchý widescreen

16. 2. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Pod označením Nobile 1520 se skrývá širokoúhlý notebook s integrovanou grafikou a hmotností pod 3kg. Je dostupný ve dvou základních modelech, které jsou konfigurovatelné dle představ a možností zákazníka. Do redakce dorazila varianta s cenou pouze o málo přesahující 21.000 Kč bez DPH, vybavená procesorem Pentium M 740, 512MB rychlé DDR2-533 paměti a combo mechanikou.

Prestigio Nobile 1520 - jednoduchý widescreen

Základní popis
Prestigio Nobile 1520 je notebook s šasí již klasické kombinace stříbrné a černé barvy. Jeho tělo ctí základní geometrické tvary, nikde nenaleznete zbytečné zaoblení či výčnělek z jeho striktně obdélníkového tvaru. Rozměry notebooku jsou 354 x 250 x 33,5 mm, což jsou hodnoty čistě průměrné. Ač se výrobce ve své specifikaci chlubí nízkou vahou, hodnota 2,9 kg spadá do průměru 15.4" notebooků.

Celé tělo novinky je vyrobeno z kvalitního plastu. Stříbrné plochy se svou povrchovou úpravou snaží nepříliš úspěšně imitovat kov. Jednoznačně si ale Prestigio zaslouží pochvalu za kvalitní dílenské zpracování. Veškeré díly na sebe přesně lícují a při práci s notebookem se můžete rozloučit s nepříjemnými zvuky. Pochválit musím i systém uchycení víka displeje, který je řešen dvěma západkami ovládanými pouhým jedním posuvníkem. Víko navíc pevně drží ve zvolené poloze, s ochranou proti promáčknutí displeje je to ale už horší kvůli použitému plastu.

Na přední straně notebooku našel své místo jeden port USB zakrytý gumovou záslepkou, port FireWire a dvojice konektorů audio vstupu a výstupu (běžný 3,5 mm Jack) s podporou S/PDIF. Z pohledu zepředu jsou také zřetelně viditelné diody činnosti systému a zapnutých zámků klávesnice, které přechází až na plochu pod klávesnicí. S kontrolou tak nebudete mít sebemenší problém. Tři další diody, sloužící ke kontrole stavu baterie a napájení systému, najdeme osamostatněné pod displejem a jsou viditelné i z druhé strany víka. Právě zde, na tomto viditelném místě, bych ale uvítal spíše kontrolu Caps Locku a ostatních důležitějších prvků.

Levá strana je na tom co do zajímavosti mnohem lépe. Najdeme tu v první řadě zásuvku PCMCIA slotu. Už tradičně je použita pouze plastová záslepka místo pro mne stále nepřekonaných dvířek (záslepka je bohužel stále standardem u mnoha notebooků, snadno může dojít k její ztrátě a v notebooku pak zeje nevzhledná díra). Vedle tohoto slotu pak najdeme dvojici zdířek modemu a síťové LAN karty. O kousek dále je hlavní výdech chladící soustavy notebooku následovaný výstupem S-Video a VGA výstupem pro připojení externího monitoru. Za rohem pak zadní stranu zdobí jen dvojice portů USB 2.0 a zdířka napájení a nenápadná dírka zámku Kensington. Pravá strana Prestigia dostala do vínku pouze optickou mechaniku. Rozložení a nabídka portů je pro běžného uživatele plně dostačující.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice nového Presitgia se drží současných konvencí. Klávesy pro pohyb v dokumentu (Home, PgUp, PgDn, End) tak najdeme ve sloupečku vedle Enteru. V řadě funkčních kláves F1-F12 (nejsou rozděleny do skupinek) nalezneme samostatné PrtSc a Pause/Break . Celá klávesnice si drží striktně obdélníkový tvar, pouze kurzorový kříž je pro lepší orientaci podsunut pod její spodní okraj.

Klávesnice používá běžnou černou barvu s bílými popisky, speciální funkce dostupné přes klávesu Fn jsou již tradičně modré. Chválu si klávesnice zaslouží za plnou velikost obou Shiftů i ostatních standardně zvětšených kláves stejně jako za neobsazené pozice kolem kurzorových šipek. Mínus si u mne získává za umístění klávesy Fn v levém dolním rohu, kam odjakživa patří klávesa Ctrl, a za malý Enter.

Jako polohovací zařízení je u novinky použit malý nenápadný touchpad, jehož plocha si poradí i s vlhkými prsty. Jeho citlivost i kvalita je na dobré úrovni, je jen škoda, že poměr svých stran nepřizpůsobil širokoúhlému displeji. Tlačítka přiřazená k touchpadu jsou pak řešena jednolitým proužkem plastu, na kterém nenaleznete ani náznak toho, kde která klávesa končí. Jednotlivá tlačítka jsou samozřejmě na protilehlých koncích. Problémy s ovládáním jsem neměl.

Hlavní HW parametry
Systém Prestigia je postaven na čipsetu Intel 915GM, který je součástí sady Centrino druhé generace (Sonoma). Nobile 1520 je stejně jako jiná Prestigia konfigurovatelný notebook; do redakce dorazil vybaven procesorem Pentium M 740 s taktem 1,73 GHz. Jeho jádro s kódovým označením Dothan má 2MB L2 cache paměti a se zbytkem systému jej spojuje sběrnice FSB s frekvencí 533 MHz. V redakčním testu se pak tento procesor projevil hodnotou CPU banchmarku 17177 bodů, což lze označit za současný průměr, s přehledem dostačující na běžnou práci.

Operační paměť testovaného notebooku má velikost 512 MB a obsadila pouze jeden ze dvou slotů. Paměť je rozšířitelná maximálně na 2 GB a je typu DDR2 s efektivní frekvencí 533MHz. V redakčním testu se tato paměť prokázala přenosovou rychlostí 1178 MB/s, což je mezi Centrino notebooky již jen průměrná hodnota.

Volba pevného disku padla na výrobce Hitachi (model TravelStar 5K100), jeho kapacita je rovných 60 GB, plotny se točí rychlostí 5400 rpm a rozhraní je ATA-100. V redakčním testu jsme disku naměřili hodnotou propustnosti 87,46 MB/s a přístupovou dobou 16,98 ms. V obou případech se jedná o velmi slušné hodnoty, nad (pod v případě přístupové doby) běžným průměrem.

Optická mechanika nese označení MATSHITA UJDA770. Jedná se o běžnou a dnes již méně používanou mechaniku DVD/CDRW, tudíž data z disků DVD můžete pouze prohlížet. Vypalování a přepis je možný pouze u CD. V době testování nejevila žádné problémy, přečetla i léty poznamenané CD i DVD.

Spojení s okolím je u novinky na základní úrovni. Kromě běžné 10/100 Mbit LAN karty je nabídnut pouze 56 kbit modem. Notebook je možné vybavit interní Wi-Fi kartou, ale v testované konfiguraci nebyla. Bluetooth lze případně dovybavit externím zařízením.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej modelu Nobile 1520 je největší přednost této novinky. Může se pochlubit úhlopříčkou 15,4“ a maximálním rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Jedná se o aktivní TFT displej vybavený technologií Active Matrix. To mu zajišťuje nejen velmi dobrou čitelnost i na přímém slunečním světle, ale i věrnější podaní barev a vyšší kontrast. Displej tak patří k lepšímu průměru na trhu.

Grafická karta je integrovaná v čipsetu, jedná se o notoricky známý čip od Intelu s označením GMA900. Používá až 128 MB sdílené videopaměti a disponuje základní hardwarovou podporou standardu DirectX 9. V benchmarcích 3D Mark 2001, 03 a 05 získala 4500, 970 a 238 bodů. Pro běžné (ne 3D) využití naprosto dostačuje, na současné hry a nebo 3D renderovací programy však výkonnostně nestačí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální funkce novinky od Prestigia jsou bohužel zastoupeny jen širokoúhlým displejem. Sledování filmů tak bude zas o něco příjemnější, bohužel integrované reproduktory budou ale filmový večer narušovat snad příliš plastovým zvukem (ostatně jako každé jiné základní minireproduktory u současných notebooků). Pochvalu si však zaslouží za to, že ani při nejvyšší hlasitosti nechraptí a nemají ani tendenci k jinému zkreslování zvuku.

Z pohledu portů jmenujme tři USB 2.0 a především pak FireWire, který je velkým přínosem pro práci s videem. Externí výstup na monitor není nic zvláštního, vážit si ale můžeme výstupu S-Video. Výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon je samozřejmostí, potěší podpora S/PDIF u výstupu.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení systému má vyústění pouze na levé straně notebooku, studený vzduch pak čerpá z mřížek umístěných vespod přístroje.

Při běžné práci s tímto Prestigiem se více zahřívá volná část pod klávesnicí, sloužící jako opěry pro ruce a o něco více touchpad. Při výkonové zátěži je teplota těchto ploch vyšší, avšak není nikterak nepříjemná. Stejně tak hluk větráčku je na velmi nízké úrovni a povětšinou budou hlasitější okolní zvuky.

Baterie
Prestigio používá šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 4400 mAh, volitelně můžete připlatit za devítičlánkovou baterii s vyšší kapacitou. Ve standardním* redakčním testu dokázala běžná baterie napájet systém po dobu 4 hod a 4 min, což je lehce nad průměrem běžných "Centrino" (Sonoma) notebooků.

Závěr
Prestigio Nobile 1520 je spořeji vybavený notebook, který útočí na trh především svou cenou. Konkurence za podobnou cenu nabízí povětšinou modely s procesorem Celeron M, avšak s Wi-Fi a DVD vypalovačkou. Nobile 1520 tak postačí méně náročným uživatelům a ve své kategorii potěší pouze širokoúhlým displejem. Jeho hlavní výhodou je konfigurovatelnost před koupí a také dlouhá standardní záruční doba, která činí 3 roky. Cena testované konfigurace na našem trhu činí 21.180 Kč bez DPH (25.204 Kč s DPH). Varianta s WiFi a DVD-RW pak stojí 23.750 Kč bez DPH (28.262 Kč s DPH).

Klady a zápory:
+ cena
+ délka záruční lhůty

- laciný vzhled
- absence Wi-Fi a DVD vypalovačky u základního modelu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Prestigio Nobile 1520

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Prestigio Nobile 1520
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 740 (1,73GHz, 533 MHz FSB, 2MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1 x 512)
  • HDD (GB): 60 (HTS541060G9AT00, ATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Combo (MATSHITA UJDA770 DVD/CDRW)
  • LCD: 15.4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 × 800, širokoúhlé)
  • Video: Intel GMA 900, až 128MB sdílené paměti
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4:04
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x S-Video OUT, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x SPDIF, 3x USB 2.0
  • Rozměry: 353 x 250 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse