RECENZE: SONY VAIO SZ3XP - 2 jádra, 2 grafiky a mobilita

11. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: admin

Již třetí generace notebooku Sony VAIO SZ v lepší variantě XP (SZ3XP) opět přináší několik vylepšení. Nejnovější varianta váží 1.6 kg, obsahuje nejnovější Intel procesor Core 2 Duo na frekvenci 2 GHz, 2 GB operační paměti, velký SATA disk 100 GB a technicky zajímavou součástí stále zůstávají 2 grafické karty. Managerský notebook je samozřejmě prošpikován i technologiemi pro bezdrátovou komunikaci a ochranu dat, která jsou mnohdy cennější než notebook.

SONY VAIO SZ3XP - 2 jádra, 2 grafiky a mobilita

Nový notebook SONY VAIO SZ3XP byl oficiálně uveden na trh první den výstavy INVEX 2006 a NOTEBOOK.cz již 2 dny potom exkluzivně přináší jeho test, který byl proveden již v září ;-), ale z důvodu informačního embarga jej přinášíme "až" nyní.

Základní popis

Srdce mobilního nadšence zaplesá, když se k němu dostane podobný přístroj. V ruce jej téměř necítíte. S optickou mechanikou a baterií váží totiž 1,6 kg (údaj výrobce). Šasi je velice tenké (což díky použitým materiálům nijak neubírá přístroji na bytelnosti), a především díky 13,3“ širokoúhlému displeji se notebook může pochlubit rozměry 317,5 x 236,2 x 25,4-38,1 mm. Napájecí zdroj je na notebook těchto rozměrů a hmotnosti až nezvykle veliký (cca 135 x 60 x 28 mm), ale výrobce to ospravedlňuje tím, že větší zdroj má menší tepelné vyzařování (na úrovni lidského těla) a tím pádem nehrozí k nepříjemnému kontaktu s horkým zdrojem. I přes malinko větší rozměry zdroje je celkově notebook s těmito fyzickými parametry velmi mobilní a není tedy problém VAIO SZ mít s sebou neustále na blízku po celý den. Jednoduše jde o výkonný a velmi mobilní notebook určený převážně cestujícím managerům nebo vysoce náročným uživatelům, kteří jsou ochotni si za značku SONY připlatit.

Při testování se projevilo slabší místo nad optickou mechanikou, které lze za použití většího tlaku lehce promáčknout, ale právě kvůli umístění optické mechaniky to u tak tenkého notebooku lépe vyřešit nelze. Další výtku mám k uchycení baterie. Slícování zde není přesné a baterie má vůli, což nebudí zcela dobrý dojem - výrobce to ovšem odůvodňuje lepším odvodem tepla od baterie a menším rizikem poškození baterie a notebooku. Výčet těchto konstrukčních "neduhů" je zde především kvůli objektivitě recenze, ale celkově skvělý dojem ze zpracování převážit nemohou.

Pojďme se podívat na rozhraní, která nám konstruktéři dávají v případě tohoto notebooku k dispozici. Na levém boku bráno odzadu najdeme standardní dvojici audio konektorů, tedy line OUT a vstup pro externí mikrofon. Následuje rozhraní FireWire, D-SUB pro připojení externího monitoru, PCMCIA II (kryto bohužel jen záslepkou) a čtečka karet Memory Stick DUO PRO.

Pravý bok přístroje postupně odzadu nabízí konektory RJ-45 a RJ-11. Oba jsou zakryty výklopnou krytkou, která potencionálně chrání nepoužívané konektory před znečištěním. Následují bohužel jediné dva USB 2.0 konektory. Nad nimi našlo své místo rozhraní Express Card v úzkém formátu 34 mm (součástí dodávky je redukce-čtečka paměťových karet). Nejvíce místa vlevo zabírá optická mechanika.

Na spodku přístroje se dále nachází ještě konektor pro připojení dokovací stanice. U SONY notebooku je tradičně chráněn posuvným krytem.

Veškeré diody indikující stav a práci počítače jsou přehledně umístěny na jednom místě ihned pod víkem displeje, a jsou tak za každých okolností viditelné – dokonce i při zavřeném displeji. Jedná se o kontrolky Power ON, Baterie, HDD, aktivace Blueooth a Wi-Fi. Diody Caps Lock, Num Lock, a Scroll Lock se nachází ihned nad klávesnicí, a tudíž jsou také vždy viditelné. Lehce netradičně jsou umístěny pod děrovaným krytem reproduktorů, který se táhne nad klávesnicí po celé šířce notebooku. Jejich viditelnosti to ovšem nikterak neubírá.

Klávesnice a ovládací prvky

Stává se již tradicí, že klávesnice notebooků SONY patří ke špičce. Ani zde tomu není jinak. Sympatické je, že ani vzhledem k malým rozměrům celého notebooku se na klávesnici nešetřilo a dostupného místa bylo využito takřka na 100%. Konstrukční zpracování je taktéž na vysoké úrovni.

Klávesy jsou příjemně veliké a mají velice "ladný" chod. Je téměř potěšením si na takovéto klávesnici něco napsat. Samozřejmostí je zde velký dvouřádkový Enter. Co do velikosti se nešetřilo ani na ostatních klávesách. Ctrl má svou pozici zcela vlevo a ovládání veškerých nejběžnějších akcích ve Windows je tedy naprosto intuitivní.

Funkční klávesy F1 až F12 jsou dokonce rozděleny pro lepší přehlednost do skupinek po čtyřech. Již tradičně jsou jim přiřazeny specifické sekundární funkce přes klávesu Fn jako například kontrola zvuku, jasu displeje, přepínání video výstupu, rychlé uspání atd.

Klávesy Num Lock, Prt Sc, Insert a Delete jsou standardně seřazené za blokem funkčních kláves. Z úsporných důvodů jsou na nich jako sekundární klávesy přes klávesu Fn namapovány Scroll Lock, Pause a Break. Takovéto uspořádání je ovšem intuitivní a lze jej nalézt i u jiných výrobců. Home, Page UP, Page Down a End mají svou pozici tradičně kolmo na kurzorový kříž. Kolem kurzorového kříže nejsou žádná prázdná místa. Klávesy jsou ale veliké stejně jako ostatní, takže přehmátnutí prakticky nehrozí.

Barevné zpracování klávesnice je tradičně černé s bílými popiskami. Popisky sekundárních funkcí jsou (taktéž tradičně) modré, popisky při aktivaci Num Lock jsou červené. Čitelnost veškerých popisek je dobrá i za horšího osvětlení. České znaky na předprodejním vzorku ještě nebyly (bohužel se dopalují laserem až v ČR a kvalita není zcela stoprocentní nicméně přijatelná).

Dodatečné ovládací prvky jsou zastoupeny dvěma klasickými programovatelnými tlačítky (S1 a S2), tlačítkem Power ON a dvěma posuvníky. První z posuvníků ovládá aktivaci Wi-Fi a druhý se stará o přepínání grafických karet (viz níže). Trochu jsem postrádal možnost ovládat aktivaci/deaktivaci rozhraní Bluetooth pomocí speciálního tlačítka nebo alespoň kombinací přes klávesu Fn. Takto si musí uživatel vystačit jen se softwarovým ovládáním.

Jako polohovací zařízení je použit touchpad, který je ergonomicky posunut více doleva (bude tak více vyhovovat pravákům) a doplněn o klasická dvě tlačítka. Mezi tlačítky je umístěn senzor pro snímání otisku prstu. Touchpadu nabízí možnost nadefinování oblastí pro rolování v dokumentech. Rohy touchpadu lze nastavit pro aktivování různých akcí.

Hlavní HW parametry

Hardwarové vybavení tohoto kousku nabízí momentálně ty nejnovější technologie na poli s mobilní technikou. Základem je poslední čipová sada od Intelu, Centrino Duo. Základní desce tedy vévodí čipset Intel 945 s integrovaným grafickým jádrem (lze přepnout i na dedikovanou graficko kartu viz níže) a podporou DDR2-667 MHz. Procesorem je nejnovější Intel Core 2 Duo T7200 s frekvencí rovné 2 GHz, systémovou sběrnicí o rychlosti 667 MHz a pamětí cache L2 o velikosti 4 MB. V redakčním testu dosáhl procesor špičkových výsledků (a to přitom v 1.6 kg lehkém notebooku!).

Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou - 48 911 (multi-thread)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou - 24 434 (single-thread)

Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou (FPU) - 30 256 (multi-thread)
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou (FPU) - 15 116 (single-thread)

Instalovaná paměť má kapacitu 2 GB. Jedná se o 2 moduly DDR2 s efektivní frekvencí 533 MHz. S tak velkou operační pamětí lze bez problému ve Win XP vypnout vyrovnávací diskovou paměť na disku (swap disk) a urychlit tak práci systému. Datová propustnost pamětí je dle očekávání velice dobrá a s hodnotou 2338 MB/s se paměťový subsystém umístil vysoko do naší srovnávací tabulky.

Jako pevný disk je osazen 100 GB Toshiba MK1032 GSX. Rychlost otáček činí 5400 za minutu, je vybaven 16 MB cache a připojen přes rozhraní SATA-150. Ukázal se jako svižný pracant. V redakčním testu dosáhl přenosové rychlosti na sběrnici 81.03 MB/s a průměrné rychlosti čtění 29,1 MB/s. Průměrná přístupová doba se pak pohybuje na hodnotě 17.02 ms.

Optická mechanika MATSHITA DVD-RAM UJ-832S s udanou kompatibilitou těchto formátů CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD+R DL. Optická mechanika je konstrukčně v notebooku umístěna tak, že při plném otevření se opírá o desku stolu (poukud tedy právě na stole je) a tím se eliminuje nebezpečí zlomení při vkládání CD/DVD média.

Konektivita notebooku splňuje očekávání náročného uživatele. K naprosté kompletnosti schází jen již spíše archaický infračervený port. Jinak zde najdeme vše od Wi-Fi standardu a/b/g, LAN 10/100/1000, integrovaného 56k modemu až po rozhraní Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Víko notebooku je uchyceno na dvou kloubech, které se zdají být dostatečně pevné pro držení LCD s tenkým profilem (díky LED podsvícení). Víko je v zavřeném stavu přidržováno u těla notebooku magnetickým "zámkem", který usnadňuje otevírání notebooku do pracovní polohy.

Jedná se o 13,3“ displej s rozlišením WXGA (1280 x 800) s glare povrchem (technologie X-Black). Pozorovací úhly i odezva jsou na vysoké úrovni. Jednoznačně se jedná o jeden z nejlepších displejů na trhu. X-Black má řadu odpůrců kvůli lesklé ploše, která zrcadlí vice než běžné LCD. Dle mého soudu však získaná kvalita (ostrost obrazu a sytost barev) převyšuje neduh odlesků, které se občas ukáží.

V SONY se rozhodli obdařit model SZ hned dvěma grafickými kartami! Důvod je však čistě pragmatický a spočívá v co možná největší úspoře energie a maximálním prodloužení chodu na baterii. Pokud momentálně pracujete s dokumenty, surfujete internetem nebo upravujete fotky z dovolené, bohatě si vystačíte s integrovaným grafickým čipem v podobě Intel GMA 950. Naopak, pokud se právě chystáte hrát svou oblíbenou hru je pro vás připravena karta nVidia Geforce Go 7400, která disponuje vlastní pamětí 64 MB a s technologií TurboCache (sdílení operační paměti RAM přes sběrnici PCI-Express) potom až 128 MB. Grafické jádro pracuje na frekvenci 450 MHz.

Mezi grafikami lze snadno přepínat pouhým přepnutím posuvného spínače. Jakmile změníte polohu přepínače, systém vás okamžitě informuje o změně a nabídne restart OS (bez toho nelze). Po rebootu je již systém připraven zvolenou grafickou kartu použít. Automaticky dojde k nahrání ovladačů a změně potřebných ovládacích panelů. Aktuální kartu lze měnit i při vypnutém notebooku. Jednoduše přepnete posuvník na požadovanou hodnotu – Stamina (GMA 950) nebo Speed (Geforce Go 7400) a systém naskočí s požadovaným nastavením.

Grafické karty si v oblíbeném syntetickém testu 3D Mark vedly následovně:

Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950

  • 3DMark 2001: 7 120
  • 3DMark 03: 1 581
  • 3DMark 05: 585
  • 3DMark 06: 142

nVIDIA GeForce Go 7400 (G72)

  • 3DMark 2001: 14 136
  • 3DMark 03: 4 358
  • 3DMark 05: 1 928
  • 3DMark 06: 809

Výkonový benefit Geforce Go 7400 oproti Intel GMA je z těchto výsledku naprosto jasný. Vykoupen je větší spotřebou a i větším celkovým zahříváním notebooku (viz níže). Ačkoli se jedná o low end v nastupující řadě akcelerátorů od nVidie, nabízí velice slušný výkon i v náročných DirectX 9.0 hrách a aplikacích.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve Výkonových testech

Multimedia

Notebook je zamýšlen především jako vysoce mobilní profesionální pracovní stanice, i tak ale nabídne velice slušný multimediální standard. Hlavní předností je především kvalitní širokoúhlý 13,3“ X-Black displej na kterém je shlédnutí DVD filmu jedna radost.

Reprodukce zvuku probíhá ze dvou malých stereofonních reproduktorů umístěných nad klávesnicí. Za svůj výkon se nemusí ovšem vůbec stydět a v kvalitě reprodukce v klidu dorovnají i notebooky s mnohonásobně větším šasi. O generování a míchání zvuku se již tradičně stará čip Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio s podporou prostorových efektů.

Z další výbavy nesmí chybět konektory Jack pro Line Out a vstup externího mikrofonu. Nechybí rozhraní FireWire ani analogový výstup na externí monitor. Přítomna je i čtečka paměťových karet Memory Stick Duo. Pro kompletnost a větší podporu formátů je doplněna o další externí čtečku umístěnou ve slotu Express Card formátu 34 mm, která podporuje karty MS, MS pro, MMC, SD, xD.

Za nadstandard se jistě dá považovat integrovaná kamera umístěná v horním rámu tenkého displeje. Nejedná se sice o žádný 1,3 Mpix zázrak – snímač disponuje jen 0,37 Mpixely a maximální rozlišení snímaného obrazu je VGA (640 x 480 bodů). Na pořádání videokonferencí však bohatě stačí. Hned vedle, taktéž v rámu displeje, je umístěn i integrovaný mikrofon.

Zabezpečení

U notebooku určeného pro top managery a uživatele náročné na mobilitu a technologi, mohou být často data uložená na pevném disku dražší než samotný notebook. Proto je SONY VAIO SZ3XP vybaveno hned několika technologiemi pro ochranu dat. Základní ochranou proti zneužití dat na pevném disku je možnost jeho zaheslování v BIOSu. Další podstatnější součástí notebooku je TPM chip, který dokáže za chodu šifrovat data na disku a znemožnit tak čtení dat i při přehození disku na jiný počítač. Dalším ochranným prvkem, který zároveň usnadňuje přihlašování do systeému, je stále běžnější čtečka otisku prstu.

Proti mechanickému poškození disku je zde pak prostorový senzor, který monitoruje pohyb notebooku a pokud zaregistruje přílišné zrychlení (např. při pádu), "zaparkuje" hlavičky pevného disku aby nedošlo k poškození čtecí plochy.

Chlazení a provozní hluk

Nasávání vzduchu probíhá vespod přístroje a výdech je soustředěn na zadní stranu. Toto řešení má tu výhodu, že uživatel není teplým vzduchem obtěžován, jak by tomu mohlo být, pokud by byl výdech vzduchu situován na bok notebooku.

Chlazení je velice účinné a šasi notebooku nejeví ani po dlouhém provozu a vysoké zátěži známky přehřívání. Ani klávesnice, ani touchpad nemají na žádném místě svého povrchu znatelně vyšší teplotu snižující komfort práce. Více se již zahřívá spodek přístroje, nejde však o žádné nepříjemné teploty a s notebookem tak lze při běžné práci v klidu pracovat i na klíně. Při plném výkonovém vytížení notebooku (např. hraní her) se již notebook začne znatelněji zahřívat. Na pracovní ploše je teplota snesitelná, ale vespod už může místy i pálit.

Hlučnost je taktéž příjemně nízké úrovni. Práci chlazení je slyšet jen v tiché místnosti a při běžném používání notebooku doma nebo v kanceláři jej prakticky nemáte šanci slyšet. Chlazení dá o sobě hlasitěji vědět hlavně v případech vysokého zatížení a současného používání dedikované grafické karty Geforce Go 7400. Zvýšení hladiny hluku je ovšem opět na snesitelné úrovni a zvuky doprovázející film nebo hru jej snadno překonají.

hodina provozu - mírná zátěž - GMA 950

  • touchpad = 33°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32°C
  • klávesnice vlevo = 34°C
  • klávesnice vpravo = 33°C
  • spodek maximum = 36°C (v oblasti RAM)

hodina provozu - vysoká zátěž - GeForce Go 7400

  • touchpad = 37°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36°C
  • klávesnice vlevo = 45°C
  • klávesnice vpravo = 40°C
  • spodek maximum = 50 (v oblasti CPU)
  • výdech chlazení = 62°C

teplota okolí při měření: 26°C

Baterie

Akumulátor je umístěn v zadní části přístroje. Na místě jej drží dvě posuvné pojistky. Akumulátor lze snadno vyjmout. Typově jde o Li-Ion akumulátor s napětím11,1 V a 5200 mAh. Při použití integrované grafické karty GMA 950 vydržel notebook pracovat v našem standardním* redakčním testu 7 hod 29 min, s Go 7400 potom 5 hod 16 min. Jde tedy o velmi pěkné výsledky, které jsou pro malý a mobilní notebook velmi důležité. Přitom SZ3XP nabízí i množství výkonu.

Závěr

Sony Vaio VGN-SZ3XP je notebook určený pro nasazení u top managerů a lidí náročných na techniku a design. Menší pihou na kráse je větší zdroj (než bývá u Centrino notebooků obvyklé), ale i tak je tento 1,6 kg vážící notebook vysoce mobilním nástrojem s velkou "palebnou silou". Přitom dokáže na baterie vykonávat běžné pracovní úkony více jak 7 hodin. Sony na tento špičkový model stanovilo doporučenou koncovou cenu 59 655,- Kč bez DPH (70 990,- Kč s DPH). Záruka je poskytována na 2 roky.

Klady a zápory

+ hmotnost 1,6 kg
+ výdrž na baterie
+ vysoký výkon
+ kvalitní LCD s LED podsvícením

- velký zdroj (větší než bývá běžné, viz opodstatnění výše)

- - - - - -
* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie SONY VAIO SZ3XP

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VGN-SZ3XP
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 667 MHz FSB, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2-533 (2x 1 GB)
  • HDD (GB): 100 (Toshiba MK1032GSX, SATA-150, 5400 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-832S)
  • LCD: 13.3" LCD X-black LCD, LED podsvícení
  • LCD rozlišení: WXGA (širokoúhlé, 1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 7400 s TurboCache až 128MB SDRAM / Intel GMA 950
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 11,1 V, 5200 mAh, 7:29 (GMA 950), 5:16 (GeForce Go 7400)
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA II, 2x USB 2.0, 1x Fire-Wire, 1x Memory Stick DUO PRO (Magic Gate), 1x ExpressCard 34, 1x dokovací konektor, 1x Bluetooth
  • Rozměry: 317,5 x 236,2 x 25,4-38,1 mm
  • Hmotnost (kg): 1,6
  • Ostatní: 1x ExpressCard 34 reader (MS, MS pro, MMC, SD, xD), TPM chip, čtečka otisku prstu
Recenze

Diskuse