RECENZE: Sony VAIO VGN-BX195VP - něco navíc

26. 1. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s 15" displejem patří do nové rodiny VAIO BX notebooků s podobným designem. Je zaměřen na uživatel požadující běžný výkon pro běžné aplikace ať již v kanceláři nebo doma. Vedle běžné sady Centrino (Sonoma) s integrovanou grafikou však navíc nabízí X-black LCD, SATA disk, a speciálně pro tento model je v akci nabídka 3 roky záruky v ceně.

Sony VAIO VGN-BX195VP - něco navíc

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
VAIO BX195VP je vzhledově velmi podobný svému většímu sourozenci VAIO BX197XP. Jeho tělo je z dobře slícovaných tvrzených plastů tradiční kombinace černé a šedé barvy. Profil víka se (stejně jako u těla notebooku) směrem do vnitřku notebooku zužuje. V zavřeném stavu tak VAIO ze všech bočních pohledů má tvar velikého písmene X. Jeho provedení nese u Sony název Sigma Design (Sigma se píše "Σ", což přesně vystihuje profil krajů notebooku) a společnost si na něm patřičně zakládá. V zavřeném stavu vypadá notebook velice zajímavě. Celkově přitom nepůsobí nikterak extravagantně.

Rozměry modelu VAIO BX195VP jsou dány především 15" úhlopříčkou LCD a činí 335,9 x 283,3 x 33,4 - 36,3 mm. Zavřený notebook díky své tloušťce působí robustně, ale s udanou hmotností 2,8 kg jde ještě o celkem dobře transportovatelný notebook připravený i na denní převážení mezi prací/školou a domovem.

BX195VP disponuje slotem multibay. Standardně v něm nalezneme výměnnou optickou mechaniku, místo ní však můžete do notebooku zasunout další harddisk nebo tzv. spořič hmotnosti (plastová krytka). Manipulace s výměnnými zařízeními je velmi jednoduchá, dokonce až tak moc, že někdy při manipulaci s notebookem dojde k nechtěném stisku pojistného tlačítka, kterým lze následně vyjmout vložený modul.

Prostor pro porty po stranách přístroje inženýři u Sony využili s rozmyslem. Na nejpřístupnějším čele najdeme čtečku paměťových karet (MS, MS Pro, SD) a posuvný vypínač bezdrátových sítí. Pravý bok ukrývá šikovně rozmístěnou trojici USB 2.0 portů, což potěší zejména praváky využívající externí USB myš. Najdeme zde také FireWire, D-Sub (externí monitor) a dvířky zakrytý slot pro karty PCMCIA. Na nepříliš přístupné zadní straně notebooku je napájecí konektor a dvojice zásuvek pro LAN a modem (více by se tam ani nevešlo, protože většinu zadní strany zabírá baterie). Levá strana notebooku skrývá slot multibay, takže optická mechanika v něm nepřekáží při práci s myší. Krom tohoto slotu se zde nachází již jen dvojice audiokonektorů, otvor pro Kensington Lock a výstup chlazení. Důležité je také zmínit konektor pro dokovací stanici umístěný na spodku notebooku.

O veškerých informacích týkajících se stavu notebooku (zapnutí, Wi-Fi, Bluetooth, práce disku, nabíjení baterie) informuje veliký panel na čele notebooku. Při pohledu zepředu je velmi dobře viditelný. Při práci na notebooku neruší a ani bohužel není příliš vidět, neboť si jej uživatel z velké části překryje rukama.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je jednou z nejlepších, které jsme měli možnost v poslední době testovat (až na model BX197, který má klávesnici stejnou). Její klávesy jsou veliké a mají jistý a příjemný chod. Barva kláves je černá, popisky jsou tradičně bílé. Nepříliš podařené jsou popisky českých znaků, které jsou dopalovány laserem a mají šedou barvu. Díky tomu je jejich čitelnost za horších světelných podmínek špatná. Funkce dostupné přes Fn jsou oproti tomu jasně oranžové a velmi dobře viditelné.

Rozložení klávesnice je téměř ideální s jedinou (zato podstatnou) nevýhodou: nikde nenaleznete samostatné klávesy Home, End, Pg Up ani Pg Dn. Ty jsou dostupné pouze s klávesou Fn na kursorovém kříži. Jinak nemám k rozvržení jedinou výtku - v levém dolním rohu nalezneme častěji používanou klávesu Ctrl, Enter je příjemně veliký a dvouřádkový. Příjemně velký je Backspace. V prázdných místech u šipek kursorového kříže nenalezneme žádné pletoucí se klávesy "navíc".

Nad klávesnicí, na levé straně pracovní plochy, je trojice tlačítek. První slouží pro vypínání zvuku, zbylá dvě potom pro uživatelem definovanou akci. Krom běžné možnosti spouštění určitých programů se dá takto např. nastavit maximální jas displeje anebo přepínání monitorů. Stisk těchto tlačítek je indikován skoro až nepříjemným vysokým pípnutím, které se mi nepodařilo nikde vypnout, ale máte jistotu, že došlo k jejich aktivaci. Nad klávesnicí vpravo je také tlačítko hlavního vypínače a čtečka otisku prstu, která usnadňuje přihlašování do Windows oprávněným uživatelům a naopak znesnadňuje neoprávněný přístup k datům (škoda, že pracuje jen na úrovni Windows a nechrání také BIOS). Bezdrátová síťová karta se aktivuje velikým posuvným tlačítkem "wireless" na čele notebooku.

Pro polohování slouží hned dvojice zařízení: touchpad a trackpoint. Obě jsou umístěna lehce excentricky vlevo. Touchpad je dosti malý a má dvě základní tlačítka. Trackpoint má také dvě tlačítka, navíc ještě doplněná o třetí, sloužící k rolování (na touchpadu můžete rolovat také). Škoda, že vypínání polohovacích zařízení není řešeno žádným speciálním tlačítkem ani funkční klávesou, ale jen nastavením v ovládacích panelech. Vypínat můžete zvlášť trackpoint, jeho tlačítka a i touchpad a jeho tlačítka. Kolem touchpadu je dostatek místa pro opření dlaní.

Hlavní HW parametry
Série Vaio BX195 je jako většina současných notebooků (a i nedávno recenzovaný větší bratr BX197) postaven na populární sadě Centrino druhé generace (Sonoma). Jeho základem je čipová sada Intel 915GM s integrovaným grafickým jádrem GMA 900, podporou PCI-Express, pamětí DDR2 a disků SATA.

Jediná v ČR dostupná konfigurace BX195VP je osazena procesorem Pentium M 740 (1,73GHz). Jedná se o velmi často používaný procesor spadající do současného výkonnostního průměru. Plně dostačuje pro běžné použití i náročnější multimédia. Díky funkci Intel Enhanced SpeedStep také narozdíl od levných Celeronů dokáže regulovat svojí frekvenci a spotřebu podle aktuálních požadavků systému.

Operační paměť má kapacitu 512MB a jedná se o jediný modul DDR2-533. Druhý slot notebooku tak zůstává volný pro případný budoucí upgrade, maximem jsou klasické 2GB (2x 1GB). Ve výkonnostních testech dokázala paměť přenést 1172MB/s, což je běžná hodnota u notebooku s čipsetem Intel 915M.

Jako úložiště dat slouží 80GB disk TOSHIBA MK8032GSX, který je sympaticky připojen přes rozhraní SATA-150. Jeho rychlost otáčení činí průměrných 5400 ot./min a disponuje velmi neobvyklým 16MB velikým bufferem. Jeho výkony - přenosová rychlost 83.20 MB/s a průměrná přístupová doba 17.09 ms - spadají do lepšího středu naší tabulky.

Optická mechanika typu DVD+/-RW DL se již stala standardem a najdeme jí tak i ve Vaio BX195. Jedná se o rychlý model s rychlostí zápisu i přepisu CD 24x, u DVD+/-R 8x. Přepisovatelné disky DVD zvládne maximální rychlostí 6x, dvouvrstvá média 4x. Mechanika je za provozu vyjímatelná a dá se nahradit spořičem hmotnosti a nebo druhou baterií.

Výčet rozhraní pro komunikaci lze považovat za současný průměr - jedná se o analogový modem, gigabitovou síťovou kartu a Wi-Fi standardu B/G.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
LCD má úhlopříčku 15" a běžné rozlišení XGA (1024x768) s konvenčním poměrem stran. Jeho povrch je vyhlazen (technologie X-black), takže barvy jsou jasnější a kontrastnější, zlepšily se též pozorovací úhly. Jedná se tak o jeden z mála displejů s poměrem stran 4:3 a povrchem typu glare.

O grafiku se stará integrovaný čip Intel GMA 900 sdílející paměť se systémem. Toto velmi časté řešení není na závadu v business notebooku určeném pro běžnou práci. Na náročné 3D hry a nebo modelování v programech jako Maya 3D můžete zapomenout (s výjimkou starých verzí, kde ještě výkon GMA dostačuje). Pro ilustraci: ve stařičkém testu 3D Mark 2001 dosáhl notebook skóre 4467 bodů, v 3D Mark 03 získal 992 bodů a u 3D Mark 05 potom 243 bodů.

Na běžnou práci, akceleraci DVD videa a nebo třeba použití displeje + externího monitoru zároveň GMA 900 bez problémů dostačuje, na novější 3D multimédia stavěná není.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Pro multimédia VAIO BX195 stvořeno nebylo, ale běžný základ si s ním užijete. Připojení externích zařízení obstarává základní dvojice jack konektorů - line-out a mikrofon. O přehrávání zvuků se stará klasická dvojice malých reproduktorů. Jejich zvuk je čistý a zvládají hrát bez potíží i opravdu hlasitě. Stejně jako u jiných malých reproduktorků však postrádají schopnost podání basů. Interní mikrofon ve Vaiu nenaleznete a to zcela záměrně. S jeho pomocí by bylo možné skrytě nahrávat porady a mítinky, což je zcela nepřípustné - takto to alespoň vysvětluje Sony. Potěší dvojice čteček pro paměťové karty (MS/PRO a SD), videokameru lze napojit prostřednictvím FireWire. Největší multimediální lahůdkou je pak výše popsaný displej, na němž lze sledovat filmy, jejichž barevné podání díky X-black technologii znatelně více lahodí oku ve srovnání s běžným LCD.

Dodávaný SW
CD-(DVD) Burning: Roxio DigitalMedia SE 2.3 Office Applications: Adobe® Acrobat® Professional (Try & Buy) 7.0, Adobe® Acrobat® Elements 7.0, Adobe® Reader® 7.0, Microsoft® Works 8.0, Microsoft® Office 2003 SBE (Try & Buy) Photo: Adobe® Photoshop® Elements 3.0 Security & Utilities: Google Toolbar 2.0, Memory Stick Formatter 2.4, VAIO Update 2.1, VAIO Recovery Utility 2.5, VAIO Power Management 1.7, Setting Utility Series 1.2, VAIO Event Service 2.2, VAIO Control Center 1.1, LAN Setting Utility 1.0, Wireless LAN Starter 1.0, Wireless Switch Setting Utility 3.1, Protector Suite QL 5.2, Infineon TPM Professional Package, Norton Internet Security 2005 AntiSpyware Edition with 90 days FREE virus update, Utimaco Privatedisk easy (Try & Buy) 1.0,Video: Microsoft® Windows Media™ Player 10, WinDVD 5.0 for VAIO

Chlazení a provozní hluk
Přívod vzduchu k chlazení je umístěn zespodu (pozor při práci na klíně či měkké podložce, aby nedošlo k ucpání přívodu) a výdech teplého vzduchu pak na pravém boku (což se hodí, pokud používáte externí myš a jste pravák). Při běžném provozu pracuje notebook tiše. Větráček pracuje jen občas (záleží na intenzitě práce procesoru). Při větší zátěži se větráček roztočí znatelněji, ale stále jde o přijatelný zvukový projev. Povrch pracovní plochy je při běžné i několikahodinové náročnější práci téměř celý bez změn teploty. Jediné místo, kde ucítíte teplo, je na pravé straně vedle touchpadu, kde je v útrobách notebooku umístěn pevný disk. Disk se znatelně prohřeje po delší práci a při jeho intenzivním využívání. Teplota je oproti okolí znatelně vyšší, ale stále na snesitelné úrovni. Hodně tepla je samozřejmě cítit i ze spodní strany notebooku v oblasti pamětí a kolem disku.

Baterie
Baterie má menší kapacitu (4000 mAh) než bývá běžné (4400 mAh). V našem standardním* redakčním testu udržela notebook v provozu 2 hod a 22 min. Notebook bude tedy převážně třeba používat v dosahu elektrické sítě. Baterie je umístěna v zadní části těla notebooku a k jejímu uvolnění je zapotřebí odemknutí dvou posuvných zámků.

Závěr
Sony VAIO BX195VP je určeno především pro běžné aplikace zpracovávané doma nebo v kanceláři. Výkonově postačuje jak na běžné zpracování dokumentů, internet a e-maily, tak na zábavu v podobě sledování videa či hraní her nenáročných na 3D výkon. Oproti konkurentům pak nabízí stylovost značky SONY, ale také nadstandardní parametry jako X-black LCD a SATA disk, což v této výkonové kategorii nebývá zvykem. V době uvedení recenze byla v ČR nabízena jediná (námi testovaná) konfigurace za doporučenou koncovou cenu 35.300,- Kč bez DPH. Do vyprodání zásob navíc SONY v akci nabízí 3 roky záruky v ceně.

Klady a zápory:
+ X-black LCD
+ použití SATA disku (není stále pravidlem u konkurentů)
+ dobrý odvod tepla až na prostor kolem disku
+ 3 roky záruky (akce do vyprodání zásob)

- tloušťka notebooku (mohl by být tenčí)
- zahřívání v prostoru disku (ve srovnání s okolím výrazné, i když snesitelné)


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Sony VAIO VGN-BX195VP

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VGN-BX195VP
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 740 (1.73GHz, 533 MHz FSB, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1x 512)
  • HDD (GB): 80 (TOSHIBA MK8032GSX, SATA 150, 5400 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL
  • LCD: 15" TFT X-Black
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: Intel GMA 900, až 128MB sdílené paměti
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 2:22
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x dokovací konektor, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 335,9 x 283,3 x 33,4 - 36,3 mm
  • Hmotnost (kg): 2,8
Recenze

Diskuse