RECENZE: Sony Vaio VGN-FS495VP - styl a vybalancovaný výkon

23. 2. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Sony omladilo svojí stylovou řadu 15.4" notebooků Vaio FS kombinující výkon spolu se stále ještě dobrou mobilitou. FS495VP je příjemně tenký notebook, který se snaží potencionální kupce nalákat na dobře vyvážený poměr výkonu, ceny a mobility při atraktivním designu. Za 33.600 Kč bez DPH nabídne sadu Centrino/Sonoma s 1.73GHz procesorem Pentium M 740, 512MB pamětí a grafickou kartou nVidia GeForce Go 6400.

Sony Vaio VGN-FS495VP - styl a vybalancovaný výkon

Základní popis
Šasi Vaio FS495VP je plně shodné se starším modelem FS395VP. Kombinuje tradičně šedou a černou barvu. Ke konstrukci těla notebooku jsou použity standardní tvrzené plasty. I tak se ale co do kvality konstrukčního zpracování může směle zařadit mezi špičku. Slícování je velice přesné a ani při silnějším stisku nebo prudší manipulaci nelze najít slabší místo, které by vydávalo nelibé zvuky či jinak obtěžovalo. Jak bylo nadneseno v úvodu - propracovaný je i design přístroje. Zaoblené hrany, příjemně tenké tělo. Jednoduše radost pohledět.

Notebook je především díky použití 15,4" širokoúhlého displeje vyroben v rozměrech 364 x 264,5 x 25,4-35,9 mm. Hmotnost se ustálila přesně na hodnotě 2,9 kg. Nejedná se tedy o přístroj, se kterým byste chodili po městě celý den. Stále je ale dobře mobilní a přesuny mezi kanceláří, domovem nebo klienty nebudou problém.

Víko je upevněno na dvou poměrně úzkých kloubech. To mu však nijak neubírá na stabilitě a ve zvolené pozici drží vždy pevně. Způsob uchycení víka je velice podobný Applům. Tedy víko není zcela posazené na těle přístroje, ale po vyklopení je mezi spodní hranou víka a zadní stranou notebooku mezera (lepší představu získáte pohledem do fotogalerie). Otevírání krytu je řešeno posuvníkem. Ten je ale trochu netradičně umístěn na těle přístroje, nikoli na víku. I tak je ale otevírání pohodlné a lze jej zvládnout i jednou rukou.

Veškerá rozhraní jsou umístěna s rozmyslem. Je poznat, že u Sony je na ergonomii kladen velký důraz. Přední panel okupují zcela vpravo umístěné konektory pro externí mikrofon a sluchátka, případně reproduktory.

Pravý bok skrývá rozhraní PCMCIA II přičemž příjemné je, že slot pro karty je kryt výklopnými dvířky a nikoli pouze záslepkou, která má tendenci se velice často ztrácet. Následuje port FireWire, u Sony označován jako i.Link. Další multimediální vybavení je reprezentováno slotem pro paměťové karty Memory Stick a Memory Stick PRO, který je vybaven krytkou MagicGate. Bohužel, u tohoto modelu se univerzální čtečky paměťových karet nedočkáme a spokojit se tedy musíme jen s výše uvedeným formátem. Následují tři USB 2.0 porty umístěné v řadě za sebou, analogový výstup pro monitor a nakonec konektor napájení.

Levý bok notebooku obsadily porty RJ-11 a RJ-45 pro připojení telefonní linky a ethernetového kabelu. Největší část zabírá optická mechanika.

Indikační diody stavu počítače jsou umístěny na dvou místech. Ty, které se týkají stavu klávesnice, se nacházejí přímo nad ní v pravém rohu a jsou tak vždy dobře viditelné. Jedná se o kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Naproti tomu kontrolky stavu napájení, Power-ON, HDD a stavu Wi-Fi jsou umístěny zcela vpravo na čele notebooku. Při běžné práci si je tedy uživatel zcela překryje rukou a viditelné jsou jen pokud se nahnete dále od notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice se řadí k opravdové špičce mezi notebooky. Konstrukčně i ergonomicky je zvládnutá skvěle a práce na ní je opravdu jedna radost. Klávesy jsou vyvedeny v tradičně černé barvě s bílými popisky. Popisky sekundárních funkcí pro klávesu Fn pak v barvě modré. Popisky české klávesnice jsou (stejně jako u všech nových Sony notebooků) vypáleny do tlačítek a mají hnědou barvu; nejsou tedy příliš dobře čitelné.

Všechny klávesy jsou příjemně velké. K dokonalosti vše dovádí velký dvouřádkový Enter a velký Backspace. Klávesa Ctrl je umístěna zcela vlevo, což usnadňuje provádění častých operací ve Windows, zejména pro uživatele zvyklé na klávesnici stolní. Klávesy Home, PageUP, PageDown a End jsou samostatně situovány kolmo na kurzorový kříž. Bohužel, díky nahuštění kláves již nezbyla vedle kurzorového kříže „volná políčka“, a tak kurzorové šipky těsně sousedí s klávesou End a pravým Shift. K přehmátnutí však dochází jen sporadicky.

Funkční klávesy F1-F12 jsou děleny do „chlívečků“ po čtyřech, což usnadňuje jejich přístupnost. Sekundárně ovládají také většinu funkcí přístupných přes klávesu Fn jako korekce hlasitosti, jasu displeje, přepínání video výstupů, funkci lupa a rychlého přechodu do režimu spánku.

Jako polohovací zařízení je použit klasický touchpad. Je lehce posunut doleva a vyvedený v barvě těla přístroje (tedy šedý) se dvěma tlačítky a možností rolování v dokumentech.

Nad klávesnicí lze dále nalézt dvě nenápadná programovatelná tlačítka. Díky dodávanému softwaru je lze naprogramovat na jakoukoli funkci od ovládání zvuku až po spuštění vámi definované aplikace. Poslední ovládací prvek našel své místo na čele notebooku a je jím posuvný vypínač rozhraní Wi-Fi.

Hlavní HW parametry
FS-495VP je stejně jako jeho starší bratříček (FS395VP) postaven na časem ověřené sadě Centrino Sonoma. Osazený procesor Intel Pentium M 740 (1,73 GHz) je vybaven 2 MB L2 cache a se sběrnicí FSB komunikuje rychlostí 533 MHz. Plně dostačuje na jakoukoli běžnou kancelářskou práci včetně práce s náročnějšími multimédii (ve spojení s rychlými pamětmi a slušnou grafickou kartou jej lze použít i na hraní středně náročných her). V testu výpočtů s pevnou řádovou čárkou dosáhl procesor skóre 17 317 bodů, což je současný průměr. Tento výsledek nijak nevybočuje z očekávání a notebook se s ním zařadil mezi své stájové kolegy se stejným procesorem jako například SONY VAIO VGN-BX195VP. Obdobná situace nastává i při výpočtech v pohyblivé řádové čárce, kde procesor dosáhl hodnoty 14 408 bodů.

Paměť má kapacitu 512 MB a je typu DDR2 s efektivní rychlostí 533 MHz. Osazen je jeden 512 MB modul, přičemž maximálně lze do systému nainstalovat 2 GB RAM. Zde se ovšem systém předvedl a výsledkem 1269 MB/s se dostal na 18. místo v našem výkonnostním žebříčku. Notebook s touto hodnotou slibuje svižný a bezproblémový chod všech aplikací. Především pak rychlé paměti napomáhají grafickému řešení postaveném na technologii TurboCache od nVidie, což si popíšeme dále.

Data můžete ukládat na 100 GB velký disk HTS541010G9AT00. Jeho parametry jsou vesměs standardní pro danou kategorii notebooku. Otáčí se rychlostí 5400 ot./min, disponuje 8 MB vyrovnávací paměti a připojen je přes rozhraní ATA 100. S přenosovou rychlostí 81.83 MB/s se jedná spíše o průměr. Při běžné práci ani načítání běžných aplikací nedostatek rychlosti nepocítíte. Průměrná přístupová doba s hodnotou 16.72 ms však už patří k tomu lepšímu, co prošlo naší redakcí, a vejde se do první patnáctky naší srovnávací tabulky. Ve srovnání s ostatními notebooky vykazuje disk při práci poněkud vyšší hlučnost a prakticky jej nelze přeslechnout. To bohužel trochu kazí dojem z jinak celkově velmi nízkého provozního hluku.

Optická mechanika MATSHITAUJ-841D je typu DVD+/-RW DL. Dle specifikací zvládne čtení a zápis CD-R rychlostí až 24x. CD-RW disky lze zapisovat rychlostí až 10x, pro čtení je výrobcem udávána hodnota až 20x. Disky DVD+/-R zapíše rychlostí 8x a rychlost čtení má pro obě média stejnou hodnotu. Poradí si i s médii DVD+/-RW, na která dokáže zapisovat rychlostí až 4x. Rychlost čtení DVD+/-RW je znovu rovna rychlosti zápisu. Nakonec zde máme disky DVD DL, které lze zapisovat až 2,4x.

Konektivitu do sítí zajišťuje integrovaný 56K modem, 10/100 Mbit síťová karta a v neposlední řadě Wi-Fi standardu b/g s maximální rychlostí přenosu 54 Mbit.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Širokoúhlý displej je velikosti 15,4“ a používá typické rozlišení WXGA (1280 x 800 bodů). Zajímavostí je použití druhé generace technologie X-black, která přináší jasnější obraz při bohatších barvách. Při srovnání s klasickými LCD je skutečně vidět rozdíl a nejedná se tedy jen o prázdnou reklamní frázi. Pozorovací úhly displeje jsou díky leštěnému povrchu znatelně lepší nežli je tomu u protějšků s povrchem zdrsněným.

O rendering grafiky se stará karta nVidia GeForce Go 6400 s technologií TurboCache. Jedná se o technologii založenou na vysoké datové propustnosti PCI-Express, snažící se vyrovnat propastný výkonový a cenový rozdíl mezi integrovaným grafickým čipem a dedikovanou grafickou kartou. Grafická karta na sobě nese pouze minimum (drahé) videopaměti nutné pro samotný výpočet scény a paměť pro textury a pod. sdílí se systémem v běžné RAM. V případě notebooku Vaio FS495VP disponuje Go 6400 vlastními 32MB paměti připojenými přes 64-bitové rozhraní a ze systémové paměti si může uzmout až 96MB (do celkově hlášené videopaměti 128MB). Velikost paměti se řídí automaticky na úrovni ovladačů v závislosti na náročnosti dané aplikace.

Co se týče ostatních parametrů karty, GPU je plně kompatibilní s DirectX 9.0c a podporuje také poslední Shader Model 3.0. Výsledky testů 3D Mark mluví za vše a ukazují, že tato technologie má jistě svou budoucnost. 3D Mark 2001SE – 10273 bodů, 3D Mark 03 – 2975 bodů, 3D Mark 05 – 984 bodů a nakonec poslední verze tohoto benchmarku - 3D Mark 06, kterým jsme tento notebook potrápili jako jeden z prvních – 252 bodů.

Pokud srovnáme tyto výsledky například s novou Intel GMA950 použitou jako čistě integrované řešení v sadě Centrino Duo, vyjde nám opravdu vysoký výkonnostní nárůst především u starších aplikací používající DirectX 7.0 a 8.0 ( 3D Mark 01: GMA 950 - 4773 oproti 10273), více než dvojnásobný výkon oproti GMA950 si GeForce 6400 Go s TurboCache drží také v 3D Mark 2003 - 1325 ku 2975 bodů. Podobná situace nastává i v 3D Mark 2005 452 oproti 984.

Je tedy jasné, že na klasické dedikované řešení v podobě karty s vlastní rychlou pamětí TurboCache nikdy stačit nebude. Jedná se však o dobrou volbu pro uživatele, kteří se nespokojí s nízkým výkonem čistě integrované grafiky a požadují vyšší výkon za stále ještě přijatelnou cenu. Díky tomu Vaio FS495VP stačí s přehledem na starší hry, s nastavením horší kvality obrazu zvládne i ty současné.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediálně je na tom notebook průměrně. Lákadlem je kvalitní širokoúhlý 15,4“ LCD s X-black technologií, na kterém se filmy vyjímají opravdu velmi dobře.
Přehrávat je můžete například z optické mechaniky, která vás díky automatickému snížení otáček při přehrávání DVD-videa nebude rušit hlukem. Obstojně si poradí také s ostatními disky.

Zvuk uslyšíte z klasických stereo reproduktorů umístěných nad klávesnicí. Generovaný zvuk je v normě a nikoho nepřekvapí ani nepohorší. O jeho tvorbu se stará již klasicky integrovaný audio čip Intel standardu High Definition Audio. Nechybí ani základní zvuková rozhraní jako vstup pro sluchátka a externí mikrofon (interní je zde taktéž).

Potěší přítomnost rozhraní FireWire, které dovolí především rychlé kopírování videa z vaší kamery na pevný disk a jeho následné úpravy. Oželet musíme univerzální čtečku paměťových karet. Sony tento model vybavilo jen podporou svého vlastního formátu Memory Stick a Memory Stick PRO.

Chlazení a provozní hluk
Nasávání vzduchu je řešeno zespodu nenápadnými otvory. Pozor tedy při odkládání notebooku na měkké podložky nebo při práci na klíně. Výdech teplého vzduchu je situován do zadní části, což je z ergonomického hlediska ideální řešení. Uživatel tak není obtěžován horkým vzduchem, jak tomu může být, pokud je výdech vyveden na bok.

Velice příjemně překvapil notebook co se týče odpadního tepla. Lze říci, že ani při velmi dlouhém provozu a vysoké zátěži se žádné místo významněji nezahřívalo. Dokonce ani na klávesnici nebyla cítit nijak zvláště teplá místa. V porovnání s okolím se o trochu více zahříval touchpad. Teplem netrpí ani spodek přístroje. Nejvíce se při zátěži prohřeje jeho střed, ale v porovnání s ostatními notebooky podobné kategorie jde opravdu o zanedbatelné teploty.

Provozní hluk je v normě. Během práce a při standardní hladině hluku v okolí notebook nemáte ani šanci slyšet - nejhlučnější součástkou je pevný disk. Chlazení dá o sobě trochu hlasitěji vědět jen při zvýšení zátěže. Jakmile ale zvýšená zátěž skončí, otáčky větráku rychle klesnou zpět do původních hodnot.

Baterie
Akumulátor typu Li-Ion má vzhledem ke třídě notebooku standardní kapacitu 4400 mAh. Je umístěn v zadní části notebooku a vyjmutelný pomocí dvou posuvníků, z nichž jeden plní funkci zámku a druhým se baterie vysouvá.

Příslušenství
Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows XP Professional SP2 v multijazyčné verzi. Nedílnou součástí je také bohatá sada softwaru od společnosti Sony a třetích výrobců: VAIO Zone, DVgate Plus, TV Elektronic Program Guide, PictureGear Studio, SonicStage, Click to DVD, Adobe: Premiere Standard, Photoshop Elements 3.0, Acrobat Reader 7.0, Acrobat Professional 7.0 (Trial), Acrobat Elements 7.0, WinDVD, Roxio DigitalMedia SE 2.3, Microsoft Works 8.0, Norton Internet Security 2005.

Závěr
Sony Vaio VGN-FS495VP je kvalitní kus hardware s vyváženým poměrem ceny a výkonu. Za 33.605 Kč bez DPH (39.990 s DPH) dostanete designově velmi povedený notebook s výkonem bohatě dostačujícím na jakoukoli běžnou práci, práci s multimédii i hraní nenáročných her. S těmito parametry najde tento model uplatnění jak v kancelářích, tak i v domácnostech. Oproti konkurenci nabídne kvalitní displej s technologií X-black a především precizní provedení a styl značky Sony. Na notebook je poskytována dvouletá záruka.

Klady a zápory:
+ kvalitní LCD X-black
+ stylový design
+ dobrý odvod tepla
+ precizní konstrukční zpracování a malá tloušťka

- hůře čitelné české popisky

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Sony Vaio VGN-FS495VP

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO VGN-FS495VP
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 740 (1,73 GHz, 533 MHz FSB, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1 x 512)
  • HDD (GB): 100 (HTS541010G9AT00, ATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITAUJ-841D)
  • LCD: 15.4" TFT X-black
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 × 800, širokoúhlé)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 6400 s TurboCache 32/128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2:42
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA, 3x USB 2.0, 1x Fire-Wire, 1x Memory Stick PRO, 1x dokovací konektor
  • Rozměry: 364 x 264,5 x 25,4/35,9 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse