RECENZE: Sony Vaio TX3 XP/B - 11 hodin na baterii

30. 8. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Mihulka

Nejmenší ultralight se značkou Sony Vaio a krásnou tenkou 11,1palcovou LCD obrazovku s LED podsvícením není úplnou novinkou, ale protože Intel uvedl nový ULV procesor, Sony ho do své nejlehčí a energeticky nejúspornější vlajkové lodi rychle zabudovala. Nad konkurencí má Sony výhodu v zabudované optické mechanice. Oproti předchozí verzi přibylo několik vylepšení. A hlavně Sony Vaio TX3 vydrží běžet opravdu dlouho.

Sony Vaio TX3 XP/B - 11 hodin na baterii

Na první pohled je Sony Vaio TX3 shodné se dříve recenzovaným Sony Vaio TX1, ale už na pohled druhý si můžeme všimnout malé změny. Přibyla biometrická kontrola, snímající otisky prstů. Tím veškerá optická rozdílnost končí.

Základní popis

Vrchní strana víka je tmavá s leštěným nápisem Vaio. Ostatní části notebooku, krom převážně tmavých boků a spodní strany, jsou vyvedeny v lesklé perleťově stříbrné barvě, která notebooku z uhlíkových vláken (carbon fibre) dodává exkluzivní vzhled. Ač jsem zpočátku považoval tuto kombinaci ze přehnanou a osobně bych při výběru asi zvolil lehce konzervativnější barvu, snadno jsem si ovšem na takové provedení zvykl a vlastně se mi dokonce začalo líbit. Již na první pohled ovšem Vaio TX3XP učarovalo přítomným ženám, které notebook okouzlil jak barvou, tak rozměry (195,1 x 272,4 x 21,0 mm). Hned také prohlásily, že přesně takový by se jim hodil do kabelky. Není těžké si představit Vaio TX3XP/B jako elegantní doplněk ke krásné ženě. Slušet však bude bezpochyby i mužům náročným na technické finesy.

Firma Sony v zahraničí nabízí ještě dvě barevná provedení v mírně odlišných konfiguracích, kde ta levnější varianta je celá v platinově bílé a ta druhá, limitovaná edice, má víko v břidlicově modré barvě.

Víko je přichyceno k počítači pomocí dvou kloubů a svou polohu drží velmi dobře. Není přitom jištěno žádným zámkem, přesto se v tašce nechtěně neotevře. Na druhou stranu není jeho otvírání ani nijak přehnaně tuhé a lze jej bez problémů otevřít jednou rukou. Co je na víku fascinující, je jeho tenkost. Protože LCD je podsvíceno za pomocí LED, je v porovnání s běžnými zářivkami podsvícenými displeji značně tenčí. Rozdílu si všimnete na první pohled. A protože by tenkost mohla být problémem při výdrži a tuhosti displeje, je i víko z karbonových vláken. Jeho tuhost mi přišla dobrá. Za konstrukci získává Sony plus.

Notebook je nejen malý, ale i velmi lehký. Včetně integrované mechaniky váží 1,25 kg a se zdrojem a síťovým kabelem až 1,7 kg. Pravdou je, že u notebooku s tak dlouhou výdrží na baterie není třeba sebou zdroj nosit příliš často. Vaio TX rozhodně patří mezi ultramobilní špičku.

Ač se jedná o skutečně malý notebook, tak Sony svůj notebook o možnosti konektivity rozhodně nepřipravilo. Na pravé straně je integrovaná velmi tenká DVD+R DL mechanika a D-SUB konektor pro připojení externího monitoru. Na zádi, z velké části zabrané vyboulenou baterií, najdeme konektor pro připojení k síti LAN, i.Link S400 (4-pinový FireWire) a také síťový napájecí konektor.

Pravá strana nám naskýtá pohled na USB 2.0 konektor a místo pro zámek Kensington, slot pro PCMCIA I nebo II kartu s nejen plastovou záslepkou, ale i se skrytými dvířky. Pod plastovým krytem připevněným dvěma plastovými pásky, jaké najdeme například u některých mobilních telefonů značky Sony, jsou skryty konektory pro připojení modemu a druhý USB 2.0 konektor.

Tím ale vše nekončí, protože Vaio využívá téměř všechen volný prostor, a tak i na přední straně nějaké ty funkce rozšiřující možnosti notebooku najdeme. Jsou tu čtečky MS Pro a také SD paměťových karet. Nachází se zde i audio vstup a výstup a tři tlačítka pro ovládání hlasitosti (mute, +, -), a v neposlední řadě i hardwarový vypínač Wi-Fi.

Pokud bude majitel potřebovat víc možností rozšíření, je na spodní straně přístroje konektor pro připojení dokovací stanice. Ta by měla obsahovat jeden VGA výstup, 3 USB 2.0 výstupy a jeden konektor pro připojení k počítačové síti LAN.

Sony Vaio TX3 má prakticky dvě místa, kde najdeme různé indikační diody. První je v levém vrchním rohu blízko kloubu displeje. Zde je indikace baterie, práce harddisku a aktivace druhých funkcí kláves (např. CapsLock). Druhý indikační pruh diod je v pravém spodním rohu ve stříbrné liště a najdeme zde status Bluetooth, Wi-Fi a Mute funkce.

Klávesnice a ovládací prvky

Stříbrošedá klávesnice je pevná, nikde se neprohýbá a psaní na ní je dostatečně tiché. Ač je tedy klávesnice kvalitní, tak jejím problémem je velikost. Vaio TX3XP/B je přeci jen malý notebook, a proto je menší i klávesnice. Psaní všemi deseti bude ze začátku problém, ale časem si lze zvyknout a práce je nakonec příjemná. Malé rozměry a hmotnost notebooku je tak významné plus, že menší klávesnici lze odpustit.

Spousta uživatelů pravděpodobně ocení skutečnost, že klávesa Fn je až druhou klávesou zleva, první je Ctrl. Hned další najdeme klávesu Win a mezi pravým Ctrl a Alt je druhá klávesa Windows. Dobrou zprávou je velký (dvouřádkový) Enter a kurzorové šipky vysunuty dolů z řady ostatních kláves. Klávesy Home, PgUp, PgDn, End jsou přístupné jen přes kombinaci klávesy Fn a kurzorových šipek.
Protože se jednalo o testovací verzi notebooku, klávesnice neměla české popisky.

Touchpad má zvláštní povrchovou úpravu, jako by byl jeho povrch průhledný a pod ním byly natištěny šedé tečky. Nejsem schopen posoudit, zda to má i nějaký jiný než estetický smysl, nicméně s citlivostí touchpadu jsem neměl žádné problémy. Touchpad je kvůli ergonomii posunut mírně doleva. Pod touchpadem se nacházejí dvě velká stříbrná klikací tlačítka. Tlačítko simulující rolování zde není, místo něj se však dá použít čtečka otisků prstů. Ta snímá směr pohybu a podle jeho rychlosti roluje v dokumentech.

Klávesnice a touchpad nejsou jedinými ovládacími prvky Sony Vaio TX3. Notebook se totiž umí zapnout jen v AV módu, kdy fakticky funguje jako DVD přehrávač. Pro jeho zapnutí a základní ovládání je na zaoblené zadní části těla šestice ovládacích tlačítek (AV, Play/Pause, Stop, Fwd, Bckwd, Eject). Pro ovládání v různých menu však i v tomto módu využijete klávesnice. Důležitá je přítomnost tlačítka Eject, protože samotné tlačítko na optické mechanice, je skutečně velmi malé a mačká se hodně obtížně – je třeba použít nehtu nebo tužky.

Hlavní HW parametry

Hlavní novinkou v testovaném notebooku je ovšem přítomnost nového Intel Core Solo ULV (Ultra Low Voltage) U1400 procesoru pracujícího na frekvenci 1,2 GHz. Rychlost FSB je 533 MHz (oproti 677 MHz ostatních ne ULV Core Duo/Solo procesorům), přitom L2 cache má plnou 2MB velikost (jedná se o jednojádrový procesor, který se nemusí dělit o cache s druhým jádrem) a jeho spotřeba je 5,5 W, a nesmíme zapomenout ani na přítomnost virtualizační technologie, Enhanced SpeedStepu a Execute Disable Bit. Tento procesor je zde bezpochyby použit kvůli své nízké spotřebě.

Tím, že byl použit nový procesor, se dočkal změn i použitý čipset. Místo čipové sady Intel 915GMS (v TX1) je zde Intel 945GMS, s kterou je spojeno užití nového grafického jádra Intel GMA 950 s až 128 MB dynamicky přidělované paměti, a také Wi-Fi a/b/g.

V zahraničí (UK) je nabízena i levnější, bíle platinová verze, která obsahuje Intel Core Solo ULV U1300 procesor taktovaný na 1,06 GHz.

Byl jsem velmi zvědavý na výsledky nového procesoru a provedením standardních redakčních testů v programu HWiNFO32 jsem naměřil tyto hodnoty:

Procesor

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou (CPU): 12 610

Naměřené hodnoty ukazují na nepatrně lepší výsledek než u procesoru ULV Pentium M 753 (použitém v předchozí verzi Vaio TX2) nebo než staré Pentium 4 2,8GHz HT.

  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou (FPU): 9435

Co nový procesor získává v testu CPU na ULV Pentium M 753, tak v FPU ztrácí a je spíše srovnatelné s pomalejším ULV Pentiem M 713.

Výsledky pochopitelně nelze vůbec srovnávat s hodnotami dosahovanými novými dvoujádrovými procesory běžících na vyšších frekvencích. Na druhou stranu jejich spotřeba je také značně vyšší.

Celkový výkon notebooku je na dnešní dobu již menší, na normální práci ve Windows a Office, s internetem a na přehrávání filmů ale v klidu postačuje. Je možné provozovat i náročnější aplikace, ale občas si je třeba trochu počkat. Instalovaný Norton Internet Security a další příbuzný software také rychlosti běhu nepřidaly (lze odinstalovat a použít jiný SW).

Paměť
V programu HWiNFO32 jsme změřili i propustnost pamětí. V testovaném modelu osazeném 1 GB byly použity 2x 512MB 533MHz DDR2 moduly využívající dvoukanálové zapojení. Dosažená hodnota 1697 MB/s řadí notebook na 22. místo v našem žebříčku. Notebook lze maximálně obsadit 1536 MB.

Pevný disk aneb HDD
V notebooku byl použitý disk od firmy Toshiba. Sony zároveň implementovalo ochranu disku proti otřesům, kterou nazývá G-Sensor HDD Shock Protection. Instalovaný 80GB disk je 1,8“ velký, rychlost otáček je 4200rpm, má 8 MB cache a jeho modelovým označením je Toshiba MK8007GAH. Od disku otáčejícího plotny 4200krát za minutu nemůžeme očekávat, že bude trhat rychlostní rekordy. Jeho výhody jsou v malé velikosti a nízké energetické náročnosti. Výsledky proto plně odpovídají papírovým předpokladům.

Read Burst (HWiNFO32): 75,68 MB/s
Rychlost spojená převážně s přístupem do cache disku. Na praktické úlohy má menší vliv.

Random Access (HWiNFO32): 19,77 ms
Jak rychle dokáže disk přečíst data z různých částí disku. Naměřená hodnota odpovídá disku s 4200 rpm.

Average Read (HDTach): 29,3 MB/s (9. místo)
V porovnání s testovanými disky spíše průměrný výsledek, ale znovu je třeba vzít v potaz skutečnost, že se jedná o 4200 rpm disk, a přesto překonal některé 5400 rpm disky.

Optická mechanika
Již jsem se zmínil, že tento malý notebook má v sobě integrovanou Super Slim DVD+R DL mechaniku. Její modelové označení je MATSHITA UJ-832D a neporadí si jen s RAM a DVD-R DL disky. Tlačítko Eject na jejím těle je velmi malé či spíše miniaturní, naštěstí lze použít i Eject z kloubu notebooku.

Síťování
Síťová karta ve Vaio TX3 podporuje standardy 100 BASE-TX/10 BASE. Gigabitový Ethernet tu tedy nenajdeme. Jeho využití je ostatně stejně ještě poměrně sporné, ale oproti konkurenci Vaio mírně ztrácí. Nezapomeňme na modem - podporuje rychlost až 56kbit/s. Bezdrátový přenos zajišťují Bluetooth a Wi-Fi a/b/g.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má velikost 11,1'', využívá X-Black technologie kombinované s LED. Jedná se o širokoúhlý displej se stranami v poměru 16:9 a nativním rozlišením 1366 x 768 pixelů. Displej je neuvěřitelně kontrastní a LED technologie mu ještě pomáhá. I na silném světle je díky velmi účinnému LED podsvícení vše dobře vidět. Kontrast i jas displeje mohou dosáhnout výborných hodnot a regulací intenzity podsvícení si vždy uživatel přizpůsobí obraz okolním světelným podmínkám i individuálním potřebám. Za displej se mi chce vyřknout absolutorium, ale vše má své mouchy. Zde najdeme dvě. První je negativní efekt všech lesklých displejů – krom krásného podání obrazu se i zrcadlí, ale tento nechtěný efekt lze rychle přehlédnout. Kvalita tohoto displeje mě prvně „přetáhla“ na stranu příznivců lesklých displejů. Druhou mouchou je přeci jen větší nerovnoměrnost podsvícení. Spodní strana LCD je podsvícená více - hned si toho všimnete. Naštěstí to není tak zlé, po čase jsem si toho ani nevšímal.

Grafická karta je součástí integrovaného řešení – jedná se o Intel GMA 950 s až 128 MB sdílené paměti. Taková karta je zde použita především kvůli místu, tepelným a energetickým úsporám.

GPU – 3DMark

  • 3DMark 2001: 3919
  • 3DMark 03: 906
  • 3DMark 05: 322
  • 3DMark 06: neprošlo grafickým testem

Na výsledek má pochopitelně vliv nižší frekvence procesoru. Toto integrované jádro je zase o něco výkonnější než předchozí, které bylo součásti Sony Vaio TX2, přesto jak už bylo několikrát předvedeno v různých testech (i v naší redakci), nemůže vůbec konkurovat dedikovaným řešením.
Pro hraní nových 3D her Vaio rozhodně není, ale s přehledem stačí na kancelářské aplikace, práci s internetem, a i méně náročné hry si zahrajete.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

U ultralight notebooku není vždy obvyklé mít stereo reproduktory, ale Sony Vaio TX3 je má, ostatně mělo je již ve verzi TX1 a proč měnit něco úspěšného? Na integrované (v horní části klávesnice) reproduktory hrají skutečně dobře, přesto zůstanu o obligátního doporučení raději použít sluchátka nebo reproduktory externí.

O DVD mechanice byla řeč již výše, stejně tak o AV módu, kdy se notebook zapne jen ve funkci DVD přehrávače. Ovládací software je uživatelsky přívětivý a designově povedený.

Zabezpečení

O přítomnosti čtečky otisků prstů jsem se již zmínil, ale Sony šlo v implementaci bezpečnostních prvků ještě dále a přidalo i TPM (Trusted Platform Module) čip.

Chlazení a provozní hluk

K nasávání vzduchu je několik otvorů na spodní straně přístroje a jeden vpravo pod optickou mechanikou. Výdech horkého vzduchu je směrován na levou stranu. Chlazení se občas zapíná i v momentech, kdy se nezdá, že by k tomu mělo nějaký důvod. Malý větráček v malém průduchu hučí znatelně, ale celkově se jedná o snesitelný projev.

Teplota za normálního provozu se v levé části klávesnice vyšplhá k 35°C, střed klávesnice a touchpad se pohybují okolo 33°C a 32°C a pravá část klávesnice má hezkých 28°C. Na spodní straně jsou prakticky shodné teploty s výjimkou pravé strany, kde je teplota 37°C až 40°C. Samotný vzduch proudící z chlazení má teplotu 47°C.

Teploty po hodině vysoké zátěže se o něco zvýší. Na vrchní straně v levé části klávesnice dosahuje teplota hodnot 37-38°C, na středu klávesnice a na touchpadu lze naměřit 35°C resp. 34°C a vpravo 30°C. Na spodní straně vpravo (při pohledu na spodek notebooku) se teplota vyšplhá k 42°C, uprostřed ke 40°C a vlevo zůstává na pohodlných 30-32°C. Vzduch odváděný z nitra notebooku má u výstupu teplotu 55°C.

Běžnou výkonově nenáročnou práci lze provozovat s notebookem na kolenou. Delší na výkon počítače náročný provoz již není na nohách úplně příjemný, člověk se začíná potit a proud vzduchu je už dost nepříjemný. Vaio TX3XP/B bude pravděpodobně častěji využíván pro méně náročnou práci a teploty při ní dosahované práci s notebookem na kolenou nebrání.

Baterie

Kapacita baterie VGP-BPS5A je úctyhodných 7800 mAh. U tak malého notebooku plného energeticky úsporných součástek, hlavně ULV procesoru a LCD s LED podsvícením, dává kapacita baterie tušit, že notebook vydrží běžet bez připojení k síti opravdu dlouho. Ostatně, právě předchozí modely z řady TX byly vždy rekordmany. Běžnou praxí je pustit test přes noc a ráno přečíst čas vypnutí notebooku. Jaké ale bylo moje překvapení, když notebook ještě ráno běžel. V našem standardním redakčním testu notebook vydržel na baterii pracovat neskutečných 10 hod 57 min. S tímto notebookem zvládnete celý pracovní den jen na baterii. Toto je skutečný ultramobilní notebook a ve výdrži nemá konkurenci.

Příslušenství

Testovaný notebook jsem dostal samotný se síťovým zdrojem a kabelem. Lepší výbava je v dodávaném softwaru. O audio oblast se stará SonicStage a SonicStage Mastering Studio, o video oblast Adobe Premiere Elements 2.0, DVgate Plus 2.2, VAIO Edit Components 6.0, WinDVD 5.0 for VAIO, práci s fotkami obstará Adobe Photoshop Elements 4.0, CD a DVD vypalování mají na starost Roxio DigitalMedia SE 7, Click to DVD 2.5, za kancelářské aplikace jsou zastoupeny Adobe Acrobat Elements 7.0, Adobe Reader 7.0, Microsoft Works 8.0, Microsoft Office 2003 SBE (Try & Buy verze) a bezpečnost a ostatní software zastupují Norton Internet Security 2006, Norton Ghost 10 (try & buy), VAIO Recovery Utility 2.6 - HDD recovery (skrytá partition), Protector Suite QL 5, softwarový balík Google. Majitel tak dostane výborně vybavený počítač, se kterým může od začátku plně pracovat bez nutnosti dokoupit ještě další software.

Závěr

Máte rádi poslední technické novinky, vyžadujete od svého notebooku vysokou mobilitu – nízkou váhu, malé rozměry, neuvěřitelně dlouhou výdrž na baterie a nechcete se omezovat ve výbavě nebo byste rádi přístroj, který bude ladit k vašemu vybranému vkusu? Pokud jste si jen na jednu z položených otázek odpověděli kladně, pak byste o koupi Sony Vaio TX3 XP/B měli vážně uvažovat.

Jeho doporučená koncová cena ve verzi Sony Vaio TX3 XP/B bude na našem trhu 61 336,- bez DPH (72 990,- Kč s DPH) a poskytovaná záruka 24 měsíců.

Klady a zápory

+ „nekonečná“ výdrž na baterie
+ výborné LCD s LED podsvícením
+ malé rozměry a hmotnost
+ konstrukce
+ integrovaná DVD mechanika

- malá klávesnice
- slabší výkon (daň za rozměry)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony Vaio TX3

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-08-19 15:22:51 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Notebooky Představení - Sony Vaio VGN-Z11XN/B - výkonný společník na cesty:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • Sony Vaio VGN-Z11XN/B - výkonný společník na cesty:
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • Velmi zajímavé Vaio VGN-Z11XN/B je plné moderních funkcí i novinek - od sady Centrino 2 přes displej s poměrem stran 16: 9 až po přepínatelné grafické karty. DKC tohoto malého, 1,5 kg vážícího notebooku přesahuje 50 000 Kč bez DPH.
  • <P>Sony Vaio VGN-Z11XN/B je důstojným pokračovatelem předchozích modelů výrobce. Na první pohled se jedná o velice elegantní model, na ten druhý ale zjistíte, že mu nechybí ani velmi dobrá výbava. Za to vše si ale nechá výrobce poctivě zaplatit. </P>:
  • <P>Jak je u značky Sony již tradicí, může se i tento model pochlubit propracovaným, ale zároveň také funkčním designem. Výtečné odolnosti a tuhosti těla bylo dosaženo díky použití kvalitních materiálů, zejména uhlíkových vláken. Rozměry těla počítače jsou z velké části dány úhlopříčkou displeje, která činí 13,1 palce. Konkrétní rozměry jsou 314 x 210 x 24,5 - 33 mm. Hmotnost se podařilo udržet těsně pod jeden a půl kilogramem (1,499 kg).</P>:
  • <P>Podívejme se na displej. Úhlopříčka je tedy již zmíněných 13,1 palce a displej na své ploše dokáže rozehrát podívanou v rozlišení WXGA++, což znamená poměr stran 16: 9 a 1600 x 900 bodů. Jen podotknu, že s takovýmto rozlišením se téměř nesetkáme ani u počítačů s o řád větším displejem. Displej je vyroben technologií X-Black, která je v kombinaci s LED podsvícením zárukou na notebooky skvělého podání barev. Velmi netypicky je zpracována také klávesnice. Na rozdíl od většiny jiných notebooků totiž její tlačítka nejsou umístěna vedle sebe, ale zachovávají si mezi sebou určité rozestupy. Zajímavě zpracovaným prvkem je také kloub spojující displej se základnou.</P>
  • <P>Notebook je založen na moderní sadě Intel Centrino 2 (čipset Mobile Intel GM45 Express) a poplatně tomu nabízí velmi zajímavou hardwarovou výbavu. Použit byl procesor Intel Core 2 Duo P8600 taktovaný na 2,4 GHz se 3 MB L2 cache. O podání obrazu se stará grafická karta NVIDIA GeForce 9300M GS s 256 MB vlastní paměti a možnosti sdílení dalších až 1500 MB z operační paměti. V případě potřeby je možné použít také &#8222;méně žravé&#8220; integrované grafické jádro.</P>:
  • <P>Operační paměti jsou v počítači celkem 4 GB (2 x 2048 modul) typu DDR3 a pracují na frekvenci 1066 MHz. O ukládání dat se postará pevný disk SATA s kapacitou 320 GB a rychlostí 5400 ot./s. Optická mechanika podporuje klasické formáty DVD+-RW/+-R DL/RAM, Blu-ray se tedy nedočkáme. Díky speciálnímu úspornému režimu, který výrobce nazývá "Stamina", dokáže počítač pracovat na standardně dodávanou baterii více než pět hodin.</P>:
  • <P>Podle očekávání výrobce u takovéhoto notebooku nešetřil ani na konektorové výbavě a výsledkem jsou - zde bohužel pouze - 2 USB porty, rozhraní FireWire, vstup pro připojení dokovací stanice, audio konektory, modemový konektor RJ11 a síťový RJ45, samozřejmě nesmí chybět zdířka pro připojení napájecího adaptéru. Obraz je možné vyvést prostřednictvím TV-OUTu, VGA a HDMI. Pro připojení např. UMTS datového modulu je zde slot ExpressCard (34 mm). Komunikaci počítače s okolím dále umožní rychlá bezdrátová síť Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/draft-n s rychlostí až 300 Mb/s a dosahem 100 m. Druhou variantou je klasické rozhraní Bluetooth 2.0 s podporou EDR.</P>:
  • <P>O zabezpečení se postará TPM čip Infineon (TCG v.1.2) v kombinaci se čtečkou otisků prstů zakomponovanou mezi tlačítka touchpadu.</P>:
  • <P>O multimediální zážitky se postarají stereofonní reproduktory a mikrofon, nechybí ani čtečka karet (podporující formáty SD a Memory Stick/ Memory Stick Duo, Memory Stick PRO / Memory Stick PRO Duo). Ve víku displeje se nachází webová kamera Motion Eye s rozlišením 0,3 Mpx (640x480) a 15 snímky za sekundu.</P>:
  • <P>Sony Vaio se dodává s operačním systémem Windows Vista Business (včetně SP1) a další softwarovou výbavou v podobě softwaru pro správu videa WinDVD 8.0, programů pro práci s fotografiemi Adobe Photoshop Elements 6 a Google Picasa, vypalovacím softwarem Easy Media Creator 9, demoverzí programu Microsoft Office, antivirem Software McAfee&#174; Internet Security Suite (s 60 dny aktualizace virové databáze zdarma) a několika systémovými utilitami.</P>:
  • <P>Doporučená koncová cena počítače je 50 411 Kč bez DPH (59 990 Kč s DPH) za následující konfiguraci: Core 2 Duo P8600 na 2,4 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB pevný disk, NVIDIA GeForce 9300M GS 256 MB, Windows Vista Business. K počítači je dodávána standardní dvouletá záruka.</P>
  • <P>:
  • František Doupal:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse