RECENZE: Toshiba Satellite Pro U200 - mobilně na multimédia

19. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Malinký Satellite U200 je ultrapřenosný notebook pro každého, navíc s multimediální výbavou na úrovni. To v praxi znamená hmotnost pod 2 kg (včetně optické mechaniky) a díky širokoúhlému 12palcovému displeji i rozměry kopírující formát A4. Jeho výbava je postavena na všudypřítomné platformě Intel Centrino Duo, podpořené 512 MB RAM a 60 GB SATA diskem. Cena přitom začíná na příjemných 30 000,- Kč bez DPH.

Toshiba Satellite Pro U200 - mobilně na multimédia

Základní popis

Vezmete-li tento notebook do rukou, zajisté vás překvapí nízká hmotnost. Druhá vlastnost, kterou nepřehlédnete, je určitě celková pevnost a bytelnost. Nic se neprohýbá, nic nepovrzává a celkově šasi působí jako vyrobené z jednoho kusu. Hlavní zásluhu na tom má (kromě kompaktní velikosti) hořčíkový rám. Z hořčíkové slitiny je celá spodní část a najdeme ji také na víku displeje; díky tomu se víko skoro vůbec nekroutí. Pevnější rám napomáhá také k lepší ochraně komponent, na tom si Toshiba u tohohle modelu zakládá.

Displej v otevřené poloze drží dva “zapuštěné“ panty. Víko drží stabilně určenou polohu a otvírání nebo zavírání jde příjemně ztuha. Samozřejmě nikde nic nevrže. K uchycení nutno dodat, že víko drží pouze jeden zámek. Což u tak malého displeje není vůbec na škodu, spíše naopak.

Celkovým vzezřením se notebook hlásí k nejnovějším modelům společnosti Toshiba. Designem s klasickým černo-stříbrný provedením působí luxusním dojmem. Tento dojem ještě dotváří zaoblení některých hran nebo např. provedení uchycení víka displeje. Spodní část s konektory je provedena v černé barvě stejně jako víko displeje. Okolí klávesnice je jediné místo, kde najdeme plast stříbrné barvy. Světlá stříbrná je tady výhodou, nejdou na ni totiž vidět žádné otisky nebo drobné škrábance.

Vskutku kapesní rozměry 299 x 225 x 34.0/34.8 mm jen o málo překračují formát A4. S celkovou cestovní hmotností 1,86 kg se tak jedná o vskutku mobilní zařízení. Skvělou mobilitu ještě doplňuje lehký a malý zdroj.

Umístění většiny rozhraní je vesměs logické. Na pravé straně tak najdeme pevně vestavěnou optickou mechaniku, jejíž přítomnost v takto malém notebooku potěší. Nad ní je umístěn ovladač hlasitosti, čtečka paměťových karet (bohužel bez jakékoliv krytky) a spínač Wi-Fi. Na pravé straně ještě najdeme analogový výstup na externí monitor (D-SUB) a dvojici USB 2.0.

Na levé straně notebooku najdeme popořadě napájecí konektor, síťový konektor RJ-45, výstup chlazení, slot pro zámek Kensington, jeden USB 2.0 a konektor RJ-11 pro připojení telefonní linky. Nad nimi je umístěn slot PCMCIA, který je krytý chytrými dvířky. Nemusíte se tak starat o žádnou záslepku.

Konečně zadní strana je zaplněna pouze podlouhlou baterií. Vpředu najdeme FireWire port pro připojení multimediálních zařízení a konečně stavové diody. Ty jsou při normálním používání nepostřehnutelné a pokud chcete něco zkontrolovat musíte se nahnout. Aspoň trochu to zachraňuje jasně viditelné modré podsvícení. Jsou to LED pro Power ON, nabíjení baterie, činnost HDD, činnost čtečky karet SD a aktivitu bezdrátových technologií.

Škoda, že notebook nenabízí také možnost dokování, u jeho rozměrů a cestovního zaměření by jistě našel využití. Řada Satellite však směřuje spíše do domácností.

Klávesnice a ovládací prvky

Provedení klávesnice je dáno velikostí notebooku. Jedná se tak o skloubení několika kompromisů. To však nic neubírá na její kvalitě. Uživatelé přecházející z klasického rozvržení a hlavně velikosti klávesnice si však budou nějaký čas zvykat. Klávesy samotné jsou trošku menší, za to ale mají velmi příjemný chod. Nikde nic neodskakuje a kvalita zpracování je velmi dobrá. Klávesnice je navíc dle výrobce odolná proti polití tekutinou. V propagačním letáku se píše, že uživatel bude mít dostatek času na uložení své práce a vypnutí systému při náhodném polití - nezbývá než věřit!

Bílé popisky na černých klávesách jsou jasně čitelné. To samé už je trošku horší pro popisky klávesy Fn, ty jsou šedé. V tomhle případě platí "modrá je dobrá", trend výrobce je ale daný.

Největší kompromisy jsou v rozložení jednotlivých kláves. Klávesnice samotná je užší než klasická. Tohle nejvíce odnesl vskutku miniaturní mezerník. V horní liště jsou klávesy ESC a F1 až F12. Ty jsou přehledně odděleny od zbytku klávesnice, na jejich rozdělení do skupin již ale místo nezbylo. Dále jsou pouze klávesy PrtSc, dvě klávesy pro práci s Windows a nakonec Home a End. Zbytek kláves jako Insert, Delete, PgUp nebo PgDown je doslova rozeset po ploše klávesnice. Naštěstí po dvojících, a tak Insert a Delete najdeme napravo od mezerníku a PgUp společně s PgDown pod Entrem.

Co potěší je sice jednořádkový, ale dostatečně velký Enter a Backspace. Stejně tak i mírné oddělení kurzorových šipek od zbytku klávesnice. Klávesa Ctrl má své běžné místo v levém dolním rohu a sousedí s klávesou Fn – tady je vše při starém. Funkce klávesy Fn samozřejmě nesou funkční klávesy, jen na příklad jsou to režim spánku, kontrola jasu a hlasitosti, deaktivace touchpadu, přepínání video výstupů, aktivace bezdrátových sítí atd.

Pod klávesnicí je umístěn popravdě miniaturní touchpad s ještě menšími tlačítky. Svou funkci však plní.

Mezi další ovládací prvky patří tlačítko PowerOn nad klávesnicí a vedle něj umístěný multimediální panel s šesticí tzv. Easy Keys. Přes ty můžeme spustit internetový prohlížeč nebo přehrání CD/DVD a samozřejmě funkce přehrát, zastavit či převinout zpět nebo vpřed.
Poslední ovládací prvky najdeme na čelním panelu přístroje. Jsou jimi posuvný vypínač bezdrátových technologií a kolečko na ovládání hlasitosti, tzv. "dial". Tedy kolečko, kterým nelze otáčet, ale jen posunovat v jednom nebo druhém směru. Na ovládání hlasitosti velice praktická věc.

Hlavní HW parametry

Systém je postaven na čipové sadě Intel 945GM. Označení napoví osazení integrovanou grafickou kartou, což je v této třídě ultrapřenosných notebooků běžné řešení. Procesor je dvoujádrový Intel Core Duo T2300 taktovaný na frekvenci 1,66 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache). Výsledky syntetického testu HWiNFO 32 jsou následující:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 440
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 102

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 133
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 228

Výslednými hodnotami se notebook řadí mezi stejně taktované modely. V současné době je tento procesor jedním z nejvyužívanějších mobilních řešení. Mluví pro něj dostatečný výkon ve většině aplikací, relativně nízká spotřeba energie a především cena (jedná se o nejníže taktovaný Core Duo procesor s běžnou spotřebou).

Operační paměť má velikost 512 MB a jedná se o rychlé DDR2, pracující na efektivní frekvenci 533 MHz (tzn. PC4200). Paměti dodal osvědčený výrobce Samsung. Jedná se pouze o jeden 512 MB modul, takže máte volný jeden slot pro případné rozšíření. Teoreticky jde osadit až 4 GB pamětí. Naměřená přenosová rychlost je na dnešek poněkud nižší - 1687 MB/s, takže testovaný model se s ní řadí do širokého středu našeho žebříčku (pohodlně se vejde do 25. místa). Paměti svou rychlostí postačují, kdo ale potřebuje vyšší výkon, musí paměť rozšířit.

Osazený pevný disk je jak jinak než od společnosti Toshiba. Jedná se o model MK6034GSX, označení napoví kapacitu dnes již standardních 60 GB. Dalšími parametry nezaostává za dnešní konkurencí. Plotny se točí rychlostí 5400 ot./min., je připojen přes rozhraní SATA 150 a velikost cache je 8 MB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 82,95 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 27,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,45 ms

Nevětší výhodou disku je pak ochrana proti otřesům. U Toshiby ji nazývají Advanced data protection. Pomocí senzorů je ve všech třech osách sledováno zrychlení a systém tak zaparkováním čtecích hlav výrazně zvyšuje jeho odolnost. V praxi je tento systém velmi užitečný, ale nejvyšší stupeň ochrany je až zbytečně moc citlivý.

Optická mechanika je napevno integrovaná. Jedná se o DVD Super Multi Double Layer mechaniku Matshita UJ-842S. Na dvouvrstvé DVD tak můžete vypálit až 8,5 GB dat. Mechanika nemá problémy se čtením dnes většiny používaných médií (tzn. CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM a DVD+R DL). A na všechny tyto disky zvládne i zapisovat. Při testech běžela bezchybně. Za zmínku stojí výrobcem dodávaná utilita pro ztišení mechaniky. Např. při sledování filmu z DVD nebo poslechu hudby z CD se softwarově sníží její otáčky a tím i hlučnost – velice šikovné.

Spojení se světem zajišťuje integrovaná gigabitová síťová karta LAN a modem. Bezdrátové připojení obsluhuje Wi-Fi karta Intel (standard 802.11 a/b/g) a nakonec Bluetooth 2.0 s funkcí EDR (Enhanced Data Rate).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej má úhlopříčku 12,1“ a rozlišení 1280 x 800 bodů (WXGA). Jde o typ glare, tedy displej s lesklým povrchem (Toshiba TruBrite). U notebooku tohoto zaměření se jedná podle mého názoru o nejvhodnější variantu.

Zobrazení barev je velmi věrné, a to hlavně díky leštěnému displeji. Podsvícení bylo rovnoměrné a jeho intenzitu lze nastavit v 8 polohách. Jeho jas je opravdu vysoký a za sníženého osvětlení jde pohodlně pracovat i na nejnižší stupeň. Naopak nejjasnější stupeň eliminuje nepříjemné odlesky displeje při běžném použití. Displej působí velmi kvalitním dojmem, podpořeným díky malé úhlopříčce jemným rozlišením.

O zobrazení se stará integrovaná grafická karta Intel GMA 950 s 128 MB sdílené paměti. Nechybí podpora technologie DirectX 9.0. Svým výkonem grafika uspokojí spíše v 2D, tedy při sledování filmů a běžné práci. Na hraní náročnějších her můžete samozřejmě zapomenout, bez problémů však rozběhnete starší tituly. V testech 3D Mark si vedla takto:

  • 3DMark 2001: 4870
  • 3DMark 03: 1259
  • 3DMark 05: 417
  • 3DMark 06: 100

Tyto hodnoty jen potvrzují, kam je počítač určen - tedy na cesty. Při práci s multimédii však výkon grafiky postačuje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Tento model sice není primárně určen jako multimediální, za svou výbavu se ale nemusí rozhodně stydět. Posuďte sami. Výstup na externí monitor je tu bohužel jen D-Sub, dále dva audio konektory (IN/OUT). Za zmínku stojí multiformátová čtečka paměťových karet 6v1 (pro MultiMedia Card, SD Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD-Picture Card a SD-IO). Dále tu máme zmíněnou DVD-RW DL mechaniku.

K multimediální výbavě také patří přítomnost FireWire rozhraní (IEEE 1394). Jednoduše pak připojíte např. digitální kameru. Nechybí ani integrovaný mikrofon pro komunikaci pomocí technologie VoIP.

K multimediální výbavě bezesporu patří i šestice tzv. Easy Keys usnadňující ovládání aplikací pro poslech hudby nebo přehrávání filmů. K ovládání hlasitosti slouží již dříve zmíněné kolečko, které je umístěné vpravo. Jde o tzv. "dial", tedy s omezeným posunem do stran a automatickým centrováním.

Dvojici stereofonních reproduktorů najdeme na přední straně víka pod displejem. Když se podíváte na samotnou tloušťku víka a velikost reproduktorů, nejde mít velká očekávání. Musím se ale přiznat že linoucí zvuk mě mile překvapil a do určité hlasitosti postrádal klasický “plastový“ nádech. Za to asi vděčíme integrovaným technologiím SRS® TruSurroundTM XT a WOW HDTM.

Zabezpečení

Co se týče zabezpečení, je Toshiba Satellite Pro U200 vybavená dobře. Veškeré možnosti zabezpečení jsou zde sdruženy pod aplikací “Asistent zabezpečení Toshiba”. Nechybí čtečka otisků prstů. Pomocí ní můžete ochránit přístup nejen do operačního systému, ale i do BIOSu nebo např. uzamknout harddisk (tzv. Drive lock). Všechny tyto části pak můžete ochránit i heslem. Další možnost je vytvoření tzv. “zámku uživatele”. To znamená použití SD karty jako hardwarového klíče.

Z používaných technologií tak testovaný notebook neobsahoval pouze čip TPM.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u Satellite U200 řešeno zajímavým způsobem. Prakticky po celé ploše spodní strany notebooku jsou malé otvory. Těmi je řešeno odvětrávání komponent a přes ně se nasává vzduch do větráčku, který poté jde levou stranou ven. Praváci tak jistě ocení, že nebudou mít pravou ruku s myší pod neustálým proudem vzduchu. I když v tomto případě by to ani nevadilo. Proud vzduchu při běžné práci byl totiž neznatelný a jen při spuštění aplikací náročnějších na HW se rychlost větráčku více zvýšila. Co se týče zahřívání zde jsou naměřené hodnoty:

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1
  • levá strana pod klávesnicí = 28,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6
  • klávesnice vpravo = 30,6
  • klávesnice vlevo = 30,0
  • spodek maximum = 34,0 (prostřední část)
  • výdech chlazení = 32,1

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8
  • klávesnice vpravo = 31,6
  • klávesnice vlevo = 32,1
  • spodek maximum = 35,3 (levá část)
  • výdech chlazení = 38,1

teplota okolí při měření: 22,8

Doopravdy jsem tak nízké zahřívání nečekal. Notebook je přece jenom hodně malý a tak jsou všechny komponenty více “nahuštěny“ na sebe. Jak je vidět, problém to v žádném případě není a notebook se prakticky nezahříval. Zásluhu na tom má určitě pomalejší procesor a v nemalé míře také integrovaná grafická karta.

Provozní hluk je velmi nízký. Při běžné práci nejde prakticky slyšet. Tady musím zmínit i velmi tichý disk. Při vyšší zátěži už je větráček přece jen slyšitelný, ale rozhodně se nedá mluvit o rušivém zvuku, spíše jen zvýšené hlasitosti.

Baterie

Notebook je napájen akumulátorem typu Li-Ion o napětí 10,8 V a udávané kapacitě 4 700 mAh. Jak již bylo zmíněno, najdeme ho v zadní části těla notebooku. Na svém místě jej drží na jedné straně posuvný zámek a na straně druhé ještě pojistka. Případné vyjmutí jde přiměřeně ztuha, za to vděčíme konstrukci s zámečky a z části i tvaru akumulátoru (je dlouhý a tenký).

V našem standardním* redakčním testu dokázala baterie napájet notebook 4 hodiny a 51 minut. U notebooků podobného zaměření se jedná o průměrnou hodnotu. Vezmeme-li však v potaz, že testovaný notebook neobsahoval nízkonapěťový ULV procesor a baterie má standardní kapacitu, výdrž je nad běžným průměrem.

BIOS

Kdo je zvyklý na BIOS klasického typu, tedy přístupný během POST, bude zklamán. Po zmáčknutí F2 během POST máte pouze možnost bootování systému z různých zdrojů, jmenovitě (HDD, CD, SD karta, LAN nebo USB).

Základní nastavení hardwaru má potom na starosti aplikace Toshiba Assist přístupná z Windows, kde pod odkazem Hardwarové nastavení Toshiba najdete nastavení základních vlastností (např. nastavení SpeedStep technologie, priority bootování nebo režimu komunikace s tiskárnou). O zabezpečení notebooku zde ale nenajdete ani zmínku, o to se stará jiná aplikace viz. část Zabezpečení.

Příslušenství

V testované konfiguraci byl předinstalován operační systém Windows XP Pro s aktualizací SP2. Softwarovou výbavu tvoří především aplikace Toshiba sloužící ke správě a nastavení systému:

Řídící konzole pro správu, Toshiba ConfigFree™, Connectivity Doctor, Toshiba Summit, Toshiba Bluetooth® Monitor, Toshiba Bluetooth® Stack, Toshiba Zooming Utility a nástroje a ovladače společnosti Toshiba

Společně s nimi jsou dodávány programy jiných výrobců:

Microsoft® Office OneNote™ 2003, Sonic™ Record Now!, InterVideo® WinDVD, InterVideo® WinDVD Creator 2 Platinum, Norton Internet Security™ 2006 (bezplatné aktualizace z internetu po dobu 90 dní).

Dodávaného softwaru je tedy dostatek. Správa systému je s dodávanými programy velmi pohodlná. Stejně tak dodávaný software ostatních výrobců zajisté většina uživatelů ocení.

Závěr

Notebook je především určen k mobilnímu použití. Mezi ultra přenosné přístroje se řadí jak rozměry, tak i hmotností. Přestože řada Satellite je směřována spíše do domácností (čemuž odpovídá například absence možnosti dokování na jedné straně a multimediální výbava na straně druhé), díky mobilitě a vysoké úrovni zabezpečení najde své místo i u firemních zákazníků, kteří potřebují mít svá data neustále u sebe. Celkově se jedná o notebook bez větších nedostatků a vyvážené konfigurace. Pokud hledáte ultra přenosný notebook a nechcete utrácet velké částky, máte šikovného kandidáta.

Ve své třídě ultra přenosných notebooků se Toshiba Satellite Pro řadí k levnějším. Testovaná konfigurace je s Windows XP Home (Satellite U200 bez přívlastku Pro) k mání za doporučenou koncovou cenu 30 356 Kč bez DPH (36 123 Kč s DPH). Do nabídky se v těchto dostává i konfigurace se silnějším procesorem Intel Core 2 Duo T5600 (1,83 GHz, 2MB L2), větším 80 GB diskem a WinXP Pro za cenu 32 675 Kč bez DPH (38 885 Kč s DPH). Na notebook je poskytována standardní dvouletá mezinárodní záruka.

Klady a zápory

+ kvalitní displej
+ pevná konstrukce

- rozvržení klávesnice
- absence dokovacího portu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite Pro U200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite Pro U200
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2300 (1.66 GHz, 2 MB L2, 667 MHz FSB)
  • RAM (MB): 512 DDR2 - 533 MHz (1x 512)
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6034GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Matshita DVD-RAM DL UJ-842S
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950 až 128 MB VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 700 mAh / 4h 51min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x Wifi (a/b/g), 1x D-SUB, 1x Modem, 1x LAN, 3xUSB, 1x PCMCIA, 1x FireWire 1394, 1x 6-in-1 (MMC,SD,MS,MS PRO,xD,SD-IO)
  • Rozměry: 299 x 225 x 34.0/34.8 mm
  • Hmotnost (kg): 1.86
Recenze

Diskuse