RECENZE: Fujitsu Siemens Lifebook Q2010 - nejtenčí, nejlehčí, nejdražší

21. 11. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Lifebook Q2010 je svého druhu unikát a jako takový není jen tak pro každého, cena 106 240 Kč bez DPH jej zcela jasně řadí do nejvyšších kruhů manažerské komunity. Je tak tenký, že se do něj nevešel RJ-45 (LAN) port a jeho hmotnost činí 1 kg. Najdeme v něm 12,1'' LCD, Core Solo procesor a UMTS modul. Dodáván je se dvěma bateriemi, dokovací stanicí a spoustou dalšího příslušenství.

Fujitsu Siemens Lifebook Q2010 - nejtenčí, nejlehčí, nejdražší

Základní popis

Stačí jeden pohled na Q2010 a je jasné, s kým máme tu čest. Ultratenký design a tělo z hořčíkové slitiny působí opravdu luxusním dojmem. V zavřeném stavu se ale malinko vtírá pocit kýčovitosti, protože seshora je kryt displeje natřen lakem označovaným „piano lacquer“, takže se černé víko leskne až běda. Navíc je na něm vidět jakýkoliv otisk ruky.

Ponechme ale stranou mé subjektivní dojmy a přejděme k faktům. Notebook se jednoznačně snaží zabírat co možná nejméně místa a být co nejlehčí. To se mu podařilo a v tašce zabírá jen o málo více místa než nějaký silnější měsíčník či katalog. Je jen o kousek širší než list papíru formátu A4 a „vysoký“ je 20 mm. To je samozřejmě údaj o výšce notebooku v zavřeném stavu i s krytem displeje. Samotné tělo je tak tenké, že se do něho nevešel ani konektor RJ-45, tedy LAN port.

Místem se muselo šetřit, a tak nezbývá než externě připojit jak zmíněný konektor (spolu s VGA výstupem mají společný adaptér), tak i optickou mechaniku. V ceně notebooku je však dokovací stanice, kde najdeme standardní DVD vypalovačku, 4 USB porty, VGA výstup, LAN konektor a ještě jednu sadu konektorů pro sluchátka a externí mikrofon.

Na levé straně samotného přístroje je umístěn výdech chlazení, konektor napájení, jacky pro sluchátka a mikrofon, ovládání hlasitosti a čtečka SD karet. Zadní strana patří pouze baterii, rozhraní na ní nejsou žádná, stejně by nebyla v dokovací stanici přístupná. Na pravé straně najdeme dva USB porty, slot pro adaptér LAN a VGA konektorů, FireWire (IEEE 1394) a Express Card 34/54 slot (se záslepkou). Na přední straně je pouze přepínač bezdrátových funkcí. K rozložení tak nemám výtky, snad by jen mohl být jeden USB port na každé straně.

Indikační LED jsou ve dvou skupinách po třech. Ta zásadnější je napravo od klávesnice a informuje o napájení, stavu baterie a práci HDD. Klasická LED značící stav počítače je zastoupena tlačítkem napájení, které samo svítí, respektive bliká. Dioda značící stav baterie může svítit třemi barvami, podle stavu nabití zeleně, oranžově nebo červeně. Druhá skupina je vpravo nad klávesnicí a informuje o všech třech zámcích klávesnice.

Víko notebooku nemá žádný zámeček, zvedá se celkem snadno, je ale třeba přidržet spodní část druhou rukou. O tom, že na konstrukci se rozhodně nešetřilo, svědčí i titanové panty použité pro jejich delší životnost a samozřejmě i nižší hmotnost. Víko na svém místě drží dobře, ale při prudším pohybu se lehce pohybuje. Kryt displeje je sice relativně pružný, ale velmi dobře odolává promáčknutí.

Celková kvalita zpracování je taková, jakou bychom si od této třídy slibovali, tedy naprosto vzorová. Nenajdeme místo, kde by na sebe jednotlivé díly nelícovaly či se snad prohýbaly.

Dokovací stanice nebo chcete-li replikátor portů ovšem působí ve srovnání s notebookem vyloženě levným dojmem a po stole snadno klouže. Není však dělaný na parádu, nýbrž pro funkčnost, a té se mu samozřejmě dostává. Všechny konektory jsou umístěny na zadní stranu, vlevo je DVD Super Multi mechanika a napravo otvor pro vstup vzduchu do chladící soustavy a mechanismus pro uvolnění notebooku. Ten je šikovně opatřen slotem pro Kensington zámeček.

S rozměry 297 x 219 x 18,2-19,9 mm a hmotností 1 kg je skoro zbytečné se zmiňovat o vynikající mobilitě tohoto notebooku. Je to koneckonců jeho posláním, doprovázet majitele klidně sedm dní v týdnu po celé hodiny, aniž by ho jakkoliv omezoval. Naštěstí tento fakt nijak zásadně nekazí ani adaptér střídavého proudu, který je taktéž kompaktních rozměrů: 113 x 49 x 28 mm a váží cca 300 gramů i s kabely.

Klávesnice a ovládací prvky

Černé klávesy jsou potištěny bílými popisky a funkční klávesy jsou netradičně taktéž bílé. Z prostorových důvodů zde chybí klasický sloupec kláves napravo od Enteru; ty jsou dostupné jako kombinace funkční klávesy a šipek. Zmiňovaná klávesa Enter je dvouřádková, Backspace, pravý Shift a pravý Ctrl jsou standardní velikosti a Ctrl na levé straně je v rohu, což je další věc, kterou hodnotím kladně.

Klávesy mají poněkud tužší chod, ale zdvih je příjemně nízký. Jsou nepatrně menší než klávesy u větších počítačů, ale jde o věc zvyku. Při psaní se ruce opírají o hranu notebooku, což je na jednu stranu docela nepříjemné pro delší práci, ale na druhou je to osud ultrapřenosných počítačů.

Nalevo od klávesnice jsou vedle vypínače ještě čtyři tlačítka. Dvě z nich jsou programovatelná, další s označením „E“ slouží pro zapnutí energeticky šetrných opatření a „R“ je pro recovery. Mezi energeticky šetrná opatření, která lze nastavit v přiloženém SW, patří například snížení jasu displeje, omezení výkonu procesoru či nastavení doby, po které se vypnou pevné disky apod. Recovery tlačítko po zmáčknutí při běhu Windows uloží tzv. snapshot systému, tedy uloží stav, do kterého se systém vrátí po spuštění restore funkce Windows. Pokud toto tlačítko stiskneme před zapnutím počítače, provede se recovery systému do stavu, ve kterém vyšel z továrny (včetně samozřejmě smazání všech dat na pevném disku). Druhá varianta nebude rozhodně patřit k denním činnostem, ale myšlenka vytvoření zálohy stavu OS jedním tlačítkem není v této třídě vůbec marná.

Touchpad je velmi citlivý a prst po něm klouže velmi snadno. V mém hodnocení by obstál na výbornou, kdyby se tolik nezahříval. Místo prostředního tlačítka/kolečka myši je pod TP umístěna čtečka otisků prstů, se kterou se dá taktéž rolovat dokumenty.

Vpravo na čelním panelu je vypínač bezdrátových funkcí, kterým ovládáme všechny tři bezdrátové funkce tohoto notebooku. K obligátním Wi-Fi a Bluetooth v tomto případě přibyl ještě UMTS modul.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipsetu Intel 945GMS Express, tedy speciálem pro malinkaté notebooky, a je vybavena grafickým jádrem GMA950. Srdcem, které v počítači bije je procesor Intel Core Solo U1400 s maximální frekvencí 1200 MHz, 2 MB L2 cache, FSB na frekvenci 533MHz a TDP pouhých 5,5 W. V programu HWiNFO32 zabodoval takto:

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 608
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9434

Výkon procesoru tak odpovídá jeho pověsti energeticky šetrného čipu, který nikam nepospíchá. Pro připomenutí zmíním, že v současné době vede tabulku (CPU test) procesor Core 2 Duo T7200 s 48 911 body a na samotném konci je procesor Antaur na frekvenci 1 GHz s výkonem 6108 bodů.

Paměť RAM je z prostorových důvodů integrována přímo na základní desce, nelze ji tedy rozšiřovat standardními SO-DIMM moduly. Notebook tak má 1 GB DDR2 RAM na efektivní frekvenci 533 MHz a víc už nikdy mít nebude. Její prostupnost byla změřena 1721 MB/s, což je průměrná hodnota.

Pevný disk pochází od společnosti Toshiba a nese označení MK6006GAH. Jde o typ 1,8'', má kapacitu 60 GB a jeho plotny se otáčejí maximální rychlostí 4 200 otáček za minutu. Má sice vyrovnávací mezipaměť pouze 2 MB, ale zase se pyšní spotřebou 1,4 W při průměrném zatížení. Navíc je opatřen několikanásobnou ochranou proti poškození včetně aktivního systému 3G Shock Sensor. Připojen je přes ATA-100, tedy starší typ Parallel ATA, což se samozřejmě podepsalo na výkonech:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 77,33 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 17,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,1 ms

Výsledky opět docela slabé, ale od tohoto typu pevného disku s tímto připojením se nedá očekávat mnoho. V našem redakčním žebříčku HD Tach tak máme nové poslední místo, průměrná přístupová doba je taktéž jednou z nejhorších. Oboje tak padlo za oběť ušetření na hmotnosti, rozměrech i delší výdrži na baterie.

Optická mechanika se nachází v dokovací stanici a jde o typ Super Multi DVD DL. Hlučnost byla vyšší jen při rozpoznávání disku. Neměla problém se čtením jakéhokoliv referenčního CD/DVD. Vypalovat umí na všechny dnes standardní typy disků a ty, které to umožňují, dokáže vypálit i dvouvrstvě.

Co se konektivity týče, má Q2010 oproti ostatním notebookům obrovskou výhodu v podobě UMTS (WWAN- Wireless Wide Area Network) modulu, který se umí připojit k internetu přes signál mobilního operátora i pomocí technologií W-CDMA, GPRS a EDGE. Pro jeho snadné použití slouží předinstalovaný software UMTS/3G Watcher pro práci se SIM kartou a snadné připojení na internet - díky přednastaveným profilům pro všechny operátory s jejich parametry připojení na
internet. Jinak jsou přítomny obě zásadnější bezdrátové technologie: Wireless Fidelity (Wi-Fi) i Bluetooth. Z ostatních rozhraní zůstává FireWire (IEEE 1394) i Gigabit Ethernet (i když jen přes adaptér), ale téměř poprvé se setkáváme s notebookem, který už nemá starý dobrý konektor poslední záchrany: modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafická karta

Displej má velikost 12,1'', ale díky výraznému rámečku vypadá menší. Jeho maximální rozlišení je WXGA, tedy 1280 x 800 bodů, a povrch je lesklý, ale nikterak výrazně. Podání barev a kontrast je bohužel trochu slabší, ale nejde o multimediální stroj. Pozorovací úhly jsou taktéž slabší, jde o „notebook pro jednoho“.

O grafická data se stará již zmiňovaný subsystém s Intel GMA950, která může využívat až 224 MB paměti ze systémových zdrojů. Je samozřejmě možné nastavit maximální velikost využité paměti v BIOSu v krocích 64, 128 a 224 MB. Výkony dosažené v programech řady 3D Mark jsou následující:

  • 3DMark 2001: 3910 bodů
  • 3DMark 03: 974 bodů
  • 3DMark 05: 353 bodů
  • 3DMark 06: 136 bodů

Na kancelářské aplikace to samozřejmě stačí, ale pokud si občas rádi zahrajete, a to i starší hry, raději koukněte jinam. Vrcholový manažeři, kteří se nejspíše stanou jeho nejčastějšími uživateli, ale stejně na hraní moc času nemají.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

S trochou nadsázky by se dalo říct, že multimédia jsou jakýmsi opakem kancelářské práce. Asi nikoho tak nepřekvapí, že Lifebook Q2010 má k práci s videem asi tak daleko jako jakýkoliv multimediální notebook k MS Excel. Potřebné konektory tu ale najdeme, stejně jako dva integrované mikrofony pro stereo záznam nebo čtečku SD karet.

Kladně musím ovšem ohodnotit také ovládání hlasitosti, které se děje pomocí ovladače na levé straně. Nejde o klasické kolečko, nýbrž o tzv. "dial". Tedy kolečko, kterým nelze otáčet, ale jen posunovat v jednom nebo druhém směru. Jiné multimediální prvky tu ovšem nehledejme, pojďme se raději podívat na královskou disciplínu, kterou je mimo jiné zabezpečení.

Zabezpečení

Bezesporu jde o nutnost v této kategorii a Q2010 ji samozřejmě zvládá na jedničku. Zásadními ochrannými prvky jsou čip TPM 1.2 (Trusted Platform Module) a čtečka otisků prstů. Spolu s funkcemi dostupnými v BIOSu tvoří opravdu mohutný obranný val proti ztrátě, respektive odcizení/zneužití dat. K přístroji je přibaleno CD s programem firmy Infineon, který nabídne opravdu mnoho funkcí pro Váš klidnější spánek. Zajímavý je především program Smart Case Logon+, který slouží pro práci jak s otiskem prstu, tak s případnou čipovou kartou. Pomocí tohoto programu jdou dělat další divy, například nastavit přístup do Windows pouze pomocí otisku prstů či zmíněné čipové karty - kombinací existuje nepřeberné množství. Dále pomocí tohoto programu lze spravovat hesla (password manager) a podobné věci.

Zamknout lze opravdu snad všechno, nejzajímavějšími a nejznámějšími jsou možnosti uzamknout HDD, zabezpečit samotný boot systému, při kterém lze například využít i čtečku otisků, nebo nastavit zakódování jednotlivých částí pevného disku (například složka My Safe).

Ve firemní sféře je třeba dbát na bezpečnost dat a Lifebook Q2010 podmínky na přenosný počítač v tomto ohledu plně splňuje.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je na levé straně a u počítače těchto parametrů lze uhlídat teplotu i s malinkatým větráčkem. Ten je zprvu v podstatě neslyšitelný, ale po chvíli práce už o sobě dá vědět. Jde o hlasitost stále nižší, než u jiných počítačů, ale nepříjemná je především proměnlivost jeho otáček. Vstupy vzduchu jsou jednak uprostřed dolní strany a pak také na přední straně pod touchpadem.

hodina provozu - mírná zátěž (°C)

  • touchpad = 35,2
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,0
  • klávesnice vlevo = 34,7
  • klávesnice vpravo = 31,9
  • spodek maximum = 39,3 (+vlevo, +/- umístění procesoru)
  • výdech chlazení = 28,8

hodina provozu - vysoká zátěž (°C)

  • touchpad = 40,5
  • levá strana pod klávesnicí = 37,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,5
  • klávesnice vlevo = 39,1
  • klávesnice vpravo = 36,3
  • spodek maximum = 48,3 (+vlevo, +/- umístění procesoru)
  • výdech chlazení = 30,5

teplota okolí při měření: 22,5

Uvedené teploty byly měřeny bez použití dokovací stanice, která má přídavný chladící systém a výsledky by tak byly zkreslené. Teploty za použití dokovací stanice v případě vysoké zátěže byly o 2-5 stupňů nižší. Taktéž byly zhruba o 1-2 stupně nižší, pokud byl testován za použití silnější baterie, která nakloněním notebooku způsobí, že pod ním může proudit vzduch. Při nízké zátěži, resp. při práci na baterie je ale teplota příjemně nízká. A uvážíme-li, jak malými skulinkami proudí uvnitř počítače vzduch, lze přivřít oči i nad trochu vyššími teplotami při vysoké zátěži (i když teplota touchpadu byla pro práci již nepříjemná).

Aby notebook nepálil své uživatele do nohou při práci na klíně, je celá spodní strana potažena broušenou kůží, která teplo izoluje lépe než samotný plast.

Baterie

S notebookem dostaneme baterie hned dvě. První je ale spíš na okrasu; Lifebook s ní má opravdu jeden kilogram a není vyšší než 2 cm, ale akumulátor má jenom tři články a kapacitu pouhých 1150 mAh. S tou vydržel notebook v našem standardním* redakčním testu 1 hod a 34 min. Druhá je plnohodnotná baterie, má kapacitu 5200 mAh, šest článků a notebook s ní vydržel v chodu bez dvou minut 7 hod. Obě jsou typu Li-Ion a dodávají napětí 10,8 V.

Se silnější baterií je doba výdrže skutečně zajímavá a Lifebook Q2010 zde dokazuje, že výkon padl za oběť smysluplné věci. Samozřejmostí je možnost dokoupit i další přídavné baterie.

BIOS

Do BIOSu use dostaneme nezvykle stisknutím Enteru. Respektive se dostaneme do nabídky, odkud můžeme pokračovat do BIOSu, vybrat zdroj nahrání systému, podívat se na tabulku HW výbavy, nebo na stručný přehled patentů. Tento preload dialog jde ovšem zakázat a do BIOSu se poté dostat „standardně“.

V samotném BIOSu máme kromě základních nastavení (pořadí zdrojů bootování či čas/datum) širokou paletu možností. Můžeme například zakázat síťová rozhraní stejně jako IDE řadič nebo nastavit velikost maximálního využití paměti grafickou kartou a potom celou řadu bezpečnostních opatření. Základní opatření se dají udělat zde (heslo HDD, administrátora apod.), jiné se zpřístupní v OS poté, co v BIOSu povolíte používání TPM čipu a nainstalujete přiložený SW od firmy Infineon.

Příslušenství

Na to, jak je notebook malinkatý, působí krychle, ve které Vám přijde, jako dobrý vtip. Jenže ona je plná příslušenství. Kromě počítače vybalíte:

  • dokovací stanici (4x USB, DVD Super Multi DL, VGA konektor, GLAN, audio jacky, dodatečné chlazení)
  • druhou baterii
  • druhý DC adaptér
  • kabel pro připojení adaptéru do zástrčky standardu Velké Británie
  • semišový obal na DC adaptér
  • adaptér pro použití LAN a VGA konektorů
  • semišové pouzdro na notebook
  • mikrovlákenný hadřík pro očištění displeje nebo lakovaného krytu LCD :-)

Samozřejmě v krabici najdete i celou řadu CD/DVD, dohromady 13 disků (!).

  • pět je na Recovery Windows XP
  • DVD s hlavními ovladači a manuály
  • Doplňkové ovladače včetně SW DeskView
  • SW firmy Infineon, pro správu TPM čipu
  • Nero 6
  • Service pack 2 (po recovery)
  • Smart Case Logon+
  • Win DVD 7
  • Connect2Air – ovladače pro Bluetooth modul

Za své peníze tak dostanete pořádnou dávku příslušenství, zejména potěší záložní baterie a náhradní adaptér – mezi domovem a kanceláří ho tak nebudete muset přenášet.

Ceny a záruka

Nakonec se dostáváme k delikátní otázce ceny, kterou je za tento skvost třeba zaplatit. Doporučená koncová cena činí bratru 106 240 Kč bez DPH (126 425 Kč s DPH), což jej celkem jasně odděluje od světa běžně dostupných notebooků. Je však třeba uznat, že o běžný notebook v žádném případě nejde. V ČR je na něj poskytována standardní tříletá záruka, ovšem s možností rozšíření až na pět let typu on-site NBD. V ceně je zahrnuto veškeré příslušenství.

Závěr

Fujitsu Siemens Lifebook Q2010 se nikdy neměl stát masově prodávaným počítačem a na 100% se jím také nestane. Patří k němu jistá exkluzivita, která se zakládá jednak na prvotřídním zpracování, výjimečném designu a velmi bohaté výbavě připojitelnosti a zabezpečení. Na nějakou dobu tu máme vrchol v kategorii „manažerské notebooky“.

Svou jedinečnost si ovšem nechá velmi dobře zaplatit, a tím se z něj stává záležitost určená velmi úzké skupiny podnikové klientely. V ceně je však kromě zmiňovaných předností i luxusní mobilita, výdrž na baterie a pořádná kopa příslušenství.

Klady a zápory

+ mobilita
+ design
+ konektivita (integrované UMTS)
+ zabezpečení

- víko se prostě nedá udržet bez otisků
- zahřívání touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu-Siemens Lifebook Q2010

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Computers Lifebook Q2010
  • Instalovaný procesor: Intel Core Solo U1400 (1.2 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533
  • HDD (GB): 60 (MK6006GAH, ATA 100, 4200 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi DL (Pouze v dokovací stanici)
  • LCD: 12,1" TFT, glare type
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA950, max 224MB sdílené paměti
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh / 6h 58min a Li-Ion 1150 / 1h 34min
  • Rozhraní: dokovací konektor, 1x audio-out, 1x MIC (Line IN), 1x Bluetooth, 2xUSB, 1x Express Card, 1x Wi-Fi, 1xIEEE 1394(Firewire), čtečka SD karet, 1xRJ45 (Gigabit Ethernet) s adaptérem, 1xVGA s adaptérem, UMTS modul s podporou GPRS a EDGE, čtečka otisků prstů, 1x Kensington Lock
  • Rozměry: 297 x 219 x 18,2-19,9 mm
  • Hmotnost (kg): 1.0
Recenze

Diskuse