RECENZE: Toshiba Tecra A8 - spolehlivost do kanceláře

21. 9. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

A8 - to je dle Toshiby řada jejich nejspolehlivějších notebooků určených především do kanceláří na stoly profesionálů. Testovaný notebook střední třídy s širokoúhlým 15,4 palců displejem byl vybaven procesorem Core Duo T2400 na 1,83 GHz, 512 MB DDR2 RAM a 80GB SATA diskem. Zaujme především zesílenou konstrukcí, tříletou zárukou a možností dokování. Cena testované konfigurace byla stanovena na 30 973,- Kč bez DPH.

Toshiba Tecra A8 - spolehlivost do kanceláře

Základní popis

Šasi notebooku je vyrobeno z tvrzených plastů, které jsou provedeny v tradiční kombinaci stříbrné a černé barvy. Celkové konstrukční zpracování je až na pár vyjímek na dobré úrovni. Jednotlivé díly na sebe spolehlivě doléhají. Při uchopení do ruky nelze zaslechnout nepříjemné praskání či vrzání. Dokonce ani tradičně bolavé místo pod optickou mechanikou zde netrpí nadměrným prohýbáním.
Kde by ovšem plast snesl více pevnosti, je víko displeje, kde jej lze až příliš snadno promáčknout.

Toshiba se ostatně u tohoto modelu chlubí použitím zdokonalené technologie EasyGuard, která zahrnuje zdokonalený systém ochrany proti nárazům, silnější kryt HDD, zesílené panty, plasty a odolnější klávesnici. Toshiba také označuje model A8 za svůj nejspolehlivější.

Velikostně se jedná o notebook střední třídy s širokoúhlým 15,4" displejem. Od tohoto faktu se odvíjí i rozměry přístroje, které se ustálily na hodnotách 368 \xD7 268 \xD7 29,8/36,9 mm. Hmotnost pak dosahuje rovných 3 kg, což je hranice pro notebooky s 15,4" displejem. Jeho přenášení v adekvátní brašně tak není problém. Rozhodně však není určen na celodenní nošení v ruce například v práci.

Víko je k tělu uchyceno na dvou širokých kloubech. V nastavené pozici drží pevně a nerozhází jej ani prudší pohyb. Otevírání je vyřešeno klasicky posuvným zámkem.

S rozhraními začneme tentokrát na předním panelu, kde najdeme dva klasické konektory Jack pro připojení sluchátek a externího mikrofonu.
Levá strana ukrývá zcela vzadu slot pro karty PCMCIA sympaticky vybavený výklopnými dvířky. Hned nad ním najdeme čtečku paměťových karet formátu SD (bohužel jen a pouze SD) bez jakéhokoli krytu. Pravá strana je zcela okupována optickou mechanikou.

Nejvíce konektorů a rozhraní zde najdeme na zadní straně. Bohužel jsou zde také umístěny všechny tři USB 2.0 porty, a to těsně v řadě za sebou. Tedy ve všech situacích, kdy chcete například připojit USB externí disk, myš či jinou periférii, jste nuceni šátrat na zadní straně či se tam naklánět. Minimální rozměry mezi USB porty také předznamenávají problémy s připojováním například objemnějších flash disků, které zaberou více prostoru kolem USB portu.

Na zadní straně dále najdeme konektory RJ-11 a RJ-45, výstup pro video ve formě D-Sub a konektoru S-Video. Zajímavostí pro někoho může být přítomnost sériového portu, který využijí spíše profesionálové při programování a ovládání nejrůznějších "udělátek" přes něj připojených. Dále pak majitelé některých opravdu starých periferií.

Profesionálové pak zajásají při otočení notebooku "na záda", kdy se objeví dokovací konektor (krytý rozevíracími dvířky), který slibuje veliké možnosti rozšíření.

Veškeré systémové indikátory jsou umístěny na čelním panelu notebooku. Pro jejich kontrolu je tedy třeba se nahnout dále od pracovní plochy, jelikož při normální poloze nad klávesnicí příliš vidět nejsou. Najdeme zde LED pro Power ON, nabíjení baterie, činnost HDD, činnost čtečky karet SD a aktivitu bezdrátových technologií.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je provedena kvalitně. Potěší především velikost jednotlivých kláves i jejich rozložení. Po konstrukční stránce také nelze mít mnoho výhrad. Při poklepání na šasi notebooku nedrnčí, klávesy neodskakují a navíc mají příjemný chod. Klávesnice je navíc dle výrobce odolná proti polití tekutinou. Na spodní straně se však nenachází žádný odtokový kanálek. Osobně jsem toto tvrzení neověřoval, nezbývá tedy než tvrzení Toshiby věřit ;-)

Zvolena je tradiční černá barva kláves a bílých popisků. Popisky pro klávesu Fn jsou provedeny v šedé barvě, a tak je jejich viditelnost nepatrně horší než u klasického modrého provedení.

Menší zvláštností klávesnice je její celkové posunutí směrem doprava. To má na svědomí především panel se třemi speciálními tlačítky na levém boku klávesnice. Díky tomuto posunu je zejména zpočátku nutné si zvyknout na pozici krajních kláves na levé straně. Menší problémy mohou také nastat při psaní, kdy se klávesa "A" ráda zaměňuje s klávesou "S" atd. Po pár hodinách je už ale vše naprosto intuitivní.

Rozložení kláves je jinak věrné osvědčenému modelu, kdy klávesy Home, PgUp, PgDn a End najdeme kolmo ke směrovým šipkám a další čtveřici zastoupenou PrtSc, Pause, Ins a Del hned za blokem funkčních kláves. Funkční klávesy sice nejsou rozděleny do skupinek, zato jsou však zachovány rozestupy mezi jimi, klávesou Esc a PrtSc. Nadto je celý horní blok kláves od zbytku alfanumerické klávesnice oddělen přepážkou, takže jejich použití je zpřehledněno. Funkční klávesy samozřejmě nesou i funkce klávesy Fn jako režim spánku, kontrola jasu a hlasitosti, deaktivace touchpadu, přepínání video výstupů atd.

Klávesa Ctrl zaujímá své obvyklé místo zcela vlevo, následovaná klávesou Fn. Pochválit se musí také velké směrové šipky stejně jako dvouřádkový Enter (mohl by být širší) a velký Backspace.

Polohovací zařízení reprezentuje klasický touchpad se dvěma velkými tlačítky.

Ostatní ovládací prvky jsou zastoupeny především třemi tlačítky umístěnými na již avizovaném bočním panelu. Jsou jimi tlačítka Power ON, Toshiba Assist Buton - spouští aplikaci pro centrální správu notebooku - a dále tlačítko Toshiba presentation button.

Poslední ovládací prvky najdeme na čelním panelu přístroje. Jsou jimi posuvný vypínač bezdrátových technologií a kolečko na ovládání hlasitosti, tzv. "dial". Tedy kolečko, kterým nelze otáčet, ale jen posunovat v jednom nebo druhém směru. Na ovládání hlasitosti velice praktická věc.

Hlavní HW parametry

A8 je postavena na všudypřítomné sadě Intel Centrino Duo. V našem případě je použit mainstreamový čipset Intel 945GM s integrovaným grafickým jádrem, vlastním mozkem notebooku je procesor Core Duo T2400 (1,83 GHz, 2 MB L2 a 667MHz FSB). Jedná se o průměrně výkonný dvoujádrový procesor pro mobilní počítače. To dokazují i redakční testy.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 165
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 361

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 454
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28 789

Procesor se svými výkony zařadil po bok svých stejně taktovaných kolegů ze stáje Intel. Jedná se tedy o čip disponující přebytkem výkonu pro běžné dnešní aplikace, ať už kancelářské nebo multimediální. Dostačuje i na profesionální programy (CAD, grafika) i pro hry. V režimu vytížení pouze jednoho jádra je pak srovnatelný se stejně taktovaným Pentiem M.

V současnosti se na trhu objevují dvě nové verze Tecry A8 s 64 bitovými procesory Core2 Duo T5500 (1,66 GHz) a T7200 (2 GHz).

Osazená operační paměť je typu DDRII o efektivní frekvenci 533 MHz (podporovány jsou i paměti DDRII na frekvenci 667 MHz). Testovaná konfigurace obsahovala jeden 512MB modul. Paměť lze teoreticky rozšířit až na maximální 4 GB. Pro tyto účely je notebooky vybaven dvěma paměťovými sloty (v prodeji však jsou maximálně 1GB moduly).

Naměřená přenosová rychlost 1668 MB/s odpovídá taktování pamětí a v našem žebříčku se pohodlně vejde do první pětadvacítky.

Pevný disk FUJITSU MHV2080BH PL je vybaven standardním 8 MB bufferem, má kapacitu 80 GB, připojen je přes rozhraní SATA a točí se rychlostí 5400 ot./minutu. Data na disku jsou chráněna systémem Shock Protection Design, který při detekci otřesu či nárazu odstaví hlavy z povrchu ploten disku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106.53 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 31,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.81 ms

Jak průměrná přenosová rychlost, tak i přístupová doba se dají označit za dnes pro notebooky běžné hodnoty. Rychlost disku musím subjektivně zhodnotit jako uspokojivou. Aplikace se načítají svižně a ani při kopírování více souborů nedochází ke znatelnému zpomalování systému.

Optická mechanika MATSHITADVD-RAM UJ-841S umí dle specifikací zapisovat na všechny dnes nejpoužívanější formáty včetně disků DVD-RAM a DVD+R DL. Během testů spolehlivě četla jak nová, tak i opotřebovanější CD a DVD. Bohužel se nepodařilo nalézt přesné rychlosti čtení a zápisu pro jednotlivé typy médií. Toshiba dodává softwarovou utilitu, která dovoluje za chodu měnit rychlost otáček mechaniky dle potřeby a snižovat tak produkovaný hluk.

Spojení se světem zjišťuje síťová karta 10/100/100, Wi-Fi standardů b/g a nechybí ani další bezdrátová technologie Bluetooth, a to hned ve verzi 2.0 s EDR. Pro úplnost nechybí ani "nepostradatelný" 56k modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s rozlišením WXGA (1280 \xD7 800) má klasický matný povrh a velikost 15,4". Díky matnému povrchu se vyznačuje o něco horšími pozorovacími úhly, než mají displeje typu glare. V dané kategorii jde ale o standard. Více jistě napoví pohled do fotogalerie. Podsvícení je po celé ploše homogenní a nastavitelné v dostatečném rozsahu.

Grafiku vykresluje integrovaná karta Intel GMA 950, která dokáže ze systémové paměti uzmout až 224 MB RAM pro svou práci. Zaměřením se jedná o úsporné řešení pro uživatele nenáročné na 3D výkon. Je ovšem plně dostačující pro jakékoli kancelářské aplikace. Poněkud skromnější 3D výkon dokazují i výsledky testů 3D Mark.

  • 3DMark 2001: 4379
  • 3DMark 03: 1325
  • 3DMark 05: 422
  • 3DMark 06: 102

Jak je vidět, her si na GMA 950 příliš neužijete (ostatně k tomu není ani určena). Nepostrádá sice nejnovější technologie jako je podpora DX 9.0, hrubý výkon je ale již horší. Stále se ale jedná o solidní grafiku pro jakoukoli práci včetně práce s multimédii.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Jestliže bezpečnostní výbava testované Toshiby je průměrná, tak v oblasti multimédií nelze jinak, než hovořit o podprůměru. K dispozici zde máme základní výbavu v podobě dvou audio konektorů a dvou výstupů na externí zobrazovací zařízení (D-Sub a S-Video). Co se médií týče, na notebooku si přehrajete i vypálíte DVD a v integrované čtečce uplatníte karty SD (pouze).

Tímto by mohl výčet multimediálních schopností končit. Žádné rozhraní FireWire, integrovaný mikrofon ani podpora více formátů paměťových karet.

Multimediální funkce se ovládají klasicky přes klávesu Fn a funkční klávesy. Asi největší zajímavostí v ovládání multimédií je zde kolečko pro regulaci hlasitosti, které je umístěné na čelním panelu. Jde o tzv. "dial", tedy s omezeným posunem do stran a automatickým centrováním.

Stereofonní reproduktory jsou umístěny nad klávesnicí, a ačkoli Toshiba ve svých letácích uvádí že tento model je vybaven systémem Toshiba Bass Enhanced Sound systém, na výsledném zvuku to příliš znát není. Lze jej zařadit k dnešnímu průměru, přičemž při vysokých hlasitostech je již znatelné plastové zkreslení.

Zabezpečení

Co do zabezpečení je testovaná Toshiba Tecra A8 spíše průměrná. Ve výbavě nenajdeme snímač otisků prstů ani TPM čip. Veškeré možnosti zabezpečení jsou zde sdruženy pod aplikací “Asistent zabezpečení Toshiba”. Zde je možné zadat heslo do systému BIOS (je požadováno při každém spuštění počítače během POST), heslo HDD (tzv. Drive lock), heslo do systému Windows, či vytvoření tzv. "známku uživatele". Jedná se o použití karty SD jako hardwarového klíče, který tak může suplovat psaní hesla do Windows nebo systému Bios.

V nabídce najdeme i položku konfigurace TPM. Ten ale bohužel testovaný notebook, jak bylo zmíněno výše, nemá.

U notebooku směřujícího do profesionální a managerské sféry bych osobně očekával větší důraz kladený na bezpečnost dat. Z tohoto důvodu lze stránku bezpečnosti považovat za jednu ze slabších.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení využívá klasickou koncepci, kdy vzduch je nasáván na spodu přístroje a výdech ohřátého vzduchu je umístěn na levém boku přístroje, což je výhodné zejména pokud jste pravák a používáte externí myš. Při běžném provozu je Tecra A8 prakticky neslyšitelná a činnost chlazení lze odhalit až přiložením ucha k výdechu chlazení.

Při vysokém vytížení systému náročnými aplikacemi jako hry, práce s multimédii atp. o sobě dá již chlazení vědět. Nejvyšších otáček dosáhne ventilátor jen nárazově a na klátkou dobu. Při těchto otáčkách je však již poměrně hlučný. Po většinu času si však intenzita hluku drží velice dobrou úroveň.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,4
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3
  • klávesnice vpravo = 31,0
  • klávesnice vlevo = 33,1
  • spodek maximum = 36,6 (levá strana)
  • výdech chlazení = 50,0

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,9
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8
  • klávesnice vpravo = 30,8
  • klávesnice vlevo = 33,4
  • spodek maximum = 39,8 (levá strana)
  • výdech chlazení = 51,7

teplota okolí při měření: 22,6

Při pohledu na naměřené teploty je až zarážející, jak minimální jsou rozdíly naměřené při běžné a vysoké zátěži notebooku. Hodně pak napoví pohled na teplotu výdechu chlazení, kde je rozdíl mezi oběma póly necelé 2 stupně Celsia. To svědčí o opravdu dobře vyřešeném systému chlazení a jeho vysoké efektivnosti, kdy je většina odpadního tepla ihned výdechem chlazení vyloučena.

Shrnuto a podtrženo, teplota se ani při vysoké zátěži nikde nedostane do neúnosných mezí a naměřené hodnoty patří spíše k tomu nejlepšímu, s čím se můžete u notebooků této kategorie setkat. Zahřívání nedosahuje extrémů ani na spodní straně, tudíž se nemusíte bát vzít notebook na klín.

Baterie

Akumulátor typu Li-Ion o kapacitě 4400 mAh a napětí 10,8 V je zde umístěn v levé přední části šasi notebooku. Na místě jej drží krytka, která je proti vyjmutí jištěna pojistkou a následným posuvným zámkem. V této krytce je pak zacvaknut samotný akumulátor. S manipulací nejsou žádné problémy.

V našem standardním* redakčním testu dokázala baterie napájet notebook přesně 4h:7min:30sekund, což je v segmentu těchto notebooků velice pěkný výsledek.
Dobu běhu na baterie lze dále rozšiřovat například připojením dokovací stanice s přídavným akumulátorem.

BIOS

Veškerá základní hardwarová nastavení systému se provádějí přímo ve Windows přes utilitu Thosiba Assist>Hardwarové nastavení Toshiba. Pokud během POST stisknete klávesu F2, dojde pouze k zastavení bootování sytému a lze si vybrat nastartování OS z jiného média (HDD, CD, SD karta, LAN, nebo USB).

Utilita ve Windows nabízí jen základní možnosti jako nastavení SpeedStep technologie, prioritu bootování, režim komunikace s tiskárnou a podobné věci.
Možnosti bezpečnosti zde řeší zcela jiná aplikace, která se stará i o zabezpečení systému BIOS viz. Část zabezpečení.

Příslušenství

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows XP Pro s aktualizací SP2. Další softwarovou výbavu tvoří především aplikace Toshiba sloužící ke správě a nastavení systému plus aplikace třetích výrobců:

Microsoft® Office OneNote™ 2003, konzole pro správu, Toshiba ConfigFree™, Connectivity Doctor,
Toshiba Summit, Sonic™ Record Now!, InterVideo® WinDVD, InterVideo® WinDVD Creator 2 Platinum, Toshiba Bluetooth® Monitor, Toshiba Bluetooth® Stack,
Toshiba Zooming Utility, Norton Internet Security™ 2006 (bezplatné aktualizace z internetu po dobu 90 dní), nástroje a ovladače společnosti Toshiba

Závěr

Toshiba Tecra A8 je notebook zaměřený především do pracovní sféry. Za přijatelnou cenu nabízí dostatek výkonu pro veškeré dnes používané kancelářské aplikace včetně multimédií. Zaměstnanci ve firmách jistě ocení přítomnost dokovacího konektoru, programátoři zas sériový port. Bez zajímavosti také nejsou použité prvky zvýšené odolnosti shrnuté pod názvem Toshiba EasyGuard. To spolu s přijatelnou hmotností 3 kg dělá z modelu A8 ideálního a nadprůměrně odolného pracovního společníka. Veliké rezervy má tento model však v bezpečnosti a především v multimédiích. Testovaná konfigurace je k dostání za doporučenou koncovou cenu 30 973,- Kč bez DPH (36 857 Kč vč. DPH). Toshiba na notebook nabízí tříletou mezinárodní záruku, kterou lze za příplatek dále rozšířit.

Klady a zápory:

+ dokovací konektor
+ kvalitní provedení a zesílená konstrukce

- slabší zabezpečení
- USB porty pouze na zadní straně notebooku

Pod čarou:

Na internetu je k nalezení také konfigurace s označením PTA83U, která narozdíl od testované (PTA83E) již TPM čip a čtečku otisků prstů obsahuje. Najít zde můžeme i rozhraní FireWire, na druhou stranu zas chybí S-Video a sériový port. Veškeré ostatní parametry včetně HW konfigurace jsou stejné. Bohužel, tato konfigurace není zatím na českém trhu k dostání.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Tecra A8

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Tecra A8 PTA83E
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2400 (1,83 GHz, 2MB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 512 DDR2- 533 Mhz (1x 512)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHV2080BH PL, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MATSHITADVD-RAM UJ-841S
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 × 800)
  • Video: Intel GMA950 až 224 MB VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP PRO SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh/ 4h 7min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x externí monitor (D-SUB, S-VIDEO), 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA card, 3x USB 2.0, 1x sériový port, 1x dokovací konektor, 1x Secure Digital (SD)
  • Rozměry: 368 × 268 × 29,8/36,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3.0
Recenze

Diskuse