RECENZE: Umax VisionBook 6700WSX - Core 2 Duo a GeForce Go 7900GTX

27. 9. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Do redakce nám dorazil žhavý kousek z kategorie DTR od UMAXu. V jeho útrobách se skrývá Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz), 1 GB DDR2 RAM, 80GB disk a především pak brutální grafiku GeForce Go 7900GTX s 256 MB VRAM. To vše podpořeno 17 palcovým displejem s rozlišením WSXGA (1680 x 1050 bodů). Za výkon se však platí, což v tomto případě znamená hmotnost blížící se 4 kg a cenu 45 000 Kč bez DPH.

Umax VisionBook 6700WSX - Core 2 Duo a GeForce Go 7900GTX

Základní popis

Notebook působí na první pohled bytelným a masivním dojmem. Ačkoli jsou jako materiál šasi použity klasické plasty, rozhodně neevokují laciné vzezření.
Veškeré části jsou kvalitně a přesně slícované a ani při silnějším stisku se nedočkáte vrzání či jiných nelibých zvuků. Problémy s prohýbáním plastů jsem nezaznamenal ani v okolí optické mechaniky, která je navíc umístěna ve slotu multibay, tedy o to je tento jev pozoruhodnější.

Barevné provedení zůstává věrné klasice, tedy stříbrno-černé. Především díky použití 17" displeje narostly rozměry do hodnot 397 \xD7 294 \xD7 22-44 mm. Notebook tedy spadá do kategorie velkých a těžkých DTR, čemuž odpovídá i jeho hmotnost 3,95 kg. K této váze je také třeba připočítat trafo, které také nepatří zrovna k nejmenším a k celkové přenášené váze připočte dalších 1,1 kg. Celkově tak při transportech notebooku zatěžkáte svou tělesnou schránku pěti kilogramy. Notebook je tedy určen spíše ke sporadickému přenášení v brašně na kratší vzdálenosti, nejlépe do auta a zpět. Jeho nejčastějším umístěním se tak stane stůl na místě s přístupem k elektrické síti, kam tento notebook patří.

Notebook je vybaven bohatou sadou konektorů a rozhraní z nichž nejvíce najdeme na zadní straně. Nachází se zde dva video výstupy v podobě DVI (redukce na D-Sub je přibalena) a S-Video. Dále konektory RJ-11 a RJ-45 pro připojení LAN a telefonní linky, dva porty USB 2.0 umístěné nad sebou a sériový port, který využijí především majitelé starších periférií nebo programátoři k řízení nejrůznějších zařízení. Tím výčet není ještě u konce. Dále zde máme dvojici Jack konektorů Line IN a S/PDIF, konektor pro externí anténu (instalován je hybridní TV tuner) a konečně konektor napájení.

Pravý bok skrývá další dvojici Jacků pro připojení externího mikrofonu a sluchátek (popřípadě reproduktorů) a dále čtečku paměťových karet, které svrchu sousedí slot pro karty PCMCIA (obě tato rozhraní jsou kryta jen gumovými odnímatelnými záslepkami, budou mít tedy velice nepříjemnou tendenci ke ztrácení se :-) Navíc pozor při používání karet PCMCIA s větší hlavou, kdy by mohlo dojít ke znepřístupnění čtečky karet pod ní. Směrem dozadu najdeme dále port FireWire a zbylé dva USB 2.0 porty, tentokráte vedle sebe.

Levý bok je již plně obsazen optickou mechanikou ve slotu multibay a jiná rozhraní zde tedy nenajdeme. Optickou mechaniku lze v tomto slotu nahradit například dalším HDD (lze zapojit i do pole RAID viz. Hlavní HW parametry) nebo přídavnou baterií.

Veškeré indikační diody jsou integrovány do velkého informačního displeje umístěného veprostřed čelního panelu. Tím pádem jsou vždy viditelné a především na jednom místě. Není tedy třeba tápat pohledem po notebooku a hledat pokaždé jinou kontrolku. Najdeme zde vše od kontrolky Power ON, nabíjení baterie, práce HDD, aktivace Bluetooth a Wi-Fi až po aktivaci Num Lock, Caps Lock atd.

Víko je k tělu uchyceno na dvou poměrně úzkých kloubech. V nastavené pozici i tak ale drží spolehlivě a ani prudší pohyby jej nedokáží sklopit. Otevírání je řešeno dvěma posuvníky. První plní funkci zámku a druhý funguje jako vratná pojistka. K otevření je tedy nutné použít obě ruce.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je provedena v černé barvě s tradičními bílými popisky. Popisky pro klávesu Fn jsou zde do oranžova, což je zvýrazňuje více než klasické modré. Celkově je tedy klávesnice dobře čitelná. Nikde nepokulhává ani konstrukční provedení. Klávesnice při poklepání na šasi nedrnčí a netrpí ani jinými známými neduhy.

Jelikož má klávesnice vlastní plnohodnotnou numerickou část, je tomu přizpůsobeno i rozložení a velikost jednotlivých kláves. Předně se musíme smířit s poněkud menšími často používanými klávesami jako je Enter (zde pouze jednořádkový), Ctrl i Fn. Ctrl je jinak umístěn zcela vlevo, což napomáhá snadnému ovládání, jak jsme zvyklí z desktopů. Funkční klávesy zde nejsou rozděleny do skupinek a ani jinak odděleny od zbytku klávesnice.

Poněkud netradičně jsou zde rozmístěny editační klávesy. Prt Sc, Pause, Ins a Del následují přesně v tomto pořadí za blokem funkčních kláves. Klávesy Pg Up, Pg Dn, Home a End se již na klávesnici samostatně nevešly, a tak je pro ně rezervováno místo na směrových šipkách, kde jsou dostupné přes klávesu Fn. Je třeba si na toto rozložení chvíli zvykat.

Numerická klávesnice je řešena podobně jak ji známe ze stolních PC. Má tedy vlastní Enter zcela dole. Menší rozdíl spočívá v tom, že klávesy +,-,a . (Del) jsou umístěny nahoře nad čísly. Více jistě napoví pohled do fotogalerie. Celkově znamená samostatná numerická klávesnice přínos a usnadní práci především při výpočtech.

Jako polohovací zařízení zde máme veliký touchpad (což oceníte především při pohybu po obrovské ploše Windows při nastaveném maximálním rozlišení) s vyznačenou rolovací plochou a dvěma velkými tlačítky. Ta jsou navíc ještě doplněna o středový joystick, který umožňuje pohyb do čtyř směrů a urychluje tak posun v dokumentech i na webu.

Nad klávesnicí se nachází čtveřice dodatečných tlačítek, z nichž funkce prvního – Power ON je jasná. Zbývající tři pak spouští webový prohlížeč, emailového klienta a jednu uživatelem nadefinovanou aplikaci.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na osvědčené čipové sadě Intel 945PM, tedy na její nejvýkonnější verzi bez integrované grafické karty. Osazeným procesorem je novinka v podobě Core 2 Duo s označením T5500 a efektivní frekvencí 1,66 GHz. Další parametry jakoby z oka vypadly jeho předchůdci Core Duo, tedy 65nm výrobní proces, 2 MB sdílené L2 cache a 667 MHz FSB. T5500 je nejnižším procesorem z celé nové Core 2 Duo řady a jako jediný také postrádá Intel Virtualization Technology - více se o těchto procesorech a nových technologiích dočtete v našem článku

Čipset 945PM je samozřejmě připraven přijmout i vyšší procesory z řady Core 2 Duo (T5600, T7200, T7400 a T7600). Nejvyšší model T7600 má frekvenci 2,33 GHz, 4 MB L2 cache a samo sebou již obsahuje i Intel Virtualization Technology.

To že se jedná o nejníže taktovaný model však z tohoto CPU rozhodně nedělá žádného chudáčka, což dokazuje i v našich redakčních testech.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 289
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 556

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 646
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 147

Skok ve výkonu je opravdu impozantní, to dokazuje už jen fakt, že při zatížení obou jader se výsledky testovaného CPU prakticky dotahují na 2 GHz Intel Core Duo T2500! Při vytížení pouze jednoho jádra je pak výkon porovnatelný s Pentiem M 760 taktéž na frekvenci 2 GHz. V celkovém pořadí našeho žebříčku se tedy procesor umístil na osmém místě, kde si vydobyl pozici mezi o mnoho rychleji taktovanými konkurenty. V nabídce bude i model s Core 2 Duo T7200 (2 GHz a 4 MB L2 cache).

Procesoru sekunduje paměť typu DDRII na efektivní frekvenci 533 MHz, což je v takto nadupané sestavě malinko škoda. Procesor by jistě uživil i 667 MHz paměti, které ale systém samozřejmě také podporuje. Celková kapacita 1 GB je rozdělena po dvou 512 MB modulech a je tak vytvořen prostor pro práci DualChannelu. Maximálně lze paměť rozšířit na (teoretické) 4 GB. Naměřená přenosová rychlost 1855 MB/s patří k dnešnímu průměru (18. místo v našem žebříčku, vedou hodnoty přesahující 2300 MB/s).

Pevný disk TOSHIBA MK8032GSX má kapacitu 80 GB, připojen je přes rozhraní
SATA, jeho otáčky dosahují 5400/min. a je vybaven 8 MB bufferu. Vzhledem
k přítomnosti rozhraní multibay není rozhodně od věci připomenout, že
v případě potřeby je možné do tohoto slotu osadit další pevný disk a vytvořit
tak pole RAID (BIOS podporuje RAID typu 0 a 1), čímž dojde například v případě RAID typu 0 k významnému zvýšení přenosové rychlosti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 82.71 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 27,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16.70 ms

Z výsledků testů samotného disku je patrné, že využití technologie RAID by v takto koncipovaném stroji jistě pomohlo vylepšit nepříliš přesvědčivou přenosovou rychlost samostatné Toshiby, které spadá spíše do podprůměru a zde bych skutečně očekával výsledek lepší. Naproti tomu velice pěkně působí přístupová doba, která se naopak řadí mezi první pětadvacítku námi testovaných disků. V nabídce je i 100 GB disk taktéž s 5400 ot.

Optická mechanika PIONEER DVD-RW DVR-K16RS je vložena ve slotu multibay a je tedy kdykoli snadno vyjmutelná pomocí jediného posuvného zámku a vysouvacího tlačítka. Mechanika dokáže číst i zapisovat většinu dnes používaných formátů optických disků jako CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM a DVD+R DL. Při testech mechanika nevykazovala žádné větší potíže. Pouze jednou se stalo, že měla potíže se zkopírováním obsahu staršího DVD. Na druhý pokus již kopírování proběhlo úspěšně. Při maximálních otáčkách se vykazuje také poměrně vyšší hlučností. Jakmile je ale přehráváno audio CD nebo video DVD, dojde automaticky k jejímu zpomalení.

Konektivita notebooku je zajištěna Gigabitovou síťovou kartou a 56k integrovaným modemem. Bezdrátově pak Intel PRO/Wireless 3945ABG Network a Bluetooth. Vestavěný IrDa port je určen pouze k přijímání signálu z dodávaného dálkového ovládání.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý širokoúhlý displej dosahuje úctyhodných parametrů. Má velikost 17“ a vysoké rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 bodů). Jde o typ glare, tedy displej s lesklým povrchem. Ten je vhodný zejména pro sledování videa, hraní her a jinou multimediální zábavu díky lepšímu podání barev a pozorovacím úhlům než mají klasické matné displeje. Naopak někomu může vadit větší odrazivost okolního světla těchto displejů.

Obraz je samozřejmě vysoce kvalitní a ostrý. Podsvícení je homogenní po celé ploše displeje. Má však poměrně malé rozpětí nastavení intenzity, kdy mezi maximální a minimální hodnotou je jen nepatrný rozdíl. Displej tak neustále vydatně svítí, což zrovna k úspoře baterií nepřispívá. Na druhou stranu to u tohoto notebooku není zrovna téma číslo jedna.

Hlavním tahákem UMAXu je ale bezesporu krom procesoru Core 2 Duo především nainstalovaná grafika, která nese označení GeForce Go 7900GTX a jedná se tak o v současnosti nejvýkonnější grafické řešení jak v mobilní, tak i v desktopové oblasti (alespoň co se společnosti NVIDIA týče).

Grafika je zapojena jak jinak než do sběrnice PC Express 16x. Obsahuje 256 MB vlastní GDDR3 paměti s 256bitovým přístupem, takže tok video dat není rozhodně limitován úzkým hrdlem sběrnice. O této grafice jsme již na našem serveru psali. V článku najdete v přehledné tabulce srovnání jednotlivých parametrů s předchozími modely i první naměřené výkony.

Jako TOP model NVIDIE karta samo sebou podporuje veškeré nejnovější technologie používané zejména ve hrách jako shader a vertex model 3.0, HDR a jiné. Potenciál tohoto kousku dostatečně demonstrují výsledky syntetického benchmarku 3D Mark a především pak jeho dvě poslední - nejnáročnější - verze.

  • 3DMark 2001: 24 312
  • 3DMark 03: 18 422
  • 3DMark 05: 8566
  • 3DMark 06: 4592

Výsledky jsou opravdu působivé a v případě posledních dvou testů se ani příliš neliší od dvou 7800GTX zapojených v SLI (viz. odkaz na článek výše) s tím rozdílem, že těchto výsledků je zde dosaženo jen s jedním GPU, a tedy i nižší spotřebou (stále jde však o slušných 68 W). Tuto grafiku využijete naplno skutečně jen při hraní posledních a náročných her. Pro kancelářskou práci je jí vyloženě škoda. Její výkon také jistě oceníte po příchodu Windows Vista s jejich Aero Glass rozhraním, které bude grafické akcelerátory plně využívat.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava tohoto kousku je na vysoké úrovni. Začneme-li nejrůznějšími výstupy, zjistíme že nám Umax dává k dispozici hned 4 audio jack konektory. První dva pro připojení sluchátek a externího mikrofonu a návdavkem pak ještě Line IN a S/PDIF. Milovníci hrátek se zvukem se tedy mají na čem vyřádit. Z video výstupů zde najdeme konektor DVI a již poněkud zastarávající S-Video. Pro nahrávání videa nechybí port FireWire (IEEE 1394), který využijete především jste-li majitelem digitální video kamery.

Pro připojení nejrůznějších periferií a paměťových médií zde máme hned 4 USB 2.0 porty a čtečku paměťových karet podporující formáty SD, MMC, MS a MS-PRO.

Notebook se pyšní systémem zvuku WOW SRS, který je podpořen hned celkově pěti reproduktory. Nenechte se ovšem mýlit, naráz hrají maximálně vždy jen tři (po stranách klávesnice a subwoofer vespod). Zbývající dva jsou umístěny na bocích přístroje a jsou určeny k ozvučení během přehrávání CD v audio DJ módu při zavřeném víku notebooku. Více o Audio DJ featurce se dozvíte dále.

Celkově je třeba zvuk hodnotit kladně. Na možnosti je čistý a celkově patří jednoznačně k tomu lepšímu, co lze od notebooku požadovat. Na druhou stranu mě zklamal celkový výkon reproduktorů. I při maximální hlasitosti systému (a maximálním zesílení zvuku dané aplikace) byl zvuk stále poněkud tichý, a to jak při poslechu hudby či hraní her, tak i při sledování TV.

Aby byla multimediální výbava co nejkompletnější, je ve víku zabudována web kamera s rozlišením 1,3 Mpix. Ovládána je jednoduchým softwarem BisonCam, který dovoluje pořizovat jak snímky, tak i videozáznamy ve vámi zvoleném rozlišení (u videa je to maximálně 640x480). Níže je pro představu malá ukázka.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Většina multimediálních funkcí jako hlasitost zvuku, přepínaní video výstupů etc. se ovládá klasicky přes klávesu Fn a některou z dalších funkčních kláves. Všechna ostatní multimediální tlačítka jsou soustředěna na Audio DJ panelu.

Audio DJ panel dovoluje bez nabootování operačního systému přehrávat v optické mechanice klasická audio CD, nebo v tomto případě i MP3 CD. Ovládání přehrávání pak probíhá základními tlačítky, která jsou umístěna po stranách informačního displeje. (On/Off, hlasitost, mód přehrávání, vpřed/vzad, stop/vysunutí CD). Ten v režimu přehráváni ukazuje nezbytné informace jako čas skladby, její číslo atd. (Pokud je notebook normálně zapnut, ukazuje systémový čas). V případě přehrávání MP3 CD s adresářovou strukturou nezbývá, než se mezi soubory pohybovat tlačítky vpřed/vzad. Jiný způsob zde není možný, a tím pádem se stává práce s MP3 CD poněkud neohrabaná.

Při přehráváni CD v tomto režimu jsou aktivní dva boční reproduktory spolu se subwooferem umístěným vespod šasi. I zde ale bohužel platí poměrně nízká maximální hladina hlasitosti i když zvuk sám o sobě je vcelku kvalitní.

Bonbónkem navíc je integrovaný hybridní TV tuner. Dovoluje tedy příjem jak digitálního, tak i analogového vysílání. Jeho součástmi jsou malá externí anténa (použitelná hlavně pro digitální příjem) a dálkové ovládání. Pro příjem analogové TV již budete potřebovat velkou venkovní anténu nebo nejlépe kabel.

Vše ovládá jednoduchá aplikace DTV, která dovoluje naladění dostupných stanic, prohlížení teletextu, EPG a přepínání režimů analog/digital. Nečekejte žádné převratné či pokročilé funkce. K dispozici je dále jednoduché nahrávání do formátu DVD (případně lze zvolit i jiný kodek) a klasická funkce capture, která zachytí statický obrázek. K dispozici je i programovatelné nahrávání, které lze nastavit i při vypnuté aplikaci DTV. Jednoduše se v systémové liště spustí resident, který nastavený program nahraje.

Zabezpečení

Se zabezpečením si v případě tohoto modelu výrobce příliš hlavu nelámal. V zásadě ani není proč, jelikož jde o notebook určený především do domácností a pro zábavu. Veškeré bezpečnostní prvky jsou implementovány na úrovni systému BIOS a žádné další SW utility ve Windows nebo HW bezpečnostní prvky jako jsou TPM a čtečka otisků prstů zde nehledejme.

I v systému BIOS jsou ale možnosti co se zabezpečení týče poněkud chudé.
K dispozici je pouze standardní heslo pro přístup do BIOS a dále funkce Fixed disk boot sector, která by měla ochránit tuto část disku před viry. Rozloučit se musíme i s poměrně hojně užívanou funkcí drive lock.

Chlazení a provozní hluk

O chlazení celého systému se starají hned dva ventilátory. Umístěny jsou na spodku přístroje, a tedy i ze probíhá nasávání vzduchu. Výdech odpadního tepla je umístěn na zadní straně. Teplý vzduch tedy uživatele nijak neobtěžuje. Při pohledu na naměřené hodnoty navíc zjistíme, že vycházející ohřátý vzduch má na výkonové poměry notebooku až překvapivě nízkou teplotu.

Při běžném kancelářském provozu (psaní textů, tvorba tabulek, web atd.) je chlazení překvapivě tiché a oba větráčky si „vrní“ na poměrně nízkých otáčkách, což na uchlazení systému jak je vidět z hodnot stačí.

Při vysoké zátěži, která se u tohoto notebooku předpokládá nejčastěji, je již chlazení nadprůměrným zdrojem hluku. Během řádově hodiny nepřetržitě trvající vysoké zátěže se oba ventilátory dostanou do svých maximálních otáček, kde setrvají po celou dobu trvání vysoké zátěže. V tomto stavu je již provozní hluk značný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,3
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4
  • klávesnice vpravo = 33,1
  • klávesnice vlevo = 34,1
  • spodek maximum = 45,3 (přední část)
  • výdech chlazení = 29,5

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,3
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,1
  • klávesnice vpravo = 37,8
  • klávesnice vlevo = 39,4
  • spodek maximum = 48,5 (přední část)
  • výdech chlazení = 42,6

teplota okolí při měření: 23,4

Na notebook takovéto konfigurace jsou naměřené hodnoty až překvapivě nízké. Z výdechu chlazení lze pak mluvit již téměř o chladivém vánku. =) Sympatické je, že teploty se při vysoké zátěži zvednou celkově pouze minimálně. Zásluhu na tom mají nejen dva použité ventilátory, ale určitě i masivní měděné chlazení, které se táhne od procesoru až po grafickou kartu.

Vzhledem k umístění ventilátorů vespod přístroje, vyšší hmotnosti i vyššímu zahřívání vespod přístroje (nejvyšší naměřené hodnota) nelze doporučovat práci na klíně. Notebooku je nejlépe na pevném rovném podkladu.

::Baterie

Akumulátor je umístěn v zadní části. K jeho vyjmutí stačí jen jediný posuvník. Mechanismus je vyřešen tak, že po jeho stisku baterie sama vyskočí. Manipulace je tedy velice snadná. Na svém místě baterie drží pevně a nikde není žádná vůle.

Jedná se o typ Li-Ion s kapacitou 4400 mAh. V našem standardním* redakčním testu vydržela notebook napájet po 1 hodinu a 59 minut, což není na použitou konfiguraci zas tak špatný výsledek. Jednoznačně jde ale o notebook určený k práci pod elektrickou sítí.

BIOS

BIOS je dostupný po stisku klávesy F2 během POST procedury. Z možných nastavení stojí krom klasické priority bootování za zmínku především možnost zcela deaktivovat jedno z jader procesoru a v případě nouze tak ušetřit energii baterie.

Ostatní nastavení biosu již spadají spíše do kategorie bezpečnosti a věnuji se jim tedy v příslušném odstavci.

Příslušenství

K základnímu příslušenství patří vzhledem k přítomnosti integrovaného TV tuneru malá anténa a dálkový ovladač. Testovaný notebook byl vybaven systémem Windows XP Home. Další software tvořili aplikace Nero 7, PowerDVD 6, BisonCam (utilita pro integrovanou kameru) a PC-DTV, což je aplikace pro sledování digitální i analogové TV.

Závěr

Umax VisionBook 6700WSX je výkonný stroj s líbivým designem určený především uživatelům náročným na 3D výkon a multimédia. Uplatní se tak především v domácnostech jako plnohodnotná náhrada herního či univerzálně zábavního počítače. V testované konfiguraci nabídne dostatek výkonu pro jakoukoli aplikaci včetně těch nejnáročnějších her na dlouhou dobu dopředu. Za výkon se však většinou platí mobilitou a ani v tomto případě tomu není jinak. Čtyřkilogramový cvalík se už přeci jen pronese. Testovaná konfigurace (Core 2 Duo 1,66 GHz, 1024 MB RAM, HDD 80 GB a Geforce GO 7900GTX) je nabízena za doporučenou koncovou cenu 44 990 Kč bez DPH (53 540 Kč s DPH), varianta s Core 2 Duo T7200 (2 GHz a 4 MB L2) a 100 GB diskem stojí 49 990 Kč bez DPH (59 490 Kč s DPH). Na notebook se vztahuje záruka 2 roky.

Klady a zápory

+ vysoký výpočetní a grafický výkon
+ kvalitní displej s vysokým rozlišením
+ kvalitní provedení

- na poměry pomalejší HDD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Umax VisionBook 67000WSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax M57U
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz, 2MB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 Mhz (2x 512)
  • HDD (GB): 80 (TOSHIBA MK8032GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: PIONEER DVD-RW DVR-K16RS
  • LCD: 17" TFT
  • LCD rozlišení: WSXGA (1680x1050)
  • Video: nVIDIA GeForce Go 7900 GTX 256 MB VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP home SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 1hodina:59minut:35sekund
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, 2x externí monitor (DVI, S-VIDEO), 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA card, 4x USB 2.0, 1x IEEE 1394, 1x sériový port, 1x anténní vstup, 1x SD, 1x MMC, 1x MS (MS-PRO)
  • Rozměry: 397×294×22 až 44 mm
  • Hmotnost (kg): 3,95
Recenze

Diskuse