RECENZE: UMAX VisionBook 6200NSX - s novým Intelem

5. 5. 2006 10:26    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s hmotností pod 3 kg je prvním zástupcem značky UMAX s nejnovějším procesorem Intel Core Duo. Výrobcem je nastaven do kategorie bussines a cestování s čímž lze souhlasit, protože nabízí vše co je k tomuto účelu třeba. Obsahuje důležitá komunikační rozhraní včetně bezdrátových (WiFi a Bluetooth) a zvládne i základní multimedia.

UMAX VisionBook 6200NSX - s novým Intelem

(Jste-li pravidelný čtenář NOTEBOOK.cz, pravděpodobně jste si podle obrázku všiml(a), že dnes testovaný model vychází ze stejného šasi, jako modely VisionBook 3100 a 3300.

Základní popis
Celý notebook je proveden v líbivé kombinaci černé a stříbrné barvy. Fyzické proporce jsou 333 x 276 x 24 - 33 mm (směrem dozadu se jeho tloušťka zvětšuje) při celkem přívětivé hmotnosti 2,6 kg. Jedná se tedy o přístroj určený i uživatelům, kteří potřebují svůj notebook denně převážet mezi prací/školou a domovem.

Co se týče výbavy portů, nabídka je základní, ale pro bussines využití postačující. Vzadu se našlo místo pro konektor externího monitoru D-SUB a S-video pro výstup na TV. Napravo lze odzadu najít konektor napájení následovaný optickou mechanikou, přípojku pro telefonní linku (RJ-11), jedním z celkově tří USB 2.0 portů a k dispozici jsou zde ještě dva konektory Jack pro externí mikrofon a sluchátka. Vlevo se nachází nezbytný konektor pro LAN (RJ-45) a zbylé dva USB 2.0 porty. Potěší přítomnost dvou konektorů Jack pro S/PDIF a Line-IN. Nesmí také chybět slot PCMCIA typu II opatřený záslepkou, pod kterým je umístěna čtečka paměťových karet formátů MMC/MS/MS Pro/SD. Při používání karty ve slotu PCMCIA se čtečka paměťových karet stává jen obtížně přístupnou, jelikož je zpravidla celá zakryta hlavou PCMCIA karty.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je provedena v tradičně černé barvě, což ji v kombinaci s bílými popisky (modrými pro klávesu Fn) činí dobře čitelnou i při horším světle. Rozložení kláves je typické pro tuto kategorii notebooků a sympatické je, že je maximálně využito veškerého nabízeného prostoru. Klávesy tedy jsou dostatečně velké. Přes klávesu Fn, která je umístěna mezi levým Ctrl a klávesou Windows, jsou pak dostupné všechny jejich sekundární funkce jako ovládání zvuku, přepínání video výstupu, seřizování jasu displeje a konečně aktivace Wi-Fi (pokud je instalována). Klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou umístěny zcela vpravo ve sloupku nad sebou, a tak jsou lehce přístupné ze směrových šipek. Kolmo k nim jsou pak usazeny klávesy Pause, Print Screen, Ins a Del (příjemně v pravém rohu). Snad jedině Enter by mohl být větší (na výšku dvou řádků, pro pohotovější nahmátnutí).

S přehledností je na tom klávesnice tedy poměrně dobře, to samé ale nelze říci o jejím konstrukčním zpracování. Jednotlivé klávesy mají tendenci vydávat občas podivné zvuky a vůbec celkový dojem z bytelnosti klávesnice je slabší. Při silnějším stisku má tendenci se na určitých místech prohýbat a asi nejvíce bolestivé je místo v okolí směrových šipek (tedy oblast často používaná).

Z ostatních ovládacích prvků musím také zmínit klasická tři tlačítka umístěná nad klávesnicí, provedená v imitaci kovu. Obsluhují rychlé spuštění textového editoru, emailového klienta a webového prohlížeče. Zcela vpravo je pak tlačítko POWER vyvedeno do čtverce a v tradici UMAXu líbivě modře podsvíceno.

Pod klávesnicí nenajdeme nic jiného než touchpad s vyznačenou rolovací oblastí a klasicky dvěma tlačítky provedenými v imitaci hliníku. Celý touchpad je ergonomicky posunut lehce doleva, což by mělo ulehčovat práci pravákům. U touchpadu jsem bohužel zaznamenal menší citlivost a zbytečně tuhá tlačítka (na stisk) pod ním.

Všechny indikační LED jsou soustředěny do levé části čela přístroje počínaje Power ON, nabíjením, notifikací emailu, HDD a činností Wi-Fi konče (karta Wi-Fi není v základní konfiguraci obsažena, lze ji však do notebooku dokoupit, v našem případě Wi-Fi modul instalován byl) Umístění těchto indikačních prvků příliš neprospívá jejich viditelnosti, jelikož při běžné práci na notebooku jsou téměř stále zakryty levou rukou. To samé platí i o popiscích k těmto LED, které jsou umístěny vespod čela přístroje a k jejich přečtení je třeba se všelijak shýbat nebo nadzvedávat samotný notebook. Další tři LED jsou naopak viditelné velmi dobře, protože se nacházejí nad klávesnicí. Zobrazují stav kláves Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock.

Hlavní HW parametry
Nejdůležitější novinky VisionBooku 6200NSX najdeme "pod kapotou" - jako prvních z rodiny Umaxů disponuje totiž novou sadou Centrino třetí generace (Napa). Pevným základem konfigurace je mainstreamový čipset Intel 945GM, určený pro procesory Core Solo i Duo. Disponuje dvoukanálovým DDR2-667 řadičem a integrovaným grafickým jádrem.

Testovaný model byl osazen dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2400 s frekvencí 1,83 GHz, 667 MHz sběrnicí FSB a 2 MB L2 cache, sdílené oběma jádry. Procesor dává notebooku velikou variabilitu mezi výkonem a spotřebou, neboť v případě potřeby dokáže krom změn frekvence jednotlivých jader jedno jádro úplně vypnout, stejně jako umí vypínat nepotřebné bloky L2 cache. Výsledky výkonnostních testů jsou různé podle použité aplikace. Při programu, využívající pouze jediné instrukční vlákno (thread), je výkon procesoru v konkrétní aplikaci shodný jako u jednojádrového procesoru Pentium M 740 se stejnou frekvencí (měřeno programem HWiNFO - 19 143 bodů). Pokud je však program napsán vícevláknově (Multi-Threadově), je procesor schopný v ideálním případě dosahovat až dvojnásobného výkonu (38 441 bodů). V současné době lze VisionBook 6200NSX koupit pouze s nepatrně pomalejším procesorem Core Duo T2300 (1,66 GHz).

Do základní výbavy notebooku patří 512 MB operační paměti. Jedná se o jediný SoDIMM typu DDR2-533, druhý slot zůstává volný pro případný upgrade. Pokud chcete VisionBook koupit již rovnou s 1 GB RAM, připravte si o 3 000 Kč bez DPH více. Díky pomalejšímu typu použité paměti a jedinému modulu (a tedy pouze Single-Channel zapojení) jsme notebooku naměřili přenosovou rychlost "pouze" 1 592 MB/s. Pouze v uvozovkách - na poměry Napa notebooku je to sice hodnota nižší, avšak žádný z Centrino / Sonoma a nebo AMD notebooků se této hodnotě ani nepřibližuje. Přidání dalšího paměťového modulu by výkon zvýšilo.

Pevný disk má v testované (základní) konfiguraci kapacitu 60 GB. Jedná se o disk TOSHIBA MK6032GSX s SATA rozhraním, 8 MB bufferem a 5400 otáčkami. Přes poměrně slibné parametry v testu přenosové rychlosti příliš nezazářil a jeho výkon je stejný, jako u IDE disků stejných parametrů - 85,49 MB/s. Velmi dobrého výsledku však dosáhl v testu přístupvé rychlosti (16,96 ms). V nabídce prodejce si můžete zvolit i disky s větší kapacitou - 80 GB (+ 1 000 Kč) a nebo 100 GB (+ 3 000 Kč).

K čtení optických médií slouží mechanika dnes již běžného typu DVD+/-RW DL, MATSHITA UJ-840D. Rychlosti zápisu jsou taktéž průměrné (CD-R 24x, CD-RW 16x, DVD+/-R 8x, DVD+/-RW 4x a DVD+R DL 2.4x).

Z komunikačních rozhraní najdeme u VisionBooku běžný základ - Gigabit Ethernet, faxmodem a Wi-Fi standardu a/b/g ze sady Centrino. V ceně je zahrnut i modul Bluetooth. Starší infraport zde nenajdeme.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
VisionBook 6200 disponuje 15" displejem s rozlišením SXGA+, tedy 1400x1050 bodů (poměr stran 4:3) což je příjemné pro přehlednější rozložení více informací na obrazovce. Displej nevybočuje z šedého průměru a subjektivně má nižší úhly pohledu. Víko je pevně uchyceno na dvou krajních kloubech a jeho stabilita je dobrá.

Grafické výpočty má na starosti již zmíněný integrovaný čip Intel GM 950. Ten nedisponuje žádnou pamětí pro svá data a musí ji tedy sdílet se systémem; dynamicky si ukusuje dle potřeby až do hodnoty 224 MB. Přes hardwarovou podporu první verze standardu DirectX 9 a poměrně vysokou frekvenci grafického jádra se na jeho 3D výkonech odráží absence esenciálních technologií jako hardware Transform&Lightning a nebo Vertex Shader, chybějící výkonnější vlastní videopaměť potom úspěšně pohřbí i poslední potenciál 3D výkonu. Skóre testů 3D Mark dopadlo takto:

3D Mark 2001: 4923
3D Mark 03: 1256
3D Mark 05: 416
3D Mark 06: 120

Grafická karta tedy notebooku umožňuje provoz pouze starších 3D her. Běžná práce s dokumenty a internetem, 2D grafika a nebo přehrávání videa VisionBooku 6200NSX samozřejmě nečiní potíže. Bez problému zpracujete i fotografie z digitálního fotoaparátu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
VisionBook 6200NSX je svým zaměřením určen především mobilním pracovníkům pro kancelářskou práci. Tomu odpovídá i jeho multimediální výbava, která obsahuje v podstatě jen ty nejzákladnější prvky. Za mírný nadstandard se v této třídě dá považovat integrovaná čtečka paměťových karet 4v1 (MMC/MS/MS Pro/SD) pro snadné přenášení dat například z digitálního fotoaparátu stejně tak jako přítomnost výstupu S/PDIF a line-IN pro nahrávání audia z externích zdrojů. Nechybí samo sebou ani dva klasické Jacky pro externí mikrofon a sluchátka. Pokud externí mikrofon nemáte, je zde i jeho integrovaná varianta, která se nachází v levé spodní části klávesnice.

Stereofonní reproduktory jsou umístěny ve přední spodní části notebooku, což jim na kvalitě přednesu moc nepřidává. Pro kvalitní poslech hudby z CD se doporučit nedají a nejspíše bude třeba sáhnout k reproduktorům externím, ale pro základní zvukový projev s Windows XP nebo oddechové hraní her to ale stačí.

Notebook je v ceně vybaven také webkamerou integrovanou do víka displeje. Rozlišení kamery 1,3 MPixel je dostatečné rozlišení pro kvalitní obraz videokonference.

Chlazení a provozní hluk
Výdech teplého vzduchu je vyveden na levý bok notebooku, takže nijak nevadí pravákům pracujícím s externí myší, i když vzadu by to bylo ještě lepší. Přívod vzduchu k chlazení je řešen zespodu přístroje, což může působit problémy při práci na klíně nebo měkké podložce (v posteli atp.), proto pozor aby nedošlo k jeho zakrytí.

Jak se již v našich testech několikrát ukázalo, procesor Core Duo při běžné práci příliš netopí a tak notebook pracuje relativně tiše. Horší to bylo při kontinuálním testu výkonové zátěže kdy už hučení větráčku začínalo být nepříjemné.

Baterie
Li-Ion baterie má udanou kapacitu 4000 mAh a dává napětí 11.1 V. Ve standardním* redakčním testu dosáhla výdrže 3 hod 6 min, což je na baterii slabší než bývá běžný standard (4400mAh) poměně slušná hodnota. Akumulátor se nachází v zadní části přístroje. Její vyjmutí by mohlo být snadnější.

Závěr
UMAX VisionBook 6200NSX nabízí především novou technologii v podobě dvoujádrového procesoru Intel Core Duo. Hmotnost 2.6 kg dává notebooku dobrou šanci uplatnit se i na cestách. Výpočetní výkon více než postačí pro běžné zpracování dokumentů a práci s internetem. Dvě jádra procesoru urychlí zpracování více aplikací najednou což se znatelně projeví při práci. S integrovanou grafickou kartou si prohlédnete bez problému i fotografie z digitálního fotoaparátu a potíže nečiní ani přehrávání videa, ale na nové 3D hry to není. Rozhraní jsou jen základní (3x USB, PCMCIA, externí monitor, audio, S-video, Bluetooth a WiFi), ale překvapivě je zde i čtečka paměťových karet. Cena základní konfigurace (Intel Core Duo T2300 1.66 GHz, 512MB DDR II RAM, 60GB SATA, DVD+/-RW, XP Home) je stanovena na 31.990 Kč bez DPH (38.068,- Kč s DPH). Na variantě bez OS lze uspořit 2.000,- Kč bez DPH. UMAX nabízí v ceně 2 roky záruky i pro firmy a podnikatele (připlatit lze i na 3 roky +2.990,- Kč bez DPH).

Klady a zápory:
+ příjemné rozměry a hmotnost
+ stále ještě nadstandardní rozlišení LCD (1440x1050)

- hlasitý projev ventilátoru při plném využití výkonu CPU


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie UMAX VisionBook 6200NSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook 6200NSX
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2400 (1.83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1x 512)
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6032GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITA UJ-840D)
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: SXGA+ (1400 x 1050)
  • Video: Intel Media Graphics Accelerator 950, sdílená do 224 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3h 06min
  • Rozhraní: 1x Bluetooth, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x video out, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 333 x 276 x 24-33 mm
  • Hmotnost (kg): 2.6
Recenze

Diskuse