RECENZE: ASUS S7F - mobilní klenot

18. 1. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zahrádka

Novinka od ASUSu s označením S7F patří k ultrapřenosným notebookům pro nejnáročnější klientelu. Díky procesoru Core 2 Duo se nenechá jen tak něčím překvapit a přes svoje miniaturní rozměry dané 12'' displejem nabízí široký rozsah portů i maximální možnou konektivitu při ceně 41 500 Kč bez DPH. Hmotnost se kvůli častému cestování podařilo stlačit až na 1,4 kg, ovšem za cenu nutnosti externí optické mechaniky. Hlavní devizou tohoto modelu je však design, který při výběru subnotebooku hraje důležitou roli.

ASUS S7F - mobilní klenot

Základní popis

Zbrusu nový ASUS S7F se redakci podařilo získat ještě před jeho uvedením na trh, testovaný subnotebook byl tedy sample s drobnými odlišnostmi od finálního výrobku. Po stránce designu a hardwaru se však změny očekávat nedají, podíváme se tedy nejprve, co malý ASUS nabízí.

Šasi stříbrné barvy, které dodává celému notebooku ještě větší lehkost, sází především na ladné linie a minimum designových výstřelků. Jeho materiálem jsou tvrzené plasty. Na první pohled při zavřeném víku upoutá pozornost zabudovaná 1.3Mpix kamera otočná o 235°, dalším prvkem je standardní baterie tvářící se svým přesahem ze šasi jako přídavná. Stavové diody nejsou v zavřeném stavu viditelné, ASUS tedy přidal dvě kontrolky informující o nabíjení a zapnutí notebooku do spodní části víka. Více designových prvků najdeme až po jeho otevření (víko je bez zámků, u těla notebooku přidržuje displej mechanismus v kloubu), které odkryje pohled na bílou klávesnici a spoustu drobných detailů. Tím prvním je precizně provedené kovové tlačítko pro zapnutí (modře podsvícené), další kovové tlačítko a posuvný přepínač najdeme naproti na levé straně, slouží k zapnutí Wi-Fi a změně napájecích profilů. V levém dolním rohu nalezneme kontrolky informující o všech důležitých stavech notebooku (až na napájecí oranžovou kontrolku jsou všechny modré), výrazným designovým prvkem je i zapuštěný touchpad, u kterého je mezera mezi levým a pravým tlačítkem „vyplněna“ také modrou barvou. Poslední modrou diodu nalezneme u kamery nad displejem, která má za úkol informovat o zapnutí/vypnutí nahrávání. U displeje se nachází i tři tlačítka ovládající právě funkce kamery, a sice zapnutí mikrofonu, zoom a samotné nahrávání.

K designu již netřeba nic dodávat, každý si jistě udělá názor z přiložených fotografií, celkově ale působí S7F použitými světlými odstíny a všudypřítomnou modrou barvou velice decentně a vzhled včetně skvělého provedení odpovídá dané cenové kategorii.

Od provedení se dostáváme k bohaté výbavě všemi možnými i nemožnými porty. Na levém boku nalezneme modemový a síťový konektor (100Mbps), nechybí čtečka karet (MMC, SD, MS/PRO), IEEE 1394 (FireWire) se 4pinovým konektorem, dva audio jacky (vstup mikrofonu a S/PDIF výstup) a v neposlední řadě i dvojice USB 2.0 konektorů. U jednoho z USB konektorů nachází i speciální konektor sloužící k napájení externí optické mechaniky. Toto specifické řešení pak vyžaduje speciální konektor dodávaný společně s mechanikou, vzhledem k jeho robustnosti snad nehrozí jeho předčasné opotřebení.

Na zadní straně nalezneme zámek Kensington, třetí USB konektor, TV výstup a napájecí konektor, zbytek zabírá rozměrná baterie ze stříbrných plastů. Konečný počet konektorů upravuje již jen levá strana s rozměrným chladičem, kde nalezneme jeden PCMCIA slot (se záslepkou, tj. bez dvířek), VGA výstup a poslední, čtvrtý USB konektor. Přední strana je z hlediska konektorů nevyužita.

Na takto malý notebook je výbava konektorů více než bohatá a pro práci zcela dostačující. Díky nízké váze 1,4 kg a malým rozměrům 303,9 x 223,8 x 23,9 mm(max. 28,3 mm kvůli výběžku integrované webkamery) nebude větší problém notebook velmi často transportovat. Při tom uživateli nepřekáží ani síťový adaptér, který se svými rozměry 30 x 45 x 105 mm patří k těm nejmenším.

Ačkoli se nedá očekávat, že by se budoucí majitel k tomuto ASUSu choval hrubě, po dobu testu se jevil notebook dosti odolný, neprohýbal se ani při příčném tlaku a kloub spojující displej byl přes potřebu nízké síly k otevření víka poměrně pevný. S designem, provedením i výbavou jsem byl nadmíru spokojen.

Klávesnice a ovládací prvky

U klávesnice se projevilo několik vad, které jsou ale nejspíše způsobeny právě tím, že testovaný notebook byl předprodejním vzorkem.

Do malé plochy se konstruktérům podařilo vměstnat příjemně velikou klávesnici, na kterou není potřeba si dlouho zvykat. Bílá tlačítka s černými popisky, doplněná popisky modrou barvou pro druhou funkci kláves, měla příjemný malý zdvih a téměř nehlučný chod. Bohužel, celá klávesnice se hodně prohýbala, především pak ve své pravé části, a jistotu stisku to dosti poznamenávalo. České popisky chyběly, což je však u testovacího samplu samozřejmost. Prohýbání výrobce u ostrých verzí doufejme vyřeší také. Dalším nedostatkem bylo rozmístění jednotlivých kláves, k těm nejvýraznějším patřilo nepřirozené seskupení šipek, při opravách textu jsem stále dělal i po delší době chyby - trojice spodních šipek je umístěna nezvykle blízko u sebe. Podobně nehezky překvapilo i umístění klávesy Fn na místě levého Ctrl, pravý Shift byl zase nezvykle malý, podobně jako Enter. Na vše si však lze po čase zvyknout a část klávesnice s písmeny je povedená, pokud by se omezilo prohýbání, byla by práce velice příjemná.

Rozmístění dalších kláves jako Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn je provedeno standardně jak jsme zvyklí z ostatních notebooků, pro menší rozměry nezbylo místo pro rozdělení kláves F1-F12 do skupinek, takže po paměti jdou najít o něco hůře. I přes syrovost notebooku nechyběly Win klávesy, Start a kontextové menu.

Samostatné klávesy rychlého spuštění okolo klávesnice nenajdeme, ASUS vyřešil spouštění emailového klienta a prohlížeče pomocí druhé funkce kláves F3 a F4. Jedinými tlačítky pro rychlé spuštění se tak stávají tlačítko pro přepínání napájecích profilů vlevo nad klávesnicí a tlačítka na displeji pro ovládání kamery.

Zapínání radiové části probíhá pomocí posuvného přepínače, samotné povolení nebo zakázání pomocí přiložené utility Intel PROSet pak probíhá přes druhou funkci klávesy F2.

Poslední položkou při ovládání počítače je touchpad, který je sice krásně podsvícený a provedený z kovu, bohužel se během celého testování nechoval korektně a neustále „zlobil“ (samovolné měnění nastavení, reinstalace ovladačů pomohla pouze chvilkově). S tímto nedostatkem nelze u finálních výrobků počítat a bude bezesporu napraven. Stisknutí tlačítek probíhá bez použití větší síly.

K notebooku se dodává optická myš s kablíkem, její složení do přenositelné polohy je chytře řešeno díky vodící liště, na kterou lze drát namotat a USB konektor zacvaknout na spodní straně, při nefunkčnosti touchpadu byla stále připojena a osvědčila se.

Hlavní HW parametry

Základní deska s nejnovějším čipsetem Intel 945GM je osazena neméně novým procesorem Intel Core 2 Duo T5600. Ten je taktován na 1,8 GHz, má 2MB L2 cache (oproti 4MB u řady T7x00) a datovou sběrnici s frekvencí 667 MHz. I když čipset podporuje dual channel, notebook byl osazen pouze jedním paměťovým modulem, takže tato funkce nebyla využita. Přepínání frekvencí (SpeedStep) pro šetření baterie je již samozřejmostí.

V současné době jsou Core 2 Duo procesory svým poměrem výkon/spotřeba nejspíše tím nejlepším, čím lze notebook osadit, naměřené hodnoty tedy příjemně překvapily:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21 769
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 521

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 276
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 376

Ve všech testech se procesor v našem srovnávacím žebříčku umisťoval maximálně do desátého místa, v testu s pevnou řádovou čárkou při Multi-Thread módu skončil dokonce pátý. Při práci to bylo znát, nebyla činnost, která by S7F dokázala nějak zpomalit. Pro určení notebooku - tedy být kvalitním kancelářským počítačem na cesty - je samozřejmě výkon více než dostatečný.

Deska byla dále osazena 512 MB paměti typu DDR2-SDRAM taktované na 667 MHz (PC5300). Programem HWiNFO byla naměřena datová propustnost paměti 1890 MB/s, což je pro kancelářský počítač velice dobrá hodnota a ASUS se tak zařadil mezi prvních 15 nejvýkonnějších. Pro další rozšíření (a velikost 1 GB RAM by notebooku slušela) je možno použít ještě jeden slot, přičemž lze rozšiřovat až do velikosti 2 GB RAM.

Harddisk MHV2120BH o sympatické kapacitě 120 GB dodala firma Fujitsu. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a je zapojen přes rozhraní SATA 150, k dalším vlastnostem patří 8MB buffer. V praxi byl poněkud více hlučnější, nejednalo se však o nic zásadnějšího. Naměřené hodnoty patří k podprůměru, nutno ale podotknout, že v daném notebooku spíše než o rychlost šlo především o vysokou kapacitu:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106,74 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.86 ms

Externí DVD mechanika od korporace TSST (Toshiba Samsung Storage Technology) patří také k novinkám na trhu a ač je často diskutovaným zařízením na fórech s problémy s ovladači, nám se chovala korektně. Jedná se o model TS-L632D USB Device typu Super Multi DVD, takže umí číst i zapisovat drtivou většinu všech optických disků (tato mechanika neumí zapisovat pouze DVD-R DL). Zápis i čtení všech formátů CD probíhá rychlostí až 24x, čtení a zápis DVD+/R probíhá až 8x podobně jako při zápisu na DVD +RW, pomalejší je u zápisu na média DVD +RW Dual Layer a DVD –RW, kde je rychlost 6x. Tělo mechaniky je zasazeno do černého plastového pouzdra, na kterém jsou bohužel dosti vidět otisky prstů. Za její velký klad považuji tichost, se kterou dokázala pracovat.

O spojení se světem se stará již zmíněná 100Mbps síťová karta, bezdrátový adaptér 802.11 a/b/g a integrovaný Bluetooth modul. Kvalita signálu Wi-Fi byla na vynikající úrovni, naopak bych vytknul absenci gigabitového ethernetu. Dosluhující infraport v notebooku již nenajdeme, celkově je ale konektivita notebooku na vysoké úrovni.

Displej a grafika

Kvalita zobrazování displeje je vynikající, už parametry napovídají hodně - jedná se o 12“ širokoúhlý TFT displej s vysokým rozlišením 1280 x 800 a technologiemi Crystal Shine a Color Shine. První technologie se stará o vysoký jas, druhá pak poukazuje na leštěný povrch displeje, se kterým souvisí vyšší kontrast a lepší pozorovací úhly, zrcadlový efekt ale může rušit při umístění zdroje světla za zády uživatele. Pozorovací úhly zde jsou překvapivě poněkud slabším článkem, pro perfektní obraz je vždy nutno chvíli laborovat s úhlem otevření víka. Vysoké rozlišení na tak malé ploše mělo za následek velké zmenšení textu, čitelnost je přesto ale dobrá. Podsvícení je rovnoměrné, práce na denním světle není problém, vzhledem k leštěnému povrchu je však nutné vždy přizpůsobit práci světelným podmínkám.

Vlastnosti zobrazovaných barev lze upravovat přiloženou aplikací ASUS Splandid Video Enhancement Technology.

O zobrazování se stará integrovaný grafický čip Intel GMA 950 s dynamicky sdílenou pamětí, který svým výkonem postačuje pro běžnou práci, ambice pro hraní nových her ale notebook i přes výkonný procesor ztrácí. Použití tohoto grafického čipu je však plně na místě, díky malé spotřebě šetří energii při běhu notebooku na baterie. Naměřené hodnoty tedy odpovídají určení počítače a zahrát si některé starší hry popřípadě přehrávat videa a filmy nebude problém.

  • 3DMark 2001: 5428
  • 3DMark 03: 1334
  • 3DMark 05: 472
  • 3DMark 06: 173

Multimedia

Po multimediální stránce si ASUS S7F nevede špatně - obsahuje mikrofon, webkameru, stereoreproduktory, audiovýstup S/PDIF, čtečku paměťových karet a několik tlačítek pro rychlé spuštění. Reproduktory mají na notebook slušný zvuk, jako vždy chybí basy, na druhou stranu hrají hodně hlasitě a nerezonují. Tlačítka rychlého spuštění emailového klienta a webového prohlížeče jsou integrovány do druhé funkce kláves F3 a F4, obdobně je vyřešena regulace hlasitosti. Kromě tlačítek pro ovládání kamery u displeje (nahrávání, zoom, mikrofon) jiná multimediální tlačítka nenajdeme. Pro ovládání 1.3Mpix kamery slouží promyšlený software ASUS LifeFrame, který umožňuje nahrávání a úpravu jednotlivých videí.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno klasicky - nasávání chladného vzduchu je na spodní straně notebooku a výdech teplého vzduchu je řešen prostřednictvím mohutného chladiče umístěného na pravém boku. Hlučnost je při plném napájení znatelná, v běžném denním provozu však nepostřehnutelná. Při přepnutí na režim úspory baterií se otáčky větráčku ztlumí na minimum a o běhu notebooku tak informuje z hlediska hluku pouze disk.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,3
  • levá strana pod klávesnicí = 35,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 39,5
  • klávesnice vlevo = 29,8
  • klávesnice vpravo = 32,5
  • spodek maximum = 39,5 (spodní strana okolo procesoru)
  • výdech chlazení = 40,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,6
  • levá strana pod klávesnicí = 36,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 40,3
  • klávesnice vlevo = 30,8
  • klávesnice vpravo = 35,5
  • spodek maximum = 40,3 (spodní strana okolo procesoru)
  • výdech chlazení = 43,1

teplota okolí při měření: 23,5

Nízkých naměřených hodnot se podařilo dosáhnout díky použitému procesoru a integrované grafické kartě. Práce na klíně není problém, šasi notebooku je subjektivně chladné i při přepnutí na nejvyšší výkon.

Baterie

K ASUSu S7F se dají sehnat hned tři kapacity baterií - nejmenší 2400mAh (3 články), střední 4800mAh (6 článků, standardní součást) a největší pěkných 7800mAh (9 článků). Notebook byl dodán s větší baterií 4800 mAh a vydržel v našem redakčním testu na 25% podsvícení (díky leštěnému displeji je čitelnost dobrá i při malém podsvícení) běžet 4 hodiny a 8 minut. V denním provozu při plném podsvícení, častější prácí s textem a vypnutým bezdrátovým adaptérem dosahoval výdrže do tří hodin, tato hodnota už je horší a notebook se tak ve své kategorii řadí mezi průměr. Potěšit mohou kompaktní rozměry síťového adaptéru a možnost zakoupení největší baterie, která při vyšším pracovním nasazení obstojí lépe.

BIOS a zabezpečení

Do BIOSu se vstupuje při bootování klávesou F2, přístup z prostředí operačního systému není možný. Kromě rychlého upgradu Easy Flash BIOS nabízí i další nadstandardní rozšířené možnosti nastavení, jako například povolování audia, sítí a portů, umožnění bootování z LAN nebo i povolení funkce Wake on LAN. Třešničkou na dortu je pak nastavení hlasitosti úvodní melodie ASUS. Mezi prvky zabezpečení patří nastavení hlavního hesla a kontrola boot sektoru disku při startu počítače před viry, společně se zámkem Kensington to je jediná ochrana počítače. K dispozici je i TPM modul, čtečku otisků prstů zde ale nenajdeme, což trochu snižuje komfort při snaze zabezpečit svoje data co nejlépe.

Příslušenství

K testovanému modelu byla dodána celá řada softwaru. Předinstalovaným operačním systémem se staly Windows XP Home (v prodejní verzi by to měly být XP Professional), k dalším programům patří Nero 6.0 OEM, Media Show SE 2.0, Power Director Pro V3.0 a ASUS DVD obsahující povedený přehrávač. Kromě externí mechaniky už v balení více nenajdeme.

Závěr

ASUS S7F je určen pro manažery vyžadující výkon bez kompromisů při zachování maximální mobility. Nabízí vše potřebné pro práci - výbornou konektivitu a rozsah portů, kvalitní displej, výkonný procesor - včetně malého bonusu v podobě povedené webkamery. To vše je zabaleno v designu, který minimálně nikoho neurazí, většinou však nadchne. Jako mínus vidím nižší výdrž na baterie a absenci čtečky otisků prstů pro kvalitní zabezpečení.

Na trh se dostane S7F v provedení s procesorem Intel Core 2 Duo T5500 1,66 GHz (2MB L2), 1 GB RAM a OS Win XP Professional za cenu 41 490 Kč bez DPH (49 373 Kč s DPH), při koupi bez operačního systému je cena 38 456 Kč bez DPH (45 762 Kč s DPH).

Klady a zápory

+ atraktivní design
+ kvalita zpracování

- absence čtečky otisků prstů

Pod čarou

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse