RECENZE: Acer Aspire 2920 - malý, ale rychlý

6. 12. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Aspire 2920 je 12,1'' subnotebook z řady Aceru, která je určena především pro domácí uživatele a domácí kanceláře. Má zajímavý design, malé rozměry a hmotnost pod 2 kg. Po hardwarové stránce je postaven na platformě Intel Centrino Duo s integrovanou grafikou, velkým diskem a všemi běžnými možnostmi komunikace včetně integrované optické mechaniky. Jeho hlavní devizou je výkon ve spojení s mobilitou, pořídit si ho můžete za cenu pod 30 tisíc Kč bez DPH.

Acer Aspire 2920 - malý, ale rychlý

Základní popis

Konstrukce notebooku je vyrobena z plastu, který je dostatečně pevný a i v této cenové kategorii poskytuje slušnou ochranu i displeji. Dílenské zpracování je na dobré úrovni, nikde ani při přitlačení nebylo slyšet žádné vrzání. Design notebooku vychází z nové koncepce Aceru zvané Gemstone. Je spíše extravagantnější, evokuje vzhled multimediálního zařízení a domácím uživatelům se bude líbit. Víko displeje má lesklou černou barvu, stříbrný nápis Acer a imitaci prostoru, která se nazývá Holographic 3D (část víka vypadá jakoby zapuštěná níže). Ve skutečnosti se jedná o málo zřetelný efekt. Spodek notebooku je ze standardního černého plastu a vnitřní část je vyvedena v elegantní světle šedé barvě (skoro bílá). Jedinou výtku mám ke světlému povrchu víka, na kterém je vidět i sebemenší otisk.

Portů a konektorů najdeme na šasi méně, ale to je vzhledem k cenové kategorii a zacílení běžné. Na přední hraně naleznete klasickou dvojici audiokonektorů (zvukový výstup a mikrofonní vstup). Na levé straně dva vysokorychlostní USB porty, S-Video výstup, konektor VGA a slot ExpressCard. Pravý bok ukrývá konektory modemu (RJ-11), sítě (RJ-45), poslední USB, optickou mechaniku a čtečku paměťových karet (se záslepkou). Rozmístění konektorů je dobré. Konektory sítě a USB napravo dále od uživatele jsou vhodné při použití myši. Indikačních LED je na šasi dohromady šest. Tři jsou umístěny nad klávesnicí a informují o práci disku a stavu kláves CapsLock, NumLock. Dvě jsou na přední hraně a informují o zapnutí počítače a jeho nabíjení. Jejich viditelnost není vzhledem k mírně převislému víku ideální. Poslední je na levé hraně u konektoru napájení a duplikuje funkci diody na přední hraně. Je poměrně velká a svítí intenzivně modře, což v noci bude působit rušivě. Víko je upevněno dvěma panty. Pro jeho otevření vám bude stačit jedna ruka, protože není zajištěno žádným zámkem a chod pantů je plynulý.

Z hlediska mobility tento stroj patří do kategorie subnotebooků. Jeho rozměry jsou 304 x 223 x 32/43 mm, čili až na vyšší profil se jedná o velmi skladný notebook, který s váhou 1,95 kg můžete každý den nosit sebou. Zdroj o rozměrech 105 x 43 x 28 mm váží 400 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak už bylo naznačeno, klávesnice má také světle šedou barvu. Její popisky mají barvu černou, případně modrou pro speciální funkce, každopádně jsou dostatečně kontrastní. Klávesy mají menší rozměry než obvykle, což je způsobeno celkově menšími rozměry notebooku. Zmenšení je zřetelné zejména na funkčních klávesách, Enteru a kurzorových šipkách. Zde bych apeloval na výrobce menších strojů, aby využívaly veškerý nabízený prostor, protože menší klávesy znamenají také menší ergonomii. Člověk zvyklý na běžnou notebookovou klávesnici si bude muset zvyknout. Rozložení kláves je víceméně standardní – dvouřádkový Enter, klávesa Fn mezi levým Ctrl a Win, funkční klávesy rozdělené po pěticích (F11 a F12 doplněny o PrtScr, Pause a Insert) a kurzorové šipky ve tvaru obráceného písmena T doplněné o klávesy PgUp a PgDn. Klávesy Home a End jsou trochu nestandardně dostupné v kombinaci s Fn pod klávesami F9 a F10, jejich klasickou pozici (Fn + PgUp, PgDn) nahradilo posouvání skladeb v multimediálním přehrávači. Mimo výtku k velikosti kláves ale musím klávesnici pochválit.

Kurzor myši lze ovládat světle šedým touchpadem doplněným dvěma tlačítky stejné barvy. Povrch touchpadu není nijak zapuštěn do šasi a je na něm vyznačena rolovací ploška. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit sadu šesti programovatelných tlačítek nad klávesnicí. Pět se nachází po pravé straně a ve standardním nastavení ovládají bezdrátové sítě (Wi-Fi, Bluetooth) a spouští prohlížeč, e-mailový klient a Acer Arcade. Poslední průhledně modré je po levé straně a aktivuje Acer Empowering Technology – technologie widgetů přímo od Aceru.

Hlavní HW parametry

Aspire 2920 je postaven na osvědčené a výkonné platformě Intel Centrino Duo. Jako čipset byl zvolen Intel GM965 Express s 800MHz sběrnicí a jako procesor jedna z nejvýkonnějších variant Intel Core 2 Duo, konkrétně model T7500, který pracuje na frekvenci 2,2 GHz, má jádro Merom-4M s 4 MB cache a jeho TDP má hodnotu 35 W. Toto je prozatím jediný procesor, který se v tomto modelu dodává.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 077
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 911

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 838
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 33 114

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1

Změřený výkon procesoru patří očekávaně k tomu nejlepšímu, co lze v dnešní době dostat. S tímto vybavením si můžete troufnout i na náročnější výpočty jako je renderování videa.

Kapacita operační paměti byla rovné 2 GB, které byly rozděleny mezi dva 1GB moduly. To do budoucna mírně ztěžuje možnosti rozšíření. Paměť je typu DDR2 a pracuje na efektivní frekvenci 667 MHz. Naměřená přenosová kapacita 2649 MB/s patří k nadprůměru.

K nadprůměru patří také použitý pevný disk Western Digital Scorpio (WD2500BEVS-22UST0). Ten má obrovskou kapacitu 250 GB, ale zejména výborné výkonové vlastnosti. Přenosová rychlost 50,9 MB/s je nejvyšší, kterou jsme doposud v naší redakci viděli, a to i přesto, že se jedná o pevný disk s rychlostí otáčení 5400 ot./min (předčil tedy i nedávno testovaný HP Compaq 6910p se 7200 ot./min). Průměrná přístupová doba 17,6 ms patří k průměru. Jako sběrnici využívá disk Serial ATA a k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93,57 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 50,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,6 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Optická mechanika je standardně typu DVD Super Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N). Podporuje čtení a zápis na všechny typy CD a DVD médií včetně jejich dvouvrstvých variant a málo rozšířeného formátu DVD-RAM.

Komunikaci s okolním světem obstarávají klasický 56kbit modem, Gigabit Ethernet síťová karta (Broadcom BCM5787M), Wi-Fi adaptér Draft-N (Intel 4965AGN) a Bluetooth modul (Broadcom). Tedy vše, co byste mohli potřebovat.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý displej CrystalBrite o úhlopříčce 12,1" a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů) využívá TFT panel typu TN, což se projevilo na jeho nevalných vertikálních úhlech pohledu. Je tedy třeba najít vhodnou polohu vůči uživateli, aby barvy nebyly zkreslené. Jinak je ale displej dobrý. Jeho lesklý povrch je pro domácího uživatele vhodnější, nabízí sytější barvy a ostřejší obraz.

O grafické výpočty se stará integrovaný grafický čip Intel GMA X3100, který si dokáže nasdílet až 358 MB paměti. Jeho výkon (jako obecně jakékoliv integrované grafiky) není v 3D nikterak světoborný, každopádně pro domácí uživatele bude tento grafický čip více než dostatečný. Na práci s fotkami, sledování videa a kancelářskou práci bude stačit a přitom bude šetrnější k baterii.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4673
  • 3DMark 03: 1848
  • 3DMark 05: 949
  • 3DMark 06: 588

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Acer Aspire 2920 je určen pro domácí uživatele, a z toho také vyplývá jeho větší zaměření na multimédia. Notebook nabízí zvukovou kartu Intel High Definition Audio, dva reproduktory na přední hraně, webovou kameru CrystalEye s integrovaným stereo mikrofonem ve víku displeje a hlavně silnou multimediální softwarovou výbavu. Ta zahrnuje multimediální centrum Acer Arcade, aplikaci pro instant messaging a omezené verze jednoduchých her – Acer GameZone. Notebook se také honosí logem DLNA Certified, o této technologii multimediální domácí sítě jsme již na našem serveru psali.

Hlasitost reproduktorů se ovládá kolečkem na přední hraně. Tento způsob ovládání považuji za šikovný a je dobře, že se k němu někteří výrobci vrací. Přestože se jedná o zastaralý způsob, pro většinu uživatelů bude nejintuitivnější. Reproduktory podávají standardní 'notebookový' výkon a webkamera CrystalEye nepřekvapila, ani nezklamala.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení a BIOS

Naopak v oblasti zabezpečení toho tento stroj mnoho nenabízí. Je to logické, protože takové vlastnosti by využilo jen málo domácích uživatelů. Takže notebook je možno fyzicky zabezpečit zámkem Kensington Lock a softwarově pomocí hesla BIOS. Do něho se dostanete klávesou F2 při startu počítače. Je od výrobce Phoenix a nabízí možnost nastavit čas a datum, heslo správce a uživatele, pořadí bootování a SATA AHCI mód (starší operační systémy ho nativně nepodporují).

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vnitřku šasi je vyřešeno klasickou cestou. Vzduch dovnitř vstupuje několika otvory na spodku a je vyháněn větrákem na zadní hraně. To je příjemné, protože tak nijak neovlivňuje uživatele. Naměřené teploty jsou dobré. I při zátěži nedosahovaly vysokých hodnot, a tak práci na klíně mohu doporučit. Větrák byl při své práci tichý, pouze při zátěži se roztáčel více.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,4
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8
  • klávesnice vlevo = 31,6
  • klávesnice vpravo = 31
  • spodek maximum = 41,2 (pevný disk)
  • výdech chlazení = 40,5
  • napájecí adaptér = 37,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,3
  • levá strana pod klávesnicí = 35,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8
  • klávesnice vlevo = 34,8
  • klávesnice vpravo = 32,3
  • spodek maximum = 40,9 (pevný disk)
  • výdech chlazení = 42,5
  • napájecí adaptér = 47,5

teplota okolí při měření: 24

Baterie

Baterie typu Li-Ion o kapacitě 4000 mAh a výstupním napětí 11,1 V udržela notebook v našem standardním testu* v chodu 3 hodiny a 57 minut. To je na domácí stroj výborný výsledek, který lze dále zlepšit zakoupením modelu s baterií o kapacitě 4800 mAh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 47 W

Příslušenství

Příslušenství se skládá pouze ze softwarové výbavy. Ta je ale velmi bohatá. Za příplatek můžete dostat hardwarovou výbavu, např. náhradní baterii, Bluetooth VOIP telefon nebo externí USB disketovou mechaniku.

Standardně na notebooku naleznete předinstalovanou sadu Acer Empowering Technology, která zahrnuje utility jako ePowerManagement, eDataSecurity, eRecovery a eSettings, Acer Launch Manager (nastavení spouštěcích tlačítek), Acer GridVista (pokročilá správa oken), Acer Arcade Deluxe (multimediální centrum), Acer GameZone (časově omezené verze několika jednoduchých her), Acer CrystalEye Webcam a aplikaci Orion. Ta je poměrně zajímavá, protože umožňuje sjednotit komunikaci přes několik IM sítí (ICQ, GTalk, MSN atd.) v jednom programu. Mezi další předinstalované aplikace patří Adobe Reader 8, Cyberlink PowerProducer v3 (vypalování a authoring DVD), NTI CD & DVD Maker 7, NTI Backup NOW! 4.7, Norton Internet Security, Microsoft Works 8.5 a trial verze Microsoft Office 2007 Home.

Jako operační systém slouží Aspire 2920 Windows Vista Home Premium nebo Home Basic.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T7500, 2 GB operační paměti, 250GB pevným diskem, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, Wi-Fi Draft-N a operačním systémem Windows Vista Home Premium stojí 28 090 Kč bez DPH (34 390 Kč s DPH). Toto je prozatím jediná nabízená konfigurace.

Acer na své notebooky poskytuje dvouletou záruku, která se skládá z roční záruky a roční rozšířené záruky Acer Advantage (bez nutnosti registrace). Dále lze záruku rozšířit až na 3 roky mezinárodní s možností pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

Acer Aspire 2920 v sobě kombinuje mobilitu, výkon a plnou výbavu (včetně optické mechaniky), přesto je dostupný za rozumnou cenu. Bude vhodný uživatele do domácností a nebo domácích kanceláří, kde chtějí malý multimediální notebook, ale potřebují dostatečný výkon a možnost notebook jednoduše a často přenášet. Na šasi sice najdeme méně portů a lesklý povrch víka je nepraktický, ale v ostatních parametrech mě notebook nezklamal.

Klady a zápory

+ poměr výkon/cena
+ pevný disk

- lesklý povrch víka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 2920

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 2920
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2
  • HDD (GB): 250 (Western Digital Scorpio WD2500BEVS-22UST0, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 12,1"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100, až 358 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3h 57min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), ExpressCard, S-Video, VGA
  • Rozměry: 304 x 223 x 32/42 mm
  • Hmotnost (kg): 1,95
Recenze

Diskuse