RECENZE: Acer Aspire 5610 - první Vista na doma

6. 3. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jan Nováček

Acer Aspire řady 5610 je prvním 'ostrým' notebookem s českou verzí Windows Vista, který se dostal do naší redakce. Jedná se o cenově příznivé 15,4'' notebooky pro domácí uživatele i malé kanceláře, kde za ceny od 20 tis. Kč bez DPH nabídnou pestrou škálu konfigurací s procesory Intel s jedním i dvěma jádry, 1 GB RAM, grafikou od NVIDIA a DVD vypalovačkou.

Acer Aspire 5610 - první Vista na doma

Základní popis

Šasi modelu Aspire 5610 vychází ze stejného základu jako již dříve testovaný Acer Aspire 5680. Dnes popisovaná varianta je cenově příznivější, takže ubylo několik méně potřebných rozhraní. Mezi ně patří DVI konektor pro externí monitor, FireWire (IEEE1394), infra port a menší ExpressCard 34. Rozdíl je také v tom, že model 5610 produkuje méně tepla, a proto může být zaslepen levý výdech chladicího vzduchu (nefouká tedy na ruku). Hlavní výdech chlazení je vzadu (více o chlazení viz níže v recenzi). Optická mechanika na pravém boku notebooku je klasická šuplíková. Klávesnice a ovládací prvky jsou shodné s výše uvedeným modelem 5680.

Hlavní HW parametry

Základní deska testovaného notebooku (Aspire 5612ZWLMi) ovládaná entry-čipsetem Intel 943GML je osazena procesorem Intel Pentium dual-core T2060 (nejde o překlep, procesor se opravdu takto jmenuje). V jiných konfiguracích v notebooku dle specifikací výrobce najdeme klasický čipset Intel 945GM/PM.

Procesor je taktován na 1,6 GHz, má 1 MB L2 cache a rychlost datové sběrnice je 533 MHz. Pro snížení spotřeby a menší zahřívání je zde podpora technologie SpeedStep. Technologicky se jedná o levnou variantu Core Duo procesorů s 32-bit instrukcemi, 65nm výrobním procesem, menší L2 cache a bez virtualizační technologie, která většině bežných uživatelů stejně chybět nebude. Dražší konfigurace modelů řady Acer Aspire 5610 jsou osazovány procesory Intel Core Duo T2300 a naopak nejlevnější konfigurace 5610AWLMi je osazena procesorem Intel Core Solo T1350.

Výsledky provedených měření shrnuje následující tabulka:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 784
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 448

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 819
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 038

Při zatížení jednoho jádra se procesor pohyboval okolo poloviny našeho aktuálního žebříčku. U testů se zatížením obou jader poskočil v žebříčku výše. Procesor v testech sice nekraloval, ale na nový operační systém Windows Vista a jeho základní funkce s přehledem stačí.

Testovaný notebook byl osazen dvěma moduly operační paměti typu DDR2 s efektivní frekvencí 667 MHz (PC 5300), každý modul má velikost 512 MB, celkem tedy 1 GB. Naměřená datová propustnost byla 1806 MB/s, což je dobrá hodnota odpovídající pozici ve čtvrté desítce našeho aktuálního žebříčku. Základní deska má tradičně dva sloty, oba jsou v tomto případě zaplněny. Paměť lze rozšířit až na 2 GB (dva moduly po 1 GB).

V testovaném notebooku byl pevný disk Hitachi HTS541612J9SA00 o příjemné kapacitě 120 GB, rychlost otáčení byla 5400 otáček za minutu, vyrovnávací paměť má kapacitu 8 MB. Disk je připojen pomocí rychlého rozhraní Serial ATA. Výsledky jsou následující:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97.51 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 29,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,45 ms

Naměřené hodnoty jsou v celku dobré, přenosová rychlost při čtení z cache byla dokonce ve druhé desítce aktuálního žebříčku. Celkově se pevný disk jevil dostatečně rychlým a příjemně tichým.

V testovaném notebooku byla optická mechanika Slimtype DVD RW SSM-8515S od společnosti LiteON. Jde o mechaniku typu Super Multi. Dokáže tedy zapisovat všechna běžná média včetně dvouvrstvých DVD a čte i média DVD-RAM.

Pro spojení se světem je notebook vybaven modulem Wi-Fi Broadcom 802.11 b/g, modem a klasický 100Mb/s ethernet. Integrovaný Bluetooth v žádném z Aspire řady 5610 z úsporných důvodů nenajdeme. V případě potřeby lze Bluetooth dokoupit např. v USB modulu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Notebook disponuje klasickým displejem s úhlopříčkou 15,4“ a rozlišením WXGA (1280 x 800 bodů), povrch je vyroben technologií CrystalBrite (= leštěný, glare). Displej má dobrou odezvu, podle výrobce 16 ms. Podsvícení je na dobré úrovni, náhledové úhly odpovídají cenové kategorii notebooku. Nastavení kontrastu je možné v dostačující míře. Často diskutovaný lesklý povrch (glare) poskytuje příjemnější barvy pro video a foto, ale venku se více leskne, proto je vhodný spíše pro práci v uzavřených místnostech.

Testovaná konfigurace disponujeintegrovanou „grafickou kartou“ Intel GMA 950 s až 224 MB sdílené systémové paměti. Tyto grafické karty sice nedisponují závratným 3D výkonem pro nejnovější 3D aplikace a hry, ale s přehledem si poradí s novým grafickým rozhraním Aero ve Windoews Vista. S notebookem není problém sledovat video a prohlížet fotky. Zahrát si lze i starší a méně náročné 3D hry.

  • 3DMark 2001: 3605
  • 3DMark 03: 1031
  • 3DMark 05: 463
  • 3DMark 06: 175

V dražších konfiguracích tohoto modelu se objevuje i grafická karta NVIDIA GeForce Go 7300, která poskytne ještě o něco lepší výkon pro 3D hry. Je pak jen třeba počítat s o něco větší spotřebou při nastavení plného výkonu grafické karty.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Notebook je vybaven vestavenou 1,3MPx webovou kamerou, která natáčí s maximálním rozlišením 640 x 480 bodů, takže stačí na nenáročné videokonference. Nechybí integrovaný mikrofon a relativně slušné stereo reproduktory. Mikrofon je umístěn u pravého dolního rohu klávesnice, což může způsobit nepříjemnosti při současném psaní a VoIP hovoru.

Na přední straně jsou konektory pro připojení externího mikrofonu, sluchátek a výstup digitálního zvuku standardu S/PDIF. Hlasitost lze ovládat pomocí multimediálních tlačítek vpravo vedle klávesnice, nebo pomocí druhé funkce kurzorových kláves nahoru/dolu. Další multimediální tlačítka slouží k ovládání přehrávače hudby a videa.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u notebooku na slušné úrovni jak po konstrukční, tak po teplotní stránce. Výdech chlazení je v levém zadním rohu zezadu. Vývod z levého boku je zaslepen. Nasávání vzduchu je pouze zespodu, při práci na klíně je třeba dávat pozor, aby nedošlo k přehřívání při zakrytí.

Při běžné práci se větráček rozběhl jen sporadicky. Při delším provozu se mírně zvýšila teplota touchpadu a prostoru vlevo od něj. Naměřené teploty nejsou vysoké, oteplení je na povrchu cítit, ale notebook nikdy není nepříjemně horký. Při plném vytížení se větráček točil častěji, přesto jeho chod při práci nerušil.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 36.9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30.1°C
  • klávesnice vlevo = 35.1°C
  • klávesnice vpravo = 35.2°C
  • spodek maximum = 40.9°C (kryt pevného disku)
  • výdech chlazení = 38.3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39.5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36.6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31.0°C
  • klávesnice vlevo = 43.6°C
  • klávesnice vpravo = 42.4°C
  • spodek maximum = 42.3°C (kryt pevného disku)
  • výdech chlazení = 41.1°C

Teplota adaptéru: 45.1°C
Teplota okolí při měření: 21.5°C

Celkově byla teplota na přijatelné úrovni a při práci na klíně Vás notebook nanejvýš příjemně zahřeje.

Baterie

Šestičlánková baterie notebooku má kapacitu 4000 mAh při napětí 11,1 V. Je umístěna zespodu pod pravou rukou, má téměř čtvercový tvar a v případě potřeby ji lze za pomoci jedné posuvné pojistky snadno vyměnit. Ve standardním* redakčním testu dosáhla baterie průměrného výsledku 3 hod 17 min.

BIOS

Přístup do BIOSu je přes klávesu F2 při startu počítače. Je v něm možno nastavit základní parametry, jako je bootovací sekvence, hesla pro HDD, spuštění a přístup k samotnému BIOSu. Z operačního systému je možno nastavit bootovací sekvenci a hesla pro přístup. Co se týče zabezpečení, notebook kromě zmíněných hesel v BIOSu nabízí možnost fyzického zabezpečení pomocí zámku Kensington.

Příslušenství

Testovaný notebook ovládají nová Windows Vista Home Premium s českou lokalizací. S notebookem je dále dodáván softwarový balík obsahující například CyberLink PowerProducer pro vytváření vlastních DVD videí (ale při absenci rozhraní FireWire), NTI CD&DVD Maker 7, Norton Internet Security, program pro ovládání integrované kamery a další softwarové utility.

Model Acer Aspire 5610 se kromě konfigurace se zmiňovanými Windows Vista Home Premium nabízí i s Windows XP Media Center Edition 2005 nebo bez OS.

Ceny a záruka

Na českém trhu je podle výrobce dostupných 6 konfigurací modelu 5610 lišících se navzájem dodávaným operačním systémem (Windows Vista Home Premium / Windows XP Media Center Edition 2005 / Linux = bez OS, v notebooku není celý operačné systém, ale jen nabootuje disk bez jakýchkoliv aplikací), použitým procesorem, grafickou kartou a velikostí pevného disku. Námi testovaná konfigurace Acer Aspire 5612ZWLMi s Windows Vista Home Premium, procesorem Intel Pentium Core Duo T2060 má doporučenou koncovou cenu 20 790,- Kč bez DPH (24 740,- Kč s DPH).

Konfigurace bez webové kamery a s menším pevným diskem je o 900,- Kč levnější (doporučená koncové cena 19 890,- Kč bez DPH / 23 670,- Kč s DPH), další dvě konfigurace mají operační systém Windows XP Media Center Edition 2005 (5610AWLMi s procesorem Intel Core Solo T1350 a 100GB pevným diskem za 19 890,- Kč bez DPH a 5612WLMi s Intel Centrino Duo s procesorem Intel Core Duo T2300, 120GB pevným diskem a grafickou kartou NVIDIA Go 7300 za 23 890,- Kč bez DPH). U poslední konfigurace 5612NWLMi ušetříte na poloviční paměti RAM (1x512 DDR2) a operačním systému, kterým je v tomto případě "Linux" viz výše (DKC 19 990,- Kč bez DPH / 23790,- Kč s DPH).

K notebookům dává Acer standardně záruku 1 rok pro firmy a 2 roky pro fyzické osoby. V obou případech lze záruku rozšířit až na 3 roky.

Závěr

Notebooky Acer Aspire řady 5610 jsou určené především pro méně náročné domácí uživatele nebo do malých kanceláří. V testované konfiguraci nabízí dostatečný výkon pro základní práci s dokumenty, internetem i pro sledování videa prohlížení fotografií, zahrajete si starší a méně náročné 3D hry. Lákadlem testované konfigurace je nový operační systém Windows Vista Home Premium. Navzdory původním obavám se ukázalo, že 1 GB RAM i základní integrovaná grafická karta Intel GMA 950 na Windows Vista a základní aplikace stačí bez problému včetně grafického rozhraní Aero.

Klady a zápory

+ dvoujádrový procesor a Windows Vista v dané cenové relaci
+ nízké provozní teploty

- oproti dříve testované dražší konfiguraci 5680 chybějí některá rozhraní (viz úvodní popis)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5610

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5612ZWLMi
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium dual-core T2060 (1.60 GHz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (2x 512)
  • HDD (GB): 120 (Hitachi HTS541612J9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD RW (LiteON SSM-8515S Super multi DVD RW)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950 až 224MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Realtek - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Basic
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3h 7min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT/S/PDIF, 1x SD, 1x XD, 1x MMC, 1x MS (PRO), D-Sub, TV-OUT, 4xUSB, 1x PC Card type II, 1x FireWire
  • Rozměry: 358 x 267 x 39 mm
  • Hmotnost (kg): 2.78
Recenze

Diskuse