RECENZE: Acer TravelMate 3270 - pomocník na cesty

5. 4. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový TravelMate 3270 je určený pro firemní segment, pro lidi, kteří potřebují být mobilní, ale ultralight je pro ně moc malý. Tomu se tedy musely podřídit rozměry i váha. Tento notebook s Core 2 Duo procesorem, webkamerou a 14'' širokoúhlým displejem váží necelých 2,4 kg a v testované konfiguraci s Windows Vista Business má doporučenou koncovou cenu 27 500 Kč bez DPH.

Acer TravelMate 3270 - pomocník na cesty

Základní popis

Jak už je u notebooků od ACERu zvykem, tak i tento model je vyhotoven v kombinaci stříbrné a černé barvy a odpovídá sjednocenému designu. Osobně stříbrné barvě příliš neholduji (zvlášť když se jedná o přístroj zaměřený na firemní segment), navíc nastříkaná stříbrná část hrozí, že se zde při praktickém používání časem setře barva – tak jako je tomu i u jiných značek nebo starších Acerů s první generací tohoto šasi. V podání designu Folio navíc kombinace s černými boky opticky tvoří přístroj větší a baculatější a přitom se jedná o jeden z těch tenčích a menších kousků. Jak už je u většiny modelů v této ceně zvykem, nelze čekat použití žádných ušlechtilých materiálů. Základna notebooku je pevná, ale pokud jde o víko displeje, tak to se při silnějším zatlačení prohýbá. Notebook se celkově nehodí k drsnějšímu zacházení.

Přední straně dominují stereo reproduktory a trojice audio konektorů s podporou SPDIF. Krom nich se zde nachází i dvojice diod signalizující stav počítače a diody s přepínači pro Bluetooth a bezdrátovou síť Wi-Fi. Na pravé straně je krom optické mechaniky pouze modemový port. To beru jako velké plus pro všechny praváky, protože je z pravé strany nebude nic obtěžovat. Převážnou část zadní strany obsadila baterie. Na levé straně od baterie nachází pouze LAN konektor. Druhou stranu baterie si obsadil zámek kensington a dvě USB, které jsou nalepené přímo na sebe, takže pokud připojíte nějaké rozměrnější zařízení (jako jsou různé flash disky), tak zamezíte přístupu k sousednímu konektoru. Levý bok notebooku je na konektory asi nejbohatší. Nejblíže k uživateli je umístěn slot pro PCMCIA kartu (Type II), který je zakryt plastovou záslepkou a nad kterým se nachází čtečka karet (ta už ale bez záslepky). Hned vedle se ještě nachází třetí USB port a výstup na televizi realizovaný pomocí konektoru S-Video. Dále se nachází na boku i masivní výdech chlazení, za kterým už lze najít pouze výstup na externí monitor (D-SUB).

V zavřeném stavu je víko přidržováno dvěma zámky, které jsou spolu propojené, takže pokud chcete notebook otevřít, tak stačí posouvat pouze jedním z nich. Přestože není kloub nijak tvrdý, tak k otevírání budete potřebovat dvě ruce s tím, že druhá ruka bude přidržovat základnu přístroje, aby se při otevírání nezvedala ze stolu. Váha 2,38 kg v kombinaci s 14“ displejem tvoří optimální notebook pro častější přenášení. S dobrým batohem není problém mít notebook celý den na zádech (a nepronese se) a zároveň pokud ho vytáhnete, tak velikost 14“ nabízí ideální prostor pro plnohodnotnou notebookovou klávesnici. Po vzoru celého notebooku i napájecí zdroj patří mezi ty menší.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá s velmi kontrastními bílými popisky. Popisky určené pro klávesu Fn jsou tradiční světle modrou barvou (ta by možná mohla být trochu tmavší - tato není dost výrazná od použité standardní bílé). Rozložení klávesnice je dle mého názoru ideální. Mezerník i klávesy Shift jsou dostatečně velké. V levém dolním rohu klávesnice se nachází klávesa CTRL. Fn klávesa je tedy po jejím pravém boku (to je asi nejlepší způsob jejího umístění). Z druhé strany s ní sousedí klávesa Windows - ta se na klávesnici nachází jen jedna. Klávesa kontextové nabídky se nachází mezi klávesami CTRL a ALT na pravé straně od mezerníku.

Použitá klávesnice má českou lokalizaci - i přes původní popisky americké verze je klávesnice odvozena z britské varianty. To tedy znamená, že klávesa enter je na výšku a že jeden ze shiftů je zkrácen na úkor klávesy se zpětným lomítkem (ta byla netradičně umístěna k pravému shiftu).

Čtveřice kláves Home, End, PageUp a PageDown zdobí, jak je celkem běžné u mnoha notebooků, pravý kraj klávesnice. Insert a Delete jsou hned nad nimi v pravém horním rohu klávesnice - ty jsou stejně jako celá horní řada kláves (tedy především funkční klávesy, které jsou na druhou stranu příjemně rozděleny po vzoru stolních klávesnic do bloků po čtyřech klávesách) a kurzorové šipky zmenšené na výšku na dvě třetiny plné velikosti. U šipek je to ovšem poněkud nepohodlné. Od zbytku klávesnice nejsou nijak oddělené, takže je někdy trochu problém je správně nahmatat, pokud se člověk nedívá přímo na klávesnici. Nad dvojicí kurzorových šipek pro pohyb do stran se nachází poněkud nestandardní klávesy se znakem eura a dolaru. Místo nich bych určitě radši viděl prázdné místo pro oddělení bloku šipek.

Ovládání hlasitosti a intenzity podsvícení se nastavuje kombinací Fn klávesy a kurzorových šipek. To znamená, že není šance tyto úkony provádět jednou rukou. Místo tlačítka dolaru vedle šipek by určitě více potěšila druhá klávesa Fn. Ovládání hlasitosti by si ovšem spíš zasloužilo vlastní tlačítka v okolí klávesnice. Mezi další důležité funkce, které lze touto klávesou provádět, patří například přepínaní výstupu grafické karty a vypínání podsvícení displeje. Krom ovládání jasu mají všechny funkce jednoduchou vizuální odezvu.

Jak už je u řady TravelMate zvykem, tak i u tohoto modelu lze očekávat lehce zakřivenou klávesnici, která by měla zvyšovat ergonomii použití. Osobně velké výhody nepociťuji, protože na omezeném prostoru stejně nejde vytvořit klávesnici tak zahnutou, jak by ruce potřebovaly. Příjemný byl naopak tichý chod kláves. Opěrky pro ruce jsou pod klávesnicí prostorné a není problém si i větší ruce pohodlně celé opřít. Škoda, že zbývá ještě relativně dost místa i po stranách klávesnice, takže řada kláves by teoreticky mohla být i větší a komfortnější.

Tlačítko pro zapnutí notebooku se nachází v pravém horním rohu nad klávesnicí. Pokud je notebook zapnutý, tak je tlačítko zeleně podsvícené (okraj i symbol na tlačítku). Na levé straně se nachází 4 tlačítka rychlého spuštění. Jejich funkci si můžete libovolně nastavit pomocí předinstalovaného programu Launch Manager. Zámky klávesnice a indikace práce pevného disku jsou realizovány malými zelenými diodami umístěnými vlevo od klávesy ESC. Na předním panelu přístroje najdeme ještě dvě dvoubarevné diody (zelená a oranžová), kdy jedna indikuje zapnutí notebooku a druhá stav baterie (a případné připojení napájecího adaptéru), a dva posuvné ovládací prvky pro vypínání/zapínání Bluetooth (modrá dioda) a bezdrátového síťového adaptéru (červená dioda).

Stejně jako u většiny dnešních notebooků je i zde osazen touchpad značky Synaptics. Ten má dvě tlačítka a krom možnosti emulace kolečka myši pomocí kraje snímací plochy je zde pro tento účel i speciální čtyřsměrné tlačítko. Samotná snímací plocha je umístěna mírně doleva (je umístěna tak, aby při položení prstů pro psaní všemi deseti byly ukazováky oba stejně blízko k jejímu středu).

Hlavní HW parametry

TravelMate 3270 se dnes prodává pouze v jediné (testované) konfiguraci. Celý notebook je poháněn základní deskou s čipovou sadou Intel i945GM, do které je zasazen jeden z nejzákladnějších modelů nejnovější řady procesorů Core 2 Duo, konkrétně model T5500 běžící na frekvenci 1,66 GHz (sběrnice 667 MHz). Procesor disponuje technologií SpeedStep, která dokáže snižovat rychlost a napětí čipu a tím i jeho spotřebu (to při menším zatížení výrazně prodlužuje výdrž na baterie), a pamětí L2 cache o velikosti 2 MB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20346
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12511

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40874
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25061

Osazený 1 GB paměti DDR2 RAM je tvořen párem modulů o velikosti 512 MB, které pracují v Dual Channel módu. Efektivní rychlost pamětí činí 667 MHz a v programu HWiNFO32 jsme dostali velmi dobrou hodnotu propustnosti 2289 MB/s. V případě rozšiřování RAM bude nutné aspoň jednu paměť vyjmout.

Pevný disk, který je připojen přes rozhraní SATA, má kapacitu 120 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu. Je od firmy Hitachi a nepatří zrovna k nejtišším kouskům. Jeho teplota při kancelářské práci se pohybovala kolem 41°C po několika hodinách provozu. Dle naměřených hodnot je jasné, že se nejedná výkonově o žádnou špičku. Tyto hodnoty by se daly zařadit k dnešnímu průměru. Notebook disponuje technologií DASP (Disk Anti-Shock Protection), která by měla chránit disk při nárazech.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 101 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 29,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,5 ms

Optická mechanika je od Hitachi-LG Data Storage - konkrétně model GSA-T10N. Mechanika umí pracovat s dvouvrstvými médii DVD-R(W), DVD+R(W) i DVD-RAM. Příjemným zjištěním byla tichost při čtení. V tomto ohledu se jedná mezi mechanikami rozhodně o nadprůměr.

Pro bezdrátovou komunikaci se světem je notebook vybaven síťovým adaptérem podporujícím Wi-Fi standardy a/b/g. Pro spojení s mobily, PDA a dalšími menšími zařízeními je notebook vybaven Bluetooth 2.0 (s EDR). Vzhledem k zaměření výrobce na podnikovou sféru určitě zamrzí „pouze“ 100Mbit síťová karta.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

K zobrazování posloužil širokoúhlý displej (16:10) o úhlopříčce 14,1“. Tato velikost displeje se mi jeví jako ideální kompromis mezi dobrou ergonomií a mobilitou. Nativním rozlišením displeje je standardních 1280 x 800 (tedy WXGA). Povrch je matný, takže se displej neleskne. Na rozdíl od glare displejů naopak nelze čekat výrazné živé barvy. Pro běžnou práci je matný typ displeje určitě výhodnější. Pozorovací úhly i rovnoměrnost podsvícení patří k průměru. Displej má velké rozpětí nastavení intenzity podsvětlovací lampy, takže by neměl být problém si nastavit optimální jas odpoledne v prosvětlené kanceláři i v noci po tmě.

Zpracování obrazu obstarává grafická karta Intel GMA950 integrovaná v čipové sadě. Ta dokáže sdílet dynamicky až 224 MB z operační paměti a poskytuje základní výkon pro kancelářské aplikace, nové 3D pracovní prostředí Windows Vista Aero, filmy a 3D starší hry.

  • 3DMark 2001: 4753
  • 3DMark 03: 1364
  • 3DMark 05: 586
  • 3DMark 06: 231

Jak vidět z výsledků testů, tak na nové 3D hry můžete s klidem zapomenout. Krom 3D her by vás tato grafická karta neměla v ničem omezovat. Výhodou integrovaného řešení je naopak především nižší spotřeba, která se projevuje na výdrži baterie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava tohoto notebooku patří k mírnému nadprůměru a všechny multimediální prvky, které obsahuje, spíš vycházejí z jeho pracovní povahy (FireWire tak třeba u tohoto modelu nehledejte). Na obsluhu zvuku byl použit integrovaný HD audio kodek od firmy Realtek, jejíž produkty patří mezi integrovanými řešeními k absolutní špičce. Přestože ACER osadil všechny 3 audio konektory, dva z nich slouží pro vstup (mikrofon a line-in, který se liší absencí zesilovače). Třetí konektor je kombinovaný stereo výstup s SPDIF optikou určenou pro digitální přenos prostorového zvuku (vyžaduje speciální digitální reciever). I přes použití tohoto zvukového čipu ALC883, který by měl podporovat multikanálově 7.1, není možnost přemapovat všechny konektory na výstupy a dosáhnout tak prostorového zvuku na klasické analogové repro soustavě - tato volba není v ovladačích bohužel povolena. Povolují ji jen někteří výrobci notebooků a někdy stačí pro zpřístupnění malé laborování s ovladači.

Audio konektory jsou umístěné trochu nešťastně na předním panelu uprostřed. Osobně jsem si na toto umístění nikdy nezvykl a nevyhovuje mi (ani po 5tileté zkušenosti s notebookem, který je měl umístěné stejně). Nepříjemné je toto umístění při použití externích reproduktorů - ty zpravidla mají rovné koncovky. a tak mohou překážet při práci (krom vlastního konektoru překáží i ohnutý kabel). V tomto ohledu se mi osvědčila jednoduchá 10 cm dlouhá prodlužovačka s jedním pravoúhle zahnutým konektorem jako je na sluchátkách. Při použití sluchátek je však tato pozice naopak výhodná; záleží tak na každém, jaké výstupní zařízení používá.

Jak jsem již předeslal, nastavení hlasitosti se provádí trochu nepohodlně kombinací Fn klávesy a kurzorových šipek nahoru a dolů. Osobně bych uvítal, kdyby ACER použil tlačítka vlevo nad klávesnicí radši pro ovládání hlasitosti než pro rychlé spouštění aplikací. Samostatná tlačítka pro ovládání přehrávače se taktéž nekonají, ale u notebooku určeného pro práci se rozhodně nejedná o nějakou vadu.

Reproduktory jsou umístěné opět na předním panelu a řadil bych je k mírnému nadprůměru. Samozřejmě nelze očekávat prokreslené hloubky, ale na poměry mobilní techniky patří k tomu lepšímu. Jsou dostatečně hlasité a ani při největší hlasitosti nic nerezonuje. Uprostřed nad klávesnicí se nachází integrovaný mikrofon. Kvalita jím nahrávaného zvuku není nejvyšší, ale je hlasitý, takže pro hlasovou komunikaci přes internet poslouží velmi dobře. Integrovanou 1,3MPx webkamerou ve víku displeje končí výčet multimediálních vlastností.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Žádné pokročilé zabezpečovací prvky se nekonají - notebook obsahuje pouze ty nejzákladnější funkce zabezpečení. BIOS a jeho nastavení lze zabezpečit heslem a z těch pokročilejších zabezpečení lze v něm nastavit už jen zaheslování systémového disku. To je u notebooku směřovaného do firemního segmentu trochu škoda.

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř přístroje se nachází jeden ventilátor (schopný měnit skokově otáčky podle potřeby). Vzduch je nasáván zespoda a vyfukován na levém boku. Při kancelářské práci se ventilátor spouští přibližně jednou za pět minut a běží asi půl minuty. Jeho hlasitost není nejmenší, ale patří stále spíše k průměru. Pokud nesedíte v úplně tiché místnosti, tak si často běhu ventilátoru ani nevšimnete. Při intenzivním vytížení ventilátor běží po čase v kuse, ale jen občas se přepne na vyšší rychlost. ACER zvolil poměrně nízké mezní teploty pro chlazení. Při použití vyšších teplot a nebo většího chladícího bloku by se notebook (vzhledem k velikosti, konfiguraci a integrované grafice) dal udělat dle mého soudu i tak, aby se ventilátor spouštěl jen velmi omezeně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 38.8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32.1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34.3°C
  • klávesnice vlevo = 33.7°C
  • klávesnice vpravo = 31.4°C
  • spodek maximum = 42.1°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 39.4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37.1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32.6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30.8°C
  • klávesnice vlevo = 34.7°C
  • klávesnice vpravo = 30.6°C
  • spodek maximum = 40.1°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 49.8°C

napájecí adaptér = 49.8°C (při nabíjení zapnutého notebooku)

teplota okolí při měření: 20.9°C

Jak je vidět, tak teploty notebooku jsou v pořádku a stroj je chlazen dostatečně. Teploty opěrek dlaní mají přijatelnou hodnotu a práce je v tomto ohledu bezproblémová i po několika hodinách. Není problém si ani notebook položit na klín a nebo s ním pracovat například v posteli. Pocitově je na spodku spíš vlažný.

Baterie

Výrobce do tohoto notebooku zvolil 6ti článkovou baterii s 4000 mAh - to při napětí 11 V dělá kapacitu 44 Wh. To je v dnešní době hodnota nižšího průměru. Dle hlášení elektroniky baterie má notebook při třetinovém jasu, vypnuté Wi-Fi a Bluetooth v nečinnosti 14 Wattů. Při dvoutřetinovém jasu, zapnuté Wi-Fi a přehrávání MP3 tato hodnota vzrostla na 18 Wattů. V našem standardním* redakčním testu notebook vydržel v provozu 2 hodiny a 52 minut. Vzhledem ke konfiguraci s integrovanou grafikou se nejedná o nijak oslnivou hodnotu, ale např. pro obchodního cestujícího s možností dobíjení v autě by to mělo stačit.

Není žádná možnost přidat přídavnou baterii, protože mechanika není vyjímatelná a ani zde není žádný k tomu určený konektor. Lze si dokoupit 9ti článkovou hlavní baterii s kapacitou 7200 mAh. Ta by měla mít teoreticky až o 80% větší výdrž.

BIOS

Dle šedivého pruhu v dolní části displeje při startu je jasné, že ACER použil (jako mnoho výrobců) tradičně BIOS od firmy Phoenix. Do jeho nastavení se je možné dostat stiskem klávesy F2. Nečekejte žádné velké možnosti nastavení. Krom standardních nastavení, jako je datum a čas, je možné nastavovat priority bootovaní (možnost bootovat i z USB zařízení a ze sítě). Z těch zajímavějších voleb už lze pouze aktivovat obnovu systému do továrního nastavení (ALT+F10 při startu provede start ze skryté části disku, ze které můžete krom továrního nastavení obnovit systém i z vlastních bodů obnovení) a boot menu, nastavit hesla (do biosu i na harddisk) a nebo nastavit (místo dynamického přidělování) pevnou velikost paměti přidělené integrované grafice.

Příslušenství

ACER v krabici dodává jen to nejnutnější příslušenství. Krom samotného notebooku, napájecího adaptéru a několika manuálů (které jsou mimo jiné i v PDF na disku) zde najdete pouze kabel pro připojení modemu a CD Windows Anytime Upgrade, které slouží k pohodlnému (placenému) upgradu Windows na vyšší verzi z pohodlí domova.

Jak už teď bude nejspíš už všech nových notebooků, i tento je dodáván s předinstalovaným systémem Windows Vista. Zde konkrétně ve verzi Business. V sytému jsou předinstalované firemní utility ACERu (řízení spotřeby, zabezpečení, obnova systému a ovládací program pro webkameru). Dále se na disku nachází zkušební verze programu Norton Internet Security. K obnově systému do továrního nastavení nejsou dodána žádná CD. Systém pro obnovu je schován na skryté části na začátku disku, která zabírá necelých 8GB. Zbytek disku je rozdělen na dvě části (systém a data). Pokud provedete obnovu, tak data na části pro data vám zůstanou netknuta.

Ceny a záruka

Tento notebook je nabízen pouze v námi testované konfiguraci TravelMate 3273WXMi s doporučenou cenou od výrobce 27 490,- Kč bez DPH (32 713,- Kč s DPH). Dle materiálů na webu výrobce lze očekávat, že přijdou i další modely, které by měly mít pravděpodobně dedikovanou grafiku NVIDIA GeForce Go 7300 a možná i větší baterii v základu.

Závěr

TravelMate TM3270 je notebookem určeným k častějšímu přesouvání. Jakmile si člověk zvykne na všechna specifika tohoto modelu, bude se mu na něm velmi dobře pracovat. Na rozdíl od 12“ notebooků mají 14“ tu výhodu, že nabízejí optimální prostor pro displej a plnohodnotnou notebookovou klávesnici a lze je tedy považovat za plnohodnotné pracovní stroje. Oproti velkým 15,4“ notebookům navíc mají (o málo) nižší hmotnost i rozměry což je při častém nošení velmi znatelný rozdíl.

Vzhledem k zaměření na firemní sektor poněkud zamrzí chybějící pokročilejší zabezpečení, chybějící možnost připojení dokovací stanice a stejně zamrzí i chybějící gigabitové připojení do sítě. Od notebooku za 30 tisíc bez DPH určeného především na práci by se tyto dvě věci už pomalu daly očekávat.

Klady a zápory

+ účinné chlazení
+ ergonomie notebooku a rozmístění portů

- chybějící hardwarové zabezpečovací prvky u firemního notebooku
- chybí dokovací konektor

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 3270

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 3273WXMi
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5500 (1.66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1GB DDR2-667 (2x 512)
  • HDD (GB): 120 (Hitachi HTS541612J9SA00, SATA-150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+-RW/RAM (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950 až 224MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio (ALC883)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 44Wh / 2h 52min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT (SPDIF), 1x SD, 1x MMC, 1x MS/Pro, 1x XD, D-Sub, TV-out (S-Video), 3xUSB, 1x PCMCIA Type II
  • Rozměry: 340 x 250 x 33 mm (22mm)
  • Hmotnost (kg): 2.38
  • :
Recenze

Diskuse