RECENZE: Acer TravelMate 6292 - krátké seznámení

30. 5. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Další předprodukční SantaRosa vzorek, který se dostal do naší redakce ještě před uvedením na trh, je z dílen společnosti Acer. Jedná se o malý 12,1'' notebook se vším, co uživatel potřebuje k běžné práci, včetně integrované CD/DVD vypalovačky. Acer na novou řadu notebooků TravelMate také rozšiřuje možnost klasického dokování.

Acer TravelMate 6292 - krátké seznámení

Zásadní vylepšení

Modelová řada Acer TravelMate byla vždy určena spíše pro firemní a náročnější uživatele. S novou designovou řadou TravelMate ProFile se bude více vzdalovat multimediální modelové řadě Aspire nejen vzhledově, ale také výbavou. Nové notebooky Acer TravelMate dostaly konečně do vínku konektor určený pro klasické dokování, které doposud umožňoval jen jediný model Aceru (Acer TravelMate 6460 - s dokováním do firmy). Mechanickou odolnost u zapůjčeného vzorku zvyšuje magnesiové vyztužení těla na vnější straně víka a na pracovní ploše kolem klávesnice. Acer měl čtečku otisků prstů na svém notebooku již v roce 2002 (viz Acer TravelMate 744LCF - identifikace uživatele otiskem prstu), ale pak od její implementace na roky upustil. Nyní se k tomuto stále častějšímu způsobu zabezpečení dat opět vrací. Čtečka otisku prstu zároveň usnadňuje logování do systému a různých internetových aplikací. Škoda jen, že s novou čtečkou nelze zaheslovat notebook na úrovni BIOSu, jako tomu bylo dříve. To se ale týká většiny současných výrobců. Nový TravelMate, s velikostí podobnou jako byl například starší Acer Ferrari 1000, má i při svých malých rozměrech a hmotnosti 2 kg integrovanou CD/DVD vypalovačku (178 g). Po jejím vyjmutí je tedy notebook lehčí než 2 kg. I při této váze je v něm již integrována 6-ti článková baterie, která dává příslib dlouhé výdrže tak potřebné právě u mobilních notebooků (brzy otestujeme v testu "ostrého" kusu).

Další postřehy

Pro Acer bylo typické, že tlačítka pro ovládání bezdrátových technologií byla na čele notebooku. Nyní se přesunula na pravý bok pracovní plochy hned vedle klávesnice. To je dle mého soudu lepší umístění jak pro pohotovou aktivaci, tak pro snazší kontrolu stavu při pohledu na indikační diody umístěné v tlačítkách. Acer se také s tímto modelem drží osvědčené technologie Card Bus II (PCMCIA) a podobně jako další výrobci reaguje na ještě do nedávna nevalnou nabídku příslušesntví pro ExpressCard slot. V notebooku prozatím není integrována přídavná paměť pro urychlení systému Windows Vista (Robson - ReadyDrive, ReadyBoost). Ani v tomto ohledu není Acer osamoceným výrobcem. SantaRosa vstoupí na trh v červnu a čas ukáže i uživatelům skutečnou efektivitu a opodstatněnost technologie Robson, kterou už výrobci možná tuší. Drobností, která mě také příjemně potěšila, je "šuplíková" zástavba pevného disku do těla notebooku, která usnadňuje jeho výměnu.

Základní parametry a výkony

Notebook se prozatím bude prodávat v jediné konfiguraci Acer TravelMate 6292-12G16n.

Naměřené hodnoty CPU:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 755
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 385

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 933
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 113

Naměřené hodnoty RAM:

  • HWiNFO32: 2561 MB/s

Naměřené hodnoty HDD (HITACHI HTS541616J9SA00):

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 81,58 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,82 ms

Acer TravelMate 6292-12G16n byl prvním notebook v naší redakci s novou integrovanou grafickou kartou Intel GMA X3100. Proto jsem jí věnovali samostatný článek Intel GMA X3100.

Recenze

Diskuse