RECENZE: Acer TravelMate 6492 - Centrino Pro se vším všudy

26. 7. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Acer TravelMate 6492 je 14'' widescreen, který je jednoznačně cílen do firemní sféry. Jeho hlavními devizami jsou solidní zpracování, vyvážená výbava a použitá platforma Centrino Pro. Za cenu okolo 30 tisíc Kč bez DPH nabízí dostatečný výkon a především v podniku důležité bezpečnostní funkce.

Acer TravelMate 6492 - Centrino Pro se vším všudy

Základní popis

Vzhled šasi je odvozen od nového designu Aceru s názvem ProFile. Notebook je tedy vyveden v šedých a černých barvách, které mají evokovat solidnost. Víko displeje je šedé a je vyrobeno ze slitiny hořčíku, což představuje veliký kvalitativní skok kupředu oproti předchozí generaci šasi – přináší totiž podstatně vyšší pevnost. Víko jakoby mírně zapadá svými okraji do spodního dílu šasi, čímž je v zavřeném stavu perfektně aretované. Ostatní vnější části šasi jsou vyrobeny z plastu, který má černou (antracitovou) barvu s několika šedými prvky (např. spouštěcí tlačítka, orámování a tlačítka touchpadu). Celkově vypadá notebook hezky, podnikatelům bude slušet, ale musím říct, že design je trochu „smutný“. Na tomto místě bych rád zdůraznil jeden zajímavý designový prvek, který se začal objevovat s novým designem notebooků Acer (a kterým Acer následuje tradiční výrobce business notebooků). Jsou to malé ikonky po okrajích vnitřku notebooku, které vám ukazují, kde se nachází ten který port. Považuji to za velmi šikovné a funkční.

Protože se jedná o notebook podnikové třídy, nalezneme u něj některé méně časté prvky jako modulární šachtu MediaBay, která se nachází na pravé hraně šasi. Standardně je v ní umístěna optická mechanika, ale tu lze jednoduše, uvolněním pojistky, vysunout a nahradit, například rozšiřující baterií nebo dalším pevným diskem. Dalším prvkem, dovolím si říci nestandardním, je přítomnost sériového portu. Ten se také nachází na pravé hraně a je pod plastovou krytkou. Z ostatních portů lze zmínit Infraport a audio vstupy/výstupy (včetně digitálního optického S/PDIF konektoru) na přední hraně, PC Card slot typu II, jeden z USB portů, konektor modemu a Ethernetu, FireWire a S-Video na levé hraně, VGA výstup a další USB port na zadní hraně a nakonec již zmíněný sériový port a poslední (třetí) USB port na pravé hraně. Na spodku notebooku se pak nachází ještě poslední konektor pro připojení dokovací stanice (ezDock II/II+). Rozmístění USB portů po všech hranách je příjemné, uživatel si může pro každé zařízení najít nejvhodnější připojení. Naopak Infraport na přední hraně, vzhledem k nutné přímé viditelnosti s připojeným zařízením, není dobře umístěný. Na šasi se dohromady nachází pět indikačních LED, tři jsou umístěny nad klávesnicí a indikují práci disku, stav CapsLock a NumLock, a dvě jsou umístěny na přední hraně po levé straně a indikují zapnutí notebooku a stav napájení. Diody jsou poměrně velké a dost intenzivní. Víko displeje je zajištěno dvěma západkami, které se ovládají jedním posuvníkem.

Z hlediska mobility je Acer TravelMate takovou zlatou střední cestou. Nabízí menší rozměry a nižší váhu, aniž by byl výrobce nucen dělat velké kompromisy v ergonomii (velikost klávesnice, displeje) či rozhraních. Rozměry šasi jsou 336 x 243 x 36 mm a váží 2,5 kg. Zdroj váží 422 g (včetně kabelů), baterie 314 g a výměnná optická mechanika 200 g. Celková váha notebooku není na 14" nejnižší, ale již se zde dá uvažovat o častějším nošení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je standardní česká, má černou barvu a bílé popisky a vzhledem k velikosti šasi zasahuje až úplně do krajů. Rozmístění kláves je (nejen) pro Acer typické, tedy dvouřádkový Enter, funkční klávesy F1 - F12 rozděleny po čtveřicích, klávesa Fn mezi levým Ctrl a klávesou Win, kurzorové šipky (bohužel) doplněné klávesami Euro a Dollar a nakonec klávesy Home, PgUp, PgDn a End umístěné ve sloupci při pravé hraně klávesnice. Na klávesnici se píše dobře, není příliš hlasitá a zdvih kláves je dobrý.

Ostatní ovládací prvky jsou zastoupeny klasickým touchpadem černé barvy, který je doplněn třemi tlačítky (levé a pravé myši, prostředí rolovací se čtyřmi směry), málo vídaným trackpointem zelené barvy, který má také k dispozici dvě tlačítka (nacházejí se nad touchpadem a pro srozumitelnost je na nich zelený pruh) a multimediálními tlačítky. Čtyři multimediální tlačítka se nachází nad klávesnicí a umožní vám spustit e-mailového klienta, webový prohlížeč, volitelně jeden program a Acer Empowering Technology. Dva přepínače se nachází na přední hraně a slouží k aktivací bezdrátových technologií, mají zdrsněný povrch a indikační LED, takže se dobře ovládají. Na závěr povídání o ovládacích prvcích bych řekl, že na práci s trackpointem si bude muset každý uživatel pořádně zvyknout, ale pokud se s ním naučí, odmění se mu vyšší efektivitou práce (uživatel není nucen sundávat ruce z klávesnice).

Hlavní HW parametry

Nyní se pojďme podívat „pod kapotu“ tohoto stroje. Tam se nachází standardní Centrino Santa Rosa, doplněné o některé důležité prvky podnikového prostředí, ale o tom až dále. Dohromady se to nazývá platforma Intel Centrino Pro. Notebook je postaven na základní desce s čipsetem Intel GM965 s 800 MHz sběrnicí FSB. Jako procesor Acer zvolil Intel Core 2 Duo T7100 o frekvenci 1,8 GHz. Ten má jádro Merom-2M, má tedy 2 MB cache. TDP (Thermal Design Power) tohoto procesoru je 35 W.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 017
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 574

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 938
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 137

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8

Výkon procesoru změřený benchmarky odpovídá procesoru o stejné frekvenci ze starší generace platformy Centrino (s nižší frekvencí FSB), čili jedná se o standard. Každopádně bude dostatečný pro jakékoliv běžné využití - internet, e-mail, kancelářské programy, fotografie a video.

Operační paměť má celkovou kapacitu 1 GB a je rozdělena do dvou 512 MB modulů pracujících v dual channel módu. Jedná se typ DDR2, který pracuje na efektivní frekvenci 667 MHz. Program HWiNFO32 změřil přenosovou rychlost 2 619 MB/s, což je výborný výsledek, a řadí tak tento stroj na přední příčku našich tabulek. Tento výsledek je ovlivněn především rychlejší sběrnicí FSB.

Použitý pevný disk Hitachi Travelstar 5K160 (HTS541616J9SA00 SB40C70P) má kapacitu 160 GB, jeho plotny rotují rychlostí 5 400 ot./min. a je připojen přes novější rozhraní SATA. K dispozici má 8 MB cache a uložená data jsou chráněna proti otřesům technologií DASP (Disc Anti-Shock Protection). Změřená přenosová rychlost disku je nadprůměrná, a řadí tak tento disk do horní poloviny našich tabulek, přístupová doba je také výborná. Výkon disku dobře hodnotí i operační systém Windows Vista. Naopak ukazatel přenosové rychlosti při čtení z cache je podprůměrný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 81,66 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Výměnná optická mechanika v šachtě MediaBay je typu DVD-Super Multi DL, přesné označení je HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N. Podporuje dnes všechny dostupné formáty CD DVD médií, včetně jejich dvouvrstvých variant a formátu DVD-RAM.

Z ostatních zařízení lze zmínit standardní 56 kb/s modem, Gigabit Ethernet (Intel 82566MM), Wi-Fi (Intel 4965AG(N)) modul podporující režim Draft-N, Bluetooth modul a infračervený port.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej notebooku má širokoúhlou úhlopříčku 14,1" a rozlišení WXGA (1280 x 800, poměr 16:10). Jedná se o matnou variantu displeje. Jeho podsvícení je dostatečně silné a rovnoměrně rozmístěné. Ostrost a pozorovací úhly jsou subjektivně dobré. Celkově je displej velmi dobrý. Zde musím znovu říci, že prozatím není jasné, zdali bude výrobce nabízet i jiné varianty displeje (např. lesklou variantu), ale pravděpodobně tomu tak nebude (dle politiky Aceru jsou glare displeje určené pro multimédia).

Vykreslování obrazu zajišťuje integrovaná grafická karta Intel GMA X3100 s až 235 MB sdílené operační paměti. Její výkon není kdovíjaký, díky o něco lepší hardwarové podpoře standardu DirectX 9c je přibližně 2x - 3x vyšší v benchmarku 3DMark 06 než jeho předchůdce GMA950, ve starších benchmarcích jsou však jejich výkony téměř vyrovnané. Vzhledem k faktu, že se jedná o pracovní nástroj, je grafický výkon dobrý a použití integrovaného řešení přispívá k vyšší výdrži na baterie.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5 197
  • 3DMark 03: 1 640
  • 3DMark 05: 855
  • 3DMark 06: 480

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Přestože Acer TravelMate 6492 je především pracovní nástroj, najdeme na něm i slušnou multimediální výbavu. Je to zvuková karta Intel High Definition Audio se zvukovými vstupy/výstupy na přední hraně, stereo reproduktory a čtečka karet 5v1 také na přední hraně, webová kamera Crystal Eye ve víku displeje a vedle ní umístěný mikrofon. Podání reproduktorů je standardně nevalné a jejich hlasitost se ovládá kombinací kláves Fn + kurzorové šipky, je tedy za potřebí použití obou rukou. Čtečka paměťových karet podporuje formáty SD, MMC, MS/MS Pro, xD a je šikovně zaslepena. Integrovaná webkamera je především určena k video konferencím, ale samozřejmě si poradí i s vytvářením běžných fotografií o rozlišení 640 x 480 (dodaný software neumožňuje nahrávat videosekvence).

webkamera
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení a BIOS

Zabezpečení byla věnována velká pozornost, což je vzhledem k zaměření tohoto stroje logické. Skládá se ze tří hlavních částí - čipu TPM (Trusted Platform Module), snímače otisků prstů a čtečky Smart karet. Čip TPM od Infineon zajišťuje šifrování všech dat a jeho práce se nastavuje pomocí dodané aplikace. Snímač otisků prstů a čtečka Smart karet zase umožňují nejenom zvýšit bezpečnost při přihlašování, ale také zjednodušit život uživateli - nemusí si pamatovat složité heslo, stačí přejet prstem nebo vložit Smart kartu. Smart karty nejsou k notebooku dodávány, bude nutné je případně dokoupit. Jinak je samozřejmě možné notebook standardně v BIOS zaheslovat a použít fyzický zámek Kensington Lock.

BIOS od společnosti Phoenix nabízí pouze omezené možnosti nastavení - čas, datum, přístupová hesla, pořadí bootování atd. Je přístupný přes klávesu F2 při startu počítače.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vnitřku šasi je řešeno standardním způsobem několika vstupy vzduchu na spodu notebooku a jediným výstupem na levé hraně. Práce ventilátoru nebyla hlasitá, a to ani při vysokém zatížení - pracoval pouze nárazově, když bylo nutno notebook ochladit. Z naměřených teplot je vidět, že chlazení pracuje bezchybně. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že práce na klíně je příjemná, protože notebook „topí“ pouze mírně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,5
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5
  • klávesnice vlevo = 30,6
  • klávesnice vpravo = 29,4
  • spodek maximum = 35,8 (pevný disk)
  • výdech chlazení = 34,8
  • napájecí adaptér = 36,6

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5
  • klávesnice vlevo = 29
  • klávesnice vpravo = 28
  • spodek maximum = 35,5 (pevný disk)
  • výdech chlazení = 36,7
  • napájecí adaptér = 43,6

teplota okolí při měření: 23,5

Baterie

Napájení je zajištěno Li-Ion baterií o kapacitě 4 000 mAh, která v našem standardním testu* udržela notebook v chodu po 4 hodiny a 19 minut, což je výborný výsledek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 - 13,4 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W

Příslušenství

Standardní příslušenství notebooku je pouze softwarové, které je ale u Aceru tradičně bohaté. Hardwarové příslušenství je nutno si dokoupit, například dokovací stanici ezDock, Bluetooth VOIP headset a Smart karty.

Softwarové příslušenství se skládá z utilit od Aceru a dalších aplikací od jiných výrobců. Najdete v něm Adobe Reader 7.0 pro čtení PDF souborů, bezpečnostní balík Norton Internet Security 2007, vypalovací a zálohovací software od NTI (CD & DVD-Maker 7, BackupNOW! 4.7), softwarový DVD přehrávač CyberLink PowerDVD 7.3 v edici pro Acer a aplikaci Infineon Security Platform ovládající čip TPM.

Utility od Aceru jsou zastoupeny především tzv. widgety pod názvem Acer Empowering Technology a dále programy Acer Crystal Eye webcam (tvorba fotografií z integrované webkamery), Acer VCM (Video Conference Manager - konfigurace bluetooth spojení s headsetem a nastavení IM klientů Skype nebo Windows Live Messenger), Acer GridVista (efektivnější ovládání oken), Launch Manager (ovládání spouštěcích tlačítek), eDataSecurity a eLock Management (bezpečnost), eNet Management (nastavení sítí), ePower Management (ovládání spotřeby), eRecovery Management (obnova dat), ePresentation Management (nastavení pro potřeby prezentací) a eSettings Management (informace o systému a základní nastavení).

Jako operační systém Acer zvolil Windows Vista Business, který podporuje 3D grafické rozhraní Aero. Odezva operačního systému byla dobrá, pouze start systému a všech aplikací na pozadí trvá dlouho.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace (prozatím jediná) s procesorem Intel Core 2 Duo T7100, 14,1" displejem, 1 GB DDR2 RAM, 160 GB pevným diskem, Gigabit Ethernetem a Wi-Fi Draft-N stojí 29 490 Kč bez DPH (35 100 Kč s DPH) a Acer na ni poskytuje standardní záruku 2 roky pro fyzické i právnické osoby. Volitelný Bluetooth VOIP headset stojí 1 120 Kč bez DPH (1 333 Kč s DPH). Přestože na oficiálních stránkách Acer.cz, v den uvedení recenze, nebyla uvedena konfigurace, ani cena tohoto notebooku, je již, dle slov Aceru, v prodeji.

Záruku lze rozšířit programem Acer Advantage, a to až na tři roky mezinárodní záruky s pojištěním proti náhodnému poškození.

Závěr

Acer TravelMate 6492 je notebook 14" formátu, který je jasně cílen do podniků – pro podnikové manažery nebo obchodní cestující. Jeho hlavními výhodami jsou kvalitní zpracování, důraz na bezpečnost a kompletní vybavení, kterému nic nechybí, jak z hlediska výkonu, tak z hlediska portové výbavy. Výhodou je také použitá platforma Centrino Pro, která správcům IT zjednoduší správu počítače a výdrž na baterie.

Klady a zápory

+ bezpečnostní prvky
+ výdrž na baterie

- 2x 512 MB RAM prodražuje možnost rozšíření na 2 GB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 6492

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 6492-101G16n
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz, 800 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 160 (Hitachi Travelstar 5K160 HTS541616J9SA00 SB40C70P, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-Super Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 14,1"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100, až 235 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows Vista Business
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 000 mAh / 4h 19min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, S/PDIF, 3x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), PC Card Type II, SmartCard slot, FireWire, Infraport, S-Video, VGA, sériový port
  • Rozměry: 336 x 243 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,5
Recenze

Diskuse