RECENZE: Asus C90S - modulárně s desktopovým CPU

21. 8. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

C90S je absolutní novinkou v nabídce Asusu a vyčnívá nejenom svým modelovým označením. Jedná se o 15,4'' notebook, který disponuje desktopovým procesorem, výkonnou dedikovanou grafikou a především modulární architekturou ACE umožňující snadný upgrade komponent včetně grafické karty. To z něj činí stroj vhodný pro hráče a náročné uživatele vyžadující konfiguraci na míru za cenu okolo 45 tisíc Kč bez DPH.

Asus C90S - modulárně s desktopovým CPU

(Testovaný notebook byl předprodejním vzorkem.)

Základní popis

Šasi modelu C90S je celé vyrobeno z plastu, není nikterak jinak vyztuženo, ale jeho pevnost je pro běžné používání dostatečná. Z vnějších stran je notebook celý černý (mimo malou oblast s webkamerou). Víko displeje je lesklé, spodek notebooku je vyroben ze standardního matného černého plastu. Vnitřek notebooku je naopak z větší části stříbrný, pouze klávesnice a oblast pod displejem jsou černé. Na zadní hraně se nachází tzv. Turbo Engine, což je masivní odvod tepla z vnitřku notebooku. Z hlediska designu vypadá notebook dobře, zejména lesklý povrch víka displeje, ale až na výstřednost v podobě chladicího systému vás na něm na první pohled mnoho nezaujme.

Konektorů se na šasi nachází opravdu dostatek. Na přední hraně naleznete čtečku paměťových karet, na levé hraně ExpressCard slot, jeden USB port, anténní vstup, FireWire, dva zvukové vstupy/výstupy, HDMI výstup, eSATA port, S-Video, DVI a konektory RJ-11 (modem) a RJ-45 (Ethernet), na zadní hraně jsou pak další dva USB porty a na pravé hraně už jen optická mechanika. Porty jsou rozmístěny trochu 'jednostranně', což je zapříčiněno hlavně nutností velkého chladiče, ale zvukové vstupy/výstupy bych raději viděl na přední hraně, grafické výstupy naopak na zadní hraně a USB porty spíše po stranách. Indikačních LED je na šasi dohromady sedm. Tři jsou umístěny v pravém horním rohu pod displejem a indikují práci disku a stav CapsLock, NumLock. Zbylé čtyři jsou na zkosené přední hraně a indikují stav počítače, napájení, bezdrátové sítě a přijaté e-maily. Viditelnost LED na přední hraně při zavřeném víku není moc dobrá, ale jejich ikony jsou zdvojeny na horní straně víka. Víko displeje má dva panty a není zajištěno žádným zámkem.

Šasi má rozměry 367 x 268 x 36 mm a celý notebook váží 3,1 kg, tedy jedná se o notebook střední velikostní kategorie, který má ale vyšší váhu než obvykle. To je zapříčiněno hlavně velkým chladicím systémem. Napájecí adaptér se zelenou LED má také průměrně větší velikost.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má barvu černou a její popisky barvu bílou nebo zelenou (pro sekundární funkce kláves). Na testovaném počítači byla anglická klávesnice. Klávesa Enter je pouze jednořádková, klávesa Fn je umístěna úplně vlevo (pro většinu uživatelů nezvyklé umístění), klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci při pravé straně klávesnice, klávesa Del je až druhá v řadě v pravém horním rohu a kurzorové šipky jsou trochu nešikovně zakomponovány mezi ostatní klávesy, aniž by byly jakkoliv odděleny, a navíc mají menší velikost. Často se tak stane, že zmáčknete End namísto šipky nahoru apod. Funkční klávesy F1 – F12 nejsou nijak rozděleny po skupinkách, jsou všechny v jedné řadě.

Pod klávesnicí se nachází mírně zapuštěný stříbrný touchpad s vyznačenou rolovací plochou, dvěma tlačítky a snímačem otisků prstů. Touchpad jakoby splývá s okolním plochou, což je elegantní, a jeho plocha je poměrně velká. Přidružená tlačítka jsou také stříbrná (imitace kovu) a mezi nimi se nachází zmíněný snímač.

Nad klávesnicí se pak nachází pár dalších tlačítek. Na levé straně pouze spouštěcí tlačítko a na pravé straně spuštění prohlížeče, e-mailového klienta, vypnutí touchpadu a ovládání power managementu od Asusu (Power4Gear eXtreme). Jiné ovládací prvky na šasi nenaleznete, zbylé funkce se ovládají kombinacemi s klávesou Fn.

Hlavní HW parametry

Hardwarové parametry tohoto stroje jsou velmi neobvyklé. Není postaven ani na platformě Centrino, ani na alternativě od AMD nebo jiných. Je postaven ne desktopovém vybavení, aby dosahoval vyšších výkonů – s nostalgií si tak můžeme zavzpomínat na léta před totální nadvládou platformy Centrino. Základní deska je vybavena čipsetem Intel 945G s frekvencí FSB 1066 MHz a jako procesor byl zvolen desktopový Intel Core 2 Duo E6700 (jádro Conroe-4M) o frekvenci 2,66 GHz, který má 4 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Jeho TDP je na notebookové poměry příliš velkých 65 W (pořád ovšem lepší než monstrózní desktopová Pentium 4 s TDP 89W v DTR noteboocích před pár lety).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 572
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 946

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 65 529
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 40 100

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,5

Naměřené výkony jsou v oblasti mobilních počítačů impozantní. V testu s pevnou řádovou čárkou se desktopový proceser Core 2 Duo E6700 řadí na první příčku našich tabulek, což je pochopitelné vzhledem k jeho frekvenci a frekvenci FSB. Zajímavé ale je, že v testu s pohyblivou řádovou čárkou sice patří do první desítky, ale procesorům AMD (mobilním!) se přesto nevyrovná. To dokazuje, že v tomto typu testu byly a jsou AMD procesory prostě lepší. Každopádně to znamená, že pokud chcete opravdu silný mobilní počítač, tento model pro vás bude dobrou volbou, z hlediska výkonu nemůžete zvolit lépe.

Kapacita operační paměti jsou rovné 2 GB. Je složena ze dvou 1GB modulů paměti DDR2 o frekvenci 667 MHz, které pracují v dvoukanálovém režimu. Naměřený výkon 1798 MB/s není špatný, ale v redakci už jsme měly mnoho počítačů s lepšími výsledky. Z hlediska rozšiřitelnosti na tom notebook také není dobře, protože při případné výměně bude nutné vyměnit oba moduly.

Pevný disk Seagate Momentus (ST9160821AS) formátu 2,5" o kapacitě 160 GB je připojen přes rozhraní SATA. Jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. a k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti. Jeho výkon je výborný, přenosová rychlost ho řadí do čela našich tabulek, hodnoty přístupové doby a čtení z cache jsou také skvělé.

* HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 111,9 MB/s

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,4 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Čtení optických médií má na starosti mechanika Matshita DVD-RAM UJ-850S typu DVD Super Multi, která je standardně schopna čtení a zápisu všech typů CD a DVD médií včetně dvouvrstvých a DVD-RAM.

Komunikační zařízení jsou zastoupena standardním 56kbit/s modemem, gigabitovým Ethernetem (síťová karta Galileo Tech/Marvell Yukon 88E8056), Wi-Fi adaptérem s podporou Draft-N (Atheros Communications AR5008X 802.11n), Bluetooth modulem a infračerveným portem.

Zajímavostí a hlavní předností notebooku je modulární systém ACE, který by měl umožnit jednoduchou výměnu všech hlavních hardwarových komponent (procesor, grafická karta, RAM, pevný disk), což je u mobilního počítače nevídaná vlastnost.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý TFT panel o úhlopříčce 15,4" má vysoké rozlišení 1680 x 1050 pixelů (WSXGA+). Jedná se o kvalitní kousek s rovnoměrným a dostatečným podsvícením a skvělými bočními úhly pohledu.

Jako grafická karta byl zvolen model od NVIDIA – GeForce Go 7700, který má 256 MB vlastní paměti typu GDDR3. Jedná se o kartu umístěnou v modulu MXM, který umožňuje jednoduchou náhradu grafické karty novějším modelem. I přesto je škoda, že Asus nezvolil model už z osmé generace grafických čipů NVIDIA. Na druhou stranu mohl zvolit jednu z vyšších řad ze sedmé generace a přitom zachovat rozumnou cenu. Z hlediska výkonu na tom tato grafika rozhodně není špatně, v našich tabulkách se zařadila do první desítky. Její výkon bude stačit na všechny běžné (internet, e-mail, fotografie, video) i náročné (hry, CAD, zpracování grafiky) úlohy, limitovat bude uživatele jen u nejnovějších her, ve kterých jde vývoj přeci jenom rychleji.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 20 378
  • 3DMark 03: 8752
  • 3DMark 05: 3739
  • 3DMark 06: 2430

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

V multimediální oblasti má notebook Asus C90S také co nabídnout. Jsou to dva integrované reproduktory, webová kamera se stereo mikrofonem, čtečka multimediálních karet, TV tuner a dále třeba HDMI výstup.

Reproduktory mají tradičně průměrnou kvalitu – neurazí, ale také nepotěší. Multimediální čtečka podporuje 8 typů karet, tedy všechny běžné druhy, se kterými se dnes setkáváme. TV tuner AVerMedia A301 podporuje digitální i analogový televizní signál a také FM rádio. Bohužel nemohl být vyzkoušen, protože k notebooku nebyla dodána externí anténa. Webová kamera disponuje rozlišením 2 Mpixely, je umístěna na otočném prvku a vytváří fotografie o rozlišení 640 x 480. Dodaná ovládací aplikace nabízí možnost vyfotit fotografii nebo nahrát videosekvenci, ale nenabízí žádné možnosti nastavení. Kvalita webkamery je pouze průměrná.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z hlediska zabezpečení je na tom notebook také dobře, a to i přesto, že se nejedná o model určený pro podnikové uživatele nebo profesionály vyžadující vysokou bezpečnost. Bezpečnost je zajištěna šifrovacím čipem TPM a snímačem otisků prstů pro autentizaci uživatele. Dále samozřejmě můžete zaheslovat BIOS a na těle naleznete přípravu pro Kensington Lock.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u tohoto mobilní počítače zajímavější než obvykle. Chladný vzduch do těla vstupuje několika otvory na spodku notebooku, ale z těla je odváděn masivním výstupem na zadní hraně (Turbo Engine – čtyři větráky), který dokonce vystupuje z těla ven. K takovému řešení musel Asus přistoupit kvůli volbě procesoru určeného pro desktopy, který si s teplotami příliš hlavu nedělá. Bohužel i hlasitost větráků je tím pádem vyšší – jejich roztáčení připomíná 'start stíhačky' ;-) Naměřené teploty ale nejsou špatné a dokladují dobrou práci chladicího systému (což je ovšem, zejména při vyšší výkonové zátěži, odměněno vyšším hlukem).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,8
  • levá strana pod klávesnicí = 36,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3
  • klávesnice vlevo = 39,2
  • klávesnice vpravo = 35,8
  • spodek maximum = 51,6 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 53
  • napájecí adaptér = 51,1

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,3
  • levá strana pod klávesnicí = 33,9
  • pravá strana pod klávesnicí = 29
  • klávesnice vlevo = 37
  • klávesnice vpravo = 31,2
  • spodek maximum = 42,5 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 52
  • napájecí adaptér = 55,9

teplota okolí při měření: 23

Baterie

Notebook je napájen baterií typu Li-Ion o kapacitě 4800 mAh a výstupním napětí 11,1 V. V našem standardním testu* výdrže na baterie dokázala udržet notebook v chodu pouze 1 hodinu a 10 minut, což je absolutně podprůměrný výsledek. Je to zapříčiněno použitým procesorem a celkově použitím výkonných komponent (např. grafická karta), které spotřebovávají více energie (viz. příkon notebooku). U notebooku pro dané použití lze tedy naměřený čas odpustit.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 59
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 80,3

BIOS

BIOS od výrobce AMI je přístupný přes klávesu F2 při startu počítače. Nabízí podrobnější možnosti nastavení jako kalibrace baterie, přetaktování CPU (!) a frekvence RAM a nastavení vlastností procesoru. To je velmi příjemné a mělo by to tak být u většiny notebooků.

Příslušenství

Při zakoupení notebooku na našem trhu k němu dostanete navíc myš a brašnu. Jinak samozřejmě dostanete také softwarovou výbavu, která ale není příliš široká. Zahrnuje Adobe Reader 8 pro čtení PDF souborů, Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.2 pro organizaci fotek (hezké grafické uživatelské rozhraní), utilitu AMCap pro nahrávání videosekvencí a fotografování (bohužel jen malé možnosti přizpůsobení vlastností) a sadu Protector Suite QL pro nastavení bezpečnosti (nastavení TPM, tutoriál snímaní otisků, tvorba a odstraňování identit).

Jako operační systém byla zvolena Windows Vista v nejdražší a nejvíce nabité edici Ultimate.

Ceny a záruka

Na českém trhu bude dostupná konfigurace modelu C90S, která se mírně liší od konfigurace testovaného stroje. Za notebook s 15,4" LCD displejem, procesorem Intel Core 2 Duo E6600, grafickou kartou GeForce Go 8600M GT 512 MB, 160 GB pevným diskem, 2 GB RAM a DVD vypalovačkou zaplatíte 45 tisíc Kč bez DPH (53,5 tisíce Kč s DPH).

Standardní záruční lhůta je 2 roky a je možno ji rozšířit na 3 roky.

Závěr

Asus C90S je netradiční notebook, který pro náročné (především herní) uživatele nabízí vysoký výkon podpořený možností upgradu díky modulární architektuře. Vytknul bych mu pouze rozmístění portů a vyšší hlučnost chlazení při výkonové zátěži. I přes vysoký dostupný výkon a 'našlápnutou' hardwarovou výbavu nabízí solidní mobilitu za slušnou cenu.

Klady a zápory

+ množství portů
+ možnost upgrade

- rozmístění portů
- hlučnost chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus C90S

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus C90S
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo E6700 (2,66 GHz, 1066 MHz, 4 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2
  • HDD (GB): 160 (Seagate Momentus ST9160821AS, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (MatshitaDVD-RAM UJ-850S, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 7700, 256 MB GDDR3
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 1h 10min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT (S/PDIF), 3x USB 2.0, 8in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), ExpressCard, FireWire, Infraport, S-Video, VGA, HDMI, eSATA, anténní vstup
  • Rozměry: 367 x 268 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 3,1
Recenze

Diskuse