RECENZE: Asus G2S - vše pro hry a multimédia

31. 7. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Asus G2S je inovovaný model G2, tedy ryze herní/multimediální notebook kategorie DTR. Nabízí vysoký výkon procesoru i grafiky, 17'' displej s obrovským rozlišením a bohatou softwarovou i hardwarovou výbavu za cenu okolo 60 tisíc Kč bez DPH. G2S je notebook pro hráče, fajnšmekry, nebo lidi, kteří vyžadují od svého mobilního miláčka něco víc než jenom pracovní nástroj.

Asus G2S - vše pro hry a multimédia

Šasi modelu G2S je shodné s šasi dříve testovaného modelu G2, proto ho nebudeme popisovat a přejdeme rovnou k popisu hardwaru. Malé rozdíly se objevily v portové výbavě. Jeden USB port byl nahrazen eSATA konektorem pro připojení externího pevného disku a digitální výstup DVI byl nahrazen moderním (pro přehrávání videa s vysokým rozlišením nezbytným) HDMI konektorem. Dále upozorním, že se jednalo o předprodejní vzorek s anglickou klávesnicí.

Hlavní HW parametry

Číst si hardwarové specifikace tohoto stroje je opravdu potěšení pro každého fanouška vysokého výkonu. Notebook je postaven na nejnovější platformě Intel Centrino Duo (Santa Rosa) s čipsetem Intel PM965 Express. Jako procesor byl zvolen jeden z nejvýkonnějších modelů Intel Core 2 Duo T7500 pracující na frekvenci 2,2 GHz. Ten má jádro Merom-4M, tedy k dispozici má 4 MB L2 cache. Frekvence FSB je 800 MHz, tedy současné maximum mobilních počítačů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 976
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 573

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 920
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 33 182

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1

Výkon procesoru je obrovský a zařazuje se tak na druhou příčku našich tabulek. Zajímavé je, že se mu nepodařilo sesadit svého staršího sourozence G2, ten má v sobě procesor s mírně vyšší frekvencí a nižší frekvencí FSB. V testu výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou ale nemůže konkurovat procesorům od AMD, které byly v této disciplíně odjakživa lepší.

Procesor má k dispozici 2 GB operační paměti DDR2 o frekvenci 667 MHz, která je rozdělena do dvou paměťových modulů (pracují v módu Dual Channel). Vzhledem k počtu dvou slotů je tedy možnost rozšíření poměrně omezená. Programem HWiNFO32 byla naměřena přenosová rychlost 2577 MB/s, což tento notebook řadí na první pozici našich tabulek.

Notebook je osazen 2,5" pevným diskem Seagate (ST9160821AS) o kapacitě 160 GB. Je připojen přes sériové rozhraní SATA, má 8 MB cache a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Změřený výkon disku je nadprůměrný, a to jak v přenosové rychlosti, tak v přístupové době. Rychlost při čtení z cache je naopak nižší než bych u takového stroje čekal.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 94,44 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 34,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,5 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Osazená optická mechanika je zajímavá. Typ Toshiba DVDW/HD TS-L802A umí nejenom tradičně všechny formáty CD a DVD, ale navíc je schopen čtení HD DVD médií rychlostí 1x (tzn. 4,36 MB/s, to je zhruba jako 3,3x DVD). Kapacita vyrovnávací paměti je 8 MB.

Komunikační zařízení jsou zastoupena standardním 56 kbit/s modemem, Gigabit Ethernetem (Attansic Technology L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter), Wi-Fi adaptérem (Intel 4965AG(N)) podporujícím režimy a/b/g a Draft-N a infraportem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej patří mezi hlavní doménu tohoto notebooku. Má úhlopříčku 17,1", lesklý povrch a obrovské rozlišení WUXGA (1920 x 1200 pixelů). Hraní her, sledování videa nebo případně práce s mnoha okny je na tomto panelu opravdu radost. Jedná se o kvalitní displej s dobrým kontrastem i podsvícením.

Grafická karta je jednou z hlavních inovací modelu G2S oproti G2. Zde byla předchozí ATI nahrazena modelem NVIDIA GeForce 8600M GT s 256 MB dedikované paměti. Ten patří do osmé generace grafických čipů od NVIDIE, hardwarově podporuje rozhraní DirectX 10 a měl by poskytnout jeden z nejvyšších současně dostupných výkonů. Zde bych pouze podotkl, že Asus přeci jenom mohl vsadit na řadu 8700M, která by se do herního stroje hodila ještě více (otázkou je ovšem dostupnost).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 24 554
  • 3DMark 03: 11 809
  • 3DMark 05: 7696
  • 3DMark 06: 3814

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Výsledky výkonových testů řadí tuto kartu na přední příčky našich tabulek. Hodnocení Windows Vista je také velmi příznivé. Můžete se spolehnout, že s touto grafickou kartou si budete moc zahrát i nejnovější herní tituly.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimédia jsou druhou hlavní doménou tohoto notebooku. Nejde ani tak o běžně dostupné součásti jako reproduktory, webkamera s mikrofonem a zvuková karta, ale spíše o vlastnosti přidané pomocí dodaného příslušenství.

Nejprve si tedy popíšeme standardní součásti. Reproduktory se na šasi nachází v počtu čtyř a kvalita jejich výstupu je u mobilních počítačů nadprůměrně dobrá. Ve víku displeje se nachází webkamera o rozlišení 1,3 Mpixelu a integrovaný mikrofon. Pomocí dodané aplikace můžete vytvářet fotografie (1280 x 1024), jednoduše je editovat a natáčet videa. Kvalita webkamery je také velmi dobrá.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zajímavostí je digitální televizní tuner schopný příjmu i na vlnách FM, tedy rádia. K počítači připojíte digitální anténu, infračervený přijímač pro ovladač a pomocí Windows Media Center, které je standardní součástí operačního systému, naladíte stanice. Prakticky jsem celý proces vyzkoušel a musím říct, že to bylo opravdu jednoduché a přímočaré. Stačí všechna zařízení propojit, anténu umístit na vhodné místo, počítač umístit na dobře viditelné místo a pak už se můžete klidně posadit do křesla a vše ovládat pomocí dodaného ovladače. Spustíte Windows Media Center, naladíte stanice (trvá zhruba 5 minut, testováno v Praze na Barrandově) a vše je hotovo. Přepínání stanic je překvapivě rychlé, Windows Media Center a dodaný ovladač jsou intuitivní. Z televize lze i nahrávat, jinak je možno sledovat ostatní videa na disku počítače, poslouchat hudbu, rádio nebo prohlížet fotografie. Celkově se mi celý systém zdál velmi dobře propracovaný.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u tak výkonného notebooku velmi důležité. Mimo standardní vstupy vzduchu na spodku notebooku a výstupu po straně šasi najdete také vstupy vzduchu po stranách klávesnice, respektive spíše jenom 'prodyšné' části těla notebooku. Větrák pracoval samozřejmě častěji, a tudíž byl notebook hlasitější, ale stále to bylo v rozumné míře. Naměřené teploty jsou také velmi dobré, práci na klíně bych ale nedoporučil (to také kvůli váze stroje). Dost se také zahříval napájecí adaptér.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34
  • levá strana pod klávesnicí = 36,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,5
  • klávesnice vlevo = 40,7
  • klávesnice vpravo = 37,6
  • spodek maximum = 42,3 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,9
  • napájecí adaptér = 49

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,7
  • levá strana pod klávesnicí = 37,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,5
  • klávesnice vlevo = 44,3
  • klávesnice vpravo = 40,4
  • spodek maximum = 45 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 62
  • napájecí adaptér = 57,1

teplota okolí při měření: 27

Baterie

Baterie má kapacitu 4800 mAh při napětí 14,8 V. V našem standardním testu* výdrže na baterie udržela notebook v chodu 2 hodiny a 16 minut, což není zrovna výkon maratonce, ale na tuto kategorii mobilních počítačů je to dobrý výsledek. Po většinu času bude notebook stejně napájen ze sítě, práce na baterii bude jenom občasná.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 37,1
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 53,5

BIOS a zabezpečení

Z hlediska zabezpečení toho notebook mnoho nenabízí (jako např. čip TPM), ale to od něj ani nikdo neočekává. V BIOS můžete nastavit standardní vlastnosti jako čas a datum, pořadí bootování a heslo správce a uživatele. V BIOSu lze také spustit kalibraci baterie. Zajímavostí je animace výbuchu spolu se zvukem, která se přehraje při spuštění počítače ještě před zavedením operačního systému, tedy na úrovni BIOSu. U herního stroje to vypadá opravdu efektně.

Příslušenství

Asus G2S je jeden z mála notebooků, ke kterému dostanete mimo poměrně standardní softwarové výbavy (která je ale velmi bohatá) také bohatou výbavu hardwarovou, tedy různé příslušenství, které souvisí s nabízenými funkcemi počítače.

K samotnému notebooku tedy navíc dostanete AV/S-Video adaptér, který rozšiřuje možnosti vstupu videa o RCA a S-Video (umožňuje sledování a nahrávání videa z těchto zdrojů), DTV/FM anténu pro příjem digitální televize a FM rádia (zapojuje se do speciálního anténního vstupu) a ovladač spolu s infračerveným přijímačem (zapojuje se do USB).

Ze softwaru to pak je tradičně Norton Internet Security, Adobe Reader a dále Asus Data Security Mananger, Asus MultiFrame (přidá čtvrté tlačítko do pravého horního rohu každého okna, umožňuje jednoduše umístit okno do určitých přednastavených poloh), Asus Splendid Technology Utility (ovládá možnost displejů Asus hardwarově nastavovat barvy, např. nádech do červena atd.), Asus LifeFrame (aplikace pro práci s webkamerou), Asus ChkMail (kontroluje přijaté e-maily, případně rozbliká postranní červená světla), Wireless Console 2 a Attansic Ethernet Utility pro práci se síťovými kartami (Attansic Ethernet Utility nabízí opravdu podrobné nastavení parametrů), Asus NB Probe (diagnostika a stav systému – teploty, zaplnění disku, informace o hardwaru), Asus Instant Fun (media center od Asus), Asus Live Update (aktualizace), Asus Power4Gear eXtreme (propracovaná aplikace pro power management, nabízí mnoho profilů) a PowerForPhone.

Jako operační systém je předinstalován Windows Vista Ultimate.

Ceny a záruka

Asus G2S je již v prodeji a od testovaného předprodejního vzorku se mírně liší. Standardně obsahuje 300GB pevný disk, Blu-ray DVD mechaniku a jako příslušenství se k němu navíc dodává brašna a herní myš. Za notebook s Intel Core 2 Duo T7500, 2 GB operační paměti, 300GB pevným diskem, grafickou kartou NVIDIA GeForce 8600M GT, 17,1" displejem a Windows Vista Ultimate zaplatíte 59 890 Kč bez DPH (71 269 Kč s DPH).

Záruční lhůta je standardní 2 roky, nicméně lze ji prodloužit na 3 roky (mezinárodní).

Závěr

Asus G2S je typ notebooku, který si nekoupí jen tak někdo. Jeho cílová skupina je silně omezená, ale těmto lidem má opravdu co nabídnout. Ať už je to vysoký výkon, široké příslušenství nebo zajímavý design. Jeho cena je poměrně vysoká, ale je třeba si uvědomit, že za svoje peníze dostanete plnohodnotný počítač (DTR) a multimediální centrum v jednom.

Klady a zápory

+ televizní subsystém
+ displej

- mohl být výkonnější disk a grafika

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus G2S

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus G2S
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2
  • HDD (GB): 160 (ST9160821AS 3.ALC, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (TOSHIBA DVDW/HD TS-L802A, DVD+/-RW, DVD-RAM, HD DVD)
  • LCD: 17,1"
  • LCD rozlišení: WUXGA (1920 x 1200)
  • Video: nVidia GeForce 8600M GT, 256 MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 2h 16min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, S/PDIF, 4x USB 2.0, 4in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro), ExpressCard, FireWire, Infraport, S-Video, VGA, HDMI, eSATA, AV-S
  • Rozměry: 410 x 315 x 46,6 mm
  • Hmotnost (kg): 4,4
Recenze

Diskuse