RECENZE: FSC Amilo Si1848 - integrované HSDPA

20. 2. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zahrádka

Na první pohled běžný 15,4'' Centrino Duo notebook, na druhý pohled něčím výjimečný. Amilo Si1848+u, mířící především do domácností, totiž nabízí kromě líbivého designu také naprostou mobilitu díky vestavěnému UMTS modemu pro sítě 3. generace. Z běžného notebooku s doporučenou koncovou cenou o málo přesahující 30 000 Kč bez DPH se tak rázem stává zajímavý road warrior.

FSC Amilo Si1848 - integrované HSDPA

Základní popis

Amilo Si1848 zaujme budoucí majitele především díky svému originálnímu designu, který zdobí množství prvků z leštěného hliníku. Prvním takovým je tenká podlouhlá vodorovná linka na vnější straně víka, které je jinak vyrobeno z měkkého stříbrného plastu a není příliš odolné proti tlaku. Víko, připevněné k tělu pomocí dvou nepříliš robustně působících pantů, je vybavené aretačním mechanismem v kloubu, a je tedy provedené elegantně bez jistících zámků. Po jeho odklopení se naskytne pohled na hliníkem lemovanou černou klávesnici a bílý touchpad. Displej se odklápí za šasi notebooku, nad klávesnicí je tedy dostatek místa pro tři kovová tlačítka ovládající zapnutí/vypnutí, rychlé spuštění internetu a specialitku v podobě snížení otáček větráku (viz. kapitola Chlazení a provozní hluk). Celkově působí design čistě, kovové lemování přidává na hodnotnějším vzhledu a navíc se po čase neodře.

Na danou cenovou skupinu je notebook vybaven konektory poměrně dobře, nalezneme vše potřebné pro práci. Levý bok ukrývá především optickou mechaniku (není v šachtě), což je poměrně škoda, neboť se výdech chlazení přesunul na pravou stranu, kde ofukuje teplým vzduchem většinu uživatelů - tedy praváků. Kromě mechaniky zde nalezneme ještě první tři z celkové čtveřice USB 2.0 portů, jeden konektor pro analogový modem a dále pak zámek Kensington. Zadní strana zůstala nevyužita, ukrývá pouze baterii a po vyklopení displeje je jím z části zakryta. Pravá strana ukrývá již zmíněný výdech chlazení a zbylou většinu konektorů počínaje napájecím, dalšími porty jsou potom VGA pro externí monitor, RJ-45 pro gigabitovou síť, TV-Out, poslední USB 2.0, malý FireWire IEEE1394, čtečkou multimediálních karet 4v1 (SD/MS/MMC/MS Pro) a Express Card slot 34/54 (záslepka). Přední stranu výrobce osadil již jen stereoreproduktory, dvojicí audio konektorů (pro externí mikrofon a sluchátka - S/PDIF až 7.1 zvuk), stavovými diodami a přepínačem pro aktivaci rádiové části. Co do ergonomie nejsou některé pozice ideální, především pravý bok s velkým množstvím konektorů a výdechem chlazení působí při zapojení poněkud chaoticky.

Stavové diody jsou viditelné i při zavřeném víku, všechny jsou umístěny pod klávesnicí na čelní straně. Celkem 8 modrých a oranžových diod informuje o zapnutí/vypnutí počítače, zapnutí/vypnutí bezdrátové sítě, aktivaci tichého režimu popřípadě hibernaci, dobíjení baterie, běhu disku, zapnutí NumLocku a CapsLocku a aktivaci modemu pro sítě 3G. Nedaleko od kontrolek se nachází také integrovaný mikrofon s překvapivě slušným zvukem.

I přes slušnou výbavu všemožnými konektory, modemem pro sítě 3G a všudypřítomnými kovovými prvky je Amilo Si1848 na 15,4“ notebook poměrně lehké, když jsme jeho váhu naměřili na 2726 g. Z běžných rozměrů 358 x 258 x 27,53 mm zaujme výška, notebook je z profilu elegantně tenký, tuhost jeho šasi tím ovšem neutrpěla, možná i díky kovovému lemování klávesnice. Posledními parametry důležitými pro transport jsou malé rozměry adaptéru 105 x 45 x 30 mm a jeho nízká váha - pouhých 314 gramů i s kabelem. V případě koupi náhradní baterie se může hodit ještě údaj o její hmotnosti, nám zapůjčená o kapacitě slušných 6600 mAh vážila 452 gramů. Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni, jedinou výtku mám tedy k tenkým kloubům víka.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má několik drobných negativ, na která si bude uživatel chvíli zvykat. Předně jde o popisky černých kláves, které jsou provedeny pouze bílé barvě, a to i pro jejich druhou funkci. Uživatel se tak musí „přeorientovat“ z hledání světle modré barvy, na kterou jsme zvyklí od ostatních výrobců, na hledání textu v bílých rámečcích. Další pozoruhodnost se našla u ovládání hlasitosti a jasu displeje, zesilování je vždy vlevo, zeslabování vpravo - tedy přesně naopak, než je zvykem. Klasickým neduhem je umístění klávesy Fn do levého dolního rohu na místo Ctrl a poslední výtka směřuje k samotnému hliníkovému obložení, především v pravé části je podložka pro opření dlaní na dotek horká, i když notebook nedosahoval nijak vysokých teplot. Zvykne-li si uživatel na všechna tato fakta, odmění se mu klávesnice nízkým zdvihem, minimálním prohýbáním a standardním rozložením. Při psaní jsem ocenil velký Enter i Backspace, naopak na levém Shift a bohužel i kurzorových klávesách se šetřilo. Klávesy Insert, Home, PgUp, Delete, End a PgDn jsou rozmístěny podél levého kraje, klávesy F1-F12 postrádají rozmístění do skupinek. Notebooku nechybí windowsovské klávesy Start a Kontextové menu.

Kláves rychlého spuštění je zoufale málo, vezmu-li v potaz mnoho místa nad klávesnicí, působí jedno jediné tlačítko pro spuštění webového prohlížeče až příliš opuštěně, navíc se nedá předefinovat. Mezi další tlačítka patří přepínač pro zapnutí a vypnutí bezdrátové sítě, který je nenápadně umístěn na přední straně.

Touchpad je trochu ošizen, je sice proveden v bílé barvě s dvojicí kovových tlačítek a vypadá po designové stránce hezky, chybí však rolovací plochy.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace byla založena na čipsetu Intel 945PM a osazena dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5600, což je asi nejčastěji používaný procesor v tomto modelu. Ten se vyznačuje taktem až 1,83 GHz, 667MHz sběrnicí a 2 MB L2 cache (což je hlavní rozdíl oproti řadě T7x00, která má 4 MB).

Všechny zmíněné procesory podporují technologii Intel SpeedStep, která na základě snižování taktu procesoru snižuje jeho tepelný výkon a šetří energii při běhu na baterie.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 222
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 737

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 614
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 581

Procesor splnil očekávání a ve všech testech se umisťoval v nadprůměru. V praxi pak procesor určení notebooku - tedy být rychlým notebookem pro běžnou práci - plně dostačoval.

Operační paměť tvoří 1 GB DDR2 SDRAM složený ze dvou 512MB modulů, takže fungují v Dual-Channel režimu. Paměť je taktována na frekvenci 533 MHz (PC4200) a v programu HWiNFO byla její datová propustnost naměřena na 2282 MB/s, což je špičková hodnota a řadí se v našich testech k těm nejlepším. Rozšiřitelnost je možná až do 4 GB, celkový počet slotů tvoří dva.

Pevný disk dodala firma Western Digital, jedná se o model WDC WD1200BEVS. Celková kapacita je pěkných 120 GB, jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu, buffer má velikost 8 MB a komunikace funguje přes rozhraní SATA 150. V testech si vedl velice slušně, všechny hodnoty patřily k lehčímu nadprůměru, horší je pouze přístupová doba:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 105,93 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 32,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,14 ms

Optická mechanika Optiarc DVD RW AD-7540A podporuje nepřeberné množství formátů a při čtení je v šasi poměrně dobře utlumená. Mechanika obsahuje vyrovnávací paměť o kapacitě 2 MB a pracuje s přístupovou dobou 150 ms pro CD a 180 ms pro DVD. Rychlosti pro čtení jsou standardní, pro DVD 8x a CD 24x. Rychlosti zápisů jsou dále pro CD-R-RW 24x, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x, DVD +/-R 8x, DVD +/-R9 4x a DVD-RAM 5x.

O spojení se světem je tentokrát postaráno maximálně dobře - kromě běžného analogovému modemu V92, rovnou gigabitového ethernetu, Bluetooth modulu V2.0 a bezdrátového adaptéru 802.11a/b/g je v notebooku integrován i modem pro připojení k síti 3G. Vestavěná karta podporuje pásma 850/900/1800/1900 (quadband) poskytující EDGE/GSM/GPRS a především pak 2100 MHz pro UMTS. Poslední zmíněné pásmo pak využívá HSDPA modem pro přenos dat (pouze dat), v současné době tuto službu podporuje pouze Telefonica O2 Czech Republic. Za paušální částku tak lze získat permanentní připojení k internetu s maximální teoretickou rychlostí 1,8 Mbps, běžně lze dosáhnout rychlosti okolo 700 kbps. V praxi pak stačí pouze zasunout do slotu zakrytého dvířky na spodní straně SIM kartu a mít štěstí na signál - v Praze (a Brně - ověřena pouze Praha) signál kolísá a připojit se téměř vždy lze (okrajové části Prahy to mají horší), jinde v ČR je uživatel odkázán na starší dostupné technologie. Prohlížení stránek v místech s dostatečným signálem je pohodlné, odezva je sice v řádech až stovek milisekund, rychlost ale místy dosahuje téměř 1 Mbit/s a při navázání spojení jsou stránky načteny poměrně rychle. Mimo naše hlavní město prohlížení webu připomíná spíše doby analogových modemů, přičemž ani navázání spojení není vždy jisté. Celkově je tato alternativa připojení dobrá a uplatnění najde, nahradit pevné připojení však v plné míře nemůže. Modely FSC určené pro domácnost a vybavené UMTS modulem mají ve svém názvu +u.

Displej a grafika

Displej o úhlopříčce 15,4“ a rozlišení 1280 x 800 poskytoval pěkný obraz především díky svému leštěnému povrchu. Náhledové úhly, podsvícení i celková ostrost patří k tomu lepšímu, co lze v současnosti na trhu zakoupit, barvy jsou syté a odezva je dobrá, výtky směřují pouze k absenci grafické stupnice podsvícení.

O zobrazování se stará grafická karta AMD ATI X1300 se 64 MB vlastní paměti, která si může ukousnout další prostor z operační paměti až na 256 MB díky funkci HyperMemory. Její výsledky nejsou nikterak oslňující, jedná se o kartu postavenou na nejnižší příčce dedikovaných grafických karet, svými výkony ale předčí integrovaný čip se sdílenou pamětí. Karta se 64bitovou sběrnici (která je její nejvbětší brzdou), 4 pixel/ 2 vertex pipelines a taktem jádra 350 MHz dopadla v benchmarkových testech takto:

  • 3DMark 2001: 5766
  • 3DMark 03: 1894
  • 3DMark 05: 1116
  • 3DMark 06: 630

O pozici v našem redakčním žebříčku se hovořit nedá, karta se umístila mezi posledními. Některé méně náročné hry si však již spustit lze a díky její nízké spotřebě se notebook příliš nezahřívá.

Multimedia

Jak již bylo napsáno, multimediálními tlačítky notebook příliš neoplývá. Jedno jediné pro spuštění webového prohlížeče je zoufale málo, lépe si teda vedlo Amilo v osazení všemožnými konektory. Kromě čtečky 4v1 potěší i výstup na audio (S/PDIF až 7.1), který bude pro nepříliš povedený zvuk z integrovaných reproduktorů nejspíše často využíván. Ovládání hlasitosti probíhá přes druhou funkci kláves F5-F6, potěšit může i integrovaný mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno klasicky, nasávání studeného vzduchu je na spodní straně a výdech teplého vzduchu je umístěn na pravém boku. Toto uspořádání neuvítají asi praváci, naštěstí se notebook příliš nezahřívá a vzduch z chladiče proudí pomalu. Ačkoli naměřené hodnoty patří k nižším, kovové lemování okolo klávesnice se především v pravém spodním rohu subjektivně více zahřívá a pro opřenou dlaň je již teplota citelná.

Zajímavou funkcí je tlačítko se symbolem větráčku, umístěné v pravém horním rohu. Po aktivaci této funkce se omezí takt procesoru a otáčky větráku se sníží na minimum. U notebooku se pak neprojevoval téměř žádný hluk a nebyl problém u něj i spát, v případě maximálního výkonu se ale otáčky větráku dokázaly dostat na vyšší úroveň a hlučnost byla spíše nadprůměrná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,0
  • levá strana pod klávesnicí = 36,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 39,4
  • klávesnice vlevo = 30,3
  • klávesnice vpravo = 34,9
  • spodek maximum = 38,4 (+pravý spodní roh)
  • výdech chlazení = 36,5

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,9
  • levá strana pod klávesnicí = 37,0
  • pravá strana pod klávesnicí = 40,1
  • klávesnice vlevo = 31,3
  • klávesnice vpravo = 36,9
  • spodek maximum = 40,8 (+spodní díl výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 42,8

HDD SMART: 43,0
ZDROJ: 48,1
teplota okolí při měření: 24,3

Práce na klíně není problémem, jak je vidět již z naměřených hodnot. Notebook se nepřehříval, po delší době zůstávala teplota stále přijatelná, vzhledem k „tenkému“ provedení tak lze výrobce jedině pochválit.

Baterie

Baterie o vynikající kapacitě 6600 mAh při napětí 10,8 V je umístěna v zadní části šasi a je jištěna jedním zámkem, nutno podotknout, že jiná kapacita se k notebooku nedodává. Amilo dokázalo s touto baterií pracovat skvělé 4 hodiny a 40 minut. Jas displeje byl na absolutním minimu (čitelnost nebyla omezena).

Zabezpečení a BIOS

Vzhledem k faktu, že Amilo není firemní počítač, jsou možnosti zabezpečení kromě zámku Kensington závislé pouze na nastavení BIOSu. Ten však nabízí pouze standardní možnosti nastavení (bootovací sekvence, čas), a tak nalezneme v záložce Security pouze nastavení supervisor password.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows XP Home, na přiložených médiích nalezneme ještě další praktické utility jako například Power DVD, Nero Burning ROM, Adobe Acrobat Leader, Norton Internet Security Suite, Norman Anti-Virus apod. K volitelným OS patří samozřejmě edice XP Professional a nově i Windows Vista, na kterou lze upgradovat i stávající kusy dle Vista Upgrade programu.

Závěr

Notebook FSC Amilo Si1848+u je svojí cenou a především výbavou zajímavou volbou. Nabízí UMTS modul, neokoukaný design a pěkný displej. Mezi jeho negativa patří ořezaná dedikovaná grafika téměř na úrovni integrované a větší zahřívání pravé části klávesnice.

Na českém trhu je jedinou dostupnou variantou právě ta námi testovaná, její doporučená koncová cena činí 28 310 Kč bez DPH (33 689 Kč s DPH). Pro všechny typy zákazníků platí dvouletá záruční lhůta.

Klady a zápory

+ UMTS modul
+ kvalitní displej

- slabší dedikovaná grafika

Pod čarou

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

autor: Martin Šrámek

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Amilo Si1848
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5600 (1,83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1GB DDR2-533 (2x 512MB)
  • HDD (GB): 120 (WDC WD1200BEVS-07LAT0, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Optiarc DVD RW AD-7540A
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozliąení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI X1300 (64MB/256MB HyperMemory)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 6600 mAh / 4h 40min
  • Rozhraní: 2x audio S/PDIF OUT / Mic, SD/MS/MMC/MS Pro, 1x VGA, 1x TV-Out, 4xUSB, 1x FireWire, 1x Express Card 34/54
  • Rozměry: 358 x 258 x 27,53 mm
  • Hmotnost (kg): 2,73
Recenze

Diskuse