RECENZE: FSC Lifebook P7230 - s UMTS na cesty

2. 8. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Řada notebooků Lifebook P od Fujitsu Siemens Computers spadá do kategorie malých strojů (subnotebooků) určených svým vybavením a cenou zejména pro často cestující lidi. Model P7230 přichází s nízkonapěťovým procesorem Intel Core Solo, displejem s LED podsvícením, integrovanou optickou mechanikou, podnikovými vlastnostmi pro bezpečnost a volitelně s podporou UMTS. To vše se vešlo do hmotnosti 1,4 kg a ceny okolo 50 tisíc Kč bez DPH.

FSC Lifebook P7230 - s UMTS na cesty

Základní popis

Vskutku malinké šasi notebooku je vyrobeno z plastu a víko displeje z hořčíkové slitiny. To by mělo zajistit dostatečnou ochranu displeje, nicméně při praktickém používání bylo víko až příliš měkké. Celé víko i s displejem je velmi úzké (panel s LED podsvícením) a možnosti jeho kroucení a promáčknutí byly příliš velké. Co se týče barevného provedení, tak spodní díl je vyveden v tmavě šedé barvě a vnitřek notebooku s víkem v barvě černé. Zajímavostí, která je devizou notebooků Lifebook, je broušená kůže na spodku notebooku zajišťující příjemnější pocit při práci na klíně. Design notebooku je velmi hezký, černá barva je elegantní a hodí se pro dané použití, tvary šasi jsou typicky "manažerské".

Vzhledem k celkové velikosti notebooku musel výrobce přistoupit k určitým kompromisům. To se například projevuje na konektorové výbavě stroje – především pouze dvojice USB portů (po jednom na levé a pravé straně) může zamrzet. Dále zde najdeme FireWire, zvukový výstup a mikrofonní vstup, PCMCIA slot a VGA výstup na levém boku, konektor RJ-45 (Ethernet) na zadní straně a čtečku paměťových karet na přední straně. Optická mechanika se nachází na pravé hraně a PCMCIA slot je vyplněn záslepkou. Na tomto místě musím výrobce pochválit za posuvný přepínač, kterým lze vyjmout kartu z PCMCIA slotu. Tradiční podlouhlé tlačítko je oproti tomuto řešení velmi nepraktické a rozšiřující karta by se špatně vyjímala. Málo místa se projevilo i na rozmístění portů, například jeden z USB portů a FireWire konektor jsou umístěny pod PCMCIA slotem, což při použití některých větších rozšiřujících karet může úplně vyřadit tyto porty provozu.

Indikační diody jsou všechny vedle sebe umístěny uprostřed na zvýšené zadní hraně. Jsou ideálně vidět při zavřeném i otevřeném víku a jejich intenzita je přiměřená (nebude vadit ani v noci). Lze na nich vidět práci disku, stav napájení (první, případně i druhé baterie) a stav NumLock, CapsLock a ScrollLock. Všechny jsou zelené barvy, diody napájení zčervenají při nízké kapacitě baterie. Efektní je, že při startu notebooku se kontrolky postupně jedna podruhé rozsvítí a zhasnou ve stylu ověřování funkčnosti kontrolek u některých automobilů. Víko notebooku není zajištěno žádnou západkou, otevírá se pouze přes odpor dvou pantů, které ho drží.

Rozměry šasi jsou 273 x 201 x 27,1/29,9 mm a hmotnost 1,4 kg (s baterií a optickou mechanikou!), nicméně celková váha se může lišit dle výbavy. Velikost a váha zdroje jsou standardní. Z hlediska mobility je na tom notebook výborně, perfektně se hodí pro každodenní nošení a práci v terénu. Je lehký a lze ho držet v jedné ruce.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má černou barvu a její popisky mají barvu smetanovou. Jedná se o standardní českou klávesnici, která má ale z důvodu prostorových méně kláves a uživatel bude častěji nucen využívat kombinaci s klávesou Fn. I velikost nealfabtických kláves (kurzorové šipky, F-klávesy a pod.) je menší, než na jakou jsme zvyklí z notebooků plné velikosti. Klávesa Enter je dvouřádková, klávesa Fn se nachází mezi levým Ctrl a klávesou Win. Klávesy Home, PgUp, PgDown a End jsou dostupné pouze přes Fn na kurzorových šipkách. Poměrně zajímavé je, že klávesa NumLock je dostupná samostatně a klávesa Del není umístěna v pravém horním rohu, ale až jako druhá zprava. Toto řešení se mi moc nelíbí, protože mnoho uživatelů je zvyklé mazat znaky pohybem do rohu klávesnice a bude nutno si na takovéto rozložení zvyknout. Na klávesnici se ale i přes její menší rozměry píše překvapivě dobře.

Touchpad umístěný pod klávesnicí má také černou barvu a jeho povrch je příjemný. K dispozici má dvě tlačítka uprostřed doplněná o snímač otisků prstů, který může sloužit jako rolovací tlačítko. Velikost touchpadu i příslušných tlačítek je také úměrně menší. Ostatní ovládací prvky lze spočítat na prstech jedné ruky. Jsou to dvě spouštěcí tlačítka a tlačítko Power napravo od indikačních diod a přepínač bezdrátové sítě nalevo od diod. Žádné jiné ovládací prvky na šasi nenaleznete.

Hlavní HW parametry

Hardwarové specifikace jsou mírně odlišené od těch, které každodenně vídáme. Lifebook P7230 je postavena na platformě Intel Centrino s čipsetem Intel 945GMS. ‘S‘ v označení čipsetu znamená, že se jedná o variantu speciálně pro malé notebooky (subnotebooky), která spotřebovává méně energie a také vydává méně tepla. Notebook pohání procesor Intel Core Solo U1400, což je nízkonapěťový jednojádrový procesor o frekvenci 1,2 GHz. Pracuje na sběrnici FSB o frekvenci 533 MHz a k dispozici má 2 MB cache druhé úrovně. Důvod použití tohoto procesoru je nasnadě: jeho TDP je 5,5 W, zatímco TDP běžného současného mobilního Core 2 Duo je 34 W. Toto je jediný procesor, se kterým se P7230 prodává.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 613
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9 345

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 2,8

Výkon procesoru je samozřejmě omezený v porovnání s nejnovějšími dvoujádrovými kousky. V našich žebříčcích se zařadil někam k stařičkému procesoru Pentium 4 o frekvenci 2,4 GHz – na tomto je mimo jiné vidět obrovský posun mobilních procesorových technologií. Nicméně poskytovaný výkon vystačí na klasické manažerské práce – internet, e-mail, banka a kancelářské programy.

Kapacita operační paměti je 1 GB. Jedná se o typ DDR2 o frekvenci 533 MHz. I zde si malé šasi vzalo nějakou tu oběť, protože k dispozici je pouze jeden slot pro moduly RAM, tedy možnosti rozšíření jsou velmi omezené (pouze při výměně původního modulu za nový s větší kapacitou, což je ale neekonomické). Výkon operační paměti byl programem HWiNFO32 změřen na 1589 MB/s. Maximální kapacita RAM jsou 2 GB.

Pevný disk modelu P7230 je také zajímavý. Zvolen musel být velmi malý 1,8" disk Toshiba (MK8007GAH BG011A) o kapacitě 80 GB. Je připojen přes starší rozhraní PATA, má 8 MB cache a jeho plotny rotují rychlostí 4200 ot./min. Je chráněn senzorem proti otřesům. Změřený výkon je v porovnání s 2,5" disky menší, ale není až tak špatný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 78,57 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 20,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,2 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 3,7

Výrobce byl schopen integrovat i optickou mechaniku, což je u dané třídy notebooků ne úpně obvyklé. Standardně se jedná o typ DVD Super Multi (MatshitaDVD-RAM UJ-842S) podporující všechny typy CD a DVD (DVD+/-RW DL, DVD-RAM).

Fujitsu Siemens Lifebook P7230 je první námi testovaný notebook, u kterého výrobce upustil od integrování standardního 56 kb/s modemu. K tomu lze říci snad jen to, že už bylo načase. Sice je to zařízení, které i v dnešní době malé procento uživatelů využívá, ale u určitých kategorií notebooků se dle mého názoru jedná o naprosto zbytečný prvek, který pouze zabírá cenné místo. Z komunikačních zařízení notebook disponuje Gigabit Ethernetem (Galileo Tech/Marvell Yukon 88E8055), Wi-Fi adaptérem a/b/g (Intel 3945ABG PRO/Wireless), Bluetooth modulem a volitelně UMTS modulem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD displej tohoto stroje má úhlopříčku 10,6" a rozlišení WXGA (1280 x 768 pixelů). Z důvodů prostoru i spotřeby byla zvolena varianta s LED podsvícením. Kvalita displeje byla dobrá, nevšiml jsem si nějakých vad nebo nedokonalostí, nicméně vše na obrazovce je samozřejmě menší a uživatel má méně prostoru k práci, s tím se musí každý vyrovnat.

O zpracování grafické informace se stará podtaktovaná varianta integrovaného grafického čipu Intel GMA950 s až 224 MB sdílené paměti. Výkon grafiky tak není obecně moc vysoký, což jen „podporuje“ pomalejší CPU (které v případě integrovaných grafik od Intelu přebírá značnou část výpočtů ve 3D). Na tomto místě lze tady pouze znova říci, že pro manažerskou práci bude výkon dostatečný, navíc s nižší spotřebou energie.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2838
  • 3DMark 03: 756
  • 3DMark 05: 344
  • 3DMark 06: 145

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 2,8

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

U takového notebooku, jako je Lifebook P7230, nelze očekávat multimediální ráj. Výbava se skládá ze zvukové karty (Sigmatel STAC9228), stereo reproduktorů a dvou mikrofonů tvořících mikrofonní pole, čtečky paměťových karet (SD, MS, xD) a integrované webkamery. Z audiokonektorů je zde pouze běžný standard - jeden mikrofonní vstup a jeden výstup na sluchátka. Webová kamera nazvaná ConfCamera má rozlišení 1,3 Mpixel a je schopna vytváření fotografií (640 x 480) a nahrávání video sekvencí. Fujitsu ji propaguje jako optimalizovanou pro použití při video konferencích. Bohužel fotografie z ní jsou poměrně nekvalitní – pravděpodobně zaviněno miniaturizovanou optikou.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je vyřešen jedním vstupem vzduchu naspodu notebooku a jedním výstupem na levé hraně. Ventilátor byl při testování dost hlasitý bez ohledu na vytížení notebooku. Je to zaviněno použitím menšího rotoru s vyšší rychlostí. Naměřené teploty se liší jen málo mezi mírnou zátěží a vysokou zátěží, tedy je vidět, že tak malý vnitřní prostor se zahřívá neustále a také je potřeba ho neustále chladit (viz. ventilátor). Velikost tohoto stroje přímo vyzývá k práci na klíně, navíc je k tomu i přizpůsoben. Naměřená teplota na spodku notebooku je přiměřená a ve spojení s příjemným povrchem broušené kůže mohu práci na klíně jenom doporučit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,6
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2
  • klávesnice vlevo = 32,3
  • klávesnice vpravo = 31,2
  • spodek maximum = 43,5 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,7
  • napájecí adaptér = 37,3

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,4
  • klávesnice vlevo = 33,1
  • klávesnice vpravo = 31,8
  • spodek maximum = 46,1 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,6
  • napájecí adaptér = 44,2

teplota okolí při měření: 27

Baterie

Baterie má kapacitu 5200 mAh při výstupním napětí 10,8 V a v našem standardním testu* udržela tento notebook v chodu krásných 7 hodin a 6 minut. Takového času notebook mohl dosáhnout díky nízkonapěťovému procesoru se šetřícími technologiemi, malé obrazovce s LED podsvícením a pevnému disku. Zde se znovu potvrzuje, že Lifebook P7230 je určen pro pracovníky v terénu a na cestách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9,9
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 22,7

BIOS a zabezpečení

BIOS nabízí jen velmi malé možnosti nastavení – standardně jen čas a datum, hesla a pořadí bootování.

Z hlediska zabezpečení je na tom naopak notebook mnohem lépe. Bezpečnostní výbava zahrnuje hesla v BIOSu, Kensington Lock (fyzický zámek) a čip TPM (Trusted Platform Module) ve spojení se snímačem otisků prstů, který je umístěn mezi tlačítky touchpadu. Čip TPM umožňuje transparentní šifrování všech dat a snímač otisků prstů zase jednoduchou a bezpečnou autentizaci uživatele.

Příslušenství

Příslušenství se skládá pouze z bohaté softwarové výbavy a pěkného pouzdra na přenášení. Vše ostatní je za příplatek - port replikátor a náhradní baterie. Dodané pouzdro je vyrobeno z podobného materiálu jako je broušená kůže naspodu šasi, má černou barvu a uzavírá se pomocí zipu. Neochrání notebook před nárazy, ale pouze před oděrkami. Je hlavně určeno pro nošení notebooku pod paží. Mimo to vypadá velmi elegantně. Černý port replikátor vyrobený z plastu se nasazuje zespodu notebooku do dokovacího konektoru. Replikuje téměř všechny porty notebooku (mimo FireWire) a některé přidává (jeden USB a S-Video). Manipulace s ním je jednoduchá - od notebooku se odděluje páčkou po straně.

Softwarová výbava zahrnuje ArcSoft WebCam Companion 2, což je program spolupracující s webkamerou a umožňuje tvorbu fotek, nahrávání videa, monitoring (v případě detekce pohybu začne nahrávat) a chat (tato funkce je trochu sporná, znamená pouze instalaci a spuštění aplikací od jiných výrobců – AOL Instant Messenger, MSN Messenger, Yahoo! Messenger, Skype), Fujitsu Display Manager (utilita nastavující profily displeje, např. rozlišení pro prezentace, atd.), Lifebook Application Panel (nastavení funkce dvou programovatelných tlačítek E a R), Power Saving Utility (trochu netradiční program na power management, umožňuje pouze vypnout některá zařízení při power saving módu), Shock Sensor Utility (hezky graficky ukazuje pohyb notebooku ve všech osách), Wireless Selector (výběr zařízení pro bezdrátový přenos) a 3G Watcher (práce s UMTS modulem). Přibaleno je také Nero a SmartCase Logon+ pro práci se senzorem otisku prstů.

Jako operační systém byl zvolen Windows Vista Business.

Ceny a záruka

Fujitsu Siemens Computers nabízí dvě základní konfigurace, které se liší pouze přítomností UMTS modulu. Zákazník má také možnost, nechat si postavit notebook s výbavou na míru. Testovaná konfigurace s procesorem Intel Core Solo U1400, 1 GB RAM, 80 GB pevným diskem, optickou mechanikou a operačním systémem Windows Vista Business stojí 48 730 Kč bez DPH (58 tisíc Kč s DPH). Stejná konfigurace s UMTS modulem je přibližně o 4500 Kč dražší, tedy stojí 53 250 Kč bez DPH (63 500 Kč s DPH).

Záruční doba je dlouhá, nadstandardní 3 roky se servisem u zákazníka do 24 hodin. Tuto záruku lze vylepšit snad už jen zárukou NBD (Next Business Day), která zaručuje zahájení opravy druhý pracovní den od nahlášení závady.

Závěr

Fujitsu Siemens Lifebook P7230 je subnotebook určený pro uživatele vyžadující plnohodnotný pracovní nástroj na cestách. Jeho výhodou je dlouhá výdrž na baterie spojená s dostatečným výkonem, perfektní mobilitou a solidní výbavou, která již může zahrnovat i integrovaný UMTS modul. Uživatel se (jako u všech notebooků této kategorie) musí smířit s některými omezeními vycházejícími z velikosti šasi a také vyšší cenou.

Klady a zápory

+ možnost UMTS
+ výdrž na baterie
+ mechanismus výsunu PCMCIA

- relativně měkké víko

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Siemens Lifebook P7230

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Lifebook P7230
  • Instalovaný procesor: Intel Core Solo U1400 (1,2 GHz, 533 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 80 (Toshiba MK8007GAH BG011A, PATA, 4 200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (MatshitaDVD-RAM UJ-842S, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 10,6"
  • LCD rozlišení: XGA (1280 x 768)
  • Video: Intel GMA950, až 224 MB sdílené paměti
  • Modem: není
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Sigmatel STAC9228
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5 200 mAh / 7h 6min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 2.0, Card Reader (SD, MS, xD), PC Card Type I/II, FireWire, VGA
  • Rozměry: 273 x 201 x 27,1/29,9 mm
  • Hmotnost (kg): 1,4
Recenze

Diskuse