RECENZE: HP Compaq 6910p - krátký test

29. 5. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Ještě před uvedením na trh se nám do redakce dostal předprodukční vzorek nového 14,1'' notebooku z dílen HP se sadou Centrino Duo (Santa Rosa). Jako každý HP notebook z modelové řady Compaq, i tento je navržen pro podnikovou klientelu. Uplatnění najde i u domácích uživatelů a studentů, kteří vědí, co chtějí.

HP Compaq 6910p - krátký test

Protože se notebook nestačil v redakci ani pořádně ohřát, bude dnešní článek jen velmi krátký. Popíšu zde pár svých postřehů a uvedu některé naměřené hodnoty. Kompletní recenzi uvedeme, jakmile se nám do redakce dostane „ostrý“ prodejní kus na klasický test.

Stabilní kořeny Compaq

HP si u modelů Compaq zakládá na dlouhodobé kompatibilitě, kterou vyžadují především korporátní klienti. Proto i nový model vychází z předchozího osvědčeného designu, se kterým je stále kompatibilní především u dokovacích zařízení a baterií včetně možnosti připojení druhé přídavné baterie. Dalším prvkem obvyklým u korporátních notebooků je přítomnost jak touchpadu, tak trackpointu (polohovací tyčinka umístěná mezi trojici tlačítek G,H a B). K ochraně dat uložených v notebooku a pro usnadnění logování obsahuje zapůjčený vzorek čtečku otisků prstů a čtečku čipových karet SecureCard. Zajímavou novinkou, kterou HP ohlásilo, je přídavný polarizační filtr (Privacy Filter) vyrobený firmou 3M. Filtr lze nasadit na LCD notebooku a zabránit tak sledování zobrazených informací z boku. To ocení především lidé, kteří často pracují s citlivými daty na veřejných místech.

Zajímavosti a novinky

Optický senzor umístěný ve víku notebooku měří intenzitu okolního světla a přizpůsobuje podle toho nastavený jas LCD. Funkci lze i deaktivovat. U HP to není první model, který tuto funkci má, mají ji i některé konkurenční stroje, ale myslím, že jde o funkci hodnou zmínky.

Z modelů Pavilion převzal Compaq dotyková tlačítka pro ovládání často používaných funkcí. Na rozdíl od Pavilionů, kde dotyková tlačítka ovládají multimédia, u Compaqu jsou určena pro aktivaci bezdrátových technologií, aktivaci HP utilit a pro rychlé spuštění prezentace. A další rozdíl proti Pavilionům, kde lze pomocí multimediálních tlačítek spustit počítač, zde dotyková tlačítka nereagují na bezpečnostní vložku (proti poškrábání LCD) vkládanou při přepravě notebooku mezi klávesnici a LCD, takže nedochází k nechtěnému spuštění počítače.

Přestože jde o nový notebook plný nových technologií, obsahuje stále Card Bus II slot (PCMCIA) a ne Express Card. HP tak společně s dalšími výrobci notebooků reaguje na pomalý nástup příslušenství určených pro novější sběrnici Express Card

Výbava a výkony

Testovaný vzorek byl vybaven především novou sadou Centrino Duo (Santa Rosa = CPU Core 2 Duo, čipset 965, Wi-Fi) z dílen Intelu. Do vínku dostal výkonný procesor Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz, 2 GB RAM (2x 1 GB 667 MHz), 120GB HDD (ST9120822AS, 5400 ot./min.) a integrovanou grafickou kartu ATI Mobility Radeon 1450. HP pro tento model ale bude dodávat novější Mobility Radeon X2300 nebo Intel GMA 3100. Nabízeny budou i další varianty procesoru Core 2 Duo. Příjemné je i to, že nabízeny by měly být také disky s 7200 otáčkami. Testovaný vzorek neměl integrovaný paměťový modul Robson (ReadyDrive, ReadyBoost) a zřejmě ani nebude v prvních prodávaných modelech. Rozměry notebook a příjemná váha kolem 2 kg odpovídají 14,1“ širokoúhlému LCD (rozlišení 1280 x 800 pixelů).

Naměřené hodnoty CPU:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 673
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 489

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 960
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 161

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,9

Naměřené hodnoty RAM:

  • HWiNFO32: 2596 MB/s
  • Vista Index: 4,8

Naměřené hodnoty HDD:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 88,21 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,47 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Naměřené hodnoty GPU:

Pro úplnost uvádím také hodnoty grafické karty, přestože ve vzorku byla jiná, než jaká se bude dodávat.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 9721
  • 3DMark 03: 4576
  • 3DMark 05: 2427
  • 3DMark 06: 948

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,9

Z měření vyšly dobré hodnoty pro CPU, RAM i HDD.

Baterie při našem standardním redakčním testu vydržela notebook napájet po příjemně dlouhou dobu 4 hodin a 31 minut. Baterie disponovala 6ti články, které dávají dle údaje výrobce 10,8 V a 55 Wh.

Notebook má dobře řešený odvod tepla. Proto při běžné práci byla teplota na pracovní ploše (klávesnice a prostoru kolem) stále stejně vysoká, či spíše nízká, jako při zapnutí notebooku. Teprve při dlouhodobější zátěži notebooku (hra, multimédia atp.) se větráček rozjel více a teplota se začala projevovat na pravé části klávesnice a prostoru pod ní.

To je pro dnešek vše. Více se již brzy dočtete v kompletní recenzi "ostrého" kusu.

Recenze

Diskuse