RECENZE: HP Pavilion dv6100 (dv6156ea) - nejlepší z řady

27. 3. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Řada notebooků HP Pavilion je určená pro domácí multimédia a můžeme říci, že pro tento účel je velmi povedená. Ve výbavě tak najedeme krom osvědčených komponent od Intelu také 15,4'' widescreen, web kameru a nebo dálkové ovládání. Tentokrát se Pavilion dostavil k testu v konfiguraci s Core 2 Duo, 1 GB RAM, velkým diskem a dedikovanou grafickou kartou od NVIDIA.

HP Pavilion dv6100 (dv6156ea) - nejlepší z řady

Jak již bylo v úvodu naznačeno, HP Pavilion už jednou redakcí prošel. Konkrétně se jednalo o konfiguraci HP Pavilion dv6134ea. Dnes testovaná varianta se liší použitým procesorem, velikostí pevného disku a v neposlední řadě integrovanou web kamerou a Bluetooth. Šasi notebooku i nabídka portů je naprosto identická. Stejný byl i předinstalovný operační systém Windows MCE 2005. Proto jsme se v redakci rozhodli vyzkoušet, jak na této konfiguraci běží nejnovější Windows Vista. To má i praktický důvod, v současné době se modely s Windows MCE doprodávají a Windows Vista budou počátkem dubna již standardem.

Hlavní HW parametry

Hardwarová výbava je, až na grafickou kartu, pod taktovkou Intelu. Základ tvoří osvědčená čipová sada Intel 945PM, to znamená možnost osazení nejnovějšími procesory Core 2 Duo a dedikovanou grafickou kartou. V testované konfiguraci (dv6151ea) tikal nejnižší procesor z rodiny Core 2 Duo s označením T5200 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache a 533 MHz FSB). Oproti dříve testovanému modelu s procesorem Core Duo T2250E (1,73 GHz a 667 MHz FSB) nepostrádá Intel Virtualization Technology. Má však nižší maximální frekvenci i hodnotu frekvence FSB. Zde jsou výsledky testů:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 519
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 031

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 171
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 061

Jestliže výsledky porovnáte, zjistíte zajímavou věc. I když má Core 2 Duo horší papírové hodnoty než jeho dříve testovaný stájový kolega, v testech s pevnou řádovou čárkou ho jasně poráží. Naopak v testech s pohyblivou řádovou čárkou za ním přibližně o stejný počet bodů zaostává. Zde už se naplno projeví nižší frekvence a pomalejší FSB. Jenom z těchto výsledků však nelze vyčíst, na kolik se zde projevily Windows Vista.

Velikost instalované paměti RAM je 1024 MB. Jedná se o značkové paměti (výrobce Kingston) typu DDR2 taktované na efektivní frekvenci 667 MHz. Osazeny jsou oba paměťové sloty, každý modulem o velikosti 512 MB. Systém tak naplno může využít možnosti zapojení do Dual Channel. Naopak nevýhodou je v případě upgradu nutnost výměny obou modulů. V testu propustnosti dosáhly paměti na rychlost 1913 MB/s. To je těsně za dříve testovanou konfigurací. I zde tedy pozorujeme mírný pokles výkonu. I přesto jsou paměti dostatečně rychlé pro většinu operací.

Osazený disk má slušnou kapacitu 120 GB. Výrobcem je osvědčená firma Fujitsu a disku nechybí nejnovější technologie. To znamená rychlost otáčení ploten 5400 rpm, připojení přes rozhraní SATA 150 a 8 MB cache. Tyto údaje samy o sobě napovídají, že se rozhodně nejedná o pomalý disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 76,54 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,95 ms

Horší přístupovou dobu zachraňuje výborná hodnota skutečné přenosové rychlosti. Díky ní je práce v nových Windows Vista příjemně svižná. Třešničkou na dortu už je jen velmi nízká hlučnost disku.

Pro plynulý běh nových Windows je tato konfigurace plně dostačující. Na tom má největší zásluhu 1 GB DDR2 pamětí. I když nejníže taktovaný procesor z řady Core 2 Duo svým výkonem také plně postačuje.

Výrobcem optické mechaniky je známá MATSHITA. Konkrétně se jedná o model DVD-RAM UJ-850S typu Super Multi DL, který zvládá zapisovat a číst všechny dnes používané formáty optických disků včetně DVD-RAM. Plusem je tichý chod.

Spojení s okolním světem je vyřešeno standardním způsobem a v nabídce, až na archaický infračervený port, nepostrádáte vůbec nic. Nechybí tedy gigabitová síťová karta, 56k modem, z bezdrátového spojení pak Wi-Fi standardů a/b/g a v testované konfiguraci najdeme také Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý širokoúhlý displej má úhlopříčku 15,4" a rozlišení WXGA (1280 x 800 bodů). Povrch je leštěný (glare), což zaručuje hlavně živější podání barev. Jelikož je notebook zaměřen na multimédia, je to jednoznačné plus. Nevýhodou se jeví pouze odlesky na slunci, které ovšem trápí všechny leštěné displeje. U tohoto modelu jsou tyto odlesky eliminovány dostatečnou intenzitou podsvícení. Jeho nastavení intenzity má široký rozsah a homogenita je taktéž výborná. I přes pouze standardní rozlišení je obraz ostrý, a nutno dodat, také velmi kvalitní. Barvy jsou doopravdy živé a pozorovací úhly dobré. K displeji tedy jen slova chvály.

To s grafickou kartou už to tak slavné nebude. V testované konfiguraci se nacházel low-end sedmičkové řady od NVIDIA. Konkrétně jde o model GeForce Go 7400 s 256 MB VRAM TurboCache. To znamená, že přímo na kartě je integrováno 128 MB a zbylých 128 MB je pro grafiku alokováno z operační paměti. Výkonem karta neoslní, ale v případě multimédií ji není co vytknout. Zde jsou naměřené hodnoty v testech 3DMark:

  • 3DMark 2001: 8782
  • 3DMark 03: 3352
  • 3DMark 05: 1728
  • 3DMark 06: 747

Rozhodně se tedy nejedná o nijak oslnivé výsledky. Zajímavé je porovnání s dříve recenzovaným modelem, který byl vybaven naprosto identickou grafickou kartou. V případě 3DMarku 2001 totiž současný model ztrácí na svého kolegu 3000 bodů. A to je doopravdy hodně. V případě nejnovějšího 3DMark06 se rozdíl snižuje na pouhých 70 bodů. To ale věc neospravedlňuje a karta je pod novými okny jednoznačně pomalejší. Možné vysvětlení je v stále ještě nedotažených ovladačích. Uvidíme, jaká bude výkonová tendence u jiných modelů.

Poznámka: velmi podobný pokles 3D výkonu mezi Windows XP a Windows Vista jsme naměřili u notebooku redakčního s dedikovanou grafikou ATI, konkrétně Mobility Radeon X700 128MB. Nezbývá než doufat, že je vše pouze v nedotažených ovladačích a situace se časem zlepší.

Nutno dodat, že i přes nižší grafický výkon je používání Windows Vista bezproblémové. A karta si poradí i s graficky nejnáročnějším grafickým rozhraním Aero. Celkově je na multimédia výkon postačující. Na hraní moderních her na vyšší detaily ale rychle zapomeňte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Co se týče multimédií, na které je notebook primárně zaměřen, nechybí zde skoro nic. V minulé recenzi byly všechny finesy podrobně popsány, připomenu tedy jen ty nejdůležitější.

Na notebooku naleznete standardní sadu konektorů. Tři USB 2.0 konektory, tři zvukové vstupy/výstupy včetně digitálního S/PDIF výstupu, konektor S-Video (výstup na televizi) a D-Sub (výstup na externí monitor). Dále po stranách naleznete 5v1 čtečku paměťových karet, port FireWire a ExpressCard slot. Zamrzí nepřítomnost modernějších grafických rozhraní (DVI či HDMI). To ale částečně může vyřešit dokovací stanice.

Další vymoženost spočívá v značkových reproduktorech od firmy Altec Lansing.Jsou umístěny nad klávesnicí a zvuk je doopravdy o třídu lepší než je u mobilních PC běžné.

Nad klávesnici je umístěn pruh s dotekovými multimediálními tlačítky. Ten ještě více zvyšuje užitnou hodnotu při práci s multimédii. Téměř k dokonalosti je dovedeno i dálkové ovládání, pomocí kterého můžete většinu multimediálních funkcí ovládat. Dálkovým ovladačem (chytře schovaným v ExpressCard slotu) dokonce notebook uspíte nebo probudíte!

Poslední vychytávkou je webkamera. Ta má maximální rozlišení až 1,3 Mpix. Je napevno vestavěná do horního okraje víka displeje a po obou jejích stranách jsou dva mikrofony. Bohužel v době psaní recenze nebyly u HP pro webkameru k dispozici ovladače, které by zpřístupnili její možnosti na 100% i pod Windows Vista (například ovladač pro WinXP nepomohl), takže nemůžeme přinést její obrázky. Podobná potíž byla u dálkového ovládání, kterým nešla spustit aplikace Media Center. V ní již však ovládání fungovalo bez problémů, v původních Windows XP MCE vše bylo také bez potíží. Vzhledem k blížící se konfiguraci s Windows Vista jakožto defaultním systémem však lze předpokládat, že softwarové problémky budou rychle vyřešeny.

Zabezpečení

Na zabezpečení dat se u tohoto notebooku příliš pozornosti nekladlo. Naštěstí výrobce ponechal základní správu hesel v BIOSu. Zde ale nastavíte jen dvě základní hesla pro přístup do BIOSu samotného a poté heslo vyžadované během POST (drivelock bohužel chybí). Samozřejmě na čtečku otisků prstů nebo dokonce TPM čip můžete v tomto případě rychle zapomenout. Tady HP dává jasně najevo zaměření tohoto modelu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vyřešeno osvědčeným způsobem, tzn. nasávací otvory vespod a jeden výdech na zadní straně. Tomuto řešení nelze prakticky nic vytknout.

Hlasitost větráčku při běžné zátěži je na velmi dobré úrovni. Při vyšší zátěži už je to však s hlučností na pováženou. Větráček určitě nepřeslechnete, naštěstí něco zachraňuje fakt, že má plynule regulovatelné otáčky. I přesto ale není energetická náročnost osazených komponent tak vysoká, aby odpovídala zvýšené hlučnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,2 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6 °C
  • klávesnice vpravo = 30,0 °C
  • klávesnice vlevo = 31,1 °C
  • spodek maximum = 36,8 °C (u nasávacího otvoru)
  • výdech chlazení = 36,8 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8 °C
  • klávesnice vpravo = 32,3 °C
  • klávesnice vlevo = 32,5 °C
  • spodek maximum = 38,5 °C (u nasávacího otvoru)
  • výdech chlazení = 44,5 °C

teplota okolí při měření: 24 °C

Naměřené teploty jsou spíš nižší a notebook se řadí k těm “chladnějším” na trhu. Práce na klíně je tedy bezproblémová. Bohužel vzhledem k přijatelným teplotám vyšší hlučnost doopravdy překvapí. Při maximální zátěži se zdroj zahřál na 54,6 °C, což nelze považovat za nijak drastické.

Baterie

Akumulátor je umístěn do zadní části přístroje a jeho odjištění je řešeno jedním zámkem. Na svém místě drží pevně a nemám k němu nejmenších výhrad.

V testované konfiguraci dostanete standardní 6ti článkovou baterii typu Li-Ion. O udávané kapacitě 4300 mAh a napětí 10,8 V. V našem standardním* redakčním testu vydržela notebook napájet 2 hodiny a 49 minut. To je dokonce ještě o několik minut horší než u předešlého modelu s Windows MCE. Notebook je tedy spíše určen na práci v elektrické síti.

Příslušenství

Od výrobce jsou nainstalovány Windows MCE 2005 s Rollup 2.
Samozřejmě dostanete velké množství doplňkových programů jako:

  • Symantec Norton Internet Security 2006 (60ti denní update)
  • Sonic Digital MediaPlus : Sonic RecordNow, Sonic MyDVD, Sonic Easy Archive, Sonic Express Labeler
  • HP Photosmart Premier
  • DVD Play (powered by Cyberlink)
  • QuickPlay Direct and QuickPlay for Windows
  • Microsoft Works 8.0, Microsoft Outlook Express

Závěr

Co říci závěrem? Notebooky HP Pavilion řady dv6100 mají líbivý design, kvalitní zpracování a téměř kompletní výbavu. U testovaného modelu pak vyniká displej, kterému k dokonalosti chybí dle mého jen jemnější rozlišení. Naopak za nepraktický považuji lesklý povrch víka displeje, na kterém zůstane každá šmouha.

Dobrá zpráva je, že nové Windows Vista na notebooku bez problému běží. Malé překvapení bylo pouze v nižším grafickém výkonu a mírně horší výdrži při běhu na baterie.

Testovanou konfiguraci brzy nahradí jiná. Konkrétně model HP Pavilion dv6397ea s Core 2 Duo T7200 (2,0 GHz, 2 MB L2 Cache, 667 MHz FSB), 2x 1 GB DDR2 RAM, 160GB SATA diskem, grafikou NVIDIA GeForce Go 7400 s 256 MB VRAM, 1,3 Mpix web kamerou a Bluetooth, dálkovým ovládáním a s MS Vista Home Premium bude k dostání za doporučenou koncovou cenu 36 118 Kč bez DPH (42 980,- Kč s DPH). Záruční doba je dvouletá pro všechny subjekty.

Klady a zápory

+ kvalita LCD
+ multimediální výbava

- při vysoké zátěži hlučnější
- nižší grafický výkon

Pod čarou

Všechny testy v této recenzi jsou prováděny pod Windows Vista Ultimate. Budoucí verze HP Pavilion dv6300 však budou dostupné s verzemi Windows Vista Home Basic/Home Premium.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP PAVILION dv6100

Design notebooku je shodný s dříve testovaným kusem HP Pavilion dv6134ea.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion dv6151ea
  • Instalovaná procesor: Intel Core 2 Duo T5200 (1.6 GHz, 2 MB L2, 533 MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 - 667 MHz (2x 512)
  • HDD (GB): 120 (FUJITSU MHV2120BH PL, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MATSHITA DVD-RAM UJ-850S
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVIDIA GeForce Go 7400, 256 MB TurboCache VRAM (128 MB vlastnm)
  • Modem: 56k internm
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvukova karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovacm zařízení: touchpad, rolovanm
  • Software: Windows MCE
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4300 mAh; 10,8V / 2h 49min
  • Rozhranm: 3x audio IN/OUT, 2x externm monitor (D-SUB, S-VIDEO), 1x (IEEE 1394) FireWire, 1x Modem, 1x LAN, 1x ExpressCard/54/34 , 3x USB 2.0, 1x dokovanm, 1x Bluetooth, 1x (MS) Memory Stick, 1x MS-PRO, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x (xD) Picture card, 1x webkamera
  • Rozměry: 357 x 257 x 25.4/39.6 mm
  • Hmotnost (kg): 2.99
Recenze

Diskuse