RECENZE: Lenovo 3000 V200 - solidní prcek

1. 11. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Lenovo 3000 V200 je 12'' subnotebook s hmotností pod 2 kg, který je postaven na platformě Intel Centrino Duo a vybaven integrovanou grafikou. I přes malé rozměry nabídne výbavu srovnatelnou s většími notebooky (např. optickou mechaniku) a díky tomu dostatečný výkon pro každodenní použití. Na koncovém trhu ho dostanete za DKC mírně nad 30 000 Kč bez DPH.

Lenovo 3000 V200 - solidní prcek

Základní popis

Provedení notebooku designově částečně vychází z původní koncepce IBM, jsou zde některé jasně viditelné prvky (mírně přesahující víko displeje, klávesnice, masivní stříbrné panty – pravda s krytkami z plastů namísto oceli, méně masivní než u ThinkPadu, ale přeci jen kov, se skrývá až pod plastem), nicméně design je modernější a použité materiály méně ušlechtilé. Šasi je vyrobeno z plastu, který je na vnější straně stříbrný a na vnitřní černý. Plasty jsou dostatečně pevné a dobře slícované, celkově notebook působí kompaktním dojmem a dobrým zpracováním. Z hlediska designu tento model také chválím. Stříbrná barva a zaoblené hrany mu velmi sluší.

Na malém prostoru subnotebooku je složité rozmístit konektory a ostatní komponenty. Lenovo se s tím vypořádalo následovně. Na přední hraně jsou pouze dva reproduktory, na levé hraně naleznete ExpressCard slot (se záslepkou), FireWire, výstup na sluchátka a mikrofonní vstup, VGA výstup a jeden USB port, na zadní hraně je jeden USB port a na pravé hraně se nachází poslední USB port, konektory modemu (RJ-11) a sítě (RJ-45), čtečka paměťových karet (také se záslepkou) a optická mechanika. Rozmístění některých portů není moc ergonomické, například konektory modemu a sítě ve spojení s optickou mechanikou budou velmi překážet při použití myši, dále pak zvukové konektory blízko FireWire a ExpressCard slotu budou také hůře dostupné. Tyto nevýhody jsou daní za malé rozměry.

LED je na šasi celkem devět. Čtyři jsou umístěny na přední hraně a jsou šikovně viditelné ze dvou stran (shora a zepředu). Ty informují o stavu bezdrátových sítí (Wi-Fi, Bluetooth), napájení a režimu spánku a mají barvu zelenou (dioda napájení je oranžová při nízké kapacitě baterie). Zbylých pět se pak nachází uprostřed nad klávesnicí a informují o CapsLock, NumLock, práci disku a stavu počítače. Jsou také zelené.

Víko displeje není zajištěno žádným zámkem a lze ho otevřít jednou rukou díky dvěma lehce chodícím pantům. Ty jsou stříbrné a mají imitovat kov (modely ThinkPad je mají kovové), nicméně u Lenovo 3000 jsou plastové.

Rozměry šasi jsou 305 x 227 x 31,7 mm a celý notebook váží 1,82 kg. Z hlediska mobility je ta na tom na tom V200 velmi dobře, s jeho váhou ho můžete každý den nosit sebou a příliš se nepronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice, která má bílé a oranžové popisky, byla rozložením také inspirována řadou ThinkPad a je díky rozměrům notebooku rozložena od kraje ke kraji. Oranžové popisky pro speciální funkce jsou velmi dobře kontrastní (lépe než častěji používané modré) a celkově se na klávesnici píše velmi dobře – klávesy nejsou nijak zmenšeny a mají příjemný chod. Co se rozložení týče, tak Enter je dvouřádkový, Backspace je velký a klávesa Fn je na kraji klávesnice (jeden z pozůstatků ThinkPadů, který ale většině uživatelů nevyhovuje). Funkční klávesy F1 – F12 mají poloviční velikost a jsou rozděleny do skupinek po čtyřech, klávesa Delete není v pravém horním rohu, ale je až třetí od kraje. Daní za rozměry notebooku jsou klávesy PgUp, Home, End a PgDn, které mají sdruženou funkci do dvou kláves doplňujících kurzorové šipky.

Kurzor myši lze ovládat menším touchpadem pod klávesnicí, který je mírně zapuštěný do těla a má černou barvu. Doplněn je dvěma tlačítky. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit spouštěcí tlačítka nad klávesnicí a přepínač bezdrátových sítí na pravé hraně. Spouštěcí tlačítka zahrnují tlačítko Power, Lenovo Care, spuštění multimediálního přehrávače a ovladače hlasitosti (Mute, Volume Up, Volume Down).

Hlavní HW parametry

Po hardwarové stránce se jedná o klasický Intel Centrino Duo notebook s čipsetem Intel GM965 Express a procesorem Intel Core 2 Duo. V testovaném modelu byl konkrétně procesor Core 2 Duo T7300 s jádrem Merom-4M, který pracuje na frekvenci 2 GHz a má 4 MB cache druhé úrovně. Základní deska, respektive čipová sada, poskytuje 800MHz systémovou sběrnici a TDP použitého procesoru je 35 W. Tento procesor je prozatím jediný v nabídce V200. Z výkonového hlediska určitě hodnotím kladně použití "plného" procesoru (nikoliv podtaktované low voltage varianty).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 767
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 483

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 947
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 196

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,9

Změřený výkon procesoru je tradičně velmi dobrý, uživateli poskytne dostatečný výkon pro běžnou (internet, e-mail, prohlížení fotografií a videa) i náročnější práci (úpravy fotografií, střih domácího videa).

Procesor má k dispozici 1 GB operační paměti typu DDR2 o frekvenci 667 MHz. Této kapacity bylo dosaženo použitím dvou 512MB modulů, které tak zaplnily všechny dostupné sloty. Na druhou stranu ale paměť pracuje v dvoukanálovém režimu. Program HWiNFO32 změřil její přenosovou rychlost na 2854 MB/s, což je excelentní výkon.

Vložený pevný disk Fujitsu (MHW2120BH) je 2,5" (některé z konkurenčních notebooků jsou odkázány na líné 1,8" 4k2 PATA disky) o slušné kapacitě 120 GB, je připojen přes rozhraní Serial ATA. Jeho plotny rotují rychlostní 5400 ot./min a k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti. Jeho výkon patří spíše k průměru a to v obou hlavních parametrech, tedy přenosové rychlosti a přístupové době.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 87,03 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,9 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,5

I do malého šasi Lenovo integrovalo optickou mechaniku. Ta je standardního typu DVD Super Multi, konkrétně MatshitaDVD-RAM UJ-850. Podporuje čtení a zápis na všechny typy CD a DVD médií včetně dvouvrstvých variant a DVD-RAM.

Mezi výbavu Lenovo 3000 V200 patří i nezbytná komunikační zařízení. Najdete v něm klasický 56 kbit/s modem, 100 Mbit/s síťovou kartu Broadcom, Wi-Fi adaptér Draft-N od Intelu (WiFi Link 4965AGN) a Bluetooth modul (Broadcom Bluetooth 2.0+EDR USB Dongle).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej má úhlopříčku 12,1" a disponuje rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů). Jedná se o lesklou variantu (vhodnější pro multimédia – kontrastnější barvy, vyšší ostrost) a obraz na něm je kvalitní. Má dobré podsvícení a velké horizontální úhly pohledu. Obraz je vykreslován běžnou integrovanou grafickou kartou (resp. současně nejprodávanější grafikou na světě) Intel GMA X3100, která sdílí až 354 MB operační paměti. Její jádro mělo původně hardwarově umět DirectX 10 (Shader Model 4.0), v současnosti díky novým ovladačům alespoň konečně podporuje SM3 (bylo hůře).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5963
  • 3DMark 03: 1765
  • 3DMark 05: 918
  • 3DMark 06: 515

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Naměřený výkon odpovídá použitému řešení. Grafická karta vám bude stačit na pracovní (internet, e-mail) i multimediální (fotografie, video) využití, zahrajete si i starší hru. Výhodou je nižší spotřeba integrované karty.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbava zahrnuje zvukovou kartu Intel High Definition Audio, dva reproduktory, jejichž podání bylo nadprůměrně dobré, čtečku paměťových karet 5v1 (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), webovou kameru a integrovaný mikrofon. Ten je umístěn v pravém rohu nad klávesnicí, tedy uživatel si ho nemůže zakrýt rukou a přitom může dobře zachycovat zvuk. Obraz produkovaný webkamerou je průměrný, bohužel trpí vyšší mírou rozostření.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vnitřku notebooku je vyřešeno standardní cestou, tedy několika vstupy vzduchu na spodku šasi a jedním výstupem na levé hraně. Chlazení pracovala velmi dobře, naměřené teploty nedosahovaly vysokých hodnot, a to ani při zatížení, takže práce na klíně je možná. Ventilátor byl poměrně tichý a při nízkém zatížení pracoval pouze výjimečně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,2
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4
  • klávesnice vlevo = 32,1
  • klávesnice vpravo = 32,1
  • spodek maximum = 37,1 (pevný disk)
  • výdech chlazení = 38,6
  • napájecí adaptér = 36

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,8
  • levá strana pod klávesnicí = 35,9
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2
  • klávesnice vlevo = 35,1
  • klávesnice vpravo = 34,3
  • spodek maximum = 41,6 (pevný disk)
  • výdech chlazení = 41
  • napájecí adaptér = 48,6

teplota okolí při měření: 24

Baterie

Použitá baterie typu Li-Ion o velmi nízké kapacitě 2600 mAh a výstupním napětí 10,8 V udržela v našem standardním* testu notebook v chodu 1 hodinu a 45 minut. To bohužel považuji za velkou nevýhodu tohoto notebooku, který pravděpodobně bude často využíván na cestách a s takovou výdrží uživatel mnoho práce neudělá. Naštěstí je možno zakoupit baterii s vyšší kapacitou, ta ale bude vyčnívat z těla notebooku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 21 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 44 W

BIOS a zabezpečení

BIOS Phoenix je přístupný stisknutím tlačítka F1 při startu počítače. Nabízí pouze omezené možnosti nastavení – čas, pořadí bootování, hesla a zapnutí/vypnutí modemu a bezdrátového adaptéru.

Bezpečnost zvyšuje snímač otisků prstů, který je umístěn napravo od touchpadu. Spolu s dodaným softwarem (Lenovo FingerPrint Software) vám umožní a rychlý způsob přihlášení do systému. Fyzicky můžete notebook zabezpečit zámkem Kensington Lock.

Příslušenství

Softwarové příslušenství je opravdu bohaté. Skládá se v prvé řadě ze sady utilit od Lenova a v druhé řadě ze softwaru třetích výrobců. Sadu utilit Lenovo Care (upravená a osekaná verze ThinkVantage notebooků ThinkPad) lze spustit speciálním tlačítkem Lenovo Care nad klávesnicí. Je to jednoduché menu, ze kterého můžete ovládat většinu funkcí počítače (ve smyslu správy a údržby). Umožní vám provádět zálohy, ovládat bezdrátové sítě, získat technickou podporu a dostat se na nastavení systému Windows.

Mezi ostatní nainstalované programy patří Adobe Reader (prohlížeč PDF), Diskeeper 9.0 Home Edition (defragmentace disku), Picasa2 (správa fotografií, umožňuje snímání fotek z integrované webkamery), BisonCap (utilita pro nahrávání videa z webkamery), CyberLink PowerDirector 5 Express (střih videa a snímání videa z webkamery), PC-Doctor 5 for Windows (informace a diagnostika hardwaru), 60denní trial Microsoft Office 2007 a Corel Business Center, což je sada kancelářského softwaru (textový editor WordPerfect, tabulkový kalkulátor Quattro Pro, prezentační software Presentations, správce fotografií Snapfire Plus SE, grafický editor Paint Shop Pro Photo a vektorový editor CorelDRAW). Z této sady je v plné verzi pouze WordPerfect. Programy Quattro Pro, Presentations a Snapfire Plus SE jsou trial verze a zbylé programy je třeba stáhnout a nainstalovat.

Jako operační systém byl zvolen Windows Vista v edici Business. Podporovány jsou ještě PC DOS 2000 (omezeně), Windows 2000, Windows XP v obou edicích a Windows Vista Home Premium.

Ceny a záruka

Testovaná a zároveň jediná dostupná konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T7300, 1 GB operační paměti, 120GB pevným diskem, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, DVD vypalovačkou a operačním systémem Windows Vista Business stojí 31 990 Kč bez DPH (38 068 Kč s DPH).

Standardní záruka je 1 rok Carry-in pro právnické osoby a samozřejmě 2 roky pro osoby fyzické. Tu lze dále rozšířit na více let a obohatit o nadstandardní služby. Záruka může být i mezinárodní.

Závěr

Lenovo 3000 V200 je velmi solidně zpracovaný subnotebook, jehož výhodami jsou především plnohodnotná výbava (výkonný procesor, 2,5" disk, optická mechanika) při rozměrech 12" notebooku a hmotnosti pod 2 kg. Hodit se může buď náročnějšímu domácímu uživateli, který vyžaduje mobilitu, nebo do menší firmy, kde i pro často cestujícího manažera bude dostatečně reprezentativní. Nevýhodou je bohužel nízká výdrž na baterie (a v případě firmy také chybějící možnost dokování).

Klady a zápory

+ kvalita zpracování
+ klávesnice
+ plná výbava v 12" notebooku

- výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo 3000 V200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo 3000 V200
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2-667
  • HDD (GB): 120 (Fujitsu MHW2120BH, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (MATSHITADVD-RAM UJ-850, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 12,1"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100, až 358 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2 600 mAh / 1h 45min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), ExpressCard, FireWire, VGA
  • Rozměry: 305 x 227 x 31,7 mm
  • Hmotnost (kg): 1,82
Recenze

Diskuse