RECENZE: Lenovo ThinkPad Z61p - profesionál s WUXGA

13. 9. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

15,4'' notebook pro každodenní pracovní nasazení, s odpovídajícím výkonem, modularitou, zabezpečením a robustním šasi. Takový přesně je ThinkPad Z61p. Nabízí klasickou Centrino Duo sadu (Napa), rychlý disk a pro uživatele pracující s OpenGL grafikou také displej s WUXGA (1920x1200) rozlišením a ATI Mobility FireGL videokartou. DKC tohoto pofíka se blíží 70 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad Z61p - profesionál s WUXGA

Základní popis

Lenovo udělalo s modelem Z61p kompromis, který je z hlediska politiky ThinkPadů zajímavým kočkopsem. ThinkPady se již několik let ustálili na několika řadách: řada R představuje běžný firemní notebook a řada T potom lepší, odolnější a lehčí (a také dražší) notebook pro náročné uživatele taktéž z podnikové sféry. Obě tyto řady měly i specifické modely označené písmenem za modelovou řadou – e ("economy") byly relativně levné TinkPady R očesané až na kost (bez konektoru na dokování, pouze s jedním reproduktorem a pod.) a naopak přídomkem p ("performance") se pyšnily maximálně výkonné ThinkaPady řady T, u kterých bylo možné nalézt krom nadprůměrných CPU, RAM a disku také grafické karty certifikované pro profi OpenGL aplikace nebo špičkové displeje, často s technologií IPS.

Stranou těchto dvou hlavních linií potom v době drtivého nástupu widescreenů přibyla experimentální řada Z, která velmi nesměle pokukovala po stále populárnějších multimédiích – a vůbec poprvé přinesla do legendární rodiny notebooků IBM ThinkPad širokoúhlý displej a webovou kamerku. Ačkoliv bylo šasi zcela nové, designově se ThinkPady Z podobají spíše řadě R: mohutné, plastové šasi působí velice robustním dojmem a nese řadu specifických "vychytávek zn.ThinkPad", avšak má daleko do tenkých linií ThinkPadu řady T, jehož šasi se může pyšnit například hořčíkovým víkem LCD. Zetko se jako širokoúhlý experiment osvědčilo, koneckonců širokoúhlé notebooky dnes válcují svět, a tak se dnes jako výchozí objevují i širokoúhlé ThinkPady R, T a dokonce i T6Xp. Modelová řada, která sloužila hlavně jako průzkum, jak přijmou mnozí extrémně konzervativní uživatelé ThinkPadů širokoúhlé displeje, tak splnila svůj účel a odchází do ústraní – například v USA již řada Z skončila úplně. Lenovo ČR potvrdilo, že tato řada postupně končí i u nás - je sice v ceníku, ale hlavně kvůli větším zákazníkům a sklady zejí prázdnotou. Přesto se překvapivě (a vůbec poprvé) objevilo "našlápnuté" Zetko, a tak jsme si na něj posvítili.

ThinkPady Z61p existují (stejně jako jejich běžní příbuzní) buďto s čistě plastovým (černým) šasi anebo ve verzi s titanovými krytem LCD (šedé víko). Recenzovaný kus má víko z černého plastu. Drobnou zajímavostí Z61p je fakt, že se jedná o jeden z posledních notebooků nesoucí legendární logo "IBM ThinkPad". Notebooky prodávané velkým společnostem již dnes nesou logo "ThinkPad Lenovo", které bude u všech ThinkPadů od roku 2008.

Celkově je na šasi znát, že na rozdíl od mnoha notebooků "spotřebáků" je důkladně promyšlené a vychází z dlouhodobé praxe. Design je na první pohled "á la IBM", tedy velice specifický – konzervativní, kde jedinou použitou barvou je neutrální černá. Jeho přijetí je záležitostí vkusu - někomu se nelíbí a přijde příliš konzervativní, jíní na něj nedají dopustit. Hodnocení designu tedy ponechám na každém. Jako materiál šasi je (jak již bylo zmíněno) použit masivní plast, který je na všech podstatných místech patřičně bytelný a notebook především v zavřeném stavu působí až dojmem ohromné černé cihly. Šasi je vybaveno novým, dle Lenova velice odolným magnéziovým vnitřním rámem Roll Cage.

Roll Cage
Roll Cage

Slícování plastů je příkladné, ani při větším stisku či manipulaci nikde nic nevrže ani necvaká. Bohužel nezničitelný dojem z notebooku poněkud kazí plocha mezi klávesnicí a displejem, která je při dotyku velmi měkká a ve své střední části zjevně bez vnitřní opory, což dost kontrastuje s velikou pevností zbytku notebooku.

Víko displeje je přes použitý materiál (opět černý tvrzený plast) velice pevné, čemuž napomáhájí i zkosené vnitřní kraje, sloužící jako ochrana LCD při zavřeném stavu. Pouze část u jeho spodního okraje (u těla notebooku) kvůli pohybu při zavírání tuto oporu nemá a je měkčí, resp. měkká srovnatelně s běžným plastovým notebookem. Zrovna zde však tato menší tuhost trošku zamrzí, neboť v případě použití dokovací stanice je právě zde místo, na které je při dokování zapotřebí zatlačit.

Víko se základnou notebooku drží dva masivní ocelové panty, jejichž chod i samotný design působí velmi jistě a solidně. Mohutné víko drží bez potíží ve zvolené poloze a při manipulaci s ním se zde nesetkáme s různým nepříjemným pružením či vibracemi, známými z celé řady notebooků. LVDS (datový) kabel není schovaný v některém z pantů, ale vede samostatně ve vlastním výřezu, chráněn obalem z tvrdé (jak jinak než černé) pryže. Vlastní manipulace s víkem je jednoduchá, najdeme zde pouze jedinou pojistku ovládající dva klasické posuvné zámky. U Lenova si na jednoduchosti otevření (resp. ovladatelnosti zámků pouze jednou rukou) velmi zakládají. Pojistka zámku je umístěna u pravé strany víka, takže jej potom člověk otevírá jedinou rukou. Mé obavy, co dokáže takový nesymetrický tlak udělat s panty v delším časovém horizontu, rozhání starší a stále funkční ThinkPady se stejným systémem zámku. Za zmínku stojí také fakt, že víko krom dvojice zámečků disponuje dvojicí aretačních výstupků, které při jeho uzavření zapadnou do žlábků ve spodním šasi. Notebook potom drží zavřený velmi pevně a ani při nejrůznějších způsobech manipulace víko nejeví známky posunu či "plavání". Na rozdíl od nových ThinkPadů řady T61 je displej ve víku umístěn klasicky uprostřed, nikoliv excentricky.

Poslední "vychytávkou" u víka je malá LED lampička v jeho horní části, která v naprosté tmě dokáže bez potíží osvětlit celou klávesnici.

Šasi notebooku je modulární, s jedním slotem UltraBay Enhanced. Standardně je v něm zabudována optická mechanika, vyměnit však lze i za druhý harddisk, anebo přídavnou baterii.

Rozmístění portů je příkladné a (stejně jako mnoho jiných funkčních prvků u ThinkPadů) velmi praktické. Každý port má na pracovní ploše popisku (piktogram), a tak odpadá okukování notebooku ze stran, když uživatel potřebuje připojit méně používanou periferii. Na pravém boku bráno od uživatele najdeme zámek Kensington, dvojici USB umístěných (bohužel)nad sebou, vyjímatelnou optickou mechaniku a konektor S-Video. Přední strana obsahuje na pravém okraji čtečku paměťových karet s diodou indikující její činnost a na druhém konci infračervený port. Drtivá většina portů tak je namačkána na levém boku – bráno opět od uživatele je to výdech chladiče, D-Sub (VGA), dvojice RJ konektorů od modemu a síťové karty, následuje je dvojice audiojacků (mikrofon a sluchátka), FireWire a "dvoupatrový" kombinovaný slot pro karty Express Card/54 a CardBus krytý velikými dvířky. Většinu zadní strany zabírá tradiční baterie, krom ní zde nejdeme již jen výdech chlazení, vstup na 20V napájecí adaptér a třetí USB. Posledním konektorem je rozhraní pro dokovací stanici, umístěné na spodku notebooku.

Celkově hodnotím rozložení portů velmi kladně, jedinou drobnou výhradu bych měl k dvojici USB přímo nad sebou. Chlazení vyfukuje ohřátý vzduch dozadu za notebook, najdeme zde i perfektně "myšácky umístěný" USB port v pravé zadní části a před optickou mechanikou není (vyjma nepoužívaného S-Video) nic, co by se svými kabely překáželo při vysouvání mechaniky. Vše viditelně popsané a snadno dostupné.

Na spodku notebooku se nachází i vyústění odtokových kanálků pro tekutinu nedopatřením vylitou na klávesnici. Ta by tak neměla zůstávat v útrobách notebooku a 'vesele' zkratovat základní desku, ale kontrolovaně odtéct mimo notebook. Detail, který může mít při nehodě velikou cenu (pokud opravdu funguje – nezkoušeno :-).

Téměř všechny indikační diody (respektive svítící piktogramy) najdeme na jediném místě – v přehledném pruhu pod samotným displejem. Diody svítí nepříliš výraznou zelenou barvou, takže neruší ani v nejhlubší noci a přitom jsou neustále na očích. Po řadě to je indikace Wi-Fi a Bluetooth, mezerou oddělené diody zámků klávesnice, další mezerou oddělené indikace práce spindlových zařízení, indikace stavu přístroje (zapnuto), baterie (zeleně svítí při provozu z baterie, oranžově při méně než 20% kapacity a bliká při kritickém stavu), připojení do el. sítě a sleepu. Diody sleep, power a baterie jsou zdvojené i na vnější straně víka LCD. Kromě těchto systémových indikací zde ještě najdeme již zmíněnou diodu činnosti čtečky paměťových karet a u UltraBay Enhanced najdeme diodu oznamující připojení UltraBay zařízení.

Rozměry notebooku příliš nepřesahují 15,4" displej, činí 357 x 263 x 38 mm. Především výška je dost veliká. Díky ní a také díky tomu, že notebook nepoužívá žádné optické zeštíhlovací taktiky (stříbrný rámeček a pod), notebook působí opravdu masivně. Podle designu bych se nedivil, kdyby měl notebook ke 4 kg, realita je však jiná – váží 3,06 kg. I to je na dnešní dobu relativně dost, 15,4" notebooky mívají okolo 2,85 kg. Myslím však, že vzhledem k robustnosti a bytelnosti šasi je to daň pochopitelná a z praktického hlediska životnosti notebooku i přijatelná. Tuto (reálnou) hmotnost se však u Lenova jen tak nedočtete, ve všech specifikacích se setkáte pouze s údajem "hmotnost od 2,69kg". V praxi záleží na konfiguraci Z61p (použitá baterie, typ víka LCD titan/plast), k této hmotnosti se s testovanou Z61p přiblížíte pouze bez baterie (320g) či optické mechaniky (200g). K čemu potom je takovýto údaj v praxi, nechť každý posoudí sám. Každopádně Z61p je s ohledem na hmotnost možné v případě potřeby bez potíží transportovat, avšak na každodenní časté nošení se nehodí - od toho tu jsou 14" nebo i 12" ThinkPady. Z61p je určen jako mobilní pracovní stanice. Mobilitu nepodráží ani relativně malý 90W zdroj, který i s kabelem váží 450 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Stejné jako u šasi jsou i ovládací prvky typicky "ThinkPadovské". Klávesnice je jak jinak než černá, s matně bílými popisky, popisky funkcí dostupných s "Fn" jsou modré. Jedinou výjimku tvoří veliký dvouřádkový Enter, který je taktéž modrý, usnadňuje tak orientaci při psaní.

Fn je, jak je již u ThinkPadů zvykem, hned první v levém dolním rohu. Až za ním tedy narazíme na Ctrl, Win klávesu a Alt. Dle vysvětlení Lenova je tomu tak proto, že dle normy ISO může být mezi Ctrl a Altem pouze Win klávesa, žádná jiná – a Fn tak musí být jako první. Ať je již skutečný důvod jakýkoliv, tak přechod z jiného notebooku anebo stolní klávesnice vyžaduje jistou dávku zvyku.

Klávesy mají plnou velikost, pouze kurzorové šipky a řada "F" kláves spolu s blokem s Insert, Delete a klávesami pro posun v dokumentu jsou pouze 2/3. Enter je dvouřádkový, pravý Shift a Backspace mají plnou velikost; naproti tomu levý Shift je pouze poloviční. F klávesy jsou rozdělené do skupinek začínajících F1. Klávesa Esc je osamocená nad ním. Skupinka šesti kláves Insert, Delete, Home apod. je osamocena za F klávesami, netvoří tedy pruh po pravé straně klávesnice, jak bývá dnes zvykem. Kurzorové šipky jsou sice stranou od zbytku klávesnice, avšak neoprostily se od dnešního "populárního" zvyku "něco do těch volných míst vecpat", a tak zde nejdeme tlačítka pro pohyb zpět a vpřed v browseru.

V prostoru opěr pro ruce pod klávesnicí se nachází i snímač otisků prstů, který je však na rozdíl od jiných značek zapuštěn poměrně hluboko a navíc nereaguje na neúmyslný dotyk dlaně, takže nehrozí žádné obtěžování uživatele aktivací čtečky během psaní na klávesnici. Na druhou stranu jeho použití vyžaduje trochu více cviku, aby začal reagovat.

Polohovací zařízení jsou u Zetka obě běžně používaná, zde souhrnně nazývaná UltraNav: TrackPoint a TouchPad. Díky tomu zde najdeme hned 5 ovládacích tlačítek – 2 pro touchpad(levá a pravá myš touchpadu) a 3 nad ním, sloužící jako levé, rolovací a pravé tlačítko pro trackpoint. Obě zařízení jdou konfigurovat nezávisle na sobě a také vypínat, či k nim přiřadit jinou funkci (zoom u TrackPointu a tapzones u TouchPadu). Myslím si, že TrackPoint je podstatně lepší polohovací zařízení, které je daleko více "po ruce" při psaní na klávesnici a také bez nutnosti neustálého přehmatávání při posunu kurzoru na větší vzdálenost (což uživatel ocení zejména u LCD s rozlišením 1920x1200, jaké má Z61p), avšak ze začátku se s ním musí člověk trošku sžít, což řada lidí odmítá.

Další ovládací prvky nalezneme nad klávesnicí. V levé části jsou to kulatá tlačítka stříbrné barvy pro ztišení, zesílení a zeslabení zvuku a u nich modré tlačítko ThinkVantage, sloužící k rychlému přístupu do konfigurace systému, spuštění diagnostických nástrojů apod. Téměř veprostřed horního panelu ještě najdeme stříbrné tlačítko power.

Posledním ovládacím prvkem je mechanický přepínač bezdrátových sítí, umístěný v levé části čela notebooku. V zapnutém stavu odkryje jasně zelené pozadí, takže je i bez jakékoliv světelné indikace na první pohled patrné, že je v poloze "zapnuto". Jaké konkrétní bezdrátové adaptéry jsou aktuálně zapnuté je konfigurovatelné pomocí utility IBM Acess Connections, která se spouští například stiskem Fn+F5.

Hlavní HW parametry

ThinkPad Z61p sice disponuje velmi podobným šasi jako širokoúhlá verze T61, avšak hardware odpovídá řadě T60. Najdeme zde tedy sadu Centrino Duo ("Napa refresh"). Základem je běžně používaný čipset Intel 945PM, tedy performance varianta rodiny 945M. Podporuje procesory s jádrem Merom-4M a 667MHz FSB, novější revize procesorů Core 2 Duo s 800MHz FSB a vychytávkami jako dynamic overclocking a enhanced deeper sleep však již ne.

Recenzovaná konfigurace 0674GEG je vybavena procesorem Core 2 Duo T7200, tedy 64-bitovým dvoujádrem s nominální frekvencí 2GHz, 4MB L2 cache a 667MHz FSB. TDP procesoru činí nemalých 34W, avšak chlazení Lenova je na něj více než dobře připraveno – viz sekce chlazení.

Výkon procesoru je v současné době více než nadprůměrný a dostatečný pro veškeré běžné používání, včetně her.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 336
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 902

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 849
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 29 855

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,9

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 327
  • Rendering (Multiple CPU): 604
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Konfigurace hardwaru je "klasická", a tudíž i u Z61p najdeme (přesně dle očekávání) rovné 2 GB RAM. Jedná se o dva 1GB DDR2 moduly s efektivní frekvencí 667 MHz, takže systém může profitovat z výkonu dual-channel zapojení (změřený výkon 2009 MB/s, Vista index 4,5), ale případné rozšíření bude problematické (resp. poněkud dražší).

Ani u disku si Z61p na nedostatek výkonu stěžovat nemůže, výrobce jej totiž (jak bývá u "Performance" ThinkPadů zvykem) osadil současnou špičkou: 100GB SATA disk se 7200 ot./min, konkrétně Hitachi HTS721010G9SA00 ze série Travelstar 7K100. Cache činí klasických 8 MB. Disk je subjektivně příjemně svižný, což potvrzují i výkonové testy:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97,4 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 39,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,18 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,1

Disk je chráněn před otřesy a vibracemi 2D senzorem, který v případě nebezpečí odstaví čtecí hlavy. Aktuální stav disku je zobrazen v systray u hodin a dá se konfigurovat (např. odpauznout, když s Vámi auto moc klepe a opravdu potřebujete něco udělat). Hezkým detailem je real-time zobrazení náklonu notebooku a stavu disku.

APS
ThinkVantage Active Protection System

Jak se takovýto senzor dá využít, bylo možné nedávno shlédnout na internetu ;-).

Optická mechanika je typu DVD SuperMulti DL, konkrétně MATSHITA DVD-RAM UJ-850. Dle specifikací zvládá zápis na všechna dostupná média včetně dvouvrstvých DVD a nebo DVD-RAM. Při provozu neruší přílišným hlukem, subjektivně patří k tišším. Mechanika je díky šachtě UltraBay Enhanced za provozu vyměnitelná. A ještě jedna zajímavost: čelo výsuvného traye, který mechaniku uzavírá, je vybaveno těsněním proti vniku prachu a jiných nečistot do mechaniky.

Po komunikační stránce Zetku chybí pouze Draft-N, jinak disponuje vším, co si uživatel může přát. Najdeme zde "centrinovský" Wi-Fi adaptér s podporou standardů 802.11 a/b/g, Bluetooth 2.0 i Infraport pro bezdrátové připojení, drátový standard zajišťuje gigabit ethernet v kombinaci s 56k modemem. škoda jen, \xBCe i u nás není možnost volby konfigurace, neboť dle mnoha zkušeností uživatelů ThinkPadů má Intel PRO/Wireless 3945 trochu potíže s příjmem horšího signálu, kdy u něj začne docházet k značnému kolísání příjmu (mohu potvrdit). Mnoho lidí tak doporučuje (jinde nabízenou jako druhou volitelnou) Wi-Fi kartu Atheros ABGN.

Displej a grafika

Displej je chloubou Z61p. Jedná se o matný širokoúhlý 15,4" panel s maximalistickým rozlišením WUXGA, tedy 1920x1200 bodů, konkrétně model LP154WU1-A1K6. Jeho obraz je díky velikému rozlišení velice ostrý. Je jasné, že takto brutální rozlišení na 15,4" LCD není "použitelné pro každého" a mnoho uživatelů skončí se zvětšenými fonty a ikonami, a nebo brýlemi z neustálého mžourání na titěrná písmenka :-). Rozlišení LCD však považuji za jednoznačný plus, neboť v případě potřeby si každý může zobrazení změnit "směrem dolů", ale na LCD s malým rozlišením víc informací (textu, ikon, obrazu a lišt v programech a pod) prostě nenarvete (externí monitor nepočítám).

Rozlišení LCD není jediný jeho impresivní parametr – kontrast 600:1 a doba odezvy 16 ms jej mezi mobilními displeji řadí ke špičce. Pozorovací úhly jsou subjektivně velice dobré také. Škoda, že Lenovo již nedává tolik populární IPS panely (s označením FlexView), jejichž obraz byl o třídu výš, než u srovnatelných soudobých konkurentů. Dle oficiálního vyjádření společnosti nejsou dodavatelé LCD panelů schopni uspokojivě plnit objednávky Lenova a zákazníci tak museli na objednané notebooky dlouho čekat, případně zjistili, že jsou nedostupné. Lenovo tak dle svých slov bylo nuceno od IPS panelů ustoupit. I přesto však kvalita zobrazení u Z61p dalece převyšuje běžné mobilní displeje.

Tak jako u všech ThinkPadů s přídomkem "p" i zde najdeme grafickou kartu optimalizovanou pro OpenGL. Je jí ATI Mobility FireGL V5200 s 256 MB vlastní videopaměti typu GDDR3. GPU s označením M56GL je odvozené od Mobility Radeonu X1600. Disponuje tak 12ti pixel pipelines a hardwarovou podporou standardu DirectX 9c (Shader Model 3.0). Celá karta se od notoricky známého X1600 odlišuje pouze jiným BIOSem, ovladači, certifikovanými pro profesionální OpenGL aplikace (AutoCAD, Maya, 3D Studio Max apod.) a nepatrně jinými frekvencemi. Jádro karty je taktované na 398 MHz, paměti potom na 324 MHz. Grafická karta rozhodně nepředvádí žádné divy ve hrách ani jiných DirectX aplikacích (3D Mark), není to ani její poslání. Podstatná je právě ona certifikace pro OpenGL programy (ovšem co si budeme nalhávat, pro mnoho uživatelů je podstatný spíše její herní výkon ;-).

Je zajímavé, že po mnoha letech používání FireGL čipů u "p" ThinkPadů (a běžných Mobility Radeonů u běžných ThinkPadů) dává Lenovo ruce pryč od poněkud skomírající AMD/ATI a zbrusu nové ThinkPady T61p již disponují grafikou od NVIDIA (Quadro FX 570M). Není se čemu divit, ATI zkrátka v aktuální generaci grafik ujel vlak a T61p nemohl čekat. Zdá se tak, že recenzovaný Z61p je na nějakou dobu posledním ThinkPadem s grafickým čipem ATI.

V testech jsme u FireG V5200 naměřili následující hodnoty:

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 13 193
  • 3DMark 03: 6177
  • 3DMark 05: 3720
  • 3DMark 06: 1590

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,6

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 378
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1325
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3054
  • OpenGL Speedup: 8.08

Pro srovnání – výkony ATI Mobility Radeon X1600 na notebooku s podobnou konfigurací (WinXP):

  • 3DMark 2001: 18 066
  • 3DMark 03: 6517
  • 3DMark 05: 3535
  • 3DMark 06: 1635

FireGL V5200 tedy rozhodně není žádným herním přeborníkem. Mobility Radeon X1600 se sice řadil k lepšímu mainstreamu (tedy špičce u 15,4" notebooků), ale před rokem. A to je v rychle plynoucích vodách IT pořádný časový rozdíl. Přesto však stále postačuje na většinu her hraných s rozumným nastavením, ovšem uživatel nesmí počítat s hraním v nativním rozlišení ďábelského LCD ;-) (řečeno konkrétně – ve World of Warcraft karta v 1920 x 1200 2xAF vytáhla 17 fps při pohledu do zdi, do lesa jsem se s tímto nastavením neodvážil).

Multimédia

Ačkoliv ThinkPad Z61p si rozhodně nedělá ambice na multimediální stroj a je směřován do úplně jiných segmentů trhu, je po multimediální stránce vybaven funkčněji než leckteré laciné "domácí mediální centrum". Stereoreproduktory najdeme na pracovní ploše, po stranách klávesnice. Nehrají tak "do země" jako řada reproduktorů umístěných v různě zkosených čelech notebooků, ale přímo na uživatele. Na notebook jsou také nezvykle veliké a výsledkem obojího je zvuk, který na poměry notebooku subjektivně hodnotím jako nadprůměrný.

Ovládání hlasitosti je (naštěstí) řešeno trojicí tlačítek v ploše nad klávesnicí s funkcemi zesílení, zeslabení a úplného ztišení vycházejícího zvuku. Ačkoliv mají tlačítka (jako všechny ovládací prvky) odezvu na obrazovce, tak fungují naprosto spolehlivě i ve hrách a jiném výkonovém vytížení. Na rozdíl od notebooků, kde se hlasitost ovládá pomocí kombinace Fn a "nějaké klávesy" tedy není problém s ovládáním hlasitosti jednou rukou.

Žádná další multimediální tlačítka zde nenajdeme, ovládání přehrávače (play, pause a pod.) pomocí klávesnice možné je, avšak pouze pomocí kombinace Fn + kursorové šipky. Webová kamera by měla být volitelná, testovaná konfigurace jí nedisponuje.

Pro nahrávání zvuku může sloužit i integrovaný mikrofon, který se nachází u levého dolního rohu klávesnice. Jeho citlivost byla při testech dostatečná.

Uživatelé různých zařízení pracujících s paměťovými kartami potěší malá čtečka 4v1 (MS/MMC/SD/XD), jejíž činnost je přímo na ní signalizována malou LED.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou dle očekávání maximální. V BIOSu lze pochopitelně zaheslovat start systému i přístup na pevný disk, to vše ale díky TPM 1.2 čipu a snímači otisků prstů lze zabezpečit biometricky. K disposici je 21 paměťových slotů na otisky prstů, konfigurace senzoru a načtení otisků probíhá pochopitelně ve Windows pomocí software Client Security Solution ze sady programů ThinkVantage. S ním se pojí také ThinkVantage Password Manager, který po autentifikaci uživatele (nejlépe otiskem prstu) umožňuje zapamatování nejrůznějších hesel a loginů.

Díky provázanosti obou výše zmíněných systémů se v praxi můžete svým prstem po nastartování notebooku autentifikovat ještě v průběhu POST, čímž odemknete disk a povolíte další start notebooku a současně se také dopředně autentifikujete do Windows. Práce s počítačem tak je při maximálním možném zabezpečení extrémně jednoduchá a zabezpečení uživatele nejen že neobtěžuje, ale i mu usnadňuje běžný provoz.

Chlazení a provozní hluk

Jestli je nějaká oblast, za kterou musím notebook vyloženě pochválit, tak je to právě chlazení. Nasávání vzduchu probíhá přes několik otvorů na spodku notebooku, samotné žebrování a s ním spojené výstupy tepla jsou umístěné v levém zadním rohu notebooku. Ohřátý vzduch tak je vyfukován do levé zadní a zadní části notebooku, kde drtivé většině uživatelů nevadí (ovšem ani při nejvyšší výkonové zátěži není nikterak přehnaně horký). Teplota notebooku je přitom stále příjemně nízká a nic nebrání ani práci na klíně.

Ventilátor při běžném požívání buďto vůbec neběží, anebo pouze velmi tiše hučí na nejnižší otáčky – v závislosti na aktuálním výkonovém profilu. Při delším výkonovém zatížení se roztočí na vyšší otáčky a dá o sobě více vědět, stále se však nejedná o nějaký rušivý hluk - zdá se, že propagovaný nový design lopatek ventilátorů ThinkPadů funguje.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,3
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1
  • klávesnice vlevo = 33,1
  • klávesnice vpravo = 31,9
  • spodek maximum = 42,8 (prostředek)
  • výdech chlazení = 39,3
  • napájecí adaptér = 46,6

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,6
  • levá strana pod klávesnicí = 36
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,3
  • klávesnice vlevo = 39
  • klávesnice vpravo = 35
  • spodek maximum = 56,5 (prostředek)
  • výdech chlazení = 50,1
  • napájecí adaptér = 46,7

teplota okolí při měření: 27,5

Baterie

Notebook je dodáván s 6ti článkovou baterií s kapacitou 56 Wh a napětím 10,8 V. S ní dokázalo "Zetko" v našem standardním* testu běžet po dobu 3 h a 27 min. Při potřebě delší výdrže je možné pořídit 9ti článkovou baterii, nebo si vybrat z dvojice přídavných akumulátorů do slotu Ultrabay Enhanced.

Správu napájení má na starosti program Power Manager, který je na opravdu vysoké úrovni. Krom předdefinovaných výkonných a úsporných schémat s nejrůznějšími nastaveními systému například umožňuje (a také na to v závislosti na používání notebooku sám upozorní!) měnit hranice kapacity baterie, kdy se začne s jejím dobíjením a dokonce i při kolika procentech se s nabíjením přestane (!). Můžete si tak například nastavit, že se baterie začne nabíjet až při nižší kapacitě, než je 94%, a s nabíjením se přestane v 98%. Nebude tak docházet k jejímu častému nabíjení a přebíjení, což by mělo mít velice příznivý vliv na její životnost. Program také informuje o čase zbývajícím do úplného nabití baterie, její teplotě, počtu absolvovaných nabíjecích cyklů atd.

Battery Maintenance
Battery Maintenance

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 63 W

BIOS

BIOS ThinkPadu obsahuje opravdu podstatně víc informací a možností, než je u notebooků zvykem – najdeme v něm např. možnosti konfigurace či vypnutí jednotlivých periferií, kalibraci baterie anebo širokou pasáž týkající se zabezpečení. Při startu počítače je také možné použít modré tlačítko ThinkVantage, kterým se dostaneme do části určené pro diagnostiku problémů či obnovu zálohy na skryté partition.

Příslušenství

Ke standardnímu příslušenství patří z hardwarového hlediska pouze 90W AC adaptér a návody. Na notebooku však najdeme nainstalovanou celou řadu více či méně zajímavých programů. Z těch opravdu použitelných (nedoporučuji jejich odinstalaci) musím zmínit provázanou sadu ThinkVantage Utilities s utilitkami jako Access Connections, Password Manager či Active Protection System a nebo výše zmiňovaný Power Manager.

Operačním systémem je (jak jinak) Windows Vista Business 32bit.

K notebooku je možné dokoupit celou řadu již zmíněného příslušenství, autoadaptéry nebo několik druhů dokovacích stanic a port replikátorů.

Ceny a záruka

Informace o dostupných konfiguracích u různých prodejců a na stránkách Lenova se poněkud rozcházejí. Realita je taková, že v České republice je Z61p dostupný v jediné (testované) konfiguraci s označením 0674GEG, která zahrnuje procesor Core 2 Duo T7200, 2GB RAM, 15,4" WUXGA LCD, ATI Mobility FireGL V5200 256MB, 100GB 7200ot. disk, Wi-Fi abg, Bluetooth, snímač otisků prstů, černé víko a operační systém Windows Vista Business 32. Doporučená koncová cena za tuto konfiguraci je 65 990 Kč bez DPH (78 528 Kč s DPH).

Na notebook se vztahuje tříletá záruka, za příplatek je možné jí prodloužit na 4 nebo 5 let s možností opravy u zákazníka.

Závěr

Lenovo ThinkPad Z61p je určen pro velmi náročné (především podnikové) uživatele, kteří potřebují bytelný a kvalitně zpracovaný pracovní nástroj s odpovídajícím výkonem. Pro nasazení v podnikové sféře disponuje odpovídajícím zabezpečením, modularitou i dokováním. Díky profi OpenGL grafické kartě a ohromnému rozlišení jej mohou využít i lidé pracující s CAD/CAM či profesionální 3D grafikou. Naopak kvůli velmi vysokému rozlišení nesedne každému uživateli.

Klady a zápory

+ zpracování
+ účinné a tiché chlazení
+ kvalitní displej (kontrast 600:1, WUXGA)
+ rozmístění portů

- měkčí šasi nad klávesnicí
- vyšší hmotnost

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Z61p (0674GEG)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 100 (Hitachi Travelstar 7K100 HTS721010G9SA00, SATA 150, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-850)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WUXGA (1920 x 1200)
  • Video: ATI Mobility FireGL V5200 256MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: UltraNav (Touchpad + Trackpoint)
  • Software: Windows Vista Business 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56Wh / 3h 27min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x XD, 1x SD, 1x MMC, 1x MS, D-Sub, 3xUSB, 1x Express Card/54, 1x PC Card, 1x FireWire, 1x dokovací konektor
  • Rozměry: 357 x 263 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2.69+
Recenze

Diskuse